تاریخ انتشار
پنجشنبه ۶ شهريور ۱۴۰۴ ساعت ۲۰:۲۹
کد مطلب : ۵۰۳۴۱۴
سفر شینا انصاری، رئیس محیط زیست کشور به استان کهگیلویه و بویراحمد:

فعال زیست‌محیطی کهگیلویه و بویراحمد: محیط زیست را قربانی تصمیمات پشت‌پرده نکنید / ما شاهدیم و ساکت نمی‌مانیم / مردم نجیب سادات محمودی را آواره نکنید؛ صدایشان را بشنوید قبل از آن‌که دیر شود / اگر امروز کارون را نابود کنیم، فردا خوزستان را از دست می‌دهیم / با سدسازی غیرقانونی، نه توسعه می‌آید و نه عدالت؛ فقط مهاجرت و محرومیت / پشت پرده سدماندگان چه خبر است؟

۰
فعال زیست‌محیطی کهگیلویه و بویراحمد: محیط زیست را قربانی تصمیمات پشت‌پرده نکنید / ما شاهدیم و ساکت نمی‌مانیم / مردم نجیب سادات محمودی را آواره نکنید؛ صدایشان را بشنوید قبل از آن‌که دیر شود / اگر امروز کارون را نابود کنیم، فردا خوزستان را از دست می‌دهیم / با سدسازی غیرقانونی، نه توسعه می‌آید و نه عدالت؛ فقط مهاجرت و محرومیت / پشت پرده سدماندگان چه خبر است؟
کبنا ؛در نشست فعالان محیط زیست با رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور، رحمان وفانژاد با لحنی صریح، از پروژه‌های سدسازی، سیاست‌های انتقال آب، و بی‌توجهی به حقوق مردم مناطق محروم انتقاد کرد. او با هشدار درباره تبعات اجتماعی و زیست‌محیطی این پروژه‌ها، خواستار اقدام فوری مسئولان شد و تأکید کرد که نجابت مردم کهگیلویه و بویراحمد نباید قربانی تصمیمات غیرقانونی شود.
به گزارش کبنا نیوز، شینا انصاری، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور، روز پنج‌شنبه ۶ شهریور ۱۴۰۴، در جریان سفر خود به استان کهگیلویه و بویراحمد، با جمعی از فعالان و نمایندگان تشکل‌های زیست‌محیطی دیدار کرد و از نزدیک با دیدگاه‌ها و دغدغه‌های آنان آشنا شد.
در این نشست، رحمان وفانژاد، فعال زیست‌محیطی استان، با انتقاد از روند اجرای پروژه سد خرسان ۳، خواستار توجه جدی مسئولان به پیامدهای اجتماعی و زیست‌محیطی این طرح شد.
وفانژاد با اشاره به ظرفیت‌های فرهنگی و اقتصادی دهستان سادات محمودی، گفت: دهستان سادات محمودی، بزرگ‌ترین دهستان صنایع دستی کشور است. انتظار می‌رفت پس از افتتاح پروژه در شهرستان باشت، سرکار خانم انصاری به این منطقه سفر کرده و از نزدیک با مادرانی دیدار کنند که بیش از یک دهه است به دلیل فعالیت‌های یک شرکت، تحت فشار و استرس قرار دارند.
