تاریخ انتشار
پنجشنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۰ ساعت ۰۱:۲۳
کد مطلب : ۴۴۰۸۵۲
حمله تروريستي به بيمارستاني در كابل بيش از 60 كشته و زخمي برجاي گذاشت

ناامني بي‌پايان افغانستان /  رویاهای برباد رفته دختران افغان

۰
کبنا ؛نيروهاي افراطي و گروه‌هاي تروريستي معمولاً در سرزمين‌هايي رشد و نمو مي‌كنند كه از خلأ حاكميت يا ضعف حاكميت برخوردار باشند. روند تحولات در سه‌ماه گذشته در افغانستان از جمله خروج غيرمسوولانه نيروهاي امريكايي از اين كشور و فقدان اجماع براي مشاركت گروه‌هاي مختلف سياسي افغانستان براي تشكيل يك حكومت موقت انتقالي كه نهایتاً به سلطه يكجانبه طالبان بر قدرت در سراسر افغانستان منجر شد، همگي دست به دست هم دادند تا سرزميني با حاكميت ضعيف و حتي در برخي نقاط بدون حاكميت در افغانستان باقي بماند. اين وضعيت زمينه را براي رشد و توسعه گروه‌هاي تروريستي فراهم كرده است. طالبان از انسجام تشكيلاتي، سياسي و امنيتي لازم برخوردار نيست. نوع تشكيلات اين گروه شبه‌نظامي بيشتر بر اساس خاستگاه جغرافيايي و نسب طايفه‌اي و عشيره‌اي است. بخش بسيار كوچكي از طالبان هستند كه فارغ از نسب طايفه‌اي و عشيره‌اي در اين گروه عضو باشند و اكثريت نيروهاي اين گروه بر اساس خاستگاه جغرافيايي و نسب طايفه‌اي به عضويت اين گروه درآمده‌اند. علاوه بر اين، در بسياري از نقاط افغانستان، مرز واضحي ميان گروه‌هاي افراطي مختلف وجود ندارد و در بعضي نقاط افغانستان مي‌توان نفوذ نيروهاي داعش در ميان نيروهاي طالبان را بسيار محتمل و گاهي قطعي در نظر گرفت. در نتيجه طالب‌ها خودشان هم چندان قابليت مقابله با اين نوع تهديدها را ندارند. به اضافه اينها، از آنجايي كه طالبان تشكيلات اداري لازم را براي معضلات اجتماعي، اقتصادي و اداري مردم افغانستان نداشتند و ندارند، نيروهايي كه در اين كشور حقوق‌بگير دولت بودند، امروز با وضعيت بد اقتصادي دست و پنجه نرم مي‌كنند و در شرايطي كه كار و محل درآمد و معاش خود را از دست داده‌اند، به سادگي ممكن است به گروه‌هاي مسلحي بپيوندند كه وعده تأمین دستمزد و معاش به آنها مي‌دهند. بحران اقتصادي و اجتماعي افغانستان باعث شده است كه داعش بتواند سربازگيري كند. وضعيت اقتصادي و اجتماعي مردم افغانستان بسيار وخيم شده است و براي يك شكم گرسنه، پيوستن به يكي از گروه‌هاي افراطي معمولاً تنها راه چاره براي ادامه زندگي است. حتي اگر معضلات اقتصادي در افغانستان ادامه پيدا كند و طالبان نتواند دستمزد نيروهاي وفادار به خودش را هم پرداخت كند، بعيد نيست بسياري از نيروهاي منتسب به اين گروه هم با سلاح‌هاي‌شان به تدريج به گروه‌هاي رقيب بپيوندند. نتيجه اين مسائل ايجاد سرزميني حاصلخيز براي گروه‌هاي افراطي و تروريستي و صادرات آشوب و تروريسم از افغانستان به منطقه خواهد شد.
خطر امنيتي از سوي افغانستان، به ويژه براي كشورهاي پيرامون آن، بسيار بالاست. خيلي از كشورها از جمله كشور ما، هنوز احساس خطر جدي از سوي افغانستان ندارند. اين سرزمين براي آشوب رها شده است و هزينه‌هاي اين آشوب را امريكا به گردن كشورهاي منطقه انداخته است. متاسفانه در منطقه همبستگي و همدلي ميان كشورهاي منطقه وجود ندارد. امنيت كشورهاي منطقه به هم پيوند خورده است. برگزاري نشست‌هايي مانند نشست وزراي خارجه كشورهاي همسايه افغانستان در تهران، فقط يك گام از گام‌هاي ضروري براي كاهش آسيب‌هاي ناشي از تهديد امنيتي در افغانستان است. گام‌هاي متصل به اين اجلاس بايد بلافاصله بعد از آن آغاز شود. بايد كشورهاي منطقه براي گام‌هاي عملي فوري تصميم بگيرند و كشورهاي همسايه افغانستان تمهيدات عملي براي حوزه‌هاي مختلف امنيتي، اجتماعي، سياسي و اقتصادي در نظر بگيرند تا آسيب كمتري از تهديدهاي امنيتي با منشأ افغانستان به آنها وارد شود. ترديدي وجود ندارد كه كشورهاي همسايه افغانستان از مشكلات امنيتي در اين كشور آسيب خواهند ديد، اما ضروري است گام‌هايي برداشته‌شود كه اين خسارات كاهش پيدا كند.
در ميان كشورهاي همسايه افغانستان، شاهد اين هستيم كه نوعي ناآگاهي از ميزان جديت تهديدهاي امنيتي افغانستان جريان دارد. در كنار عدم شناخت كافي از پديده طالبان، برخي از كشورها به دليل ترس از ناامني‌هايي كه منشأ آن افغانستان است، ترجيح داده‌اند كه مستقیماً با طالبان وارد تعامل شوند؛ استدلال اين كشورها اين است كه در حال حاضر هيچ آلترناتيو و جايگزيني براي وضع موجود در افغانستان وجود ندارد، اين تصور تا حدودي درست است. اما بايد توجه داشت هر چند وضعيت كنوني آلترناتيوي ندارد، اما مطلوب هيچ يك از كشورهاي همسايه هم نيست. برخي از كشورها با نوعي نگاه كوتاه‌مدت، ترجيح داده‌اند كه از طريق جلب رضايت طالبان، امنيت خود را از طريق تعامل با اين گروه حاكم در افغانستان تأمین كنند. ضروري است كه كشورهاي منطقه نگاه بلندمدت داشته‌باشند و وضعيت امنيت را در سه بازه كوتاه‌مدت، ميان‌مدت و بلندمدت ارزيابي كنند. شايد در كوتاه‌مدت طالب‌ها بتوانند به برخي از كشورها براي تأمین امنيت مرزها كمك كنند، اما نهایتاً ضروري است كه يك دولت فراگير در افغانستان تشكيل شود كه همه افغانستان را پوشش دهد و از اعتماد و مشاركت همه جناح‌ها و گروه‌ها برخوردار باشد تا بتواند جلوي تهديد‌هاي امنيتي از خاك اين كشور عليه كشورهاي منطقه و جهان را بگيرد.

