تاریخ انتشار
پنجشنبه ۱۰ شهريور ۱۴۰۱ ساعت ۱۵:۴۶
کد مطلب : ۴۵۲۰۴۶
روزهای سخت کسب و کارهای اینترنتی؛
کاهش سرعت اينترنت، جنايي شد!
۲
کبنا ؛اینترنت در زندگی امروز و نظم مدرن نقش بسیار پررنگی دارد. بسیاری از افراد از این بستر برای فعالیتهای علمی خود استفاده میکنند و برخی دیگر نیز از فضای مجازی را برای سرگرمی خود مورد استفاده قرار میدهند. اما در دنیای مدرن بسیاری از کسب و کارها در این فضا شکل گرفتهاند و عدهای مشغول به فعالیتهایی در بستر اینترنت هستند.اینستاگرام از بسترهایی است که در ایران عضو زیادی دارد لذا به فضای مناسبی برای کسب و کارها تبدیل شده است که تا حدودی نیاز خریداران و فروشندگان را پاسخ میدهد. سرعت، قیمت و کیفیت اینترنت از مواردی است که در ایران همیشه مورد چالش و ایجادکننده مشکل بوده است. قیمت بالا و سرعت پایین اینترنت چندی است که باعث اعتراض مردم شده و بسیاری از صاحبان کسب و کار را با مشکلات جدی مواجه ساخته است. دولت سیزدهم بر این اعتقاد است که مشکل امروز اینترنت به دلیل فراهم نبودن زیرساختهایی است که در دولتهای قبل باید فراهم میشدند. در هر صورت مقصر وضعیت کنونی اینترنت هر دولتی که است باید بدانیم که وضعیت کنونی آن بسیار مشکل آفرین شده است. اینترنت یکی از بهترین فضاها برای افرادی است که سرمایه کلانی ندارند و دوست دارند کسب و کاری به راه بیندازند و از آن مسیر به درآمد دست پیدا کنند. در شرایط اقتصادی کنونی جامعه ما که بسیاری از خانواده بالاجبار به مشاغل دوم و گاها سوم مشغول میشوند شبکههای اجتماعی یکی از بهترین فضاهایی است که فرصت مناسبی در اختیار آنها برای کسب درآمد قرار میدهد. اما اختلالات اخیر اینترنت شرایطی را به وجود آورده که باعث شده است حتی فروش افرادی که از این فضا کسب درآمد میکردند به طور چشمگیری پایین بیاید و این مهم در شرایط کنونی اقتصادی که سفره مردم به شدت کوچک شده است قابل قبول نیست. زیرا بسیاری از کسب و کارها با اتکا به این فضا فعالیت خود را شروع کرده اند. اخیرا نیز مسئولین در خصوص کندی سرعت اینترنت اظهار نظراتی را بیان کردهاند که به نظر مردم قانعکننده نیستند و نیاز است کارشناسان این حوزه نیز در خصوص کندی اینترنت نظرات خود را بیان کنند.
بیش از 400 فروشگاه اینستاگرامی فعال با بیش از ۷۰۰ هزار تراکنش روزانه
آفتاب یزد نوشت: در دو سال گذشته کسبوکارهای اینستاگرامی و سهم بالای آنها در بازار فروش آنلاین ایران بسیار مورد اهمیت قرار گرفته است. براساس آمار پیشبینی میشود که تجارت اجتماعی در دنیا تا سال 2025 بیش از نیمی از سهم فروش آنلاین را به خود اختصاص خواهد داد. به غیر از اینستاگرام برخی شبکههای مشابه دیگر مانند تیکتاک، تلگرام و موارد مشابه به عنوان یک کانال فروش جدید و کارآمد برای کسبوکارهای کوچک در دنیا مطرح شده است.در ایران، با توجه به فیلتر بودن بیشتر شبکههای اجتماعی پرطرفدار، صرفا اینستاگرام و واتساپ به عنوان شبکه اجتماعی و پیامرسان پرطرفدار و آزاد باقی مانده است و به همین واسطه، بسیاری از کسبوکارهای کوچک و خانگی، از این بسترها برای فروش محصولات و خدمات خود استفاده میکنند. آمار و اطلاعات موجود نشان میدهد که بیش از یک میلیون شغل به واسطه اینستاگرام در ایران وجود دارد و بازاری بیش از 40 هزار میلیارد تومان در سال را ایجاد کرده است. درواقع سهم بازار تجارت اجتماعی در ایران چند برابر تجارت الکترونیک است و این نشاندهنده تراکنش مالی وسیعی است که به خود اختصاص داده است.طبق محاسبات انجام شده بیش از 400 فروشگاه اینستاگرامی فعال با بیش از 700 هزار تراکنش روزانه در ایران وجود دارد. این حجم از تبادلات مالی در فضای آنلاین بسیار قابل توجه است و اختلال در اینترنت و کاهش پهنای باند اپلیکیشنهای پرکاربردی مثل اینستاگرام و واتساپ، به شدت بر بازار این کسبوکارها اثرگذار است.
