تاریخ انتشار
سه شنبه ۴ مرداد ۱۴۰۱ ساعت ۰۹:۳۴
کد مطلب : ۴۵۰۷۵۰
مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری مطرح کرد؛

زمزمه افزایش سن بازنشستگی راهکار یک بعدی برای مشکل اساسی

۵
۱
زمزمه افزایش سن بازنشستگی راهکار یک بعدی برای مشکل اساسی
کبنا ؛
موضوع افزایش سن بازنشستگی اغلب به دلیل چالش‌های اقتصادی صندوق‌ها و سیستم‌های بازنشستگی، در سال‌های اخیر هر از گاه توسط مسئولان این بخش‌ها مطرح می‌شود که هر بار نیز به واسطه ابعاد گسترده، واکنش‌های منفی و پیچیدگی‌هایی که در خود دارد، مسکوت گذاشته می‌شود. یکی از همین موارد حالا، روز گذشته توسط مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری حرفش به میان آمد که گفت: «اصلاحات پارامتریک باید اجرا شود که یکی از آن‌ها سن بازنشستگی است. امید به زندگی بهبود یافته اما سن بازنشستگی را پایین آورده‌ایم و برعکس عمل کرده‌ایم. 
اصلاحاتی از این دست خیلی جدی در دستورکار قرار دارند. قانون بازنشستگی در کشور ما مشکلات عدیده دارد. یک کف سن بازنشستگی باید درنظرگرفته شود. اکنون میانگین سن بازنشستگی صندوق کشوری حدود ۵۱ سال است. این سن تازه ابتدای پختگی و شکوفایی به ویژه در عرصه مدیریتی است. در حوزه بازنشستگی سیاست‌هایی داشتیم که به نظرم اشتباه هستند.»طبق قانون سن بازنشستگی مردان در کشورمان ۶۰ سال و زنان ۵۵ سال است .
دست رد مجلس به افزایش سن بازنشستگی
دولت  پیش از این، افزایش سن بازنشستگی برای دو سال را تقریبا در اقدامی ناگهانی و بدون پیش‌زمینه در لایحه سنواتی بودجه 1401 قرار داده بود که همان موقع نیز با واکنش‌های گسترده بخشی از نمایندگان و طیف‌های اجتماعی روبه‌رو شد؛ به طوری که کمیسیون تلفیق(همزمان با بررسی لایحه دربهمن1400)  با این پیشنهاد دولت مخالفت و آن را از لایحه بودجه خارج کرد. سید کاظم موسوی، نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس آن موقع این‌طور گفت: با قانون شدن افزایش سن بازنشستگی روند بیکاری تشدید خواهد شد و دیگر نمی‌توان به جوانان جویای کار پاسخ داد. هرچقدر سن بازنشستگی افزایش پیدا کند، تعداد بیکاران هم افزایش می‌یابد؛ اما اگر چنین اتفاقی نیفتد جوانان سریع‌تر شغل مدنظر خود را خواهند یافت.»
مرهم بر زخم صندوق ها یا سن امید به زندگی؟
اما اصل ماجرا چیست؟ آیا مسئولان صندوق‌های بازنشستگی که همواره به دنبال افزایش سن بازنشستگی هستند، اساسا موضوع افزایش سن امید به زندگی مدنظرشان است یا با این طرح به دنبال مرهمی برای کمبودها و چالش‌های اقتصادی صندوق‌هایشان هستند؟
در این زمینه «حسینی» از کارشناسان حوزه کار به خراسان این طور می‌گوید: بدیهی است زیان‌ده بودن صندوق‌های بازنشستگی یکی از دلایل اصلی پیش کشیدن موضوع «افزایش سن  بازنشستگی» است.  اما جدای از این که افزایش سن بازنشستگی می تواند فشار مقطعی برروی صندوق‌ها  را کاهش دهد،  اصلاح در مدیریت و بخش درآمدزایی این صندوق‌ها  که همواره  متاثر از  آمد و رفت دولت‌ها و بعضا انتصاب‌های سیاسی بوده و همچنین شرکت‌های زیان‌ده  زیرمجموعه این صندوق‌ها  که عمدتا از محل مطالباتشان  از دولت به آن ها واگذار شده،  نیز از جمله مسائلی است که دراین روند باید مورد توجه قرار گیرد و نباید صرفا و فورا به سمت و سوی افزایش سن بازنشستگی  حرکت کرد.»
