تاریخ انتشار
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۱۰:۲۱
کد مطلب : ۴۹۳۵۰۰
کبنا بررسی کرد

وفاق بنزینی را فراموش کنید؛ قالیباف پزشکیان را تنها گذاشت/ معنای مصوبه بنزینی بهارستان / تاجگردون: واردات بنزین نه کاهش یافته و نه ممنوع شده است / دوئل دولت و مجلس بر سر افزایش قیمت بنزین

۱
۱
وفاق بنزینی را فراموش کنید؛ قالیباف پزشکیان را تنها گذاشت/ معنای مصوبه بنزینی بهارستان / تاجگردون: واردات بنزین نه کاهش یافته و نه ممنوع شده است / دوئل دولت و مجلس بر سر افزایش قیمت بنزین
کبنا ؛ نمایندگان مجلس در جلسه امروز پارلمان و در جریان بررسی جزئیات لایحه بودجه سال 1404، مجوز واردات بنزین برای سال آینده را به دولت اعطا کردند؛ مجوزی که برخورد مجلس با آن، یک پیام مهم در بر دارد.
به گزارش کبنا، ماجرا به جز ۱ بند (ت) تبصره ۳ لایحه بودجه 1404 باز می‌گردد که در کمیسیون تلفیق با تغییراتی همراه شد؛ تغییراتی که برخی نمایندگان مجلس ازجمله رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه آن را به معنای «برداشته شدن محدودیت واردات بنزین» یا به عبارتی «واردات بدون سقف بنزین در سال آینده» تعبیر کردند. این در حالی است که غلامرضا تاجگردون روایتی متفاوت از تغییر این کمیسیون در بند یادشده دارد که ماجرای «حذف سقف واردات بنزین» را رد می‌کند. 
تصمیم اولیه دولت درباره واردات بنزین
دولت در لایحه پیشنهادی خود، سقف 65 هزار میلیارد تومانی برای «معاوضه و یا تهاتر فراورده‌های نفتی وارداتی» و سقف 65 همتی دیگر برای «خریدوفروش، معاوضه و یا تهاتر فراورده‌های نفتی دریافتی از واحدهای تولید ‌داخلی فراورده‌های نفتی با خوراک تحویلی» تعیین کرده بود اما این رقم با تصمیم کمیسیون تلفیق از «متن» بند یاد شده به عنوان حکم بودجه‌ای حذف شد. حالا آنگونه که غلامرضا تاجگردون در دفاع از مصوبه امروز مجلس گفته، مجموع دو رقم پیشنهادی دولت (130 همت) برای انواع واردات بنزین، در جداول بودجه -که قرار است در هفته‌های آینده به مجلس ارسال شود- وجود دارد. 
چراغ سبز مجلس به واردات بنزین
بر اساس آنچه نمایندگان مجلس، امروز در جز ۱ بند (ت) تبصره ۳ گزارش کمیسیون تلفیق از لایحه بودجه 1404 به تصویب رساندند، به شرکت‌های دولتی تابعه ذی‌ربط وزارت نفت اجازه داده شده تا برای تأمین فرآورده‌های نفتی مورد نیاز کشور، با رعایت اصل پنجاه و سوم (۵۳) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اقدام به «واردات، خرید و تهاتر فرآورده‌های نفتی» کنند. این اقدام باید در چارچوب «سقف‌های پیش‌بینی‌شده در ردیف‌های لایحه بودجه» انجام گیرد؛ شرطی که به نظر می رسد در مذاکرات میان دولت و کمیسیون تلفیق مطرح شد و بنابر اظهارات تاجگردون، سقف مدنظر دولت برای واردات بنزین در سال آتی، بدون تغییر مانده است. 
معنای مصوبه بنزینی مجلس
به این ترتیب دولت تنها 2 تغییر در بند پیشنهادی دولت برای واردات بنزین در سال آینده ایجاد کرد؛ یک تغییر شکلی و یک تغییر محتوایی.
در تغییر شکلی، انتقال سقف پیشنهادی دولت برای واردات بنزین در سال 1404 از حکم بودجه‌ای و لابلای تبصره‌ها به جداول است.
تغییر محتوایی را غلامرضا تاجگردون روایت کرده است. رئیس کمیسون تلفیق بودجه با بیان اینکه در لایحه دولت همچون سال گذشته موضوع واردات بنزین از طریق تهاتر فرآورده‌های نفتی با فرآورده آمده، گفت: «این موضوع دارای یک ظرافتی است که می‌توانستیم نفت را بدهیم و بنزین وارد کنیم اما نظر مجلس این است که با تهاتر فرآورده‌های نفتی بنزین وارد کنیم.»
