سلامت|
افسردگی بهشرط پاییز/ چگونه از افسردگی فصلی در امان بمانیم
2 مهر 1398 ساعت 10:40
با تغییر فصل و کوتاه شدن روزها، بسیاری از افراد گرفتار افسردگی پاییزی میشوند.
افسردگی فصلی در افراد معمولاً سالی یکبار بروز پیدا میکند و میتواند در هر تغییر فصلی ایجاد شود اما عمدهترین حالت افسردگی فصلی در فصل پاییز نمود میکند. این حالت میتواند چندان جدی نباشد و در مدت کوتاهی رفع شود و یا اینکه تداوم داشته باشد و به بررسی و درمان نیاز پیدا کند.
کمبود نور
بررسیها نشان میدهد یکی از علل بروز افسردگی پاییزی، میزان دریافت نور خورشید در طول روز است چراکه کاهش دریافت نور آفتاب آنهم در فصلی که طول روزها کوتاهتر است، باعث کاهش ملاتونین و سروتونین در بدن شده و میتواند بر ساعت زیستی بدن تأثیر منفی بجای بگذارد.
علائم پاییزی
در افسردگی فصلی و بهویژه در فصل پاییز، فرد مبتلا شده، احساس غم و اندوه طولانیمدت دارد و دائم خسته است. در موارد پیشرفتهتر اما احساس ناامیدی، مشکل در خواب، حس بیارزش بودن، تغییر وزن، کاهش یا افزایش اشتها، سنگینی در پاها یا بازوها و ... نیز دیده میشود.
زنان در معرض خطر
یک روانپزشک با اشاره به اینکه زنان بیش از مردان در معرض افسردگی فصلی قرار دارند میگوید: احتمال بروز این نوع از افسردگی در زنان بیش از مردان است.
احسان موسوی ادامه میدهد: وراثت نیز در بروز افسردگی پاییزی نقش دارد و این افراد بهمراتب علائم و عوارض بیشتری را در فصلی همچون پاییز دارند و تغییر خلقوخوی جدیتری را تجربه میکنند.
وی اضافه میکند: اگر با تغییر فصل، دچار این حالات میشوید بهتر است با مراجعه به پزشک متخصص، ضمن معاینه بدنی، آزمایشاتی را نیز انجام دهید.
موسوی با اشاره به روشهای متعدد درمانی برای افسردگی فصلی عنوان میکند: بسته به وضعیت و نیاز بیمار، از دارو، نوردرمانی، رواندرمانی و ... استفاده میشود.
مقابله با اضطراب پاییزی
یک روانشناس بالینی نیز با ذکر روشهای بالینی و ساده برای مقابله با افسردگی پاییزی بیان میکند: استفاده از عبارتهایی که موجب افزایش اعتمادبهنفس شما میشوند، نقش مؤثری دارند.
نیلوفر خالقی میافزاید: برای غلبه به احساس اضطرابی که در پاییز به سراغتان میآید با صدای بلند به خود بگویید: من قوی هستم، من با این احساس مقابله میکنم، پاییز میتواند فصل خوبی باشد و...
وی اضافه میکند: دلخوشیهای زندگی را با خود مرور کنید، مادر یا پدر بودن خود و اینکه فرزندانتان تا چه اندازه از شما الگو میگیرند را موردنظر قرار دهید و فرصت شاد بودن و دورهم بودن با جمع خانواده را بیشازپیش فراهم کنید.
خالقی تأکید میکند: برخورداری از تغذیه و خواب مناسب و کافی نباید فراموش شود و با نوشیدن آب کافی میتوان استرس و اضطراب را به میزان قابلتوجهی کاهش داد.
این روانشناس بالینی با اشاره به راهکارهای سادهای که عوارض ناشی از افسردگی پاییزی را کاهش میدهد، تصریح میکند: اگر با تغییر فصل، احساس غم و اندوه زیادی دارید، تجربه و احساس خود را با دوستان و نزدیکان در میان بگذارید، سعی کنید کمی در این روزها انتظارات و توقعات را از خودتان کاهش دهید و باکارهای بیشازحد خود را خسته نکنید.
خالقی میافزاید: در ساعاتی از روز که نور خورشید بیشتری وجود دارد از خانه بیرون بزنید، در هوای آزاد پیادهروی کنید و برای روزها و بهخصوص بعدازظهرها که زودتر غروب میشود برنامهریزی کنید تا حس اضطراب گونه را از خود دور و دورتر کنید.
منبع فارس
کد مطلب: 413073