راه حل اصلاح عملکرد صندوق است نه اقدامات ضد کارگری
این موضوع دقیقا همان است که علی بابایی کارنامی از نمایندگان مجلس، پیش از این در خصوص مخالفت با افزایش سن بازنشستگی به آن تصریح کرده است: «راه حل نجات صندوق‌های بازنشستگی اصلاح عملکرد سرمایه‌گذاری و نظم‌دهی به فعالیت‌های اقتصادی است نه اقدامات ضد کارگری.»
راهی برای بهبود  تراز مالی صندوق
برای بررسی این موضوع به سراغ یکی از مسئولان در یکی از مجموعه‌های کلان بازنشستگی کشور می‌روم. وی به پرسشم پاسخ می‌دهد اما می‌خواهد که نامش را در گزارش ذکر نکنم. او در صدر صحبت‌هایش در این موضوع به «بهبود تراز مالی صندوق بازنشستگی» تصریح می‌کند: «در حوزه تغییرات پارامتریک در صندوق، ارزیابی هایی صورت گرفته و با توجه به افزایش سن امید به زندگی در کشور، تغییرات مربوط به این پارامتر به بهبود وضعیت مصارف، منابع و تعادل و تراز مالی  صندوق کمک  می‌کند.  البته این موضوع مربوط به مقررات کلان کشور در حوزه بازنشستگی است که  دولت و مجلس باید درباره آن تصمیم بگیرند. در عین حال از منظر ایجاد تعادل  منابع، همواره توصیه کارشناسی این است که برخی قوانین همچون این مورد که قابل بازنگری است، بازنگری و اصلاح شود.»              
صندوق ها به دنبال آسان ترین راه هستند نه اصلاح ساختاری
دیدگاه های کیومرث سرمدی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس هم بر اصلاح ساختاری در صندوق‌ها حکایت دارد. با او در این زمینه گفت‌وگو کردیم. او که هنگام بررسی افزایش سن بازنشستگی در لایحه 1401 از مخالفان آن بود، به خراسان می‌گوید: استدلال‌ها و دلایلی که موقع بررسی لایحه 1401 مطرح کردیم الان هم به قوت خودش باقی است. ما اکنون  در کشور با حجم عظیمی از جوانان تحصیل‌کرده و جویای کار مواجهیم که متاسفانه سن اشتغال و ازدواج آن‌ها در حال گذر است و   اگر  بیاییم سن بازنشستگی را افزایش بدهیم که خروجی مشاغل کم شود و ورودی استخدامی‌ها برای کسب شغل کاهش یابد، چندان منطقی نیست و این از مشکلات جدی این بحث است.  سرمدی ادامه می دهد :نکته بعدی این است که راهکار افزایش سن بازنشستگی، نمی‌گوییم که به صندوق‌ها کمک نمی‌کند و اثری ندارد، بلکه معتقدیم این راه، آن‌ها را از چالش‌هایشان نجات نمی‌دهد.در واقع صندوق بازنشستگی کشوری و تامین اجتماعی باید نگاه اصلاح ساختاری را دنبال کنند و بر علل کم‌درآمدی و زیان‌ده بودن برخی شرکت‌ها و هلدینگ‌های تابعه  خودشان تمرکز  کنند و راه‌های افزایش سوددهی را  بیابند؛ یا به دنبال مطالباتشان از دولت باشند و همچنین رویه نادرست حقوق‌های نجومی را که احیانا پرداخت می‌کنند، اصلاح کنند.  همچنین باید شرایطی ایجاد شود که میزان پرداختی‌های تحت عنوان بیمه به این صندوق‌ها بیش از میزان پرداختی حقوق بازنشستگی و درواقع ورودی‌ها بیش از خروجی‌ها باشد که البته این گونه موارد به تدابیر و آسیب‌شناسی خود صندوق‌ها برمی‌گردد. با این تفاصیل افزایش سن بازنشستگی راهکار نجات صندوق‌های بازنشستگی نیست و معتقدیم هر سیستم اقتصادی که دچار مشکل و چالش می‌شود، الزاما انتخاب ساده‌ترین کار بهترین و عقلایی‌ترین راهکار نیست؛ ضمن این که به طور مشخص  انتخاب و پیشنهاد افزایش سن بازنشستگی برای صندوق‌های بازنشستگی گره‌گشا و نجات‌بخش آن‌ها نخواهد بود.     
نام شما

