تاریخ انتشار
شنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ ساعت ۰۳:۵۲
کد مطلب : ۴۹۶۰۰۰
روایت تلاش جوان‌ترین زوج قاضی در کشور برای ایجاد صلح و سازش در پرونده‌ها و مقابله با جرایم سایبری؛

بهترین روز جوان‌ترین قاضی زن کهگیلویه و بویراحمد

۰
بهترین روز جوان‌ترین قاضی زن کهگیلویه و بویراحمد
کبنا ؛انقلاب اسلامی ایران برای بانوان اهمیت بالایی قائل بوده و هست، چنانچه بانوان در عرصه‌های مختلف پس از پیروزی انقلاب، حضوری فعال دارند. یکی از این عرصه‌ها، قضاوت است. در حال حاضر به گفته حجت‌الاسلام والمسلمین موحدی دادستان کل کشور بیش از یک هزار و ۲۰۰ قاضی زن در کشور مشغول به قضاوت هستند.
قضات زن در پیشرفت و پیشبرد اهداف قوه قضاییه، اثربخش هستند

در این بین، قضات جوان با پویایی مثال زدنی خود از هیچ کوششی برای احقاق حق دریغ ندارند.این فعالیت‌های اثربخش را می‌توان در تلاش‌های جوانترین قاضی زن در استان کهگیلویه و بویراحمد یافت.
الهه قانع و ساعد عارف‌نسب زوج جوانی هستند که در دستگاه قضایی استان کهگیلویه و بویراحمد مشغول فعالیت هستند.
این قاضی زن که متولد اردیبهشت ۱۳۷۷ است و اکنون چند سالی می‌شود به همراه همسر خود که او نیز قاضی است، در دادسرای مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد فعالیت دارند.
تلاش‌های جوانترین زوج قاضی در کشور برای پیشبرد اهداف دستگاه قضایی؛ از ایجاد صلح و سازش در پرونده‌ها تا مقابله با جرایم سایبری/کلاهبرداران رایانه‌ای چگونه دست مردم را در پوست گردو می‌گذارند؟الهه قانع قاضی و دانشجوی دکتری حقوق گرایش جزا و جرم‌شناسی به عنوان جوانترین قاضی زن استان کهگیلویه و بویراحمد در گفت‌و‌گو با میزان گفت: اصالتی شیرازی دارم. ریشه تمام علاقه و انگیزه‌ام به قضاوت، در ترغیب دلسوزانه پدرم است، به ویژه آن روز که پدرم گفت که باید یک روز قاضی شوم. همین موضوع سبب شد، تا قاضی شدن به عنوان یک هدف در درونم نهادینه شود و البته ناگفته نماند نظرات برادرم نیز به عنوان یک قاضی، در تصمیم‌گیری‌ام برای رفتن به سمت قضاوت اثرگذار بود.
وی اظهار کرد: آذرماه سال ۱۴۰۲ در دادیاری تحقیق دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان شیراز با ابلاغ قضایی از سوی رییس قوه قضاییه شروع به خدمت کردم و با توجه به اینکه همسرم هم در حیطه قضاوت مشغول به خدمت بود و اصالتی یاسوجی دارد، بعد از ازدواج به تبع همسر به مرکز استان کهگیلویه و بویر‌احمد منتقل شدم و در حال حاضر به عنوان دادیار تحقیق دادسرای مرکز استان فعالیت دارم.
وقتی که دعوی طلاق، با پادرمیانی یک قاضی زن ختم به سازش شد
قانع درباره اقدامات مؤثری که برای ایجاد صلح و سازش در پرونده‌های متعدد انجام داده، عنوان کرد: در یک پرونده، خانمی از همسرش به دلیل ترک انفاق شکایت کرده بود و به طور جد تصمیم به جدایی از همسرش داشت، این در حالی بود که یک دختر ۶ ساله هم داشتند.
وی گفت: شاید احراز ارکان مادی و معنوی بزه ترک انفاق همسر در وهله اول با توجه به مستندات ابرازی از ناحیه زوجه بسیار راحت بود و به سرعت منتهی به تصمیم نهایی می‌شد، اما محکومیت زوج راه‌گشای معضل زندگی این دو نفر نبود و به صورت مکرر زوجه اصرار داشت که به هیچ وجه با همسرش رودررو نشود.