 شهاب شهسواري در مطلبی نوشت: دو ماه و نيم بعد از سلطه طالبان بر سراسر افغانستان و ادعاي اين گروه مبني بر پايان جنگ در افغانستان و اعاده امنيت در اين كشور، بار ديگر انفجارها و حملات مسلحانه، پايتخت افغانستان را به لرزه در آوردند. كابل كه بعد از انفجار انتحاري در ميان تجمع‌كنندگان در فرودگاه كابل براي خروج از كشور، تقریباً روزگار آرامي را تحت حاكميت طالبان پشت سر مي‌گذاشت، روز سه‌شنبه شاهد يك حمله وسيع به بيمارستاني در اين شهر بود. اين حمله چهارمين حمله تروريستي بزرگ در دوماه و نيم گذشته، از زمان روي كار آمدن طالبان است كه در كنار تعداد زيادي از حملات جسته و گريخته، چه از سوي گروه‌هاي تروريستي رقيب عليه نيروهاي طالبان و چه از طرف نيروهاي منتسب به طالبان به شهروندان غيرنظامي، نشان از ناتواني طالبان در تأمین امنيت افغانستان دارد. همزمان با حمله روز سه‌شنبه يك رسانه امريكايي در گزارشي از پيوستن نظاميان پيشين ارتش افغانستان به داعش خبر داده است. 
بر اساس گزارش رسانه‌ها، ظهر سه‌شنبه صداي دست‌كم دو انفجار در برابر بيمارستان چهارصد تختخوابي سردار محمد داودخان كابل شنيده شد. آواپرس به نقل از شاهدان عيني گزارش داده است كه در طول يك ساعت دست‌كم چهار انفجار رخ داده است و تعدادي از مهاجمان مسلح وارد بيمارستان شده‌اند. قاري سعيد خوستي، سخنگوي وزارت داخله امارت اسلامي افغانستان (حكومت خودخوانده گروه شبه‌نظامي طالبان) گفته كه دو انفجار در مقابل بيمارستان رخ داده است و نيروهاي ويژه اين گروه شبه‌نظامي به محل انفجار اعزام شده‌اند. به گفته سخنگوي وزارت داخله طالبان اين انفجارها تعدادي تلفات برجاي گذاشته است. با اين حال اين مقام طالبان از ذكر تعداد تلفات ناشي از اين انفجار خودداري كرده است.
در ساعات اوليه بعد از وقوع اين انفجار، هر چند مقام‌هاي رسمي طالبان از اظهارنظر در مورد تعداد تلفات انفجار خودداري كرده‌اند، اما به نوشته خبرگزاري رويترز، به نقل از يك مقام امنيتي طالبان كه خواسته نامش پنهان بماند، در اين انفجار دست‌كم 15 نفر كشته و 34 نفر زخمي شده‌اند. الجزيره به نقل از يك مقام ديگر گروه طالبان مدعي كشته‌شدن 19 نفر و مجروحيت 43 نفر در اين انفجارها شده است. تاكنون گروهي مسووليت حمله را به عهده نگرفته اما خبرگزاري دولتي «باختر» گروه تروريستي داعش را عامل حمله اعلام كرده است. يك مقام طالبان به شرط پنهان ماندن نامش به الجزيره گفته است: «اين حمله ابتدا با يك انفجار انتحاري توسط يك راكب موتورسيكلت آغاز شد.» برخي شاهدان عيني از شنيده شدن صداي چهار انفجار در اين حمله خبر داده‌اند. به نوشته طلوع نيزو، بعد از وقوع انفجارها دست‌كم 5 فرد مسلح وارد بيمارستان نظامي چهارصد تختخوابي كابل شده‌اند.
خبرگزاري تسنيم، در گزارشي به نقل از منابعي در گروه شبه‌نظامي طالبان نوشته است كه اين گروه بعد از نزديك به دو ساعت پس از انفجار توانسته است افراد مهاجم را از پاي در بياورد. به نوشته اين خبرگزاري سه مهاجم توسط طالبان «متوقف» شده‌اند. اين خبرگزاري نوشته است كه در درگيري‌هاي بيمارستان سردار محمد داودخان دست‌كم يك شبه نظامي گروه طالبان هم به هلاكت رسيده است. بيمارستان چهارصد تختخوابي سردار محمد داودخان، بزرگ‌ترين بيمارستان نظامي كابل محسوب مي‌شود.
سومين حمله بزرگ در دو ماه
حمله روز سه‌شنبه به بيمارستاني در كابل، سومين حمله بزرگ تروريستي در افغانستان در دو ماه گذشته كه نيروهاي خارجي خاك افغانستان را ترك كرده‌اند، محسوب مي‌شود. پيش از اين گروه داعش، روز جمعه 16 مهر 1400 با حمله به نماز جمعه شيعيان در ولايت قندوز باعث شهادت دست‌كم 50 نمازگزار و زخمي شدن 100 نفر ديگر شده ‌بود. انفجار دوم با فاصله يك هفته و اين‌بار در ولايت قندهار رخ داد. نيروهاي داعش با انفجار انتحاري در مسجد جامعه فاطميه قندهار باعث قتل عام دست‌كم 40 نمازگزار ديگر شيعه شدند و ده‌ها زخمي برجاي گذاشتند. پيش از خروج نظاميان خارجي از افغانستان و در هنگام تخليه اين نيروها، در فاصله دو هفته‌اي كه طالبان مسووليت امنيت كابل را بر عهده داشت، يك انفجار تروريستي در مقابل فرودگاه كابل باعث به خاك و خون كشيده شدن دست‌كم 200 شهروند غيرنظامي افغان و كشته شدن 13 نيروي نظامي امريكايي شد.