وی افزود: این مادران با تکیه بر پشم گوسفندان خود و تولید صنایع دستی مانند گلیم، جاجیم و جعبه، امرار معاش می‌کنند. اگر درب هر خانه‌ای در سادات محمودی را بزنید، شاهد هنر دست این مردم خواهید بود. چگونه می‌توان با احداث سد خرسان ۳، این مردم را آواره کرد؟
فعال زیست‌محیطی کهگیلویه و بویراحمد: محیط زیست را قربانی تصمیمات پشت‌پرده نکنید / ما شاهدیم و ساکت نمی‌مانیم / مردم نجیب سادات محمودی را آواره نکنید؛ صدایشان را بشنوید قبل از آن‌که دیر شود / اگر امروز کارون را نابود کنیم، فردا خوزستان را از دست می‌دهیم / با سدسازی غیرقانونی، نه توسعه می‌آید و نه عدالت؛ فقط مهاجرت و محرومیت / پشت پرده سدماندگان چه خبر است؟  این فعال زیست‌محیطی با اشاره به پیگیری‌های حقوقی صورت‌گرفته، اظهار داشت: ما در دادگاه موفق به اخذ رأی ابطال قراردادهای مربوط به این سد شدیم، به دلیل عدم رعایت ساختارهای قانونی. اما متأسفانه این رأی حتی مورد توجه مجموعه شما قرار نگرفته است.
وفانژاد با انتقاد از موضع سازمان محیط زیست، گفت: معاون محیط زیست انسانی سازمان شما، طی نامه‌ای به شماره ۱۴/۲۴۵ مورخ ۱۵/۱۲/۱۴۰۳، صراحتاً اعلام کرده که این سد، با وجود انحراف ۴۰ درصدی از طرح مصوب، بلامانع برای دریافت مجوز ماده ۲۳ تشخیص داده شده است. این در حالی است که سد خرسان ۳ فاقد مجوز ماده ۲ بوده و به‌عنوان پروژه‌ای با پیشرفت فیزیکی کمتر از حد مجاز و بدون ارزیابی زیست‌محیطی، در سال ۱۳۹۶ در کمیته‌ای تحت نظارت هیئت وزیران، با نادیده‌گرفتن قوانین، مجوز دریافت کرده است.»
وی با استناد به گزارش‌های رسمی، ادامه داد: طبق گزارش‌های دیوان محاسبات، مرکز پژوهش‌های مجلس و کارشناسان رسمی دادگستری، پیشرفت فیزیکی این پروژه در سال گذشته تنها ۱۵ درصد بوده است. چگونه ممکن است در سال ۱۳۹۶ ادعا شده باشد که پیشرفت آن بیش از ۲۰ درصد بوده؟
وفانژاد با انتقاد از نحوه تأمین مالی پروژه، گفت: ظرفیت مخزن این سد، طبق آمار دقیق، ۲۷۰ میلیون مترمکعب است. شرکت مجری این طرح که مسئول اجرای پروژه انشعاب فرعی از خلیج فارس به خلیج عمان و فلات مرکزی نیز هست، بدون صلاحیت قانونی و حتی بدون مصوبه هیئت وزیران، در یک شب ۲۶ همت (هزار میلیارد تومان) سرمایه دریافت کرده است.
وی افزود: این سرمایه از منابعی چون فلز تدارکات فولاد مبارکه، پالایشگاه نفت اصفهان، سازمان همیاری‌ها، اتاق بازرگانی و شهرداری تأمین شده و هدف آن انتقال آب برای صنایع است؛ در حالی که برخی از این نهادها قصد دارند آب را به‌صورت شور به فروش برسانند.
به گزارش کبنا نیوز، رحمان وفانژاد، فعال محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد، در ادامه برنامه هفتم توسعه، را «خیانتی تأسف‌بار» به منابع آبی کشور و محیط زیست توصیف کرد و با اشاره به تغییر رویکرد انتقال آب بین‌حوزه‌ای اظهار داشت: در گذشته، انتقال آب صرفاً برای تأمین آب شرب انجام می‌شد، اما اکنون در برنامه هفتم، این انتقال به نفع صاحبان قدرت و نفوذ صورت می‌گیرد؛ اقدامی که نه‌تنها به محیط زیست آسیب می‌زند، بلکه حقوق مردم مناطق محرومی چون سادات محمودی را نیز پایمال می‌کند.