بعد از شنیدن اظهارات زوجه و زوج حتی شهودشان، متوجه شدم معضل زندگی این دو نفر، تنها و تنها صحبت نکردن و بازگو نکردن مشکل اصلی آنان با یکدیگر است، بنابراین تصمیم گرفتم یک جلسه مواجهه حضوری برای طرفین برگزار و هر دو نفر را متقاعد کنم که در جلسه حضور یابند. در آن جلسه خواستم تا زوجه، شکایتش را در حضور همسرش بازگو کند و من آن جا به عنوان مستمع نشستم و بدون هیچ‌گونه کلامی، نگاه کردم تا این دو نفر بدون دعوا و مرافعه با یکدیگر صحبت کنند.
نیم ساعتی گذشت. در نهایت به توافق رسیدند و خانم نسبت به همسرش در خصوص شکایتی که داشت، اعلام رضایت کرد.آن روز یکی از بهترین روز‌های زندگی من در ایجاد صلح و سازش بین دو نفر بود، تا پیوندشان ادامه‌دار باشد.
ایجاد صلح در پرونده‌های قضایی، لذت‌بخش است
جوانترین قاضی زن استان کهگیلویه و بویراحمد تأکید دارد: در جرایم قابل گذشت اگر بتوان شکایات را به صلح و سازش هدایت کرد، لذت خواهیم برد چرا که این موضوع هم برای طرفین پرونده و هم برای قاضی رضایت‌بخش است.
نمونه‌اش در پرونده‌ای یافت که فردی علیه دیگری تحت عنوان خیانت در امانت شکایت کرده بود. شاکی می‌گفت: متهم خودرو را به او عامدانه تحویل نمی‌دهد.
 پس از ملاحظه مستندات ابرازی از جانب شاکی، متهم را احضار کردم که در ابتدا از تحویل خودرو خودداری کرد، اما بعد از اینکه متوجه اوضاع و احوال شد؛ کلید خودرو را روی میز گذاشت. همان لحظه از مدیر دفتر شعبه خواستم با شاکی تماس بگیرد تا در شعبه حضور پیدا کند.پس از حضور شاکی، کلید خودرو را به وی تحویل داده و مراتب را صورتجلسه کردم و شاکی هم نسبت به متهم اعلام رضایت کرد.
قانع، علاقه بسیاری به حل و فصل و پرونده‌ها اقتصادی هم دارد. در این باره عنوان کرد: تحقیق جذاب‌ترین بخش در دستگاه قضایی است و علاقه شخصی‌ام هم تحقیق در جرایم مالی و اقتصادی است، چرا که معتقدم این جرایم پیچیدگی‌های منحصر‌به‌فرد خود را دارد که تحلیل و بررسی آنان در راستای کشف حقیقت، با وجود آگاهی بخشی جرایم، چالش برانگیز است.
مواجهه حضوری طرفین پرونده، سبب تسریع در رسیدگی به پرونده‌های کیفری می‌شود
وی اظهار کرد: شاید یکی از مواردی که منجر به شکایت کیفری طرفین می‌شود، ناشی از صحبت نکردن دور از منطق آنان با یکدیگر باشد.بنابراین برگزاری جلسات مواجهه حضوری فی‌مابین طرفین و اینکه بتوان در کمال آرامش و با مدیریت، جلسه را به نوعی اداره کرد که آنان به صورت منطقی با یکدیگر صحبت کنند تا به توافق برسند.این مهم، از برنامه‌های من است که از راه‌گشاترین اقدامات موثر با خصیصه تسریع در رسیدگی کیفری و رضایت بخشی تلقی می‌شود.
 به عنوان مثال در پرونده‌ای، شخصی علیه دیگری به اتهام سرقت مستوجب تعزیر نسبت به یک دستگاه خودرو شکایت کرده بود. با توجه به استماع اظهارات شاکی و شهود تعرفه شده از جانب وی و متهم، متوجه شدم، بحث سرقت منتفی است و اختلاف طرفین ناشی از اختلاف حساب در ثمن خودرویی است که فی‌مابین آنان مورد معامله قرار گرفته است.