کندی اینترنت فروش اینستاگرامیها را تا 50 درصد کم کرده است
در همین راستا به تازگی خبری منتشر شد که نشان میدهد بهدلیل کندی اینترنت و اختلال در توزیع پهنای باند در مردادماه 1401 فروشگاههای فعال اینستاگرامی تا 35 درصد از بازدید و تا 50 درصد از فروش خود از طریق اینستاگرام را از دست دادهاند. این در حالی است که 400 هزار فروشگاه اینستاگرامی فعال در کشور داریم که از طریق همین شبکههای اجتماعی معیشت خود را تامین میکنند. روز گذشته روابط عمومی پادرو اولین پلتفرم فروشگاهساز اینستاگرامی با بیش از 36هزار فروشگاه ثبت شده اعلام کرد که از اوایل مردادماه 1401 به طور محسوسی میزان بازدید و فروش فروشگاههای اینستاگرامی فعال در این پلتفرم دچار کاهش شده است.پشوتن پورپزشک مدیرعامل این استارتاپ میگوید: « علیرغم رشد 25 درصدی تعداد فروشندگان فعال در پلتفرم پادروشاپ، مجموع فروش انجام شده توسط فروشندگان این پلتفرم در مرداد ماه تنها 10 درصد رشد داشته است. این در حالی است که با بررسی تک به تک 10 فروشگاه برتر در تیرماه و مقایسه بازدید همان فروشگاهها در مردادماه، بازدید آنها تا 35 درصد کاهش یافته است.» به گفته او این کاهش علیرغم افزایش فعالیتهای بازاریابی این فروشگاهها از ابتدای مرداد همزمان با شروع اختلالات اینترنت بوده است و به نظر میرسد این افت همچنان ادامه داشته باشد..طبق آخرین گزارش پادرو، در تیرماه حدود 30 هزار فروشگاه اینستاگرامی از خدمات پادروشاپ استفاده میکردند که این رقم در مرداد ماه به بیش از 36هزار فروشگاه افزایش یافته است و در نهایت برخی از فروشگاههای اینستاگرامی تا 50 درصد از فروش خود را از دست دادهاند.
گلایه برخی از صاحبان کسب و کار اینترنتی
در همین زمینه یکی از کاربران در توییتر نوشته است: «بنده به عنوان شخصی که در اینستاگرام فعالیت دارم به جرات میگویم درآمدم نصف شده به علت اختلالات در اینستاگرام، من تنها نیستم بلکه صدها نفر از همکارام هم همین اتفاق برایشان افتاده»
یکی دیگر از کاربران هم از پایین آمدن میزان بازدید پستها و استوریها و کاهش آن به یک ششم گفته است: « حجم بازدید پستها از شش تا هفت هزارتا به هزار رسیده است!»
یکی از صاحبان کسب و کار در فضای اینستاگرام در این خصوص به آفتاب یزد گفت:« من حدود 3 سال است که در این فضا کسب و کار خود را راه انداختهام و اول ماه بر اساس پیشبینیای که از میزان خرید خریداران دارم خرید انجام میدهد. در این مدت به دلیل کندی بسیار زیاد اینترنت بازدید پیج من به شدت پایین آمده است و نتوانستم اجناس خود را بفروشم. در حالی که تنها درآمد من از همین شغل اینترنتیام است و این ماه با قسطها و قبضهای زیادی مواجه هستم که قادر نیستم آنها را پرداخت کنم. اوضاع فروش پیج من آنقدر افتضاح است که به ناچار مجبور شدم در توییتر اجناس خودم را با قیمت پایینتری برای فروش قرار بدهم. بسیاری از همکاران من نیز از این وضعیت گلایه مند هستند و برخی از آنها تصمیم دارند پیجهای فروش اینستاگرامی خود را تعطیل کنند زیرا در شرایط کنونی نه تنها به سود دست پیدا نمیکنند بلکه ضرر هم کرده اند.»
توضیح وزیر ارتباطات درباره اختلال اینستاگرام
اخیرا وزیر ارتباطات در خصوص اختلال اینستاگرام توضیخاتی ارائه داده است؛ وزیر ارتباطات گفته: «راهاندازی شبکه فیبر نوری لازمه توسعه اینترنت نسل پنجم در کشور است. بنده خودم نظرات مردم در شبکههای اجتماعی را دنبال میکنم اگر کسی گلایه یا شکایتی کرده باشد پیگیری میکنم.» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ضمن تایید اختلال در ارائه سرویسهای اینستاگرام گفت: «علت اختلال اینستاگرام در ایران قطع لینک اختصاصی وزارت ارتباطات بود.» عیسی زارعپور خاطرنشان کرد: «در دولت سیزدهم هیچ سیاست جدیدی در مورد پلتفرمهای پرکاربرد خارجی اتخاذ نشده است و هر اتفاقی که میافتد مربوط به تصمیمات گذشته است و باید بازنگری شود. در مورد اینستاگرام ما برای اینکه کیفیت سرویسها را تضمین کنیم از لینکهای پیر شده(اختصاصی) استفاده میکنیم. بنابراین اگر آن لینک قطع شود آن پلتفرم دچار اختلال میشود. در خصوص آزادسازی فرکانسهای 700 و 800 مذاکراتی با سازمان صدا و سیما انجام دادهایم و انشاءالله اطلاعرسانی لازم در مورد آن میشود. افزایش تعرفه سرویسهای مخابراتی و اینترنت تنها منوط به ارتقای کیفیت است و در وهله اول اپراتورها باید منابع مالی مورد نیاز خود را از روشی غیر از بالاتر تعرفهها تامین کنند. »
