تاریخ انتشار
سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۱۶:۲۳
کد مطلب : ۴۹۳۲۵۳
با حضور محسن آرمین عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج، جواد هادی‌اصل فعال زیست‌محیطی و عبدال دیانتی مدیرکل محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد؛

آغاز جلسه پرسش و پاسخ دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی با موضوع «سدسازی غیرفانونی؛ از سد خرسان تا سد ماندگان» / چرا استان اصفهان «آب را به نام شرب می‌برید و به پای صنعت میریزید؟» / چرا استان اصفهان هیچ‌گاه میزان برداشت از آب چاه‌های زاینده رود را اعلام نمی‌کند؟

۰
آغاز جلسه پرسش و پاسخ دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی با موضوع «سدسازی غیرفانونی؛ از سد خرسان تا سد ماندگان» / چرا استان اصفهان «آب را به نام شرب می‌برید و به پای صنعت میریزید؟» / چرا استان اصفهان هیچ‌گاه میزان برداشت از آب چاه‌های زاینده رود را اعلام نمی‌کند؟
کبنا ؛جلسه پرسش و پاسخ دانشجویی با موضوع «سدسازی غیرقانونی؛ از سد خرسان تا سد ماندگان» در دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج برگزار شد.
به گزارش کبنا، عصر امروز (سه‌شنبه 6 آذرماه 1403) جلسه پرسش و پاسخ دانشجویی با موضوع «سدسازی غیرقانونی؛ از سدخرسان تا سد ماندگان» با حضور محسن آرمین عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج، جواد هادی‌اصل فعال زیست‌محیطی و عبدال دیانتی مدیرکل محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد برگزار شد.
جواد هادی‌اصل فعال زیست‌محیطی استان کهگیلویه و بویراحمد، اظهار کرد: با این نگاه سدها را می ساختند؛ حتی مقابل قانون آب و هوای پاک می ایستادند، این مدل را داشته باشید، با همین مدل آمدند و در کشور ما شروع کرده اند به اجرایی کردن سد مارونی که در کهگیلویه بنا شد، می دانید سال 42 آمریکایی ها آن را اجرا کردند، همان مدل سدسازی را اجرا کردند و مردم ما در برخی از روستا آواره کردند و هزار تومان هم به آنها ندادند و اجازه یک لیوان آب برداشت از این سد را هم به ما ندادند؛ تا بخشی سرمایه دار بشوند و بخش دیگری از مردم هم آواره شوند. این نگاه بالا به پایین در واقع ظلم به مظلوم است و این بی عدالتی و ناحقی را در کشور ما که ادعا داریم، اجرا می کنند.
وی با طرح این سؤال که آیا ساخت سد بد است؟ افزود: فعالان زیست محیطی می گویند که کلاً ساخت سد بد است، من قبول ندارم، سد هم بد و هم خوب است و سدها سبب توسعه می شوند و مضر هم هستند. الان می گویند که آمریکا صدها را تخریب کرده اند، من بررسی کردم که سال 1920 آن سدی که تخریب شده بود، عمرش تمام شده بود. سد کوثر عمرش 50 ساله است و 25 سال دیگر عمر دارد، گفته اند که اگر لایه روبی و آن را تعمیر کنیم، می توانیم نهایت تا 80 یا 100 سال دیگر از آن بهره برداری کنیم، بعد از آن ما هم باید آن را تخریب کنیم. در امریکا هزاران سد بود که این سدها 100 سال و 150 سال عمر داشتند و آنها را تخریب کردند و فیلم گرفتن و آنها را به خورد ما دادند که اینها برای حفظ محیط زیست است، نه این طوری نبود؛ بلکه عمر سدها تمام شده بود. آمریکا چهل درصد گازهای گلخانه ای دنیا را تولید می کند، ما در حال حاضر یک درصد هم نداریم و به ما می گویند، رعایت کنید من خودم رعایت نمی کنم.
هادی اصل در ادامه گفت: الان همان مدل سدسازی در استان کهگیلویه و بویراحمد در حال اجرا است. نمونه بارز آن سد حرسان 3 است که 10 هزار نفر از هموطنان ما از آن منطقه سادات محمودی اخراج می شوند و هزاران هکتار از جنگل های استراتژیک و بلوط ما زیر آب می رود. از مخزن سد خرسان تا جاده سادات محمودی 40 کیلومتر طول دارد که شوخی نیست.