وفانژاد با تأکید بر اهمیت پارک ملی دنا، گفت: قصد تهدید ندارم، اما باید یادآور شوم که پارک ملی دنا، میراثی ارزشمند از جمهوری اسلامی ایران است. این پارک، دهمین پارک ملی کشور و نخستین پارک ملی پس از انقلاب اسلامی محسوب می‌شود. پیش از انقلاب، تنها ۹ پارک ملی در کشور وجود داشت و دنا، به‌عنوان نماد حفاظت محیط زیست در نظام جمهوری اسلامی، جایگاهی ویژه دارد. اگر اقدامات مسئولان به نتیجه نرسد، ناچار خواهیم بود از طریق یونسکو، پیگیری حقوقی علیه این تخلفات را آغاز کنیم.
وی در ادامه به وضعیت سدهای منطقه اشاره کرد و افزود: ظرفیت سه سد تنگ سرخ، خرسان و ماندگان، در مجموع یک میلیارد و ۶۵۰ میلیون مترمکعب است. مجوز آب‌گذاری این سدها که حدود یک دهه پیش توسط وزارت نیرو صادر شده بود، اکنون منقضی شده و با کسری ۴۵ درصدی منابع آبی، نیازمند بازنگری جدی است. سد تنگ سرخ که قرار بود آب شرب یاسوج را تأمین کند، و سد ماندگان که به نفع صنایع استان اصفهان طراحی شده، با چالش جدی مواجه‌اند. کاهش ۴۰ درصدی مجوز آب‌گذاری، اعتبار قانونی این پروژه‌ها را زیر سؤال برده است.
فعال زیست‌محیطی کهگیلویه و بویراحمد: محیط زیست را قربانی تصمیمات پشت‌پرده نکنید / ما شاهدیم و ساکت نمی‌مانیم / مردم نجیب سادات محمودی را آواره نکنید؛ صدایشان را بشنوید قبل از آن‌که دیر شود / اگر امروز کارون را نابود کنیم، فردا خوزستان را از دست می‌دهیم / با سدسازی غیرقانونی، نه توسعه می‌آید و نه عدالت؛ فقط مهاجرت و محرومیت / پشت پرده سدماندگان چه خبر است؟  وفانژاد در با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در سال ۱۳۹۸ درباره بحران آب خوزستان، هشدار داد: اگر مشکلات آب و فاضلاب خوزستان حل می‌شد، مردم آن دیار به خیابان‌ها نمی‌آمدند. ما، به‌عنوان ساکنان بالادست رودخانه کارون، اگر امروز این رودخانه را نابود کنیم، در واقع خوزستان را نابود کرده‌ایم. نابودی کارون به گسترش ریزگردها و تخریب پهنه غربی زاگرس منجر خواهد شد، در حالی که پهنه شرقی آن، هوای پاک را برای فلات ایران تأمین می‌کند. متأسفانه برخی افراد با زیاده‌خواهی و تجاوز به منابع طبیعی کشور، تنها به منافع شخصی خود می‌اندیشند.
رحمان وفانژاد، فعال محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد، در ادامه انتقادات گفت: در شرایطی که کشور، و به‌ویژه استان کهگیلویه و بویراحمد، با بحران‌های متعدد مواجه است، باید تأکید کنم که ما با هیچ مقام مسئولی، از جمله استاندار محترم، تعارف نداریم. شاید شیوه بیان من تند به نظر برسد، اما بارها هشدار داده‌ام و متأسفانه کسی به سخنان ما توجه نکرده است. تاب‌آوری و نجابت مردم این استان به نقطه نهایی رسیده است.
وی با اشاره به پیشینه تاریخی و نقش مردم لر در دفاع از کشور افزود: استان کهگیلویه و بویراحمد، با مردمی تماماً شیعه و وفادار به نظام، همواره در بحران‌ها و چالش‌های ملی پیشقدم بوده است. فرزندان زاگرس، در دفاع از این سرزمین، جان‌فشانی کرده‌اند و نباید اجازه داد حقوق و تاریخ این مردم مورد تعدی قرار گیرد.