افت چشمگیر سرعت اینترنت
امیر حسین زرین کارشناس آی تی در خصوص نظرات وزیر ارتباط درباره اختلال اینستاگرام به آفتاب یزد گفت:« ما امروز و دیروز اختلال و کندیای که به وجود آمده است را لمس نکردهایم که بگویند که صرفا یک لینکی بوده و قطع شده است. چند وقتی است که یکسری نشانهها به وجود آمدهاند و انگار مسئولین میخواهند با این کارها آستانه صبر مردم را مورد سنجش قرار بدهند. در ابتدا بحث اینترنت حالت کودک مطرح شد که بسیار راحت مردم با تغییر تنظیمات توانستند این حالت را غیرفعال سازند. در ادامه به صورت کلی سرعت اینترنت افت کرد و به جای اینکه توضیحات درستی به مردم ارائه شود صرفا یکسری صحبتهای غیر مربوط مطرح شد که درست نیستند. اگر یک خرابی در اینترنت به وجود بیاید به مردم در خصوص آن خرابی به راحتی اطلاعرسانی میشود و مدت زمان آن نیز مشخص است اما این اختلال طولانی شده است. همه میدانیم در وهله اول قبل از اینکه در اینستاگرام اختلال به وجود بیاید سرعت اینترنت به طور چشمگیری افت کرده است و این دیگر ربطی به لینک اختصاصی ندارد. بسیاری از مردم در حال ارتزاق از قضای مجازی در بستر اینترنت هستند و جالب است حتی برخی از مسئولین نیز به این وضع اینترنت اعتراض دارند. »
استفاده از فیلترشکن
وی ادامه داد:« از سوی دیگر وقتی میتوان این نوع گفتهها را باور کرد که کندی اینترنت به دلیل اختلال به وجود آمده است که با فیلترشکن سرعت اینترنت به حالت قبل باز نگردد. بسیاری از مردم در حال استفاده از اینترنت با فیلترشکنها هستند تا بتوانند سرعت قبل اینترنت را داشته باشند. این مورد نشان میدهد که یک اتفاقی رخ داده است که وقتی از آی پی خارجی وارد میشویم این مشکل برطرف میشود و این خرابی نیست. متاسفانه زیرساختهای اینترنت ما به لحاظ فنی مانند خیابانهای ما هستند؛ برای مثال ما داریم از خیابانی استفاده میکنیم که در سالهای بسیار دور ساخته شده و هیچ تغییری در آنها به وجود نیامده است. همراه اول، ایرانسل، رایتل و... فقط دنبال فروش سیمکارت و اینترنت هستند و به دنبال آن نبودهاند که زیرساختهای اصلی را ترمیم کنند و قدرت بخشند. خیلی وقت است که به زیرساختهای اینترنت کشور رسیدگی نشده است؛ سالیان سال است که فقط از این زیرساختها استفاده شدهاند و کسی به فکر ترمیم آن نبوده است.»
اجراي بي سر و صداي طرح صيانت از فضاي مجازي
آرمان امروز نیز در این باره نوشت: کاهش سرعت اينترنت صداي همه را درآورده و حتي مسئولان کشور از سرعت اينترنت گلايه دارند. تيغ تيز انتقادها به سمت وزير ارتباطات است که بهدليل کاهش سرعت پلتفرمهايي نظير اينستاگرام، تحت فشار رسانهها و برخي از مسئولان سابق است. همين چند روز پيش بود که آذري جهرمي، وزير سابق ارتباطات که به دليل عدم فيلتر کردن اينستاگرام، مجبور شد پهناي باند اينستاگرام را کاهش دهد، در انتقاد از کاهش سرعت اينترنت در ايران گفت: « در ايران بر اساس گزارش سازمان جهاني مخابرات سرعت اينترنت بين الملل 15.2 کيلو بيت بر ثانيه است. يعني مجموع تعداد کاربران اينترنت ما بر کل حجم اينترنت بين الملل، اين عدد است. اين عدد در آرژانتين 41 است. فکر مي کنيد اين عدد و فاصله به چه دليل است؟ بله فيلترينگ. شما يک يوتيوب را از فيلترينگ در بياوريد و دولت هم در اختصاص اينترنت بين الملل خساست را کنار بگذارد، اين شاخص ما افزايش پيدا مي کند.» در اين شرايط عيسي زارعپور در گزارش عملکرد يک سالهاش از دستکاريهاي تعمدي در پروژههاي وزارت ارتباطات و دستگيري تعدادي متهم خبر داده است. او که بخش عمده برنامه اش براي توسعه سرعت اينترنت در کشور را بر ايجاد شبکه زيرساخت فيبر نوري در کشور قرار داده است ، در تشريح اينکه وقتي صحبت از دستکاري و خرابکاري در اينترنت کشور مي کند، منظورش چيست ؟ به خبرنگار ديجياتو گفته است: «منظور او از عمدي بودن دستکاريها در وضعيت اينترنت که چندي پيش به رسانهها گفته بود، همين آتش سوزيهاي اخير بوده که پيرو آن، چند نفر مخرب دستگير شدهاند.» وزير ارتباطات تاکيد کرد قصور برخي افراد در حادثه پيش آمده، محرز است و نويد اين را داد که پيگيري و تفحص در اين مورد ادامه دارد و در مورد عامدانه بودن يا نبودن حادثه، وزارت اطلاعات در حال تحقيق است.