به این ترتیب تنها اختلاف مجلس و دولت - بنابر گفته تاجگردون- در «کلمه تهاتر نفت با فرآورده نفتی» بوده است.
همه این موارد نشان می‌دهد مجلسی‌ها مقاومتی در برابر پیشنهاد دولت برای واردات بنزین نشان نداده‌اند؛ موضوعی که می تواند مانیفست بهارستان در برابر هرگونه احتمال افزایش قیمت بنزین از سوی دولت تعبیر شود. 
مصاحبه پزشکیان آتش بنزین را روشن کرد
ماجرای افزایش قیمت بنزین به عنوان سیاست قیمتی دولت در حوزه انرژی که بر اساس قانون هدفمندسازی یارانه‌ها در حوزه اختیارات دولت است، در روزهای اخیر با گمانه‌های جدی روبرو شد. 
  در این میان اظهارات شب گذشته رئیس‌جمهوری در مصاحبه زنده تلویزیونی نیز ابهاماتی را ایجاد کرد؛ مصاحبه ای که مسعود پزشکیان در پاسخ به سوال مجری برنامه صدا و سیما مبنی بر اینکه «مجلس اجازه نخواهد داد در ۱۴۰۴ بنزین گران شود و باز هم مجلس تاکید می‌کند به واردات بنزین هم در ۱۴۰۴ هیچ ارزی اختصاص نخواهد داد» تاکید کرده بود: «با آن حساب وقتی ارز اختصاصی جبران نشود، قیمت بنزین هم گران می‌شود.»
هرچند مجری تلویزیون رییس جمهوری را برای «بیان صریح نظرش» در این زمینه، تحسین کرد اما سوال مجری، اعتراض رئیس کمیسون تلفیق بودجه را به دنبال داشت. 
تاجگردون در دفاع امروز خود از تغییراتی که کمیسیون تلفیق بر جز ۱ بند (ت) تبصره ۳ لایحه بودجه اعمال کرد، گفت: «من گله خود را از صدا و سیما و حتی شخص رئیس جمهور اعلام می کنم. کی مجلس تصویب کرد که ارز به واردات بنزین اختصاص نمی‌دهد؟ گزارش کمیسیون تلفیق موید این امر نیست.»
با توجه به آنکه در یک سال گذشته، دولت سیزدهم به صورت چراغ خاموش از مسیر اجرای سیاست‌های غیرقیمتی نظیر محدودیت در سقف استفاده از بنزین آزاد، در تلاش بود تا بدون توسل به ابزارهای قیمتی، به سمت کاهش ناترازی بنزین و مدیریت مصرف گام بردارد اما لایحه پیشنهادی دولت گواهی بر عدم توفیق سیاست های غیرقیمتی اخیر است؛ تکاپوهایی که به نتیجه نرسید و حالا، احتمال توسل دولت به بازنگری در سیاست های قیمتی را تقویت می‌کند. به ویژه زمانی که رئیس جمهوری از بیان ناچاری دولت به افزایش قیمت بنزین ابایی ندارد. 
اکوایران در ادامه نوشت: با این همه به نظر می رسد همچنان دولت و مجلس از هزینه‌های سیاسی اجتماعی احتمالی افزایش قیمت بنزین نگرانند؛ ریسکی که هیچ یک حاضر به پذیرش آن نیستند. مصوبه امروز مجلس نیز می‌تواند در همین چارچوب تفسیر شود. مجلسی‌ها تا اینجای کار، مسیر دولت را برای واردات بنزین تا سقف مورد نظر پاستور باز گذاشتند تا از یک سو، آنچنان که سازمان برنامه و بودجه پیش‌بینی کرده، ریسک کمبود بنزین و احتمال افزایش قیمت با مدیریت واردات به حداقل برسد و از سوی دیگر، مجلس به صورت معنادار، فاصله خود با هر تصمیم احتمالی دولت برای افزایش قیمت بنزین در سال آینده را حفظ کند. 
گواه این مدعا، علاوه بر مصوبه یادشده، اظهارات امروز محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس است که با اشاره به تکلیف قانون هدفمندی یارانه ها تاکید کرد: اختیار تعیین قیمت بنزین هنوز در دست دولت است و مجلس همان موقع اختیار این موضوع را به دولت داده است. پس اجازه بدهید دولت کار خودش را انجام بدهد و ما (مجلس) دخالتی در این زمینه نداشته باشیم. 
تاجگردون: واردات بنزین نه کاهش یافته و نه ممنوع شده است
      