وفانژاد در ادامه، خطاب به یکی از مسئولان سازمان محیط زیست اظهار داشت: خواهش من از شما، سرکار خانم انصاری، این است که اجازه ندهید قطره خونی از مردم کهگیلویه و بویراحمد به‌واسطه اجرای پروژه‌های غیرقانونی ریخته شود. شما وابستگی شخصی به این جایگاه ندارید که بخواهید اعتبار سازمانی خود را فدای این پروژه‌ها کنید. اگر لازم باشد، استعفای شما می‌تواند رئیس‌جمهور محترم را نسبت به عمق بحران آگاه سازد.
وی با اشاره به برخی اقدامات در دولت فعلی افزود: می‌دانم و شما نیز می‌دانید که یکی از معاونان متخلف دولت، که صرفاً در جهت پیشبرد پروژه‌هایی چون سدهای خرسان و ماندگان فعالیت می‌کند، به‌زودی عزل خواهد شد. هرچند ممکن است فرد جایگزین نیز دغدغه‌ای نسبت به زاگرس نداشته باشد، اما از شما می‌خواهم نگذارید این مسائل به بحرانی تبدیل شود که در آینده گرفتاری‌‌ها بیشتر شود.
فعال زیست‌محیطی کهگیلویه و بویراحمد: محیط زیست را قربانی تصمیمات پشت‌پرده نکنید / ما شاهدیم و ساکت نمی‌مانیم / مردم نجیب سادات محمودی را آواره نکنید؛ صدایشان را بشنوید قبل از آن‌که دیر شود / اگر امروز کارون را نابود کنیم، فردا خوزستان را از دست می‌دهیم / با سدسازی غیرقانونی، نه توسعه می‌آید و نه عدالت؛ فقط مهاجرت و محرومیت / پشت پرده سدماندگان چه خبر است؟  متن صحبت‌های رحمان وفانژاد، فعال زیست‌محیطی کهگیلویه و بویراحمد،
دهستان سادات محمودی، بزرگ‌ترین دهستان صنایع دستی کشور است. امروز انتظار داشتم پس از افتتاح پروژه در شهرستان باشت، سرکار خانم انصاری به این دهستان سفر کنند و از نزدیک با مادرانی دیدار کنند که بیش از یک دهه است به دلیل فعالیت‌های یک شرکت، تحت فشار و استرس قرار دارند. این مادران با تکیه بر پشم گوسفندان خود و تولید صنایع دستی مانند گلیم، جاجیم، و جعبه، امرار معاش می‌کنند. اگر درب هر خانه‌ای در سادات محمودی را بزنید، شاهد هنر دست این مردم خواهید بود. چگونه می‌توانیم با احداث سد خرسان ۳، این مردم را آواره کنیم؟
خانم دکتر، ما در دادگاه موفق به اخذ رأی ابطال قراردادهای مربوط به این سد شدیم، به دلیل عدم رعایت ساختارهای قانونی. اما متأسفانه این رأی حتی مورد توجه مجموعه شما قرار نگرفته است. معاون محیط زیست انسانی سازمان شما، طی نامه‌ای به شماره ۱۴/۲۴۵ مورخ ۱۵/۱۲/۱۴۰۳، صراحتاً اعلام کرده که این سد، با وجود انحراف ۴۰ درصدی از طرح مصوب، بلامانع برای دریافت مجوز ماده ۲۳ تشخیص داده شده است. این در حالی است که سد خرسان ۳ فاقد مجوز ماده ۲ است و به‌عنوان پروژه‌ای با پیشرفت فیزیکی کم‌تر از حد مجاز و بدون ارزیابی زیست‌محیطی، در سال ۹۶ در کمیته‌ای تحت نظارت هیئت وزیران، به‌اصطلاح با ماست‌مالی قوانین، برای آن مجوز صادر شده است.