خدا را شکر به گردن کوسهها نيفتاد!
آخرين آمار وبگاه «اسپيدتست» نشان ميدهد سرعت اينترنت ثابت در ايران (طبق شاخص ميانه) در مقايسه با ماه قبل با پيشرفت يک رتبهاي به جايگاه 144 و اينترنت سيار نيز با همين ميزان پيشرفت به رتبه 73 رسيده است. با اين اوصاف، صحبتهاي وزير ارتباط با بازخورد کاربران شبکههاي اجتماعي روبهرو شد و يکي از آنها نوشت: « همين که اين بار سرعت کم اينترنت را گردن کوسهها نيانداختيد که کابل هاي اينترنت زير آب را گاز زدهاند يا فلان کشتي سيم اينترنت را قطع کرده است، پرچم بالاست! هيچ چيز بهتر از صداقت نيست.!» مرداد ماه امسال نيز نتبلاکس، نهاد ناظر بر وضعيت اينترنت جهاني، اعلام کرد: «بيش از 20 درصد فعاليت شبکه اينترنت در ايران قطع شده است و اين مشکل همچنان ادامه دارد.» اين نهاد اعلام کرد: «اين قطعي و اختلال درخورتوجه است و اپراتورهاي ايرانسل و درگاه شرکت ارتباطات زيرساخت ايران را تحت تأثير قرار داده است.» خي کاربران آن را به حملات خارجي منتسب کرده و با اين ادعا متمرکزبودن هاب توزيع اينترنت در يک منطقه را از نظر امنيتي اشتباه دانستهاند و برخي ديگر اين اتفاقات را به اجراي طرح صيانت و محدودکردن دسترسي کاربران به اينترنت مربوط دانستهاند.
آيا طرح صيانت اجرا شده است
اختلالهاي اخير در شبکه اينترنت با واکنش توأم با نگراني بسياري از کاربران در شبکههاي اجتماعي همراه شده است. آنها معتقدند که با اجراي اين طرح دسترسي آنها به شبکه آزاد جهاني محدود خواهد شد. در مقابل، دولت تأکيد دارد که هدف اصلي از اجراي اين طرح «صيانت از حقوق کاربران فضاي مجازي» است. کيوان نقرهکار، کارشناس فناوري اطلاعات و ارتباطات، با انتقاد از اطلاعرساني غيرشفاف درباره اين مسئله گفته است: «در اين فضا هر احتمالي ميتواند درست باشد.» او درباره احتمال محدودسازي اينترنت با قطع سراسري شبکه هم توضيح ميدهد که «اين احتمال هم وجود دارد و کلا براي اجراي طرحهاي فني به صورت گسترده اعم از گسترش دسترسي به اينترنت يا محدودسازي آن احتمال قطع موقت شبکه اينترنت وجود دارد.» هرچند که اين کارشناس فرسودهبودن زيرساختهاي ارتباطي در ايران را رد نميکند و ميگويد که تحريم مانع از واردات تجهيزات مورد نياز و بهروز شده است و بسياري از تجهيزات سختافزاري موجود قديمي است و با نرمافزارهاي جديد همخواني ندارد. ضمن اينکه فرسودگي تجهيزات ميتواند يکي از علتهاي آتشسوزي باشد. اما واکنش معاون وزير ارتباطات علت نارضايتي مردم از کيفيت اينترنت را رشد شتابان تقاضا ميداند و ميگويد: «البته کيفيت پايين نيامده و آمارها اين را اثبات ميکند، اما سطح توقع مردم از سرويسها افزايش يافته و از طرفي تعداد کاربراني که از سرويسها استفاده ميکنند نيز افزايش يافتهاست.» با اين حال ک کارشناس فناوري اطلاعات درباره ساز و کار محدوديت اينترنت در ايران ميگويد: «به نظر ميرسد هدف اصلي اين است که موجوديت اينترنت را نابود کنند، اگر هم نتوانند هدف اين است که به چيزي شبيه چين برسند. يعني يک اينترنت طبقاتي که بر اساس جايگاهي که داريد، تنها ميتوانيد از يک بخش کوچکي از اينترنت استفاده کنيد. با توجه به صحبتهايي که از اينترنت طبقاتي، اينترنت کودک، دسته بندي DNS و DNS داخلي ميشود و عدم ايجاد ارتباطات امن، به نظر هدف اين است که تا حد امکان شبيه چين شوند.» محمدرضا علي حسيني درباره اختلالات ايجاد شده روي اينستاگرام در ايران، گفت: «يک سري از اختلالاتي که روي اينستاگرام داريم، در دريافت دادهها از طريق پروتکل DNS است که اختلال ايجاد ميکنند تا شما نتوانيد اينستاگرام را ببينيد. بخش بزرگ اختلالات اين است که ارتباطات رمزنگاري شده را مختل ميکنند. اين اختلال را گاهي اوقات با گذاشتن سرتيفيکتهايي که قرار نيست در ارتباط باشد و گاهي اوقات هم به اين شکل است که کلا ارتباطات رمزنگاري را در پاسخ خودشان، يک چيز ديگر برميگردانند. به بياني ديگر تلاش ميکنند ارتباط شما خراب شود و نتوانيد ارتباطي که با سرورهاي اينستاگرام يا هر سايت ديگري گرفتهايد را به صورت کامل و موفق داشته باشيد.» وي در پاسخ به اينکه کدام يک از اين اختلالات روي اينستاگرام در ايران انجام شد، مطرح کرد: « به اين شکل که هنگام شروع ارتباط، تلاش ميکنند که گواهي امنيتي غيرمجاز مربوط به خودشان را در ارتباط جا دهند. کما اينکه در توييتر هم بسياري از کاربران و متخصصان در اين مورد صحبت کردند.» اين کارشناس فناوري اطلاعات افزود: «در قطع ارتباطات ايمن هم همين کار را دارند انجام ميدهند که بعضي روزها زياد و بعضي روزها هم کم ميشود. مشخص نيست الان در حال تست کردن هستند يا ميخواهند کارشکني کنند تا مردم کم کم از اينستاگرام استفاده نکنند. ايجاد اختلالات و ارتباطات ايمن هم واضح است. يعني وقتي ارتباط شما برقرار ميشود، بعد از مدتي ميبينيد که ارتباط به کلي قطع ميشود يا پاسخهايي که ميگيريد مرتبط با آن ارتباط نيست و در واقع در اين ميان يک نفري دارد يا دادهها را کلا از بين ميبرد که شما دريافت نکنيد.»
