تاریخ انتشار
پنجشنبه ۱۱ دی ۱۳۹۹ ساعت ۱۷:۰۴
کد مطلب : ۴۲۹۱۳۸
یادداشتی خطاب به بنیاد علوی؛

بغیر از هنر که تاج سر آفرینش است / دوران هیچ منزلتی جاودانه نیست

۰
کبنا ؛محمد نوروزی نیا: بخش دیشموک یکی از بغرنج‌ترین و چالش‌دارترین بخش‌های استان کهگیلویه و بویراحمد بویژه از نظر فرهنگی و اجتماعی است و با وجود ظرفیت‌ها و توانایی‌های گوناگون جغرافیایی و زیست‌محیطی، تاریخی و فرهنگی و نیروی انسانی مستعد، پس از گذشت نزدیک به صد سال از شکل‌گیری دولت مدرن و 40 سال از وقوع انقلاب اسلامی ایران، هنوز با برچسب محرومیت و در زمرة مناطق توسعه نیافته‌ی ایران شمرده میشود؛ از قافله توسعه یافتگی جا ماند از عقب‌ماندگی های مزمن و بیشمار رنج می‌برد. مشکلات و معضلاتی که روزی می‌توانستند بسادگی زدوده شوند، بتدریج انباشته شده و پس از مدتی به بازتولید مشکلات و معضلات بزرگتر و فربه‌تر انجامیدند. این فرآیند تلخ محصول بی‌توجهی و ضعف‌های نهادهای مسئول است. محصول شعارگرایی صرف و مرسوم انتخاباتی (آمدند، شعار دادند، رای گرفتند و رفتند...) و عوام گرایانه و پرهیز از کارشناسی علمی است که عملگرایی را به رفتارهای سطحی و عوام فریبانه کاهش دادند. مشکلات فزاینده این بخش محصول توزیع نامناسب و ناعادلانه منابع مالی کشور است (برنامه های توسعه مرکزگرا). همانگونه که بارها کارشناسان تاکید و تقاضا داشتند، گشایش امور و رهایی از شرایط کنونی نیازمند اراده جدی و داشتن برنامه مناسب از سوی نهادها و سازمان‌های مسئول کشوری و بویژه استانی و مقامات موثر محلی در سایه همراهی و همکاری مردم محلی است. اصولاً مردم بخودی خود نمی‌توانند در نقش سیاستگذار و برنامه‌ریز عمل کنند و به سبب عدم دسترسی به منابع اطلاعاتی و مالی دست آنها از چنین اموری کوتاه است ولی می‌توانند برنامه‌های درست سیاست‌گذاران را با همراهی خود عملی کنند. نهادها و مقامات مسئول نیز نمی‌توانند با شعارگرایی و بدون پشتوانه‌های علمی، فنی و اخلاقی وارد کارزار محرومیت‌زدایی شوند. نگاه صرف آماری به بخش دیشموک کار ساز نیست بلکه باید به عنوان یک واقعیت اجتماعی دیده شود. همگان باید بدانیم در سایه علم و دانش است که می‌توانیم بر این مشکلات ملموس و محسوس بر آییم و روزهای بهتر مردم و سرزمین‌مان را رقم بزنیم.
شوربختانه چالش‌ها، مشکلات و معضلات بخش دیشموک سبب شد تا سیمای سیاه و تاری از آن در نگاه همگان جلوه کند و باز نمایی منفی در رسانه‌ها از این بخش به نمایش گذاشته شود. و توانایی‌های محیطی و انسانی آن که می بایست اساس هرگونه تلاش برای خروج از شرایط کنونی قرار گیرند، بکلی دیده نشده یا کنار گذاشته شدند. چنین بازنمایی نادرست و منفی خود بر انباشت و سختی و سنگینی مشکلات می‌افزاید. راه سیاه و تیره‌ای پیش روی ما می-گذارد که از رفتن بر آن خسته و بیزار و سرخورده می‌شویم. اگرچه بخش عمده‌ای از این مشکلات زاییده تصمیمات مدیریتی و توزیع نامناسب منابع مالی است اما در کنار تصمیم‌های درست مدیریتی و تزریق منابع مالی مناسب، کلید حل این مشکلات درونی است. متاسفانه تأکید نالازم امروزین بر یک آسیب اجتماعی – که البته باید آن را جدی گرفت و برای درمان آن برنامه داشت و کوشید- کمکی به حل ماجرا نمی‌کند. در پس برانگیختن احساسات و عواطف؛ خرد، دانش، برنامه و آگاهی لازم است. از قضا توجه به این نکته ضروری است که این منطقه در بسیاری از شاخص‌های مربوط به جرایم و آسیب‌های اجتماعی وضعیت بدتری نسبت به میانگین کشوری ندارد. زنان و دختران محجوب و ستم کشیده این منطقه از توانایی‌ها و قابلیت‌هایی فراوانی برخوردارند که می‌توان آنهارا بسیار جدی گرفت و چون گذشته به آنها چوب حراج نزد. آنان خود می‌توانند موتورمحرک حل تمام این مشکلات شوند. آگاهی، بیداری، توانمندکردن و حمایت از آنها بیش از همه ضروری است.