همزمان با حملات وسيع تروريستي به مساجد و بيمارستان‌ها، حملات در ابعاد كوچك‌تر با استفاده از مين‌هاي مغناطيسي و تيراندازي افراد مسلح در سراسر افغانستان ادامه دارد. شهريور ماه و مهر ماه سال جاري در ولايت‌هاي مختلف افغانستان به ويژه ولايت ننگرهار، چندين حمله در ابعاد كوچك‌تر با هدف آسيب رساندن به شبه‌نظاميان طالبان گزارش شده كه گروه داعش مسووليت آن‌ها را بر عهده گرفته است. خبرگزاري اعماق وابسته به داعش، مدعي تلفات وسيع در حملات بمب‌گذاري خود عليه نيروهاي طالبان مي‌شود. در طول روزهاي گذشته خبرهايي از ترور نيروهاي طالبان در كابل توسط افراد ناشناس منتشر شده است. با اين حال طالبان، همچنان از پذيرش وجود گروه‌هاي تروريستي و ضرورت مبارزه با آنها در افغانستان خودداري مي‌كند.
 نظاميان سابق افغانستان به داعش مي‌پيوندند
در شرايطي كه طالبان وجود داعش را در خاك افغانستان به عنوان يك تهديد کاملاً انكار مي‌كند، نگراني‌هاي بين‌المللي نسبت به قدرت گرفتن گروه‌هاي تروريستي در خاك افغانستان تحت سلطه طالبان در حال افزايش است. تحليلگران معتقدند كه طالبان به دليل داشتن ايدئولوژي مشابه با اين گروه‌هاي تروريستي، عمدتاً تلاش مي‌كند از رويارويي مستقيم با آنها اجتناب كند، به ويژه اينكه سركوب گروه‌هاي شبه‌نظامي ممكن است باعث پيوستن نيروهاي اين گروه به گروه‌هاي تندروتر شود. روزنامه وال‌استريت ژورنال در امريكا در گزارشي مدعي شده است كه نيروهاي آموزش ديده ارتش پيشين افغانستان در حال پيوستن به گروه تروريستي داعش در افغانستان هستند.
روزنامه وال ‌استريت ژورنال گزارش داده كه برخي اعضاي سابق استخبارات افغانستان و واحدهاي نظامي نخبه و آموزش‌ديده توسط ايالات متحده كه اكنون از سوي حاميان امريكايي خود رها شده‌اند و توسط طالبان شكار مي‌شوند، براي پيوستن به داعش ثبت‌نام كرده‌اند. اين رسانه به نقل از طالبان نوشته است تعداد افرادي كه به گروه تروريستي پيوسته‌اند نسبتاً كم، اما در حال افزايش است. به نوشته وال استريت ژورنال اين افراد تازه جذب شده، تخصص حياتي در جمع‌آوري اطلاعات و تاكتيك‌هاي جنگي را براي داعش به ارمغان مي‌آورند و به‌طور بالقوه توانايي اين سازمان افراطي را براي مبارزه با طالبان تقويت مي‌كنند. طالبان تاكنون رسماً در اين زمينه واكنشي نشان نداده‌ است.
در واكنش به اين گزارش ذبيح‌الله مجاهد سخنگوي طالبان با رد گزارش‌ها مبني بر پيوستن نيروهاي امنيتي حكومت پيشين با گروه داعش، به رسانه‌ها گفته است: پيوستن نيروهاي امنيتي حكومت پيشين به گروه داعش يك امر غيرممكن است. به گزارش اسپوتنيك، مجاهد گفت: «گزارش‌ها در مورد پيوستن عساكر قبلي با داعش حقيقت ندارد شايد تبليغات فيس‌بوكي يا رسانه‌هاي جعلي باشد ما چنين شواهد را نديده‌ايم و نه چنين چيزي ممكن است.» مجاهد تاكيد كرده: «حركات داعش را سركوب خواهيم كرد، فرش داعش درحال برچيده شدن است در تمام جاها سركوب شدند و مزاحمتي نيست.»
 بحران اقتصادي باعث تسهيل عضوگيري گروه‌هاي تروريستي مي‌شود
خبرگزاري رويترز مي‌نويسد: نگراني‌ها از پيوستن افراد به گروه‌هاي تروريستي با افزايش فقر و بحران اقتصادي همزمان با نزديك شدن فصل سرما در افغانستان افزايش يافته است. به نوشته اين خبرگزاري توقف ناگهاني كمك‌هاي بين‌المللي به افغانستان در پي پيروزي طالبان اقتصاد شكننده طالبان را در معرض سقوط قرار داده و خشكسالي شديد باعث شده است كه ميليون‌ها نفر در اين كشور در معرض گرسنگي قرار داشته ‌باشند.