بیش از 400 فروشگاه اینستاگرامی فعال با بیش از ۷۰۰ هزار تراکنش روزانه
آفتاب یزد نوشت: در دو سال گذشته کسبوکارهای اینستاگرامی و سهم بالای آنها در بازار فروش آنلاین ایران بسیار مورد اهمیت قرار گرفته است. براساس آمار پیشبینی میشود که تجارت اجتماعی در دنیا تا سال 2025 بیش از نیمی از سهم فروش آنلاین را به خود اختصاص خواهد داد. به غیر از اینستاگرام برخی شبکههای مشابه دیگر مانند تیکتاک، تلگرام و موارد مشابه به عنوان یک کانال فروش جدید و کارآمد برای کسبوکارهای کوچک در دنیا مطرح شده است.در ایران، با توجه به فیلتر بودن بیشتر شبکههای اجتماعی پرطرفدار، صرفا اینستاگرام و واتساپ به عنوان شبکه اجتماعی و پیامرسان پرطرفدار و آزاد باقی مانده است و به همین واسطه، بسیاری از کسبوکارهای کوچک و خانگی، از این بسترها برای فروش محصولات و خدمات خود استفاده میکنند. آمار و اطلاعات موجود نشان میدهد که بیش از یک میلیون شغل به واسطه اینستاگرام در ایران وجود دارد و بازاری بیش از 40 هزار میلیارد تومان در سال را ایجاد کرده است. درواقع سهم بازار تجارت اجتماعی در ایران چند برابر تجارت الکترونیک است و این نشاندهنده تراکنش مالی وسیعی است که به خود اختصاص داده است.طبق محاسبات انجام شده بیش از 400 فروشگاه اینستاگرامی فعال با بیش از 700 هزار تراکنش روزانه در ایران وجود دارد. این حجم از تبادلات مالی در فضای آنلاین بسیار قابل توجه است و اختلال در اینترنت و کاهش پهنای باند اپلیکیشنهای پرکاربردی مثل اینستاگرام و واتساپ، به شدت بر بازار این کسبوکارها اثرگذار است.
کندی اینترنت فروش اینستاگرامیها را تا 50 درصد کم کرده است
در همین راستا به تازگی خبری منتشر شد که نشان میدهد بهدلیل کندی اینترنت و اختلال در توزیع پهنای باند در مردادماه 1401 فروشگاههای فعال اینستاگرامی تا 35 درصد از بازدید و تا 50 درصد از فروش خود از طریق اینستاگرام را از دست دادهاند. این در حالی است که 400 هزار فروشگاه اینستاگرامی فعال در کشور داریم که از طریق همین شبکههای اجتماعی معیشت خود را تامین میکنند. روز گذشته روابط عمومی پادرو اولین پلتفرم فروشگاهساز اینستاگرامی با بیش از 36هزار فروشگاه ثبت شده اعلام کرد که از اوایل مردادماه 1401 به طور محسوسی میزان بازدید و فروش فروشگاههای اینستاگرامی فعال در این پلتفرم دچار کاهش شده است.پشوتن پورپزشک مدیرعامل این استارتاپ میگوید: « علیرغم رشد 25 درصدی تعداد فروشندگان فعال در پلتفرم پادروشاپ، مجموع فروش انجام شده توسط فروشندگان این پلتفرم در مرداد ماه تنها 10 درصد رشد داشته است. این در حالی است که با بررسی تک به تک 10 فروشگاه برتر در تیرماه و مقایسه بازدید همان فروشگاهها در مردادماه، بازدید آنها تا 35 درصد کاهش یافته است.» به گفته او این کاهش علیرغم افزایش فعالیتهای بازاریابی این فروشگاهها از ابتدای مرداد همزمان با شروع اختلالات اینترنت بوده است و به نظر میرسد این افت همچنان ادامه داشته باشد..طبق آخرین گزارش پادرو، در تیرماه حدود 30 هزار فروشگاه اینستاگرامی از خدمات پادروشاپ استفاده میکردند که این رقم در مرداد ماه به بیش از 36هزار فروشگاه افزایش یافته است و در نهایت برخی از فروشگاههای اینستاگرامی تا 50 درصد از فروش خود را از دست دادهاند.
