تاریخ انتشار
پنجشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۹ ساعت ۱۶:۴۰
کد مطلب : ۴۲۹۴۲۲
در خصوص شهرت برخی روانشناسان؛
از فرهنگ هلاکویی تا انوشه؛ روانشناس یا کاسب؟
۱۴
کبنا ؛
حضور دکتر انوشه در دورهمیِ مدیری، سیل طرفداران فرهنگ هلاکویی، اینستاگرام هر ایرانی که بعید است از افرادی چون هلاکویی و انوشه خالی باشد، همه و همه نشان از گسترش نوعی از روانشناسی میدهد که یک فرد در راس آن قرار دارد.غالبا تعمیمدهنده هست و توصیههای کلی دارد، اتکا به نظرات نفراتی، چون هلاکویی و امثالهم آیا خوشبختی میآورد؟
این مدل از نصایح و توصیههای روانشناسی، به شکلی از کاسبی شبیه است یا واقعا دلسوزانه و راهگشاست؟ چرا این پدیدهها محبوب شدهاند؟ در اینجا کامنتهای دو اکانت از توئیتر را اینجا گذاشتیم، بحث و جدل موافقان و مخالفان را پشت هم آوردیم، شاید از میان نظرات به نتیجهای برسید، احتمالا نیاز داریم در اینباره بیشتر و بهتر تبادل نظر کنیم.
فرهنگ هلاکویی متولد ۱۳۲۳ در شهر شیراز است. او یک روانشناس، روان درمان گر، جامعهشناس، استاد دانشگاه در لسآنجلس آمریکا است. او در رشته جامعه شناسی دارای مدرک دکترا و در رشتههای روانشناسی، اقتصاد و مشاوره ازدواج دارای مدرک فوق لیسانس است.
او پیش از انقلاب استاد دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران بوده است. دکتر فرهنگ هلاکویی پس از به پایان بردن تحصیلاتش در دانشگاه یوتا، آمریکا در سال ۱۳۵۳ به ایران بازگشت. مدتی سرپرست کمیته فرهنگی ـ اجتماعی در معاونت برنامهریزی و سیاستگذاری سازمان رادیو و تلویزیون ملی ایران بود، اما پس از چند سال بهدلیل اختلاف نظر با مسئولان تلویزیون، به آمریکا بازگشت. فرهنگ هلاکویی در حال حاضر مدیر مرکز بهزیستی بورلی هیلز است و بهعنوان مشاور ازدواج، خانواده و کودکان در این مرکز مشغول فعالیت است.
از سال ۲۰۰۰ میلادی تاکنون برنامه تلویزیونی و همچنین رادیویی رازها و نیازها را اداره و اجرا میکند که تاکنون شمار تماس گیرندگان آن به بیش از ۲۷۰۰۰ نفر رسیدهاست. فرهنگ هلاکویی در سال ۱۳۹۲ رادیویی فارسیزبان برای ایرانیان در شهر لس آنجلس تاسیس کرد.
دکتر سید محمود انوشه سال ۱۳۴۵ در خوزستان متولد شد، متخصص روانشناسی و تیپولوژی، محقق، نویسنده و استاد دانشگاه و کارشناس و در دورهای مشاور وزیر فرانسه هم بوده است.
او تحصیل کرده دانشگاههای ایران و لبنان و فرانسه است و در گفتار و فن بیان و سخنوری و شعر و ادبیات بسیار تبحر دارد و ماهر است.
کلیپهایی از دکتر انوشه در شبکههای اجتماعی پربازدید شده که ادعای جالبی را درباره مردها و ازدواج مطرح کرده است. چندی پیش دکتر انوشه در یک کلیپ یک دقیقهای که صحبتهای قبل و بعدش مشخص نیست، میگوید: «خانمها این جمله را بنویسند که وقتی مردی به خانمش میگوید تنها تو را دوست دارم، دقیقا شبیه این است که یک زن قول داده که برود و مغازهها را بگردد، ولی هیچ چیزی نخرد. هیچ مردی روی کره زمین این جوری نیست مگر این که از ساختار مرد بودن خارج شده باشد!»
همچنین اظهارنظرهای دکتر انوشه در یک برنامه تلویزیونی درباره وضعیت معیشتی مردم در شبکههای اجتماعی پربازدید شد، او گفت: در کشوری که ۲۱۹ هزار شهید دادیم، ۳۰۰۰ صندلی مدیریتی داریم؛ یعنی به ازای هر صندلی ۷۳ شهید دادیم؛ برای هر یک صندلی یک کربلا را پشت سر گذاشتیم. اما چه کردیم؟ ملت چقدر باید تاوان بدهند؟
دکتر حمید پورشریفی، روانشناس سلامت و دانشیار دانشگاه علوم بهزیستی در گفت و گویی با «روزنامه همشهری» در این باره گفت: فراموش نکنیم افراد متخصص هیچگاه نصیحت نمیکنند و به جای فرد برای او تصمیم نمیگیرند بلکه روشهای درست تصمیمگرفتن را بهخود فرد یاد میدهند. اما گاهی صرف داشتن تحصیلات، پروانه و مجوز فعالیت هم دلیل قاطع و کافی برای انتخاب درست نخواهد بود، بنابراین مداخلههای روانشناسی فقط نمیتوانند به فضاهای مجازی و اینستاگرامی و حتی گفتگو در اینگونه فضاها محدود شوند؛ در واقع مشاوره روانشناسی حتما باید از فضای لازم و واقعی هم برخوردار باشد؛ نه صرفا در فضایی مانند اینستاگرام.
بعضی افراد معمولا جذب گروههایی میشوند که فالوئر یا طرفداران زیادی (ولو با خرید فالوئر و غیرواقعی) داشته باشند، چون فکر میکنند کسی که مخاطبان زیادی دارد حتما میتواند برای گرفتن مشاوره هم قابلقبول و اطمینان باشد. این موضوع یکی از مواردی است که میتواند درفضای مجازی باعث خطای شناختی و اشتباه در انتخاب مخاطبان برای گرفتن مشاوره یا روانشناس متخصص شود. / برترین ها