  بتازگی بنیاد ارزشمند علوی - با مدیریت آقای مختاری که خود بر مشکلات و راه حل آنها اشراف مناسبی دارد - با طرحی کارشناسی و خلاقانه گامی موثر برای بسترسازی حل مشکلات برداشتند و اقدام به تدوین و اجرای طرح کتابت هنری قرآن توسط جمعی از بانوان دیشموک نمودند. طرحی که از جهات گوناگون ارزشمند و قابل توجه و تامل است. این طرح می‌تواند به توسعه فرهنگ کار و کوشش، همگرایی و همراهی بیانجامد و زنان را به عنوان نیمی از جمعیت عمدتاً خاموش منطقه بحرکت در آورد و در تقویت بنیان اقتصادی خانواده سهیم سازد. طرحی که می‌تواند خلاقیت خفته دختران و بانوان منطقه را برانگیزاند و جایگاه شریف و بلند دختران و بانوان را به آنها یادآور شود. طرحی که مستقیماً برای مواجه با نگاه‌های واپس‌گرایانه و زن‌ستیزانه که خود بخشی از ریشه و پیشه این بدبختی‌ها و مشکلات هستند، تهیه و اجرا شده است. طرحی مبتنی بر ارزش‌های اخلاقی، انسانی، دینی و معنوی بر مدار سخن وحی و کلام خدا که نه تنها بنیادِ بنیادین خانواده را استوار و لرزش‌ناپذیر می‌کند بلکه خانواده‌های از هم گسیخته را ترمیم و سامان می‌دهد. طرحی مبتنی بر افزایش مشارکت عمومی دختران و بانوان بخش دیشموک که باید آنرا ارزشمند شمرد و پی گرفت. ومی توان الگوسازی کرد برای مشارکت بیشتر بانوان در عرصه های دیگر. دختران و بانوان این منطقه سهم زیادی بر افتخارات، اندوخته ها و داشته‌های فرهنگی و اجتماعی این منطقه دارند. باید از خرد کردن و کوچک شمردن آنها دست برداشت و آنها را گرامی شمرد که این کوچک شمردن و به هیچ گرفتن محصولی جز رنج‌ها، بیماری‌ها و خودکشی‌ها در پی نداشته است. رنج و سیاهی امروز شیردختران و شیرزنان کوههای استوارِسیاه، مانگشت و دِل‌افروز و دره‌های سرسبز لیراب و چویل زاگرس را نه محیط و طبیعت‌شان به آنها رساند، نه ذات پاک و سپیدشان و نه باور و اعتقاد دیرینه و خدایی‌شان. سخن وحی و کلام خدا سده‌ها و سالهاست که اسباب رحمت و هنر مردمان ایران شده است و آنان توانستند شکوه جان و دل و دست خود را در معماری و کاشیکاری و خوشنویسی مساجد سحرانگیز جامع و جمعه اصفهان، مسجد کبود تبریز و گوهرشاد مشهد به نمایش بگذارند. براستی معماری جهان بدون مسجد شیخ‌لطف‌الله چه لطفی دارد و اگر نبود هنر و عشق ایرانیان در سیمای و صورت این مسجد، کالبد آن را چه شکوهی بر جای می‌ماند!؟ ایرانیان با تذهیب و ترصیع سخن وحی و متون ادبی و ملی حیرت و تحسین جهانیان را بخود واداشتند و این نبود جز در سایه همت و کوشش مردان و زنان این سرزمین. ایرانیان دیرسالی است که با خدای یگانه در سخن و آشنایی‌اند. آنگاه که دیگر ملل در پای خدایان چندگانه‌شان (خدایان چوبی وسنگی و...) جان انسانها را به مسلخ می‌بردند، ایرانیان با خدای یگانه در ستایش و نیایش و رحمت و محبت بوده‌اند. اینگونه است که ایرانیان ملت نبوی و معنوی‌اند. از دامان همین نبویت و معنویت فردوسی، بوعلی، فارابی، مولوی، سعدی، حافظ، ملاصدرا، پروین اعتصامی و مریم میرزا خانی و... رخ گشودند و عطر وجودشان جهان را خندان کرد. برای کتابت هنرمندانه قرآن چه کسانی بهتر از دختران و بانوان ایرانی؟ چه کسانی بهتر و شایسته‌تر از دختران دیشموک و بهمئی؟!