گلایه برخی از صاحبان کسب و کار اینترنتی
در همین زمینه یکی از کاربران در توییتر نوشته است: «بنده به عنوان شخصی که در اینستاگرام فعالیت دارم به جرات میگویم درآمدم نصف شده به علت اختلالات در اینستاگرام، من تنها نیستم بلکه صدها نفر از همکارام هم همین اتفاق برایشان افتاده»
یکی دیگر از کاربران هم از پایین آمدن میزان بازدید پستها و استوریها و کاهش آن به یک ششم گفته است: « حجم بازدید پستها از شش تا هفت هزارتا به هزار رسیده است!»
یکی از صاحبان کسب و کار در فضای اینستاگرام در این خصوص به آفتاب یزد گفت:« من حدود 3 سال است که در این فضا کسب و کار خود را راه انداختهام و اول ماه بر اساس پیشبینیای که از میزان خرید خریداران دارم خرید انجام میدهد. در این مدت به دلیل کندی بسیار زیاد اینترنت بازدید پیج من به شدت پایین آمده است و نتوانستم اجناس خود را بفروشم. در حالی که تنها درآمد من از همین شغل اینترنتیام است و این ماه با قسطها و قبضهای زیادی مواجه هستم که قادر نیستم آنها را پرداخت کنم. اوضاع فروش پیج من آنقدر افتضاح است که به ناچار مجبور شدم در توییتر اجناس خودم را با قیمت پایینتری برای فروش قرار بدهم. بسیاری از همکاران من نیز از این وضعیت گلایه مند هستند و برخی از آنها تصمیم دارند پیجهای فروش اینستاگرامی خود را تعطیل کنند زیرا در شرایط کنونی نه تنها به سود دست پیدا نمیکنند بلکه ضرر هم کرده اند.»
توضیح وزیر ارتباطات درباره اختلال اینستاگرام
اخیرا وزیر ارتباطات در خصوص اختلال اینستاگرام توضیخاتی ارائه داده است؛ وزیر ارتباطات گفته: «راهاندازی شبکه فیبر نوری لازمه توسعه اینترنت نسل پنجم در کشور است. بنده خودم نظرات مردم در شبکههای اجتماعی را دنبال میکنم اگر کسی گلایه یا شکایتی کرده باشد پیگیری میکنم.» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ضمن تایید اختلال در ارائه سرویسهای اینستاگرام گفت: «علت اختلال اینستاگرام در ایران قطع لینک اختصاصی وزارت ارتباطات بود.» عیسی زارعپور خاطرنشان کرد: «در دولت سیزدهم هیچ سیاست جدیدی در مورد پلتفرمهای پرکاربرد خارجی اتخاذ نشده است و هر اتفاقی که میافتد مربوط به تصمیمات گذشته است و باید بازنگری شود. در مورد اینستاگرام ما برای اینکه کیفیت سرویسها را تضمین کنیم از لینکهای پیر شده(اختصاصی) استفاده میکنیم. بنابراین اگر آن لینک قطع شود آن پلتفرم دچار اختلال میشود. در خصوص آزادسازی فرکانسهای 700 و 800 مذاکراتی با سازمان صدا و سیما انجام دادهایم و انشاءالله اطلاعرسانی لازم در مورد آن میشود. افزایش تعرفه سرویسهای مخابراتی و اینترنت تنها منوط به ارتقای کیفیت است و در وهله اول اپراتورها باید منابع مالی مورد نیاز خود را از روشی غیر از بالاتر تعرفهها تامین کنند. »
افت چشمگیر سرعت اینترنت
امیر حسین زرین کارشناس آی تی در خصوص نظرات وزیر ارتباط درباره اختلال اینستاگرام به آفتاب یزد گفت:« ما امروز و دیروز اختلال و کندیای که به وجود آمده است را لمس نکردهایم که بگویند که صرفا یک لینکی بوده و قطع شده است. چند وقتی است که یکسری نشانهها به وجود آمدهاند و انگار مسئولین میخواهند با این کارها آستانه صبر مردم را مورد سنجش قرار بدهند. در ابتدا بحث اینترنت حالت کودک مطرح شد که بسیار راحت مردم با تغییر تنظیمات توانستند این حالت را غیرفعال سازند. در ادامه به صورت کلی سرعت اینترنت افت کرد و به جای اینکه توضیحات درستی به مردم ارائه شود صرفا یکسری صحبتهای غیر مربوط مطرح شد که درست نیستند. اگر یک خرابی در اینترنت به وجود بیاید به مردم در خصوص آن خرابی به راحتی اطلاعرسانی میشود و مدت زمان آن نیز مشخص است اما این اختلال طولانی شده است. همه میدانیم در وهله اول قبل از اینکه در اینستاگرام اختلال به وجود بیاید سرعت اینترنت به طور چشمگیری افت کرده است و این دیگر ربطی به لینک اختصاصی ندارد. بسیاری از مردم در حال ارتزاق از قضای مجازی در بستر اینترنت هستند و جالب است حتی برخی از مسئولین نیز به این وضع اینترنت اعتراض دارند. »
استفاده از فیلترشکن
وی ادامه داد:« از سوی دیگر وقتی میتوان این نوع گفتهها را باور کرد که کندی اینترنت به دلیل اختلال به وجود آمده است که با فیلترشکن سرعت اینترنت به حالت قبل باز نگردد. بسیاری از مردم در حال استفاده از اینترنت با فیلترشکنها هستند تا بتوانند سرعت قبل اینترنت را داشته باشند. این مورد نشان میدهد که یک اتفاقی رخ داده است که وقتی از آی پی خارجی وارد میشویم این مشکل برطرف میشود و این خرابی نیست. متاسفانه زیرساختهای اینترنت ما به لحاظ فنی مانند خیابانهای ما هستند؛ برای مثال ما داریم از خیابانی استفاده میکنیم که در سالهای بسیار دور ساخته شده و هیچ تغییری در آنها به وجود نیامده است. همراه اول، ایرانسل، رایتل و... فقط دنبال فروش سیمکارت و اینترنت هستند و به دنبال آن نبودهاند که زیرساختهای اصلی را ترمیم کنند و قدرت بخشند. خیلی وقت است که به زیرساختهای اینترنت کشور رسیدگی نشده است؛ سالیان سال است که فقط از این زیرساختها استفاده شدهاند و کسی به فکر ترمیم آن نبوده است.»
