تاریخ انتشار
دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۱۸:۲۳
کد مطلب : ۴۹۳۴۱۸
در نشست تخصصی با موضوع سدهای غیرقانونی خرسان 3 و ماندگان در دانشگاه یاسوج مطرح شد؛
چرا قیمت حاملهای انرژی کهگیلویه و بویراحمد (آب و نفت و گاز) نباید همقیمتِ فولاد اصفهان و کاشی و سرامیک یزد به فروش برود؟ / چرا ۱۲۰ هزار میلیارد تومان درخت بلوط استان بخاطر سد خرسان از بین برود؟ / چرا قیمت حاملهای انرژی منطقهای نمیشود؟ / جهانبین: سالهاست آب منطقهای تعلل و کارشکنی زیادی برای مردم داشته / بعید میدانم آقای رئیس جمهور که طرفدار محیط زیست هستند، موافق باشند که این تعداد درخت از بین برود/ امکان ندارد دادههای تخریبی این سد به مراجع معظم داده شده باشد/ از سال 45 تاکنون مفیدترین استان برای کشور کهگیلویه و بویراحمد است / هاشمی عنا: در آینده جنگ آب و هوا را داریم، جنگ آب، جنگ خاک، جنگ پوشش گیاهی / پناهی نسب: سدسازیها با نگاه سیاسی و لابیگری سبب درگیریهای منطقهای میشود
۱
کبنا ؛
در حادثه سقوط هواپیما یک فریاد «ای دنا» در مجلس سر داده شد، و دیگر این فریاد را در مجلس نشنیدیم / اول باید مطالبه را در سطوح بالای دولت و مجلس مطرح میکردیم/ در آینده جنگ آبوهوا را داریم، جنگ آب، جنگ خاک، جنگ پوشش گیاهی
دکتر هاشمیعنا عضو هیئتعلمی دانشگاه یاسوج در گروه جغرافیا گفت: ما مطالبهها را اشتباه مطرح کردیم، مطالبات ما باید از بالابهپایین باشد، بنا به سخن معروفی که «جهانی فکر کنیم، منطقهای و محلی عمل کنیم». سه مدیرکل در استان مستقیماً با چالشهای مطرح شده درگیر هستند، ولی تابهحال ندیدیم که بیایند و صحبت کنند. آب منطقهای، محیطزیست، منابع طبیعی پرچمدار این موضوعات هستند.
هاشمیعنا افزود: در بحث سقوط هواپیمایی که در سالهای گذشته رخ داد، یک فریاد «ای دنا» در مجلس سر داده شد، و دیگر این فریاد را در مجلس نشنیدیم، چند سؤال را مطرح میکنم، از استاندار قبل سؤال دارم، چرا در لایههای مدیریتی از کارشناسان و نخبگان استفاده نکردید؟ اغلب مسئولان ما تاب نخبگان را ندارند، و این افراد را تهدیدی برای خود میدانند.
وی با اشاره به اینکه مطالبه باید در سطح دولت و رسمی انجام بگیرد، گفت: چرا مسئولان ما مطالبات سد ماندگان را به مرکز کشور نبردند؟ نماینده نباید بترسد که در مجلس فریاد بزند. چرا نمایندگان مجلس آن را به کمیسیونهای مجلس نبردهاند؟ اول باید مطالبه را در سطوح بالای دولت و مجلس مطرح میکردیم، و بعد میامدیم در کف خیابان و اعتراض میکردیم. راه را از اول اشتباه رفتیم.
هاشمیعنا بیان کرد: آیا نمایندگان ما در خصوص چالش بزرگی که بین قوم بختیاری با اصفهان ایجاد شد، از سؤالی مطرح کردهاند؟ در خصوص بحث زایندهرود بود، قبلاً زنده رود بود و الان مرده شده است. ما در آینده جنگ آبوهوا را داریم، باید بجنگیم تا زنده بدانیم، جنگ آب، جنگ خاک، جنگ پوشش گیاهی را خواهیم داشت، و اینها شوخیبردار نیست.