طبق گزارش‌های دیوان محاسبات، مرکز پژوهش‌های مجلس، و کارشناسان رسمی دادگستری که در پرونده موجود است، پیشرفت فیزیکی این پروژه در سال گذشته تنها ۱۵ درصد بوده است. چگونه ممکن است در سال ۹۶ ادعا شده که پیشرفت آن بیش از ۲۰ درصد بوده؟ از فقر، جهل، مرام، و معرفت مردم این استان سوءاستفاده می‌شود. ظرفیت مخزن این سد، طبق آمار دقیق، ۲۷۰ میلیون مترمکعب است. شرکت مجری این طرح که مجری طرح انشعاب فرعی از خلیج فارس به خلیج عمان و فلات مرکزی است، بدون صلاحیت قانونی و حتی بدون مصوبه هیئت وزیران، در یک شب ۲۶ همت (هزار میلیارد تومان) سرمایه دریافت کرده است. این سرمایه از فلز تدارکات فولاد مبارکه، پالایشگاه نفت اصفهان، سازمان همیاری‌ها، اتاق بازرگانی، و شهرداری تأمین شده و هدف آن انتقال آب برای صنایع است، در حالی که برخی از این نهادها قصد دارند آب را به‌صورت شور به فروش برسانند.
بنده معتقد هستم که برنامه هفتم توسعه، خیانتی تأسف‌بار به حقوق و منابع آبی کشور و محیط زیست آن است. زمانی انتقال آب بین‌حوزه‌ای صرفاً برای تأمین آب شرب بود، اما اکنون در برنامه هفتم، این انتقال به نفع هر کسی که زور بیشتری دارد، انجام می‌شود. این وضعیت نه‌تنها به محیط زیست آسیب می‌رساند، بلکه حقوق مردم مناطق محرومی مانند سادات محمودی را پایمال می‌کند.
قصد تهدید ندارم، اما باید عرض کنم که پارک ملی دنا، که تحت تأثیر پروژه‌های سدسازی قرار گرفته، یادگاری ارزشمند از جمهوری اسلامی ایران است. این پارک، دهمین پارک ملی کشور و اولین پارک ملی پس از انقلاب اسلامی است. پیش از انقلاب، ۹ پارک ملی داشتیم و پارک ملی دنا، به‌عنوان اولین پارک این نظام، ارزشی والا دارد. اگر اقدامات شما به نتیجه نرسد، ناچار خواهیم بود از طریق یونسکو اقدام قانونی علیه این تخلفات انجام دهیم.
ظرفیت سه سد تنگ سرخ، خرسان، و ماندگان، یک میلیارد و ۶۵۰ میلیون مترمکعب است. مجوز آب‌گذاری این سدها، که ۱۰ سال پیش از سوی وزارت نیرو صادر شده بود، اکنون منقضی شده و با کسری ۴۵ درصدی منابع آبی، نیاز به بروزرسانی دارد. اجرای سد تنگ سرخ، که قرار بود آب شرب یاسوج را تأمین کند، و سد ماندگان، که به نفع صنایع استان اصفهان طراحی شده، عملاً با این کسری منابع به چالش کشیده شده است. این سه سد، به دلیل کاهش ۴۰ درصدی مجوز آب‌گذاری، فاقد اعتبار قانونی هستند. از وزارت نیرو، که خود مجری اصلی این اشکالات است، می‌خواهم اعلام کند که مجوز جدید آب‌گذاری چه میزان است و آیا با توجه به ظرفیت مخزن ۲ میلیون و ۲۷۰ هزار مترمکعبی، این پروژه‌ها قابل اجرا هستند یا خیر.