اجراي بي سر و صداي طرح صيانت از فضاي مجازي
آرمان امروز نیز در این باره نوشت: کاهش سرعت اينترنت صداي همه را درآورده و حتي مسئولان کشور از سرعت اينترنت گلايه دارند. تيغ تيز انتقادها به سمت وزير ارتباطات است که بهدليل کاهش سرعت پلتفرمهايي نظير اينستاگرام، تحت فشار رسانهها و برخي از مسئولان سابق است. همين چند روز پيش بود که آذري جهرمي، وزير سابق ارتباطات که به دليل عدم فيلتر کردن اينستاگرام، مجبور شد پهناي باند اينستاگرام را کاهش دهد، در انتقاد از کاهش سرعت اينترنت در ايران گفت: « در ايران بر اساس گزارش سازمان جهاني مخابرات سرعت اينترنت بين الملل 15.2 کيلو بيت بر ثانيه است. يعني مجموع تعداد کاربران اينترنت ما بر کل حجم اينترنت بين الملل، اين عدد است. اين عدد در آرژانتين 41 است. فکر مي کنيد اين عدد و فاصله به چه دليل است؟ بله فيلترينگ. شما يک يوتيوب را از فيلترينگ در بياوريد و دولت هم در اختصاص اينترنت بين الملل خساست را کنار بگذارد، اين شاخص ما افزايش پيدا مي کند.» در اين شرايط عيسي زارعپور در گزارش عملکرد يک سالهاش از دستکاريهاي تعمدي در پروژههاي وزارت ارتباطات و دستگيري تعدادي متهم خبر داده است. او که بخش عمده برنامه اش براي توسعه سرعت اينترنت در کشور را بر ايجاد شبکه زيرساخت فيبر نوري در کشور قرار داده است ، در تشريح اينکه وقتي صحبت از دستکاري و خرابکاري در اينترنت کشور مي کند، منظورش چيست ؟ به خبرنگار ديجياتو گفته است: «منظور او از عمدي بودن دستکاريها در وضعيت اينترنت که چندي پيش به رسانهها گفته بود، همين آتش سوزيهاي اخير بوده که پيرو آن، چند نفر مخرب دستگير شدهاند.» وزير ارتباطات تاکيد کرد قصور برخي افراد در حادثه پيش آمده، محرز است و نويد اين را داد که پيگيري و تفحص در اين مورد ادامه دارد و در مورد عامدانه بودن يا نبودن حادثه، وزارت اطلاعات در حال تحقيق است.
خدا را شکر به گردن کوسهها نيفتاد!
آخرين آمار وبگاه «اسپيدتست» نشان ميدهد سرعت اينترنت ثابت در ايران (طبق شاخص ميانه) در مقايسه با ماه قبل با پيشرفت يک رتبهاي به جايگاه 144 و اينترنت سيار نيز با همين ميزان پيشرفت به رتبه 73 رسيده است. با اين اوصاف، صحبتهاي وزير ارتباط با بازخورد کاربران شبکههاي اجتماعي روبهرو شد و يکي از آنها نوشت: « همين که اين بار سرعت کم اينترنت را گردن کوسهها نيانداختيد که کابل هاي اينترنت زير آب را گاز زدهاند يا فلان کشتي سيم اينترنت را قطع کرده است، پرچم بالاست! هيچ چيز بهتر از صداقت نيست.!» مرداد ماه امسال نيز نتبلاکس، نهاد ناظر بر وضعيت اينترنت جهاني، اعلام کرد: «بيش از 20 درصد فعاليت شبکه اينترنت در ايران قطع شده است و اين مشکل همچنان ادامه دارد.» اين نهاد اعلام کرد: «اين قطعي و اختلال درخورتوجه است و اپراتورهاي ايرانسل و درگاه شرکت ارتباطات زيرساخت ايران را تحت تأثير قرار داده است.» خي کاربران آن را به حملات خارجي منتسب کرده و با اين ادعا متمرکزبودن هاب توزيع اينترنت در يک منطقه را از نظر امنيتي اشتباه دانستهاند و برخي ديگر اين اتفاقات را به اجراي طرح صيانت و محدودکردن دسترسي کاربران به اينترنت مربوط دانستهاند.