هاشمیعنا اظهار کرد: همه ما در چالشهای زیستمحیطی مقصر هستیم، اما ما دنبال متهم نمیگردیم، محیطزیست ما بیمار است و درد میکشد، و ما حتی نتوانستیم به این بیمار یک مسکن بزنیم، مسکن «سازگاری با محیطزیست» است.
وی گفت: تغییرات اقلیمی پیامدهایی دارد، و یک پروسه طولانیمدت آن را تعیین میکند، طبق تعریف سازمان جهانی هواشناسی اگر دما، رطوبت، فشار را طی سیسال بررسی کردید، اقلیم را تشخیص میدهید. بهطورکلی کشور ما در یک کمربند خشک و فراخشک است.
هاشمیعنا اظهار کرد: میزان بارندگی متوسط کشوری بین ۲۱۰ تا ۲۴۰ میلیمتر متغیر است، بهطورکلی ۴۱۳ میلیارد مترمکعب آب وارد حوزه آبریز ایران میشود. ۶۵ درصد این مقدار را نمیتوانیم استفاده کنیم، از میزان باقیمانده سهم استان ما ۱۰ میلیارد مترمکعب است، یعنی ۲. ۵ تا ۳ درصد میزان نزولات جوی را در استان داریم. پس ما مشکل کمآبی نداریم، یکی از هستههای بارش کشور کهگیلویه و بویراحمد است. ولی مصیبت اینجا است که طبق مدلهای پیشبینی شده، مناطق مرطوب آسیبپذیری بیشتری دارند، چون در حال برداشت از ذخایر این مناطق هستند.
وی گفت: بر اساس پیشبینیهای جهانی، در دهههای ۲۰۳۵ تا ۲۰۵۰، میزان درجهحرارت در ایران دو درجه افزایش مییابد و میزان بارش ۲۰ درصد کاهش پیدا میکند، یعنی ذخیره بارشی که داریم، از دست میدهیم. حالا آیا با سدسازی موافق هستیم یا خیر؟ منطقی است که احداث انجام شود؟ من مخالف سدسازی هستم، ولی به یک شرط میتوان سدسازی را انجام داد، آمایش انجام شود.
هاشمیعنا افزود: هیچ چالشی بهاندازه چالش آبوهوایی ایران را تهدید نمیکند، بهطوریکه در دهههای آتی تمام گستره ایران در معرض بیابانی شدن قرار میگیرد. توجه به این امر که نسلهای آینده ما را قضاوت خواهد کرد، باید در مدیریت منابع آب و محیطزیست کوشا باشیم. محدوده فکریمان را نباید به مرز جغرافیایی محدود بکنیم، محیطزیست یک اکوسیستم است. دنا یک قله تنها نیست و نمیتوان یکتکه آن را جدا کرد. حقابههای ما و سهم مردم استان کهگیلویه و بویراحمد از سد کوثر و سد چم شیر باید مشخص شود.
وی افزود: چک سفید امضا استان داده که ۴۵ درصد آب شرب استان فارس از سد تنگ سرخ تأمین شود، باید در توزیع آب سد عدالت وجود داشته باشد.
گزارشهای پژوهشهای مجلس آنقدر هم قابلاعتنا نیست/ سدسازیها با نگاه سیاسی و لابیگری سبب درگیریهای منطقهای میشود/ پشت پرده نظرات کارشناسی ۱۵ اعضای هیئتعلمی یاسوج که به تهران ارسال شده چیست؟
پناهی نسب عضو هیئتعلمی دانشگاه یاسوج گفت: در ابتدای سخنانش گفت حرفی را به شوخی میزنم؛ سد تنک سرخ را شیراز برد سد ماندگان را هم اصفهان گفت من ببرم.
وی ادامه داد: گزارشهای مرکز پژوهشهای مجلس آنقدر قابلاتکا و قابلاعتنا نیستند. بنده یک سال آنجا کار کردم و خیلی از گزارشهای آنجا قابلاعتنا نیستند، چون رفاقت بازی است.