 بنابراین پس از صحبت کردن با طرفین پرونده در یک مواجهه حضوری، متهم، متعهد شد؛ ظرف دو هفته ما بقی ثمن معامله را پرداخت کند و تعهد نامبرده با وجود اینکه دارای ضمانت اجرای حقوقی از باب الزام به انجام تعهد است، منجر به اعلام رضایت شاکی شد و صرف نظر از اینکه اتهام انتسابی در زمره جرایم غیر قابل گذشت بود، با وجود اینکه عملاً رکن مادی و معنوی بزه موصوف مخدوش بود، اما اعلام رضایت شاکی شاید برای بنده آسودگی خاطر در صدور تصمیم نهایی‌ام را به همراه داشت.
ارتقای سواد حقوقی جامعه برای در امان ماندن از دست کلاهبرداران ضروری است
جوانترین قاضی زن استان کهگیلویه و بویراحمد افزود: ارتقای سواد حقوقی و قضایی مردم کار والای رسانه‌ها است و در این زمینه ارتباط دستگاه قضا با رسانه‌ها به بالاتر رفتن سواد حقوقی مردم، بسیار کمک می‌کند.‌
وی گفت: می‌توان با برگزاری برنامه‌های تلویزیونی و دعوت از قضات سرشناس، در راستای آگاهی‌بخشی از شیوه‌های ارتکاب جرایم کثیرالوقوع توسط مجرمین برای پیشگیری از بزه‌دیدگی و بالا بردن سواد حقوقی مردم جامعه بهره برد.
کلاهبرداران چگونه دست مردم را در پوست گردو می‌گذارند؟ تلاش‌ جوانترین زوج قاضی در کشور برای پیشبرد اهداف دستگاه قضایی؛ از ایجاد صلح و سازش در پرونده‌ها تا مقابله با جرایم سایبری/کلاهبرداران رایانه‌ای چگونه دست مردم را در پوست گردو می‌گذارند؟
قانع درباره یکی از پرونده‌های مرتبط با جرایم رایانه‌ای نیز عنوان کرد: یکی از پرونده‌هایی که داشتم، کلاهبرداری و پولشویی از طریق راه‌اندازی کانال تلگرامی برای خرید ارز‌های دیجیتال بود. این موضوع ناشی از عدم آگاهی مال‌باختگان و اعتماد بی‌پایه و اساس آنان به افرادی بود که حتی یک مرتبه آنان را ندیده بودند و صرفاً بر حسب تبلیغات واهی و سود‌های اولیه‌ای که تنها برای کاشتن بذر اعتماد در دل مالباختگان بوده فریب خورده بودند.
کلاهبرداران پس از تبلیغات واهی و سوددهی محدود، آن هم تنها برای دو الی سه مرتبه، اعتماد مال‌باخته را به خود جلب کرده بودند. سپس شماره کارت‌های اجاره‌ای که متعلق به خودشان نبوده را برای واریز وجوه به مال‌باختگان اعلام می‌کردند.
پس از واریزی وجوه توسط مالباخته آن را در دستگاه پوز کلاهبردار دیگری که با هماهنگی قبلی، به عنوان مثال از کارکنان پمپ بنزین یا صاحب یک پیرایشگاه بود، وجوه را نقد و به حساب خودشان یا بستگانشان واریز می‌کردند و همگی چه مرتکب بزه کلاهبرداری و چه مرتکب بزه پولشویی شده بودند به نحوی متنفع می‌شدند.
اینجاست که باید به مردم یادآوری کرد؛ به کانال‌های تلگرامی و مواردی از این قبیل و یا تبلیغات واهی یا سوددهی‌های محدود اعتماد نکنند. همچنین در راستای خرید ارز‌های دیجیتال تا زمانی که از هویت واقعی طرف مقابل و اقدامات انجامی او به صورت قطعی یقین حاصل نکردند، اقدامی بهتر است انجام نگیرد.
مشورت زوج قاضی برای احقاق حق در عین استقلال قضایی
قانع در ادامه درباره مشورت گرفتن از همسر خود به عنوان یکی از قضات جوان در دادسرای استان، گفت: این هم فکری‌ها در عین توجه به اصل استقلال قضاوت، برای اعلام نظر بهتر است، تا حقی به حق‌دار برسد. موضوع مشورت قضایی در امر قضاوت لازم است و اگر همسر هم قاضی باشد؛ نور علی نور می‌شود.
شیرینی احقاق حق برای قضات، بالاترین لذت است