آدرس ايميل شما

محمدرضا احمدی
Iran, Islamic Republic of
آقای سرپرست وزارت رفاه که به دروغ میگوید همه مشکلات صندوق های بیمه ای افزایش سن بازنشستگی است که اگر افزایش یابد ایران گلستان می شود اگر جرات دارید با من حقیر که خاک پای همه بیمه شدگان هستم قرار مناظره بگذارید تا ثابت کنم هیچ درکی از وزارت رفاه و ایران البته می دانم هیچ وقت این اتفاق نمی افتاد که اگر بیافتد می شود گفت خون شهدا در جمهوری اسلامی پایمال نشده است
عدل اساس حکومت است.
Iran, Islamic Republic of
پس تکلیف بدهی دولت/دولتها به صندوق های بازنشستگی چه میشود؟
محمدرضا
Iran, Islamic Republic of
سلام با عرض ادب و احترام فراوان
اینجانب و جمع کثیری از کارگران شریف سخت زیان آور سالها است که در عرصه تولید در بدترین شرایط معیشتی و شغلی انجام وظیفه نمودهایم و در تمام انتخابات یاور دولت و مجلس بوده ایم و حتی در دوره اخیر از حامیان مجلس انقلابی بوده‌ و هستیم متاسفانه در چند ماه اخیر یک عده افرادکارنشناس به دنبال افزایش سن بازنشستگی هستند. چرا شما که نماد حق طلبی و مبارزه با بی عدالتی هستیدبا این عده بی انصاف ضد مردمی همسو شده اید؟ البته دلایل ذیل می تواند بخشی از واقعیت ماجرا برای شما بزرگواران آشکار نمایید.
اولا مشاغل سخت و زیان آور توسط یک کمیته فنی ،مهندسی، علمی ،زیست محیطی هر ساله بررسی و تایید می شودتاافرادی که در این مشاغل ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دچار آسیب های جسمی و روحی شده اند شناسایی و حقوق آنها اخذ گردد.
دوما کارگران شریف سخت و زیان آور وقتی بازنشسته می‌شوند نیرو جدید جایگزین می شود که باعث کاهش بیکاری و افزایش سن جوانی در هر شرکت تولیدی و صنعتی می گردد.
سوما اکثریت کارگران شریف سخت و زیان آور بعد از بازنشستگی دچار بیماریهای گوناگون می گردند و دیگر توان کار و فعالیت از آنها سلب می شود .
چهارما همه کارگران سخت و زیان آورهر ماه سی درصد بعلاوه چهاردرصد از حقوقشان صرف پرداخت بیمه می شود که در ایام بازنشستگی کمک خرجشان شود که متاسفانه با بی مهری مواجه می شوندتصور کنیداگر همین مبلغ را به عنوان طلا ذخیره می نمودند که چه مبلغ زیادی بعد از بازنشستگی نصیبشان میشد.
پنجما تامین اجتماعی و دولت متعهد شده اند افرادی که شرایط بازنشستگی شامل بیست سال سابقه مستمر در مشاغل سخت و زیان آور دارا هستند بازنشسته نمایند حال کارگران هم معضلات شغلی را تحمل نموده‌اند اما به یکبار یک عده کارشناس میخواهنداز بازنشسته شدن آنها با شرایط فوق را تغییر دهند این خلف وعده ،بی اعتمادی و ایجاد نفرت را فراهم می نمایدو موارد بیشمار دیگر
حقیر حاضرم با اسناد و مدارک در خدمت شما خادمان ملت باشم تا به صورت کامل مطالبی را ارائه دهم