وی تأکید کرد: مطالبات مردم اصفهان از نمایندهشان در سال ۹۴ احیای سد زایندهرود بود؛ اما نگاه و مطالبه ما منفعت شخصی است درگیر فکرهایی همچون عوضکردن مدیر مدرسه و یا مباحث خیلی روتین است.
پناهی نسب ابراز کرد: سال ۹۴ در دفتر آقای زارع به تهران مراجعه کردم و مطالبه مردم ما بیشتر منافع شخصی بود.
عضو هیئتعلمی دانشگاه یاسوج عنوان کرد: ۴۵ هزار سد در دنیا ساخته شده است که ۲ هزارتایی آن در ایران است. 2 درصد مهاجرت در پی ساخت سدها در ایران بوده است و اوج مهاجرت در سد گتوند بوده است. به نظرم قبل از اینکه سدسازی در اقتصاد و محیطزیست تأثیر داشته باشد توجه به مسئله اجتماعی و فرهنگی آن بسیار مهم است.
وی تأکید کرد: پیرمرد ۶۰ساله این استان در زیر درخت بلوط حال خوب بهتری دارد نسبت به اینکه در بهترین پارک نیاوران تهران باشد.
عضو هیئتعلمی دانشگاه یاسوج بیان کرد: ساخت سد سبب میشود که تعلق مکانی از دست برود و مردم آواره بشوند و پراکندگی محیطی سبب میشود دست به هر کاری بزنند و نزاعهای دستهجمعی راه میافتد و پیامدهای اجتماعی بسیاری دارد. مسئله اشتغال به هم میخورد. 70 سال طول میکشد تا تغییرات اجتماعی و نسلی را ببینیم.
وی گفت: سدسازیهای غیرپیشبینیشده و بر اساس نگاه سیاسی و نگاه لابیگری باعث درگیریهای منطقهای میشود. ما شهر شیراز و حتی اصفهان را شهر دوممان میدانیم؛ اما برخی مواقع ما را مقابل مردم آنها قرار دادند. این موضوع مشکل امنیتی هم دارد. روی استاندار شدن فرد اصفهانی در استان حساسیت به وجود میآید.
اکنون آگاهی جمعی در یاسوج و استان شکلگرفته است. کنشگری معقول باید داشته باشیم و دانشگاه یاسوج باید مرکز ثقل کنشگری شود و دانشگاه باید این مهم را به عهده بگیرد الان کار ما کار واکنشی است.
عضو هیئتعلمی دانشگاه یاسوج گفت: دغدغه محمود درویش محیطزیست کهگیلویه و بویراحمد نیست و دقیقاً میدانم از کجا خط میگیرد. انتقال آب خوزستان به سمت کویر توسط آقای درویش رقم خورده، چون او جزوی از مافیای آب بوده است.
وی ادامه داد: دانشگاه واکنشی شده در حالی که باید نسبت به این موضوعات پیشران باشد. ما اگر میخواهیم سدسازی نشود باید آگاهی جمعی از بدنه دانشگاه مطالبه بشود.
سدسازی در آوارهشدن مردم نقش دارد که سبب مهاجرتهای بیرویه میشود و اثرات آن بر چهره شهر و کالبد اجتماعی شهر وجود دارد. سبب تنش منطقهای بین ۲ استان دوست و همسایه میشود.
پناهی نسب عنوان کرد: سد آبریز اگر بخواهد کار شود برخی روستاهای لوداب باید جمع بشود و پیامدهای فرهنگی و اجتماعی دارد و همه این سدسازیها پیامدهای فرهنگی و اجتماعی دارند. تنگ سرخ را اکنون نمیتوانیم متوقف کنیم؛ بلکه باید حقابه ما را زیاد کنیم.
منازعات درون روستایی در پی سد خرسان در سادات محمودی افزایشیافته درحالیکه در زیلایی مردم خوشحالاند که از ثمرات آن بهرهمند میشوند و همین امر منازعات بین روستاها را افزایش میدهد.
