تاریخ انتشار
يکشنبه ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۰۳:۱۰
کد مطلب : ۴۹۹۰۳۷
علی بیگدلی تحلیل کرد:

چرا سطح انتظارات آمریکایی‌ها از مذاکره مدام تغییر می‌کند؟

۰
چرا سطح انتظارات آمریکایی‌ها از مذاکره مدام تغییر می‌کند؟
کبنا ؛با اعلام بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان، مذاکرات ایران و آمریکا که قرار بود روز شنبه ۱۳ اردیبهشت برگزار شود به تعویق افتاد. سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز با تایید این موضوع اعلام کرد: «تعویق گفت‌و‌گو‌ها بنا به پیشنهاد وزیر امور خارجه عمان بوده و در مورد تاریخ احتمالی بعدی متعاقبا اطلاع‌رسانی خواهد شد.»
به گزارش کبنا نیوز،
 همزمان با این خبر، وزارت امور خارجه آمریکا از تحریم هفت شرکت دخیل در تجارت محصولات نفتی ایران خبر داد. سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز، سیاست فشار حداکثری آمریکا را شکست‌خورده دانست و رویکرد متناقض تصمیم‌گیران آمریکایی و فقدان حسن نیت و جدیت در آنها برای پیشبرد مسیر دیپلماسی را مورد انتقاد قرار داد.
تغییرات در کابینه ایالات متحده و برکناری مایک والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا از سمت خود و منصوب شدن وی به عنوان سفیر جدید آمریکا در سازمان ملل از دیگر تحولات اخیر است. با توجه به این تحولات، پرسش‌هایی در خصوص علل لغو مذاکرات و سناریو‌های پیش رو مطرح است. 
سطح انتظارات آمریکایی‌ها مدام تغییر می‌کند
چرا سطح انتظارات آمریکایی‌ها از مذاکره مدام تغییر می‌کند؟
فرارو در گفت‌و‌گو با علی بیگدلی، کارشناس ارشد سیاست خارجی و تحلیلگر روابط بین الملل به بررسی این موضوعات پرداخته است و می‌گوید: «نئوکان‌ها (نومحافظه‌کاران) که بسیار متعصب محسوب می‌شوند، به شدت درگیر بیگانه ستیزی و اسلام ستیزی هستند. این افراد اخیرا در کابینه ترامپ غلبه پیدا کرده‌اند و هدفشان این است که همه تاسیسات هسته‌ای ایران برچیده و غنی سازی ایران متوقف شود تا حدی که ایران مجبور باشد به خرید از خارج از کشور متوسل شود. اما خود ترامپ علاقه‌ای ندارد کشورش را به سمت جنگ با ایران ببرد چرا که می‌داند این موضوع به نفع آمریکایی‌ها نیست. گروه نزدیک به صهیونیست‌ها که همان نئوکان‌ها و شامل مسیحیان تکفیری و انجیلی نزدیک به یهودیان هستند، تحت فشار نتانیاهو قرار دارند. آن‌ها معتقدند باید به ایران حمله شود و این در حالیست که ورود به جنگ، نه فقط برای ایران، بلکه برای کل منطقه، بسیار خطرناک است. به نفع آمریکایی‌ها و حتی اروپایی‌ها است که با ایران وارد جنگ و درگیری نظامی نشوند، چرا که آن‌ها نیز بدون مذاکره و توافق آسیب خواهند دید.»
وی افزود: «درست است که ایران نیز خواهان مذاکره است و ژئوپلیتیک منطقه به زیان ما تغییراتی را تجربه کرده و در فضای بین المللی، شرایطی داریم که درواقع راهی به جز مذاکره نداریم، اما سطح انتظارات آمریکایی‌ها نیز مدام تغییر می‌کند و سیاست آزاردهنده‌ای را در قبال ایران پیش گرفته‌اند تا حدی که این شائبه پیش می‌آید که این یک سیاست انتقام جویانه است نه انعطاف پذیر. همین شرایط نیز کار را برای ایران دشوار کرده است. همچنین، ایران تمایل دارد فعلا روی مسائل هسته‌ای متمرکز شود و چیزی شبیه به برجام ۲۰۱۵ را شکل دهد که بعید به نظر می‌رسد ترامپ و اطرافیانش با آن موافقت کنند. در بحث برد موشکی و به ویژه موشک بالستیک ایران با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای نیز ترامپ و نزدیکانش به دنبال توقف و از بین بردن این قابلیت‌اند. همچنین بحث‌های منطقه‌ای و شبه نظامیان منطقه نیز وجود دارد. آمریکایی‌ها از ادامه درگیری با حوثی‌ها خسته شده‌اند و میلیارد‌ها دلار نیز در این زمینه صرف کرده‌اند. ترامپ بابت وضعیت سخت اقتصادی در شرایطی قرار گرفته که هر روز بخشی از طرفداران خود را از دست می‌دهد و حتی این وضعیت تا حدودی باعث شرمندگی ترامپ در حزب جمهوریخواه شده است، چرا که بر اساس آداب و رسومی که در ایالات متحده وجود دارد، هر رئیس جمهوری باید تلاش کند دور بعد را برای حزب خود تا حدی تقویت کند که در دور‌های بعد نیز نمایندگان همان حزب به کاخ سفید راه پیدا کنند. اما اکنون، بر اساس آخرین آماری که مطرح شده محبوبیت ترامپ حدود ۴۳ درصد اعلام شده که عددی بسیار پایین و کم سابقه است؛ بنابراین آمریکایی‌ها هم مشکلات زیادی دارند.»
باید رویکرد «خویشتن داری هوشمندانه» را در پیش بگیریم
این تحلیلگر ارشد حوزه سیاست خارجی گفت: «تغییراتی که ترامپ در کابینه خود می‌دهد نشان دهنده عدم علاقه وی به درگیری با ایران و تمایل وی به پیشبرد مذاکرات است. ایران نیز نمی‌تواند به توافقی مثل ۲۰۱۵ فکر کند که با غنی سازی ۶۷ درصد و ارائه مازاد آن به روسیه به پایان رسید. توافق امروز دیگر مقید به زمان نیست و عمر برجام ۲۰۱۵ نیز به زودی تمام می‌شود. شرایط بسیار تغییر کرده است. طرف آمریکایی اعلام کرده مایل است برای بازرسی تاسیسات هسته‌ای، ورود کند و کارشناسان خود را به ایران بفرستد و این در حالیست که سازمان‌های بین المللی برای کنترل این موضوع در کشور وجود دارند. بنابراین، ایالات متحده طبق منشور سازمان ملل و قوانین سازمان انرژی اتمی، حق ندارد به این موضوع ورود کند. این شائبه هم که ایران بخواهد از تعهدات NPT خارج شود، بسیار بی معنی است و در چنین شرایطی، فضا برای تحریم‌های بسیار گسترده بین المللی علیه ایران فراهم می‌شود و احتمال حمله نظامی علیه ایران بسیار بالا خواهد رفت.»
وی افزود: «در بحث موشکی من با خلع سلاح ایران موافق نیستم، اما به هر حال، باید در این زمینه، به توافقی برسیم که بر اساس شرایط زمان و مکانی باشد. اکنون در حوزه دیپلماسی با آمریکا در جریان مذاکرات باید رویکرد «خویشتن داری هوشمندانه» را در پیش بگیریم و مسئله اروپایی‌ها و اسنپ بک را نیز نادیده نگیریم. اروپایی‌ها می‌دانند اسنپ بک یک ابزار قدرتمند برای اعمال فشار است که می‌تواند تحریم‌های سازمان ملل را به کشور تحمیل کند؛ بنابراین تا جایی که عزت و جایگاه ملی ما اجازه می‌دهد، باید انعطاف پذیری نشان دهیم. حقیقت این است که هیچ یک از طرفین راهی به جز مذاکره ندارند و راه نظامی گری علیرغم تهدید‌هایی که با هدف فشار بر ایران مطرح می‌شود، کاملا اشتباه است. طبیعیست که مشکلات قریب به نیم قرن اخیر با یک جلسه و دو جلسه مذاکره حل نمی‌شود، اما مسیر مذاکره برترین مسیر خواهد بود.»