جان کلام شما را به سید الشهدا قسم می دهم در برابر این ظلم آشکار بایستد و یکبار دیگر اثبات کنید که طرف دار عدالت و حق هستید
با تشکر ارادتمند شما جمع کثیری از کارگران شریف سخت و زیان آور
من الله توفیق
محمدرضا
Iran, Islamic Republic of
آقایان کارنشناس و مسئول بی کفایت چرا هرروز بذر بی اعتمادی و نفرت کارگران را می کارید !!!!یک روز حقوق بازنشسته را کاهش می دهید، روز دیگر می خواهید سن بازنشستگی را بالا ببرید ،یک روز به دنبال فروش اموال بیمه شدگان هستید. درصورتیکه فساد مالی در پرداخت دستمزد ویلموتس از جیب کارگران پرداخت شد یا از زمان دولت سازندگی تا اکنون دولتها بدهی خود را از جیب بیمه شدگان پرداخت نموده حالا که یک فرد بیمه شده که در معادن و کارخانجات شیمایی، معدنی، سیمانی، ...در کنارانواع آلودگی ها بیست سال زحمت کشیده تا سی درصد عادی به علاوه چهاردرصد سخت و زیان آور حق بیمه پرداخت می نموده به یکباره می گویند سن بازنشستگی را بالا ببریم چون صندوق خالی است در صورتی که بیشترین رانت وفساد و محکومیت مالی مربوط به صندوق های بیمه ای است. لطفاً بروید سراغ اصلاح ساختاری -کاهش هزینه های بروکراسی - مطالبه به روزمعوقات دولتی- جلوگیری از هزینه سازی اضافی به صندوق ها- جلوگیری ازخودکامگی مدیران دولتی در صندوق ها -حذف یکجانبه گرایی و افزایش مشارکت کارگران و کارفرماها در صندوقها -جلوگیری از پست دادن به مدیران بیکفایت-افزایش بهرووری - استفاده از هوش مصنوعی در خدمات رفاهی .... و هزاران مسیر سهل و آسان که کمترین بار اجتماعی و بیشترین بارقه امید در جان و وجود زحمت‌کش ترین قشر جامعه که کارگران هستند بکارید علی الخصوص کارگران شریف سخت و زیان و آور ازجمله مظلوم ترین آنها هستند
العدل واساس الملک جان به قربانت یاعلی
حرف دل جمع کثیری از کارگران شریف ایران عزیز
Iran, Islamic Republic of
واقعا بیمه پردازان و شاغلین فعلی چه نقشی در کسری و ورشکستگی صندوق های بازنشستگی داشته اند که حالا باید افزایش سن بازنشستگی شامل حال آنها شود؟چرا همیشه مظلوم باید تاوان دهد؟ چرا کسی واقعا مسئولیت این مسئله را قبول نمیکند و پاسخگو نیست.
راه تغییرات از کدام طرف است؟

راه تغییرات از کدام طرف است؟

اولین و شاید جدی‌ترین گام در مسیر انجام اصلاحات و تغییرات در جوامع مختلف، نیازمند پذیرش ...
روزنامه جمهوری اسلامی: کاش یک استعفای نمایشی می‌دادید

روزنامه جمهوری اسلامی: کاش یک استعفای نمایشی می‌دادید

روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: آنچه که اکنون در سرزمین ما اتفاق می‌افتد، به سادگی می‌شد ...
متن و حاشیه «مولوی عبدالحمید»

متن و حاشیه «مولوی عبدالحمید»

رهبر معنوی اهل سنت ایران در جریان حیات دینی و سیاسی خود همواره مواضع قابل تامل و جنجالی ...
1