وضعیت بازار لوازمالتحریر؛
سایه گرانی بر سر دانشآموزان
30 شهريور 1398 ساعت 1:57
این روزها کافی است که سری به فروشگاهها و مراکز خرید لوازمالتحریر بزنیم، آنگاه خواهیم دید که دیگر شعر «باز آمد بوی ماه مدرسه» همانند گذشته شور و شوقی به دلها راه نمیدهد و خبری از اشتیاق دانشآموزان برای خرید لوازم مورد نیازشان به چشم نمیخورد.
این روزها کافی است که سری به فروشگاهها و مراکز خرید لوازمالتحریر بزنیم، آنگاه خواهیم دید که دیگر شعر «باز آمد بوی ماه مدرسه» همانند گذشته شور و شوقی به دلها راه نمیدهد و خبری از اشتیاق دانشآموزان برای خرید لوازم مورد نیازشان به چشم نمیخورد.
دو روز تا اول مهر باقی مانده، بچهها خود را برای رفتن به مدرسه آماده میکنند. اما این روند بسیار متفاوت از سالهای گذشته طی میشود. هر ساله با نزدیک شدن به فصل سال تحصیلی جدید و بازگشایی مدارس، تکاپوی مردم برای خرید لوازمالتحریر بیشتر میشود، اما گرانی ناشی از شرایط نابسامان اقتصادی کشور در سال جاری، شرایط را تغییر داده است. امسال دیگر خبری از خریدهای آنچنانی دانشآموزان در میان نیست و خانوارها سعی دارند با کمترین هزینه مایحتاج سال تحصیلی فرزندان خود را مهیا کنند. در این میان میبینیم که خریداران با دیالوگ مشترک این خودکار چند؟ این دفتر چه قیمتی است؟ و... تنها نظارهگر قیمتها بوده و در خرید خود عاجز هستند. این در شرایطی است که اوقات فروشندگان لوازم تحریر بسیار تلخ است و وقتی پای صحبتهایشان مینشینی دائم از کساد بودن کسبوکارشان شکایت میکنند. به بیانی سادهتر بازار بیرونق و گران این روزهای لوازمالتحریر باعث شده است دیگر خبری از دانشآموزان شاد و سرزندهای که با کیسههای خرید اول مهرشان یکی یکی پاساژها و مغازهها را پشت سر میگذاشتند و فروشندگانی که اول مهر زمان رونق گرفتن کسبوکارشان بود، در میان نباشد.
نابسامانی قیمتها، گریبانگیر دانشآموزان شد
چند وقتی است که بازارهای اقتصادی با چالش گرانی بیسابقه روبهرو هستند؛ از بازار ارز گرفته تا بازار کالاهای مصرفی دچار التهاب شدهاند. در این میان بسیاری از مسئولان معتقدند که گرانیهای اخیر ناشی از جو روانی بوده، اما در مقابل هستند مسئولانی که معتقدند مشکلات اقتصادی تنها به جو روانی و حباب بودن قیمتها ختم نمیشود، بلکه بسیاری افراد به دنبال منفعت خود هستند، به همین دلیل است که تمایلی به کاهش قیمت در بازارهای مختلف ندارند. همین افزایش قیمتها نیز مصرفکنندگان را تنها به تماشاچی قیمتها تبدیل کرده است. این داستان در آستانه ماه مهر بیشتر به چشم میخورد. خیابانها پر شده از خریدارانی که دفتر و خودکاری را برمیدارند، قیمت را از فروشنده میپرسند و درنهایت با تکان دادن سر اجناس را به جای خود بازمیگردانند. در ماه شهریور، بازار خرید و فروش لوازمالتحریر داغ میشود، اما اکنون شرایط دیگر مانند سابق نیست. البته این در حالی است که قیمت لوازمالتحریر از سال گذشته تا کنون چند برابر شده و مصرفکنندگان را در تامین مایحتاج تحصیلی ناتوان کرده است. در این شرایط فروشندگان میگویند امسال به حدی افزایش قیمت در لوازم تحریر وجود داشته که مصرفکنندگان تمایلی برای رفع نیازهای تحصیلی فرزندانشان ندارند، به نوعی امسال کمترین خرید در بخش نوشت ابزار اتفاق افتاده است.
تماشاچی بودن خریداران
یک پرسوجوی ساده وضعیت بازار لوازمالتحریر را به نمایش میگذارد. «من دو فرزند ابتدایی دارم، با درآمدی که دارم نمیتوانم وسایل مورد نیاز تحصیلشان را تهیه کنم»؛ این گفتههای محمد 35 ساله است که تنها چند دفتر در سبدهای خریدش به چشم میخورد.