آيا طرح صيانت اجرا شده است
اختلالهاي اخير در شبکه اينترنت با واکنش توأم با نگراني بسياري از کاربران در شبکههاي اجتماعي همراه شده است. آنها معتقدند که با اجراي اين طرح دسترسي آنها به شبکه آزاد جهاني محدود خواهد شد. در مقابل، دولت تأکيد دارد که هدف اصلي از اجراي اين طرح «صيانت از حقوق کاربران فضاي مجازي» است. کيوان نقرهکار، کارشناس فناوري اطلاعات و ارتباطات، با انتقاد از اطلاعرساني غيرشفاف درباره اين مسئله گفته است: «در اين فضا هر احتمالي ميتواند درست باشد.» او درباره احتمال محدودسازي اينترنت با قطع سراسري شبکه هم توضيح ميدهد که «اين احتمال هم وجود دارد و کلا براي اجراي طرحهاي فني به صورت گسترده اعم از گسترش دسترسي به اينترنت يا محدودسازي آن احتمال قطع موقت شبکه اينترنت وجود دارد.» هرچند که اين کارشناس فرسودهبودن زيرساختهاي ارتباطي در ايران را رد نميکند و ميگويد که تحريم مانع از واردات تجهيزات مورد نياز و بهروز شده است و بسياري از تجهيزات سختافزاري موجود قديمي است و با نرمافزارهاي جديد همخواني ندارد. ضمن اينکه فرسودگي تجهيزات ميتواند يکي از علتهاي آتشسوزي باشد. اما واکنش معاون وزير ارتباطات علت نارضايتي مردم از کيفيت اينترنت را رشد شتابان تقاضا ميداند و ميگويد: «البته کيفيت پايين نيامده و آمارها اين را اثبات ميکند، اما سطح توقع مردم از سرويسها افزايش يافته و از طرفي تعداد کاربراني که از سرويسها استفاده ميکنند نيز افزايش يافتهاست.» با اين حال ک کارشناس فناوري اطلاعات درباره ساز و کار محدوديت اينترنت در ايران ميگويد: «به نظر ميرسد هدف اصلي اين است که موجوديت اينترنت را نابود کنند، اگر هم نتوانند هدف اين است که به چيزي شبيه چين برسند. يعني يک اينترنت طبقاتي که بر اساس جايگاهي که داريد، تنها ميتوانيد از يک بخش کوچکي از اينترنت استفاده کنيد. با توجه به صحبتهايي که از اينترنت طبقاتي، اينترنت کودک، دسته بندي DNS و DNS داخلي ميشود و عدم ايجاد ارتباطات امن، به نظر هدف اين است که تا حد امکان شبيه چين شوند.» محمدرضا علي حسيني درباره اختلالات ايجاد شده روي اينستاگرام در ايران، گفت: «يک سري از اختلالاتي که روي اينستاگرام داريم، در دريافت دادهها از طريق پروتکل DNS است که اختلال ايجاد ميکنند تا شما نتوانيد اينستاگرام را ببينيد. بخش بزرگ اختلالات اين است که ارتباطات رمزنگاري شده را مختل ميکنند. اين اختلال را گاهي اوقات با گذاشتن سرتيفيکتهايي که قرار نيست در ارتباط باشد و گاهي اوقات هم به اين شکل است که کلا ارتباطات رمزنگاري را در پاسخ خودشان، يک چيز ديگر برميگردانند. به بياني ديگر تلاش ميکنند ارتباط شما خراب شود و نتوانيد ارتباطي که با سرورهاي اينستاگرام يا هر سايت ديگري گرفتهايد را به صورت کامل و موفق داشته باشيد.» وي در پاسخ به اينکه کدام يک از اين اختلالات روي اينستاگرام در ايران انجام شد، مطرح کرد: « به اين شکل که هنگام شروع ارتباط، تلاش ميکنند که گواهي امنيتي غيرمجاز مربوط به خودشان را در ارتباط جا دهند. کما اينکه در توييتر هم بسياري از کاربران و متخصصان در اين مورد صحبت کردند.» اين کارشناس فناوري اطلاعات افزود: «در قطع ارتباطات ايمن هم همين کار را دارند انجام ميدهند که بعضي روزها زياد و بعضي روزها هم کم ميشود. مشخص نيست الان در حال تست کردن هستند يا ميخواهند کارشکني کنند تا مردم کم کم از اينستاگرام استفاده نکنند. ايجاد اختلالات و ارتباطات ايمن هم واضح است. يعني وقتي ارتباط شما برقرار ميشود، بعد از مدتي ميبينيد که ارتباط به کلي قطع ميشود يا پاسخهايي که ميگيريد مرتبط با آن ارتباط نيست و در واقع در اين ميان يک نفري دارد يا دادهها را کلا از بين ميبرد که شما دريافت نکنيد.»