به گزارش کبنا، در پایان این گفتوگو آقای سادات از بسیج دانشجویی اعلام کرد که طبق گفتههای معاون سیاسی استاندار کهگیلویه و بویراحمد ۱۵ عضو هیئتعلمی متخصص در دانشگاه یاسوج نظر علمی و کارشناسی دادند و این نظرات به ریاستجمهوری ارسال شده است.
گویا هشت ساعت در جلسهای این موضوع بررسی و نتیجه به تهران ارسال شده است که اساتید حاضر در این جلسه در اعتراض به این صحبت گفت این موضوع عین ظلم است و بسیج دانشجویی باید دراینرابطه مطالبهگری کند.
نشست هماندیشی پروندهای برای توسعه استان کهگیلویه و بویراحمد با موضوع سدهای غیرقانونی خرسان 3 و ماندگان در دانشگاه یاسوج برگزار شد.
به گزارش کبنا، در این نشست با حضور چهار نفر از اساتید و اعضای هیئتعلمی دانشگاه یاسوج موضوع احداث سدهای خرسان 3 و ماندگان در ابعاد مختلف حقوقی، اقتصادی، جامعهشناسی و جغرافیا مورد بحث و بررسی قرار دادند.
دکتر هاشمیعنا (گروه جغرافیا)، دکتر جهانبین (گروه حقوق)، دکتر پناهینسب (گروه جامعهشناسی) و دکتر جوزاریان (گروه اقتصاد) در این نشست هماندیشی که بهمنظور آسیب شناسی سدسازی در استان کهگیلویه و بویراحمد (مطلعه موردی سدهای خرسان 3 و ماندگان) برگزار شد از زوایای مختلف به این موضوع پرداختند.
دکتر عبادالله جهانبین حقوقدان و عضو هیئتعلمی دانشگاه در ابتدای صحبتهایش با قدردانی از بسیج دانشجویی که در کنار مردم، دانشجویان و دانشگاهیان حضور دارند، اظهار کرد: این ابتدای راه برای توسعه استان در این حوزه است؛ هم برای سدهایی که ممکن است برای استان آسیبهای داشته باشد و هم برای سدهایی که ما مطالبهگرش هستیم، مثل سد آبریز.
وی بر ضرورت برگزاری این جلسات تأکید کرد و گفت: برگزاری این جلسات لازم است و همه بخشهای دانشجویی باید با آن درگیر شوند. تجمعی که امروز بوده و حرکتی که این چند سال شروع شده گامهای اول در مسیر توسعه سواد حقوقی است. در کنارش تاب آوری مدیران را میبینیم؛ اگر چه فعالیتی برای پاسخ دادن به این مطالبهها و آن اهدافی که دنبالش هستیم، هنوز نرسیدیم و سخت هم هست ولی همین که اجازه میدهند، این جلسات برگزار شود را به فال نیک میگیریم.
جهانبین گفت: ما حق داریم و مسئولیت داریم از یک محیط زیست سالم برخوردار باشیم و هم اینکه نسبت به نسلهای آینده مسئول باشیم. ما این وظیفه را داریم که تلاش خود را برای حق و حقوق زیست محیطی داشته باشیم. همه افراد در همه حوزهها و همه سنین باید نسبت به این موضوع فعالیت داشته باشند.
دغدغههای محیط زیستی را افراد حقوق دان باید پیگیری کنند، مطالبهگری سدها در ایران نوپا به نظر میرسد ولی در اروپا و آمریکا قدمت چند دهه دارند. زمانی جنبش حذف سدها را در اروپا داشتیم. نهضت سدسازی را اواخر قرن نوزدهم در آمریکا داشتیم ولی در سالهای اخیر جنبشهای محیطزیستی به نتایجی رسیده است.