پايگاه اينترنتي شبكه تلويزيوني سي‌ان‌ان در گزارشي به رواج فروش فرزندان براي تأمین مايحتاج خانواده در افغانستان پرداخته است. به نوشته اين خبرگزاري بسياري از افرادي كه تا پيش از فروپاشي حكومت افغانستان با استفاده از كمك‌هاي بين‌المللي، به ويژه در اردوگاه‌هاي آوارگان زندگي مي‌كردند، با قطع حمايت‌هاي بين‌المللي مجبور به فروش فرزندان خود براي تأمین نيازهاي اساسي شده‌اند. بر اساس آمار سازمان ملل متحد بيش از نيمي از جمعيت افغانستان در معرض ناامني غذايي قرار دارند. دست‌كم 3 ميليون كودك زير پنج سال در ماه‌هاي آينده در معرض سوءتغذيه مزمن قرار دارند. همزمان قيمت مواد غذايي در افغانستان به ‌شدت در حال افزايش، ذخاير اسكناس بانك‌ها در حال ته كشيدن است و بسياري از كاركنان بخش‌هاي عمومي دستمزدي دريافت نمي‌كنند.
 لاوروف: امريكا در تلاش براي ايجاد زيرساخت نظامي در كشورهاي همسايه افغانستان است
 وزير خارجه روسيه گفت كه امريكا در ادامه تلاش‌هايش براي ايجاد پايگاه در نزديكي افغانستان در نظر دارد زيرساخت‌هاي نظامي خود را در هند مستقر كند. به گزارش تسنيم، سرگئي لاوروف، وزير خارجه روسيه گفت كه تلاش‌هاي امريكا براي استقرار زيرساخت‌هاي نظامي در كشورهاي همسايه افغانستان به‌ويژه هند ادامه دارد. لاوروف به روسيه 24 گفت: «من به‌ خوبي از مداخله امريكايي‌ها آگاه هستم، شنيده‌ام كه پنتاگون در تلاش است هند را متقاعد كند كه به امريكا در خاك اين كشور فرصت‌هايي بدهد.» وي تصريح كرد كه رييس‌جمهور روسيه در ديدار با همتاي امريكايي‌اش در حاشيه نشست ژنو تصريح كرده بود مسكو با توافق امريكا با كشورهاي آسياي مركزي براي ايجاد پايگاه جهت انجام حملات در افغانستان مخالف است. وزير خارجه روسيه خاطرنشان كرد كه پيش از اين‌چنين پيشنهاداتي از طرف امريكا توسط پاكستان رد شده بود، ازبكستان نيز چنين درخواستي دريافت كرده بود اما براساس قانون اساسي اين كشور امكان استقرار پايگاه‌هاي خارجي در خاك ازبكستان وجود ندارد. لاوروف افزود: درخواست امريكا براي استقرار پايگاه نظامي در خاك قرقيزستان نيز توسط رييس‌جمهور اين كشور رد شده است.
وي با مسوول دانستن امريكا براي عدم ايجاد دولت فراگير در افغانستان نيز گفت: به‌ گفته برخي تحليلگران سياسي امريكايي، اوضاع به اين شكل پيش رفت، چون واشنگتن نتوانست به چارچوب‌هاي زماني توافق‌ شده براي خروج نيروهايش عمل كند، بنابراين طالبان نيز خود را از تعهد تشكيل دولت توافق ملي آزاد دانست.
  سیگنال طالبان به قیمت دلار در تهران
 امروز قیمت دلار در بازار تهران افزایش یافت و بعداز ظهر امروز شیب صعود قیمت تندترهم شد. دلار عصر امروز در بازار آزاد به ۲۷۸۵۰ تومان رسید.
گروه طالبان استفاده از ارز‌های رایج خارجی را در افغانستان ممنوع اعلام کرد. این اقدام می‌تواند وضعیت بحرانی اقتصاد در حال فروپاشی این کشور را بدتر کند.
طالبان اعلام کرده است: "وضعیت اقتصادی و منافع ملی کشور ایجاب می‌نماید همه افغان‌ها در داد و ستد از پول افغانی استفاده نمایند. "
 این تصمیم طالبان حتی در بازار ارز ایران هم اثر گذار بود. امروز قیمت دلار در بازار تهران افزایش یافت و بعداز ظهر امروز شیب صعود قیمت تندترهم شد. دلار عصر امروز در بازار آزاد به ۲۷۸۵۰ تومان رسید.
 این در حالی است که در روز‌های اخیر با انتشار اخبار برجامی کمی قیمت دلار کاهش یافته بود و حتی تا سطح ۲۷۵۰۰ تومان نیز عقب نشینی کرده بود.
 اما با ایجاد تردید درباره مذاکرات برجام بازهم روند قیمت ارز افزایشی شد. با دستور امروز طالبان مبادلات دلار در بازار تهران نیز تحت تأثیر قرار گرفت و به شیب صعودی قیمت را افزایش داد.
 رویاهای برباد رفته دختران افغان