پارسا کلاس سوم است و میگوید: «پدرم امسال گفته که تنها وسایل ضروری مثل مداد و دفتر و پاککن را میتوانم بخرم.»
با یک گشت و گذار وضعیت مشابه برای خانوادههایی که به بازار آمدهاند تا لوازمالتحریر مورد نیاز فرزندانشان را تهیه کنند دیده میشود. آنها معمولا هنگام خرید احتیاط میکنند و پس از بررسی چند باره قیمت اقلام مختلف، یکی دو کالا بر میدارند، چراکه در شرایط فعلی هزینه نوشت ابزار حتی برای یک فرزند نیز بسیار بالا خواهد بود. به گفته بسیاری از مصرفکنندگان قیمتها نسبت به پارسال چند برابر شده و حتی بیکیفیتترین وسایل هم گران است و خانوادهها در تامین آنها ناتوان!
بازار داغ لوازمالتحریر لاکچری
در بازارهای لاکچری نه قیمت مهم است و نه کیفیت! تنها چیزی که بسیار اهمیت دارد خاص بودن اجناس است. بازار محصولات لاکچری در ایران حد و حصر ندارد و افرادی هستند که روزبهروز این بازارها را داغتر میکنند. این افراد به جایی رسیدهاند که حاضرند پول به پای چیزهایی بدهند که شاید از نظر عوام مسئلهای خندهدار باشد. حال این وسایل میتوانند اجناس چند صد میلیونی باشند یا میتواند دفترهای مشق چند میلیونی!
درحالی قیمت لوازمالتحریر افزایش چند برابری داشته است که در این بین «لوازمالتحریر لاکچری» با قیمت چند برابری نسبت به دیگر لوازم بازار فروش این محصول را پرحاشیه کرده است. وقتی میگویند لوازمالتحریر لاکچری یعنی پای دفترها و مدادهای چند میلیونی در میان است و در این راستا مسئولان مربوطه دائما تذکر دادهاند که فروش لوازمالتحریر و نوشت ابزار با قیمتهای غیرمعمول ممنوع است.
اما اگر سری به بازار لوازمالتحریر و فروشگاههای خاص این محصولات بزنیم از قیمت برخی از قلمها، خودکارها، رواننویسها و خودنویسهای لاکچری در این بازار تعجب خواهیم کرد. بازار لاکچریهای لوازم تحریر در کشورمان علیرغم ممنوعیت واردات کالاهای لوکس، همچنان داغ است و این کالاها به راحتی وارد کشور میشوند و خریداران خاص خود را دارد. این شرایط در حالی است که بسیاری از افراد امروزه با مشکلات معیشتی به شدت دست به گریبانند و در شرایط فعلی توان خرید سادهترین وسایل را برای فرزندان خود ندارند اما در مقابل عدهای هستند که میتوانند میلیونها تومان را برای خرید چنین اقلامی هزینه کنند!
بلبشوی قیمت در بازار آشفته لوازمالتحریر
آنطور که گفته میشود طی یک سال گذشته قیمت ارز بین ۴ تا ۵ برابر افزایش یافت، طبیعتاً قیمت لوازمالتحریر نیز بالا رفت و به طور میانگین، قیمت لوازمالتحریر حدود ۳ برابر سال قبل شده است. در این بین قیمت دفتر به دلیل افزایش قیمت کاغذ در بازار افزایش قیمت بیشتری را تجربه کرده است. حال در این شرایط دیگر نزدیک شدن به فصل پاییز حس نوستالژیک بوی دفتر و کتاب نو و اشتیاق خرید مداد و مدادرنگی را به همراه ندارد و گرانی باعث شده است که قبل از بوی ماه مهر و بوی مدرسه، بوی گرانی به مشام برسد. خانوارها در این شرایط با توجه به افزایش قیمتها دیگر نمیتوانند همانند سالهای گذشته اقدام به خرید هر نوع لوازمالتحریری کنند و دانشآموزان مجبورند به چند وسیله ساده اکتفا کنند. مسئله مهم این است که با وجود وضع گرانی بسیاری از خانوادهها توانایی خرید لوازمالتحریر و لباس فرم و تهیه کیف و کفش مدرسه را همزمان برای چند فرزند محصل خود ندارند و مسئولان مربوطه باید راهی برای این مشکل در نظر بگیرند تا بتوانند این آشفته بازار را سر و سامان بدهند. (ابتکار)
کد مطلب: 412949