غلام کویتیپور، سال ۱۳۶۱ با خواندن قطعه «ممد نبودی ببینی» معروف شد، ۱۰ سال قبل که با رادیوی فارسیزبان کنگره آمریکا مصاحبه میکرد، گفت «به من مداح نگویید» و حالا با یک دختر ۱۳ ساله رپ میخواند. او آیا فرمان را چرخانده است؟
غلام کویتیپور با انتشار کلیپ کوتاهی از همخوانی با دختر ۱۳ ساله توجهات را به خودش جلب کرد. هم این همخوانی و هم محتوای کوتاه و اعتراضی شعر، موجب شد تا نام کویتیپور ـ که در چند سال اخیر کمتر مطرح شده بود ـ دوباره بر سر زبانها بیفتد.
کویتیپور که قطعه «ممد نبودی ببینی» را در روزهای پرافتخار حماسه آزادسازی خرمشهر خوانده بود و بعد از آن، نوحههای مختلفی مثل «عمه بابایم کجاست» از او پرمخاطب شده بود، چندی بعد از جنگ به استودیوخوانی روی آورد و قطعاتی را همراه با موسیقی اجرا کرد. او این روند را تا آنجا پیش برد که در گفتوگوهای متعدد، اعلام کرد از عنوان «حماسهخوان» به جای «مداح» برای او استفاده کنند. او این جمله را ۱۰ سال قبل در یکی از مصاحبههایش با «رادیو فردا» ایستگاه رادیویی فارسیزبان تحت امر کنگره آمریکا بیان کرد.
کویتیپور که روزی زنگ صدایش را مدیون و مرهون همنفسی با شهدای دفاع مقدس میدانست و «هنگامه پیکاره» او، رشادت و دلاوری سربازان اسلام را یادآوری میکرد، حالا در این همخوانی تعجبآور میگوید: «حیف دیگه ورق برگشت دیگه نمیشه به عقب برگشت».
بهکار بردن این عبارات، اشاره به تغییراتی دارد که وقتی آن را کنار همخوانی با دختر ۱۳ ساله میگذاریم، معنایی غیر از اعتراض و انتقاد از آن استنباط میشود. کار عجیب کویتیپور، پشت کردن به اعتقادات گذشتهاش فهم میشود؛ نه اعتراض به مشکلات اقتصادی امروز کشور.
کویتیپور آیا فرمان را چرخانده است؟
بیوگرافی غلام کویتی پور مداح و حماسه خوان
غلام کویتی پور مداح و خواننده قطعات حماسی و مذهبی است که در 1 اردیبهشت 1337 در خرمشهر متولد شد.
غلام کویتیپور در سال ۱۳۳۷ در خرمشهر بدنیا آمد. پدرش خرمشهری و مادرش اهل آبادان بود. از سال اول راهنمائی وارد رشته موسیقی شد و به خاطر صدای خوبش از طرف دبیرستان به پیشاهنگی معرفی میشود. برادر بزرگتر او مشوق وی در موسیقی بوده است. در سال ۱۳۵۶ به خوانندگی مذهبی روی آورد و در ایام محرم در مراسم عزاداری میخواند. در سال ۱۳۶۶ ازدواج میکند. وی در اینباره میگوید: «پس از صحبتهای اولیه قرار شد خطبه عقدمان را حضرت امام (ره) بخواند ولی این مستلزم ماهها و شاید سالها انتظار بود. تا اینکه در یک مراسم که داماد امام (ره) شرکت داشتند من این موضوع را مطرح کردم و وی به نوعی پارتی ما شد تا ما خدمت امام رسیدیم. خطبه عقد با مهریه ۵۰ هزار تومان در فضای معنوی خوانده شد. یادم هست که سید احمد آقا وکیل داماد بودند و امام هم وکیل عروس. آنجا آقای انصاری به امام گفتند آقای کویتی پور از حماسه سراهای جبههها هستند. امام (ره) که سرشان پایین بود به بنده نگاهی کردند و گفتند: خدا شما را حفظ کند».
کویتیپور از مداحان معروف در زمان جنگ ایران و عراق بود. از نوحههای معروف آن زمان میتوان به «غریبانه»، «چنگ دل» و «دل پریشانم» اشاره کرد. همچنین وی به مناسبت آزادسازی خرمشهر نوحه حماسی معروف «ممد نبودی ببینی» را به یاد شهید محمد جهان آرا خواند. او خود را نه مداح بلکه حماسه خوان میداند.
آثار کویتی پور
کویتیپور علاوه بر خواندن تعداد زیادی نوحه و اشعار مذهبی و حماسی از جمله خوانندگانی است که در تولید و انتشار آثاری به قصد عزاداری محرم فعال بودهاست.
وی تاکنون آلبومهایی به نامهای «غریبانه» و «غریبانه۲» و «خاموش» را ارائه کرده است. آلبوم «غریبانه۲» بدون هماهنگی او تنظیم و پخش شد و بعد از مدتی از بازار جمعآوری شد. به گفته کویتیپور او برای آلبوم «غریبانه ۲» قراردادی نداشت و تنها دو فطعه از این آلبوم با صدای او بود. مجید رضازاده آهنگساز و تنظیمکننده آلبومهای غریبانه و غریبانه ۲، این دو آلبوم را بخشی از یک مجموعه ۱۷ قطعهای صوتی ویژه محرم میداند که در قالب دو آلبوم “غریبانه ۱ و ۲” و با خوانندگی غلام کویتیپور منتشر شده است.