غلامرضا تاجگردون، رئیس کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به سوالی درباره کاهش یا ممنوعیت واردات
بنزین در بودجه، گفت: قرار نیست واردات بنزین ممنوع شود.
وی خبر داد: مجلس یا کمیسیون تلفیق هیچ مصوبه‌ای مبنی بر ممنوعیت واردات نداشته‌اند. دولت دو ردیف برای این موضوع دارد و بنزین بر اساس این ردیف‌ها وارد خواهد شد. در واقع، واردات بنزین کاهش پیدا نکرده است.

دوئل دولت و مجلس بر سر افزایش قیمت بنزین
 تک و پاتک دولت و مجلس بر سر قیمت بنزین ادامه دارد. شب د‌وشنبه رئیس‌جمهور در گفت‌وگوی تلویزیونی در واکنش به پرسش مجری درباره اینکه مجلس واردات بنزین را در بودجه سال آینده ممنوع کرده، اظهار داشت که با این مصوبه، مجبور به گران‌کردن بنزین خواهیم بود.‌عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد هم روز سه‌شنبه تأکید کرد: امروز قاچاق بنزین وحشتناک است و از سوی دیگر مجبور به واردات بنزین هستیم و هیچ منطقی این را قبول نمی‌کند و تازمانی که وزیر دولت چهاردهم هستم، تلاش‌‌ می‌کنم جلوی قاچاق و رانت را بگیرم.‌این اظهارات که البته جدید هم نیست، با واکنش رئیس و نمایندگان مجلس مواجه شد. به‌گفته نمایندگان، مجلس هیچ مصوبه‌ای درباره ممنوعیت واردات بنزین در سال آینده ندارد و دولت مختار است هر‌قدر می‌خواهد بنزین وارد کند، اما حق ندارد آن را گران کند. جمعی از نمایندگان مجلس در نشست علنی نوبت صبح سه‌شنبه‌ 13آذرماه مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه بودجه سال1404 کل کشور نسبت به اظهارنظر پزشکیان در رسانه ملی پیرامون تأثیر مجلس در افزایش قیمت بنزین واکنش نشان دادند.
مجلس به تعیین قیمت بنزین ورود نمی‌کند
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: اختیار تعیین قیمت بنزین و فرآورده‌های نفتی در دست دولت است و مجلس به این موضوع ورود نمی‌کند.‌محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی سه‌شنبه مجلس در جریان بررسی بندی از لایحه بودجه۱۴۰۴ درخصوص منابع حاصل از فروش نفت، عنوان کرد: بند الف ماده یک قانون هدفمندی دولت را مکلف کرده است که تا پایان برنامه پنجم توسعه، فرآورده‌های نفتی را به قیمت روی کشتی که در خلیج‌فارس است، قیمت‌گذاری کند.‌وی ادامه داد: در حال حاضر از برنامه ششم توسعه هم گذشته‌ایم اما این اتفاق نیفتاده است، ولی اختیار تعیین قیمت بنزین هنوز در دست دولت است و مجلس همان موقع اختیار این موضوع را به دولت داده است. اگر دولت همان موقع قیمت بنزین را به شکل گفته‌شده تعیین می‌کرد، امسال گرفتار این مشکلات نبودیم. پس اجازه بدهید دولت کار خودش را انجام بدهد و ما دخالتی در این زمینه نداشته باشیم. الان نیز بحث تهاتر مطرح است که حتما با تهاتر مخالفیم.
مجلس جلوی افزایش قیمت بنزین را گرفت؟
 درحالی رئیس‌جمهور در گفت‌وگوی تلویزیونی تأکید کرد که اگر ارز واردات بنزین تامین نشود، قیمت افزایش می‌یابد که سخنگوی کمیسیون تلفیق از اختصاص ۲۰۰ هزار میلیارد تومان برای واردات بنزین در سال آینده خبر داد و گفت: افزایش قیمت بنزین در بودجه تصویب نشد.‌ رحیم زارع، درخصوص مصوبات این کمیسیون در مورد بنزین گفت: با مصوبه مجلس دولت می‌تواند تا 200هزار میلیارد تومان بنزین وارد کند، هیچ ارزی از واردات بنزین را کاهش ندادیم.‌زارع گفت: ما در کمیسیون تلفیق بودجه 1404افزایش قیمت بنزین را مصوب نکردیم، پس مردم نگرانی نداشته باشند.‌وی افزود: دولت در لایحه بودجه خود 65هزار میلیارد تومان از محل تهاتر خارجی و 65هزار میلیارد تومان از محل تهاتر داخلی برای واردات بنزین در نظر گرفته بود. ما در مجلس سقف 130همت را حذف کردیم و با مصوبه مجلس دولت می‌تواند تا 200همت بنزین وارد کند؛ بنابراین هیچ افزایش قیمتی برای بنزین لحاظ نشده و محدودیت واردات بنزین را حذف کردیم.
انتقاد رئیس کمیسیون تلفیق
غلامرضا تاجگردون، رئیس کمیسیون تلفیق بودجه نیز در گلایه‌ای با بیان اینکه آقای رئیس‌جمهور فرمودند چون ارز ندادند پس قیمت بنزین باید بالا برود، گفت: متن گزارش کمیسیون تلفیق را خدشه‌دار نکنید. جای تعجب است که توییت یک عزیز که گفته است دولت اجازه واردات بنزین ندارد، دیده می‌شود اما مصاحبه آقای محسن زنگنه، نایب‌رئیس کمیسیون تلفیق مجلس مشاهده نمی‌شود که در آن تأکید شده مجلس با افزایش قیمت بنزین مخالف است. این صحیح نیست که یک مصاحبه رئیس‌جمهور در بازار آشفتگی ایجاد کند.
دولت جلوی قاچاق را بگیرد
مالک شریعتی، نماینده تهران در مجلس در تذکری گفت: در روزهای اخیر وزیر اقتصاد و رئیس‌جمهور از بحث گران‌سازی بنزین صحبت کردند. مشکل ناترازی انرژی داریم اما مشکل بزرگ‌تر، ناترازی مدیریتی است.‌وی ادامه داد: چند روز پیش رئیس مجلس در جلسه علنی که درباره ناترازی‌ها برگزار شد، بحث ۳۰میلیون لیتر قاچاق فرآورده‌های نفتی را مطرح کردند که ارزش آن بالای ۵۵۰هزار میلیارد تومان است. خودروهای پرمصرف ۲۸درصد بیشتر مصرف می‌کنند. ‌وی گفت: چرا دولت می‌خواهد با گران‌سازی، بی‌عرضگی ناترازی مدیریتی را جبران کند؟ پیشنهادم این است که در سال۱۴۰۴ دولت مجاز به افزایش قیمت بنزین نباشد.
مخالف گران‌سازی هستیم
حمید رسایی، نماینده تهران در قالب تذکری خطاب به رئیس مجلس گفت: لازم است از تریبون صحن از ‌شأن مجلس و مصوباتش دفاع شود؛ چرا‌که رئیس‌جمهور در مصاحبه‌ای در رسانه ملی در پاسخ به سؤال مجری برنامه مبنی بر اینکه مجلس می‌گوید گرانی بنزین در بودجه نیامده است و مجلس هم اجازه آن را نمی‌دهد و به واردات بنزین هم ارز نمی‌دهند، گفت: با این اقدام مجلس بنزین گران می‌شود.‌نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس یادآور شد: اجازه واردات بنزین به دولت داده شده و سقف آن نیز برداشته شده است، ضمن اینکه مصوبه کمیسیون تلفیق این است که ما جلوی واردات بنزین را نگرفته‌ایم و مخالف گران‌سازی آن هستیم.
توپ تصمیم‌گیری درباره بنزین در زمین دولت
 نایب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس با تاکید بر اینکه مشکل این است که هنوز کارشناسان در دولت به جمع‌بندی نهایی درباره قیمت بنزین نرسیده‌اند، عنوان کرد: همین مسئله موجب شده تا متاسفانه دولت مدام توپ را به زمین مجمع، مجلس یا دستگاه‌های دیگر بیندازد. ‌محسن زنگنه به اظهارات رئیس جمهور درباره گرانی بنزین اشاره کرد و گفت: بر اساس قانون هدفمندی یارانه‌ها، دولت اختیار افزایش و تثبیت قیمت فرآورده‌ها اعم از گازوئیل، بنزین و نفت سفید را دارد. این جزو اختیارات دولت است. وی افزود: اگر اکنون دولت بخواهد قیمت بنزین را افزایش دهد، البته بر اساس سایر بندهای قانون هدفمندی، که حمایت از اقشار ضعیف و مسائل مربوط به تورم را شامل می‌شود، می‌تواند این کار را انجام دهد.
بنزین
 