محسن آروین عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج گفت: سدسازی در دنیا مطلقا بد یا خوب نیست، به بعضی از پروژه‌ها باید تمدنی نگاه کرد، تا بتوانیم درست اظهارنظر کنیم. درخصوص پروژه های سدسازی، رودخانه ماربر از منطقه پادنا به خرسان و کارون می‌پیوندند، از طرفی رودخانه بشار به خرسان متصل و به کارون میریزد. روی رودخانه بشار سد تنگ سرخ، در بالادست سد ماندگان و در پایین دست سد خرسان را می‌خواهند احداث کنند. این را تجسم کنید.
وی افزود: همکار ما در منابع آب روی حقآبه زیست محیطی تحقیق انجام داده است. اگر در سد‌ها اجازه دهیم حقآبه زیست محیطی به درستی انجام گیرد، مشکل زیادی ایجاد نخواهد شد. درخصوص سد تنگ سرخ و بر اساس گزارشی که در مطالعات این سد وجود دارد، نوشته شده حقابه زیست محیطی سد تنگ سرخ کمتر از یک متر مکعب بر ثانیه است، حقابه سد تنگ سرخ طبق ساده‌ترین روش‌های علمی ۳۰۰ متر مکعب است، در حالی که در مطالعات سد این عدد ۳۴ عنوان شده، یعنی یک دهم حقآبه واقعی سد تنگ سرخ را به عنوان حقابه در نظر گرفته‌اند.
آروین بیان کرد: از طرف دیگر ماربر هم به همین شکل است، پایین دست سد ماندگان، خرسان، شهیدعباسپور، سد گتوند، سد کارون ۳، همه این‌ها روی حوزه آبریز کارون بزرگ هستند. قرار هست چه بشود؟ ما به عنوان یک کشوری که ادعای تمدن می‌کنیم، سؤال من این هست که ما باید به سمت توسعه پایدار حرکت کنیم، توسعه پایدار یعنی اینکه جامعه، اقتصاد، محیط زیست، سه ضلع توسعه پایدار هستند.
وی افزود: اگر قرار نیست در پروژه سدسازی به سمت توسعه پایدار حرکت کنیم، در پروژه پرورش گوسفند و دامداری باید به سمت توسعه پایدار برویم؟ خیر، توسعه پایدار مربوط به پروژه‌های بزرگی مثل سدسازی است. وقتی پروژه اجرا می‌کنیم باید به این موضوع فکر کنیم که همه افراد جامعه تحت عنوان عدالت اجتماعی فرصت برابری از اقتصاد داشته باشند، فعالیت‌هایی که افراد جامعه انجام می‌دهند باید با طبیعت و محیط زیست سازگار باشند، فعالیت‌هایی که افراد جامعه به عنوان پروژه انجام می‌دهند، باید قابلیت دوام داشته باشد، بنابراین از عدالت اجتماعی، زیست‌پذیری پروژه‌ها، و قابلیت دوام یک فصل مشترکی تحت عنوان توسعه پایدار ایجاد می‌شود، هر پروژه‌ای این سه شرط را رعایت نکند پایدار نخواهد بود.
آروین خاطرنشان کرد: چه مقدار از تعریف توسعه پایدار در این پروژه‌ها اجرا می‌شود؟ هیچ. حجم سد تنگ سرخ ۱۲۵ میلیون متر مکعب است، توپوگرافی و ساختار منطقه کوهستانی این منطقه به گونه‌ای است که حجم بالایی ندارد، و کلیدواژه‌هایی عنوان می‌کنند که برخی مسائل حاکمیتی است، مثل بحران آب شرب اصفهان مسأله‌ای حاکمیتی است. در حالی که بر اساس شاخص‌ها و بر اساس سرانه ۲۲۰ لیتر آب در روز برای هر انسان، شهر‌های اصفهان و یزد نیازی به آب شرب ما ندارند.
بر اساس شاخص علمی چرا استان اصفهان هیچ‌گاه میزان برداشت از آب چاه‌های زاینده رود را اعلام نمی‌کند؟ چرا میزان مصرف آب در صنایعش را عنوان نمی‌کند؟ چرا استان اصفهان بجای اینکه آب از اکوسیستم دنا ببرد، میزان آب مورد نیازش را از طریق افزایش راندمان کشاورزی‌اش تأمین نمی‌کند؟ چرا استان اصفهان «آب را به نام شرب می‌برید و به پای صنعت میریزید؟ »


این خبر تکمیل می شود
نام شما

آدرس ايميل شما

آیا ماسک و ترامپ با یکدیگر اختلاف پیدا خواهند کرد؟

آیا ماسک و ترامپ با یکدیگر اختلاف پیدا خواهند کرد؟

رابطه میان ایلان ماسک و دونالد ترامپ نمونه‌ای از هم‌پوشانی ثروت و قدرت در سیاست آمریکا ...
ماموریت سخت آقای دبیرکل؛ گروسی در تهران به دنبال چیست؟

ماموریت سخت آقای دبیرکل؛ گروسی در تهران به دنبال چیست؟

«رافائل گروسی مدتی قبل در مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس به صراحت این نکته را مطرح کرد ...
خشونت خانگی؛ باید سکوت زنان شکسته شود

خشونت خانگی؛ باید سکوت زنان شکسته شود

خشونت علیه زنان مشکلی عمومی و فراگیر است. سکوت زنان و بردباری آنها در برابر خشونت نه ...
1