مردم ایران نه تنها خانه و کاشانه خود را به زیور سخن خدا آراستنند که شهرها و گذرگاه‌های شهرهایشان را به وجود مبارک سخن خدا متبرک کردند؛ دروازه قرآن شیراز. قرآن برای ما تنها یک کتاب نیست. نبود. قرآن همه چیز بود و هست. شهر بود و هست. هنر بود و هست. سوگند بود و هست. این اسلام نبود که به ایران همه چیز داد. ایران هم به اسلام همه چیز داد. هر چه داشت هدیه کرد. ایران و اسلام با هم در عقد در آمدند و یکی شدند. فرزانه اندیشمند شهید آیت‌الله مطهری تنها سخن از خدمات اسلام به ایران نمی‌گوید. او از خدمات متقابل ایران و اسلام می‌گوید. ایرانیان هرگز چهره خشک و خشن و بی‌روح را از دین نپذیرفتند. آنها همیشه با اندیشه سقیفه ای و اموی از اسلام بیگانه بودند. هرگز با داعش و طالبان در پیوند نبودند و نیستند که در نبرد بودند. داعش و طالبان به بهانه همین هنر مساجد و بقاع متبرک ویران کردند چرا که زیور و آرایه داشتند. چرا که کاشیکاری و خوشنویسی داشتند. آنان هرگز نه خدا را فهمیدند و نه بندگان خدا. آنان اسیر نادانی خود و مراکزی وهابی بودند که آنان را پرورش داد. سخت بودند و سخت‌تر به دانسته‌های شرانگیز و ضد خدایی خود باور داشتند. بیداری و هشیاری ایرانیان سبب شد تا خدا را در هنر و زیبایی و رحمت و محبت ببیند. در سخن و رغبت خدا را ببیند نه در شمشیر و جبر. اصالت فرهنگ ایرانی و ترکیب آن با دین پویای اسلام آمیزه از هنر و فرهنگ بی نظیر را به جهانیان ارایه کرده است. اینگونه است که بدور از نگاه‌های سرمایه-داری و سودجویی، مبتنی بر ثروت‌های فرهنگی و معنوی، مبتنی بر قرآن و آموزه‌های اخلاقی، مبتنی بر هنر و دانش، مبتنی بر وجدان بیدارشان، دختران و بانوان دیشموک را باید آموزش داد، امیدوار و حمایت کرد. آنان شایسته زندگی بهترند. بکوشیم اگر نمی توانیم به آنها کمکی کنیم، با تنگ‌نظری، تحجر و جمود فکری مانع‌شان نشویم. سخن اندیشمند، ادیب و مصلح بزرگ اجتماعی، سعدی، علیه الرحمه را به یاد داشته باشیم که در کتاب وزین و گرانسنگ گلستان (باب هفتم در اهمیت تربیت) می‌فرمایند: «اما هنر چشمه زاینده است و دولت پاینده، و اگر هنرمند از دولت بیفتد غم نباشد که هنر در نفس خود دولتست هر جا که رود قدر بیند و بر صدر نشیند و بی‌هنر لقمه چیند و سختی بیند.»
نام شما

آدرس ايميل شما

فیلم | راهپیمایی 22 بهمن‌ماه یاسوج

فیلم | راهپیمایی 22 بهمن‌ماه یاسوج

راهپیمایی 22 بهمن‌ماه 1403 در شهر یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد با حضور اقشار ...
آیا ترامپ واقعا به دنبال یک توافق هسته‌ای جدید با ایران است؟

آیا ترامپ واقعا به دنبال یک توافق هسته‌ای جدید با ایران است؟

دونالد ترامپ همچنان بر فشار حداکثری علیه ایران تأکید دارد، اما اظهاراتش نشان‌دهنده تناقض ...
ترامپ بالاخره درمورد ایران چه خواهد کرد؟

ترامپ بالاخره درمورد ایران چه خواهد کرد؟

در عمل، ترامپ احتمالاً فشار اقتصادی بسیار بیشتری اعمال خواهد کرد و در عین حال از تهدید ...
1