تاریخ انتشار
دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ ساعت ۱۹:۳۹
کد مطلب : ۴۹۶۳۹۱
کبنا بررسی کرد؛

کهگیلویه و بویراحمد و مسأله توسعه‌نیافتگی / مخاطب کبنانیوز: شهرک صنعتی سلفچگان ده‌برابر تمام شهرک‌های صنعتی استان ما فعالیت دارد / چرا سرمایه‌گذاران ریسک سرمایه‌گذاری در بخش تولید را نمی‌پذیرند؟

۰
کهگیلویه و بویراحمد و مسأله توسعه‌نیافتگی / مخاطب کبنانیوز: شهرک صنعتی سلفچگان ده‌برابر تمام شهرک‌های صنعتی استان ما فعالیت دارد / چرا سرمایه‌گذاران ریسک سرمایه‌گذاری در بخش تولید را نمی‌پذیرند؟
کبنا ؛توسعه‌نیافتگی مسأله‌ای است که دهه‌ها گریبان استان کهگیلویه و بویراحمد را گرفته است؛ هر چند عوامل مختلفی در شکل‌گیری این وضعیت دخیل بوده، اما نباید بخش خصوصی ضعیف و عدم رغبت به سرمایه‌گذاری را نادیده گرفت؛ به‌راستی چرا کسی ریسک سرمایه‌گذاری در بخش تولید را نمی‌پذیرد؟
به گزارش کبنا، بارها در این پایگاه خبری به مسأله توسعه‌نیافتگی استان کهگیلویه و بویراحمد و عوامل مؤثر بر آن پرداخته شده است. توسعه مفهومی است که هیچ اجماعی بر سر آن وجود ندارد. اما یک نکته مشترک بین بخش زیادی از این تعاریف دیده می‌شود؛ بر اساس این تعاریف، منظور از توسعه، گسترش ظرفیت نظام اجتماعی برای برآوردن احتیاجات جامعه است. در واقع، ظرفیت یک جامعه آنقدر باید افزایش یابد تا همه شهروندان بتوانند به راحتی نیازهای خود را رفع کنند. در چنین جامعه‌ای رشد اقتصادی، افزایش تولید و ارتقای سطح رفاه، همواره وجود دارد. جامعۀ توسعه‌یافته، توانمندتر از جامعۀ توسعه‌نیافته است. این توانمندی محصول افزایش ثروت و رفاه و دانایی است. در استان کهگیلویه و بویراحمد شاخص‌های مختلف توسعه نشان می‌دهد که در اغلب این شاخص‌ها، استان توسعه نیافته است.
اما چه شده که کهگیلویه و بویراحمد با این‌همه پتانسیل و شرایط خوب آب‌وهوایی به این وضعیت دچار شده است؟ عوامل مختلفی در این زمینه وجود دارد که در همین پایگاه خبری مورد بحث قرار گرفته است. اما در یکی از یادداشت‌ها با همین موضوع، یکی از مخاطبان، نظر خود را به صورت کامنت زیر آن منتشر کرده بود. آن مخاطب محترم، علت اساسی توسعه‌نیافتگی کهگیلویه و بویراحمد را در عدم جذب سرمایه و بی‌رغبتی بخش خصوصی استان عنوان کرده بود. حق با آن مخاطب محترم است، این عامل، یکی از عوامل مهم و اثرگذار در توسعه‌نیافتگی کهگیلویه و بویراحمد است. تجارب جهانی نیز این موضوع را تأیید می‌کند؛ طبق گزارش بانک‌جهانی، بیش از ۹۰‌ درصد اشتغال جهان متعلق به بخش خصوصی است، بنابراین ثروت این بخش نقش مهمی در توسعه و رشد اقتصادی کشورها دارد. فعال شدن بخش خصوصی ارزش افزوده‌ای ایجاد می‌کند که توأم با آن فرصت شکل‌گیری نیروی انسانی، کارآفرینی، انتقال فناوری و زیرساخت‌های فیزیکی فراهم می‌شود.
نگاهی به فهرست کشورهای پیشرفته جهان نشان می‌دهد آن فهرست شامل کشورهایی است که در آن‌ها بخش خصوصی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است‌. در این کشورها بیشتر بنگاه‌های خرد و کوچک متعلق به بخش خصوصی است، زیرا این بخش به واسطه انعطاف پذیری بالا می‌تواند خدمات باکیفیت و خوبی در حوزه فناوری، آموزش، اشتغال و نوآوری داشته باشد. در بیشتر کشورهای جهان کاهش تصدی‌گری دولت نظیر ورود به معاملات مالی، تجاری و صنعتی همواره مورد توجه بوده و سعی شده است فضای رقابتی در حوزه کسب و کار به وجود آید تا بخش خصوصی پویاتر شود. در ایران نیز با ابلاغ سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی بر این موضوع تأکید شده است.
با وجود سیاست‌های کلی اصل 44 اما در کهگیلویه و بویراحمد، به دلایل مختلف، جذب سرمایه مطلوب نیست؛ سرمایه‌گذاران بخش خصوصی رغبت چندانی به سرمایه‌گذاری در این استان ندارند. تجربه‌های سرمایه‌گذاران به آنها نشان داده که بهتر است سرمایه خود را به جایی ببرند که امنیت سرمایه‌شان تأمین می‌شود. اقتصاددانان معتقدند «سرمایه به‌شدت ترسوست»؛ هر جا که سرمایه به‌خطر افتد، در آن‌جا نمی‌ماند.
هفته گذشته امام جمعه شهر یاسوج در خطبه‌های نماز جمعه به همین موضوع اشاره کرد و عدم فراهم بودن زیرساخت‌ها خاصه در حوزه حمل و نقل اعم از ریلی، هوایی و زمینی، فرایندهای پیچیده و طولانی بروکراسی اداری و معارضان اجتماعی مهمترین موانع سرمایه‌گذاری در کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد. وی گفت: کسانی قصد سرمایه‌گذاری در استان را دارند، اما یا ادارات همکاری نمی‌کنند یا مردم مانع هستند. وی افزود: آنها به من مراجعه کرده و این گلایه را مطرح کردند که می‌خواهند در استان سرمایه‌گذاری کنند و شغل ایجاد کنند اما موانعی وجود دارد.
در خصوص عدم جذب سرمایه و فراری شدن سرمایه‌گذاران، عواملی همچون مشکلات بانک‌ها اعم از جذب، تزریق تسهیلات و برگشت اعتبارات بسیار اثرگذار هستند. تزریق قطره‌چکانی تسهیلات به متقاضیان واحدهای اقتصادی نیز همان‌طورکه معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کهگیلویه و بویراحمد می‌گوید یکی دیگر از چالش‌های سرمایه‌گذاری در استان است؛ با افزایش تورم و پرداخت تسهیلات به صورت اندک و با فاصله‌های زیاد نه تنها سرمایه‌گذار بی‌انگیزه می‌شود، بلکه توان ادامه کار تولیدی را نیز نخواهد داشت. به نظر معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری، تعدد نهادهای متولی اقتصادی، نبود انسجام و جزیره‌ای عمل‌کردن این سازمان‌ها، همچنین بوروکراسی گسترده، رفتارهای تبعیض‌آمیز و برخوردهای سلیقه‌ای موانع جذب سرمایه‌گذاری در استان هستند.
به نظر آن مخاطب کبنا نیوز که نظرش را در زیر یکی از خبرها به صورت کامنت منتشر کرده بود، در استان کهگیلویه و بویراحمد افراد انگشت‌شماری که دارای سرمایه‌اند، اکثراً در پروژه‌های خدماتی مثل راه و ساختمان سرمایه‌گذاری می‌کنند. سرمایه‌گذاران استان معمولاً وارد بخش تولید نمی‌شوند؛ چرا که ریسک سرمایه‌گذاری در بخش تولید در استان بسیار بالاست. این مخاطب، عنوان می‌کند که سرمایه‌گذاران خارج از استان نیز به علل زیربنایی، ترابری، فرهنگی، بازاریابی و در نهایت، عدم سوددهی حاضر به سرمایه‌گذاری در این استان نیستند.
وی در ادامه نوشت: شهرک صنعتی سلفچگان 10 برابر شهرک‌های صنعتی سراسر استان کهگیلویه و بویراحمد فعالیت دارد. همین کارخانه سیمان سپو یا پتروشیمی دهدشت که هم‌اکنون بیش‌از ۲۵ سال است که در دست ساخت یا راکد بوده‌اند، ابتدا به مدت پنج سال فقط به‌علت عدم تأمین زمین بلاتکلیف بود‌ه‌اند.
نام شما