اعتراضات ما به این مسائل، در راستای فرمایشات رهبر معظم انقلاب در سال ۱۳۹۸ است که فرمودند اگر مشکلات آب و فاضلاب خوزستان حل می‌شد، مردم آن دیار به خیابان‌ها نمی‌آمدند. ما، به‌عنوان ساکنان بالادست کارون، اگر امروز این رودخانه را نابود کنیم، خوزستان را نابود کرده‌ایم. نابودی کارون به گسترش ریزگردها و تخریب پهنه غربی زاگرس منجر می‌شود، در حالی که پهنه شرقی آن، هوای پاک را برای فلات‌نشینان تأمین می‌کند. این در حالی است که برخی با زیاده‌خواهی و تجاوز به منابع این سرزمین، به دنبال منافع خود هستند.
در شرایطی که کشور و به‌ویژه کهگیلویه و بویراحمد با مشکلاتی مواجه است، باید تأکید کنم که ما با استاندار محترم نیز تعارف نداریم. شاید روش برخورد من تند به نظر آید، اما به اندازه کافی هشدار داده‌ام و کسی به سخنان ما گوش نداده است. تاب‌آوری و نجابت مردم کهگیلویه و بویراحمد به حد نهایی رسیده است. در این استان، که تماماً شیعه و یکپارچه در خدمت نظام بوده، فرزندان زاگرس و مردم لر در هر بحران و چالشی، از جمله دفاع از این سرزمین، پیشقدم بوده‌اند و مشکلات را حل کرده‌اند. نباید به حقوق و تاریخ این مردم تجاوز شود.
خواهش من از شما، سرکار خانم انصاری، این است که نگذارید قطره خونی از مردم کهگیلویه و بویراحمد به دلیل این پروژه‌های غیرقانونی ریخته شود. شما وابستگی به این پست و جایگاه ندارید که بخواهید آبروی سازمانی خود را هزینه کنید. اگر لازم باشد، استعفای شما می‌تواند رئیس‌جمهور محترم را متوجه عمق این مسائل کند. می‌دانم و می‌دانید که اگر متخلف‌ترین معاون این دولت، که کارش صرفاً پیشبرد پروژه‌هایی مانند سدهای خرسان و ماندگان است، به‌زودی عزل خواهد شد. گرچه فرد جایگزین نیز ممکن است چندان موافق مسائل زاگرس نباشد، اما از شما می‌خواهم نگذارید این مسائل به یک بحران جدی تبدیل شود که بعدها نه‌تنها شما، بلکه رئیس‌جمهور، شورای امنیت، و شورای عالی امنیت ملی ناچار به اولویت‌بندی آن شوند.
اجازه ندهید حقوق مردم این منطقه پایمال شود و محیط زیست این سرزمین بیش از این تخریب گردد. فرزندان زاگرس شایسته زندگی با عزت هستند، نه آوارگی و محرومیت.
نام شما

آدرس ايميل شما

آیا «توافق‌های ابراهیم» گامی به‌سوی «اسرائیل بزرگ» است؟

آیا «توافق‌های ابراهیم» گامی به‌سوی «اسرائیل بزرگ» است؟

بنیامین نتانیاهو ایده «اسرائیل بزرگ» را نه‌فقط پروژه‌ای سیاسی بلکه مأموریتی دینی می‌داند ...
کلاهبرداری ۷۰ میلیاردی با جعل نامه رهبری!

کلاهبرداری ۷۰ میلیاردی با جعل نامه رهبری!

فردی که نامه منتسب به مقام معظم رهبری و رئیس قوه قضاییه را جعل کرده بود به ۱۲ سال حبس ...
سوریه در پسااسد؛ زمین بازی جدید نتانیاهو و اردوغان | درگیری میان تل‌آویو و آنکارا نزدیک است؟

سوریه در پسااسد؛ زمین بازی جدید نتانیاهو و اردوغان | درگیری میان تل‌آویو و آنکارا نزدیک است؟

در یک تقسیم‌بندی فرضی، بخش جنوبی سوریه تا حومه دمشق می‌تواند تحت نفوذ اسرائیل قرار گیرد ...
1