 طالبان پس از سرنگونی دولت و برپایی امارت اسلامی به دختران و پسران کم سن و سال اجازه داده به مدارس بروند، اما به دختران دبیرستانی و دانشجویان چنین اجازه‌ای نداد.
حوا، دختر دانشجوی افغانستانی برای گذراندن وقتش و مشغول نگه داشتن ذهنش، کنار پنجره خانه‌اش می‌نشیند و کتاب می‌خواند.
مانند صد‌ها هزار دختر و زن جوان افغان، این دانشجوی ۲۰ ساله ادبیات روسی از زمانی که طالبان قدرت را در اواسط ماه اوت به دست گرفته است اجازه بازگشت به کلاس‌های درس و دانشگاه را نداشته است.
وی مانند بسیاری از همسالانش، آمیزه‌ای از ناامیدی و خشم را احساس می‌کند که آروزهایش برای تحصیل و کار را از بین می‌برد.
 حوا می‌گوید ما به دنیا نیامده ایم که در خانه بنشینیم. اگر ما بتوانیم فرزندانمان را پرورش دهیم می‌توانیم خانواده‌ای خوب داشته باشیم، اما در این شرایط من رویاهایم را محقق نمی‌بینم.
 طالبان پس از سرنگونی دولت و برپایی امارت اسلامی به دختران و پسران کم سن و سال اجازه داده به مدارس بروند، اما به دختران دبیرستانی و دانشجویان چنین اجازه‌ای نداد.
 حوا گفت: وقتی به دانشگاه برویم و شغل داشته باشیم می‌توانیم زندگی خود و خانواده را تأمین کنیم، حالا هیچ کاری از دست ما برنمی آید، زیرا آن‌ها (طالبان) می‌گوید که هرچه در ۲۰ سال گذشته درس خوانده‌ایم، فایده‌ای ندارد.
 سحر دختر ۱۷ ساله افغان نیز در خانه گیر کرده است، او می‌خواست مهندس شود، اما حالا باید در خانه بماند. وی می‌گوید: سعی می‌کنیم دروس را در خانه ادامه دهم، اما با این وجود، محیط مدرسه، کلاس، دیدن دوستان و معلمان قابل مقایسه با حضور در خانه نیست.
 وی افزود: خیلی دوست دارم به کلاسم برگردم، درس‌هایم را از سر بگیرم و با همکلاسی‌ها و معلمانم باشم.
 وقتی خواهر و برادر کوچکتر سحر به خانه برمی گردند او در انجام تکالیف به آن‌ها کمک می‌کند.
نام شما