آدرس ايميل شما

یک مقام کارگری: اگر سبد معیشت ۲۳ میلیونی ملاک باشد، حداقل حقوق کارگران به ۱۴ میلیون خواهد رسید؛ این یعنی فاجعه

یک مقام کارگری: اگر سبد معیشت ۲۳ میلیونی ملاک باشد، حداقل حقوق کارگران به ۱۴ میلیون خواهد رسید؛ این یعنی فاجعه

علی مقدسی زاده (رئیس هیات مدیره کانون شوراهای اسلامی کار خراسان جنوبی) در اظهارنظری پیرامون ...
تحول بزرگ در بازارهای مالی خلیج فارس/ قطر و کویت، 2 عضو جدید باشگاه توسعه‌یافته‌ها؛ امارات در صف انتظار

تحول بزرگ در بازارهای مالی خلیج فارس/ قطر و کویت، 2 عضو جدید باشگاه توسعه‌یافته‌ها؛ امارات در صف انتظار

بانک سرمایه‌گذاری جی‌پی مورگان چیس، قطر و کویت را به‌عنوان بازارهای توسعه‌یافته دسته‌بندی ...
چه کسی «امیرمحمد خالقی» را کشت؟!

چه کسی «امیرمحمد خالقی» را کشت؟!

واقعه‌ای که برای امیرمحمد خالقی رخ داد بسیار تاثر برانگیز است. ما این واقعه را با صدای ...
1