تلاش‌های جوانترین زوج قاضی در کشور برای پیشبرد اهداف دستگاه قضایی؛ از ایجاد صلح و سازش در پرونده‌ها تا مقابله با جرایم سایبری/کلاهبرداران رایانه‌ای چگونه دست مردم را در پوست گردو می‌گذارند؟
ساعد عارف‌نسب بازپرس دادسرای عمومی و انقلاب مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد، دارای مدرک تحصیلی دکترای جزا و جرم‌شناسی و متولد آبان ۱۳۷۱ است. وی که همسر الهه قانع است، در گفت‌و‌گو با میزان از علاقه بسیارش به کار قضاوت از همان دوران دبیرستان و البته تشویق خانواده به ویژه پدرش برای گزینش امر قضاوت خبر داد.
عارف‌نسب گفت: پس از اتمام دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد، بین مشاغل مرتبط با این رشته براساس علاقه، قضاوت را انتخاب کردم و اکنون نزدیک به پنج سال است که مشغول به امر قضاوت هستم، آن هم در شعبه‌ای که به طور عمده به پرونده‌های جنایی و امنیتی رسیدگی می‌شود.
وی معتقد است؛ برای یک قاضی لحظاتی نابتر از این نیست که حقی به حقدار برسد و دل مظلومی خوش شود و شیرینی آن لحظه بر دل ماندنی است.
صلح، برتر و بالاتر از حکم دادگاه است
وی با وجود این که جزو یکی از جوانترین قضات استان و کشور است، تجربه‌های بیشمار دارد و عنوان می‌کند: با توجه به ظرفیت ریش‌سفیدان در استان، بسیاری از پرونده‌ها را به واسطه آنان به صلح و سازش خاتمه دادم، چرا که معتقد هستم؛ صلح، برتر و بالاتر از حکم دادگاه است.حکم بر اساس قانون یک موضوع را تعیین تکلیف و فیصله می‌دهد، اما صلح بر اساس مصلحت جامعه، موضوع را از ریشه حل می‌کند و قبل از صدور حکم، بزرگان و ریش‌سفیدان باید به اصطلاح پا در میانی کنند و موضوع را با صلح و سازش خاتمه دهند.
این قاضی جوان با بیان اینکه صلح و سازش یکی از مهم‌ترین و ساده‌ترین راه‌حل‌ها برای حل اختلافات حقوقی و کیفری است، تصریح کرد: امور کیفری، آثار مهمی از جمله؛ حفظ مصالح عمومی، جلوگیری از اتلاف وقت و هزینه، حفظ روابط بین طرفین دعوا، احقاق حق شاکی، تسریع در رسیدگی به پرونده، معافیت از مجازات، کاهش مجازات و اعمال مجازات جایگزین حبس را به دنبال دارد، بنابراین با در نظر گرفتن این آثار سعی کردم از ظرفیت ریش‌سفیدان نهایت استفاده را ببرم.
راهکار‌هایی برای کاهش اطاله دادرسی
عارف‌نسب پیشنهاداتی برای پیشرفت بیش از پیش دستگاه قضایی هم عنوان کرد و افزود: واگذاری بخشی از خدمات قضایی به بخش خصوصی، سبب تسریع در برخی امور می‌شود، به مانند واگذاری بخشی از خدمات قضایی از قبیل ابطال تمبر به اداره پست، واگذاری برابر اصل کردن اوراق برای ارائه به دادگاه و ضبط در پرونده به غیر از اوراق قضایی به دفاتر ثبت اسناد رسمی و واگذاری پرداخت قبوض سپرده نزد دادگستری به اداره امور اقتصاد و دارایی که هم از تردد بیش حد ارباب رجوع در راه‌رو‌های دادگستری جلوگیری کرد و هم سبب رفع اطاله‌دادرسی می‌شود.
آموزش و پرورش، دانشگاه‌ها و رسانه‌ها، برای ارتقای سواد حقوقی مردم به میدان بیایند
وی همچنین درباره ارتقای دانش حقوقی عامه مردم اظهار کرد: عده زیادی از مردم به دلیل کمبود اطلاعات حقوقی در یکسری از معاملات و قرارداد‌ها متضرر می‌شوند و به اصطلاح سرشان کلاه می‌رود یا اعمالی را انجام می‌دهند که وصف مجرمانه دارد. به نظر می‌رسد آموزش و پرورش، دانشگاه‌ها و رسانه‌ها باید اقدامات مهمی در افزایش اطلاعات حقوقی جامعه به عمل آورند و به میدان بیایند.
این قاضی جوان تصریح کرد: به طور مثال، رسانه‌ها در قالب هنر می‌توانند، اطلاعات حقوقی مردم را افزایش دهند و همچنین استفاده از مشاور حقوقی پس از بروز مشکلات نیز می‌تواند در بالا بردن سطح اطلاعات حقوقی افراد جامعه راه‌گشا باشد.
وی اظهار کرد: بسیاری از افراد فی‌ذاته مجرم نبودند و نیستند، بلکه تحت تاثیر هیجانات آنی، تعصب اشتباه، اعتماد بدون مبنا، عدم کنترل خشم و مواردی از این قبیل مجرم شدند، که نشان می‌دهد آنان باید قبل از انجام کار‌ها بیشتر فکر کنند و به عواقب آن هم بیاندیشند.
نام شما

آدرس ايميل شما

فیلم | راهپیمایی 22 بهمن‌ماه یاسوج

فیلم | راهپیمایی 22 بهمن‌ماه یاسوج

راهپیمایی 22 بهمن‌ماه 1403 در شهر یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد با حضور اقشار ...
آیا ترامپ واقعا به دنبال یک توافق هسته‌ای جدید با ایران است؟

آیا ترامپ واقعا به دنبال یک توافق هسته‌ای جدید با ایران است؟

دونالد ترامپ همچنان بر فشار حداکثری علیه ایران تأکید دارد، اما اظهاراتش نشان‌دهنده تناقض ...
ترامپ بالاخره درمورد ایران چه خواهد کرد؟

ترامپ بالاخره درمورد ایران چه خواهد کرد؟

در عمل، ترامپ احتمالاً فشار اقتصادی بسیار بیشتری اعمال خواهد کرد و در عین حال از تهدید ...
1