آدرس ايميل شما

یا خوابند، یا مست‌اند یا دیوانه‌اند!

یا خوابند، یا مست‌اند یا دیوانه‌اند!

کسانی که این روزها به جای تلاش برای حل برخی از مشکلات پیش روی، نسخه مذاکره با آمریکا ...
تصاویر | زنی زنده در مترو در آتش سوخت؛ عابران فیلم گرفتند؛ کسی به یاری نشتافت؟

تصاویر | زنی زنده در مترو در آتش سوخت؛ عابران فیلم گرفتند؛ کسی به یاری نشتافت؟

هیچ‌کس کمک نکرد. تماشاگران بیشتر مشغول فیلم‌برداری بودند و ماموران پلیس و مسافران و عابران ...
نماینده مجلس: سالانه ۵۰ هزار دانش‌آموز پشت کنکوری مهاجرت می‌کنند/ ۲۵ هزار دانش‌آموز و دانشجو در ترکیه داریم

نماینده مجلس: سالانه ۵۰ هزار دانش‌آموز پشت کنکوری مهاجرت می‌کنند/ ۲۵ هزار دانش‌آموز و دانشجو در ترکیه داریم

احمد بیگدلی عضو کمیسیون اجتماعی گفت: موضوع کنکور متعلق به شورای عالی انقلاب فرهنگی است ...
1