 
نام شما

آدرس ايميل شما

مجید
Iran, Islamic Republic of
شما که راست میگید
سهم کارمندان بانک از متقاضیان وام فرزندآوری سبقت گرفت!

سهم کارمندان بانک از متقاضیان وام فرزندآوری سبقت گرفت!

حجم وام کارمندان و مدیران شبکه بانکی کشور سال گذشته ۲.۵ برابر متقاضیان فرزندآوری به‌ثبت ...
فیلم | فیش نجومی یک مدیرکل پروازی کهگیلویه و بویراحمد تا زخم‌های دلخراش بر پیکره شهر یاسوج

فیلم | فیش نجومی یک مدیرکل پروازی کهگیلویه و بویراحمد تا زخم‌های دلخراش بر پیکره شهر یاسوج

این قسمت گفتن نگین بخش خبری شبکه دنا به فیش نجومی یکی از مدیران پروازی استان کهگیلویه ...
مسمومیت‌های مرگبار با ماکارونی؛ ماجرا چیست؟

مسمومیت‌های مرگبار با ماکارونی؛ ماجرا چیست؟

در روز‌های اخیر، گزارش‌های تکان‌دهنده‌ای از مرگ کودکان پس از خوردن ماکارونی در نقاط مختلف ...
فایل های مرتبط
1