برای پیگیری اخبار و تحلیل‌های بیشتر، کانال خبری کبنا نیوز را دنبال کنید: @kebnanewsir
نام شما

آدرس ايميل شما

چرا سطح انتظارات آمریکایی‌ها از مذاکره مدام تغییر می‌کند؟

چرا سطح انتظارات آمریکایی‌ها از مذاکره مدام تغییر می‌کند؟

در بحث موشکی من با خلع سلاح ایران موافق نیستم، اما به هر حال، باید در این زمینه، به توافقی ...
ترامپ توافق بهتری از اوباما با ایران می‌بندد؟ / موقعیت تهران در برخی زمینه‌ها قوی‌تر شده و یک تضمین مهم می‌خواهد

ترامپ توافق بهتری از اوباما با ایران می‌بندد؟ / موقعیت تهران در برخی زمینه‌ها قوی‌تر شده و یک تضمین مهم می‌خواهد

ترامپ باید نشان دهد که می‌تواند به توافقی بهتر از آنچه که بهم زد، با تهران دست یابد.
چهار عبارتی که می‌توانند ازدواج را نابود کنند

چهار عبارتی که می‌توانند ازدواج را نابود کنند

پرهیز از جملات مخربی مانند «تو همیشه...»، «باشه هر کاری می‌خوای بکن»، «من خوبم» و «چقدر ...
1