وی گفت: آمارهایی که یکی از سازمانهای اروپایی ارائه میکند، در سال 2022، حدود 325 سد در اروپا حذف شده است، که این تعداد در اسپانیا، سوئد و فرانسه بوده است. سال 2021 تعداد 240 سد حذف شده است. در آمریکا 91 هزار سد کوچک و بزرگ وجود دارد که 700 سد در انحصار پنتاگون است. در سالهای اخیر 2 هزار سد را در آمریکا تخریب کردهاند.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: این نشان میدهد گامهای خوبی برداشته شده است، طرفداران محیطزیست گامهایی برداشتهاند و ما هم میتوانیم باوجود مطالبه عقلانی حرف خود را به گوش مسئولان برسانیم. سدها آثار اقتصادی مثبت دارند، ولی آثار منفی خیلی بیشتری دارند. سدسازی روی تغییرات اقلیمی اثرگذار است و الان میبینیم زمستان و پاییز و بهار ما جابهجا شده است.
جهانبین گفت: باتوجهبه شرایط اقلیمی کشور، و اینکه بر روی کمربند بیابانی قرار داریم، و منکر نیستیم که باید از ظرفیتهای آبی استفاده شود، باید حکمرانی سدها و محیطزیست بهگونهای منطقی باشد و تصمیمهای بزرگی گرفته شود. ابر کارخانههای فولاد و ذوبآهن باید در جوار شهرهای ساحلی و دریایی باشند که این نیاز به مدیریت و حکمرانی دارد.
وی افزود: هر فرد بهعنوان یک مصرفکننده در استفاده از آب باید حقابهای داشته باشند، در خصوص سد خرسان که در 6 کیلومتری مرز استان کهگیلویه و بویراحمد در سادات محمودی احداث میشود، و تمامی آب مخزن این سد از استان ما است، حقی به نام حق مجاورت وجود دارد، که گفته میشود چه در آشامیدن و چه در کشاورزی افرادی که در مجاورت قرار دارند حق دارند، اما دستگاههای مربوطه که باید مجوز بهرهبرداری از این آبها را میدادند، از پاتاوه گرفته تا پایین، به شدت بر مردم سختگیری کردهاند و حتی اجازه برداشت آب و تلمبه را به مردم ندادهاند.
جهانبین اظهار کرد: علاوه بر اینکه مردم از آبی که مجاورشان است، حق دارند و باید به مردم امتیاز داده میشد، مردم این حق را داشتهاند که از دولت وام و تسهیلات برای کسب و کار و مصرف خود بگیرند، سالها آب منطقهای تعلل و کارشکنی زیادی برای مردم داشته، و حتی مزاحم شالیکاری های سنتی مردم شدهاند، ولی الان همان آب را یکجا به جای دیگری میدهند. بدیهیترین حق مجاورت در کنار رودخانه تضییع شده و از بین رفته است و عامل این موضوع هم مدیریت است.
جهانبین بیان کرد: درگیرودار مسئله سدها دو دسته افراد داریم، یکی سدسازان و سدخواهان، و یکی هم سدزدگان و پادسدها و مخالفان سد هستند. در این همآورد باید گروه دوم همگرایی و همافزایی داشته باشند، حوصله کنند، ما نسبت به نسلهای آینده مسئولیت داریم و باید این حق را پیگیری کنیم.
جهانبین گریزی به سد آبریز زد و گفت: در جلسهای ایرادات گزارش مطالعاتی مرکز پژوهشهای مجلس درخصوص سد آبریز را بیان میکنم.
دکتر جوزاریان عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج در گروه اقتصاد درخصوص سد خرسان گفت: آب نیرو در تاریخ ۲۲ اریبهشت ۱۴۰۲ در پاسخ به روزنامه اعتماد ساخت سد خرسان را اینگونه توجیه کرده؛ چند دلیل آورده از جمله اینکه «تأمین انرژی سالم برق آبی و غیرفسیلی، نسبت سود به هزینه این طرح حدود ۲ برابر است»، در حالی که اگر درست آن را حساب کنیم، یک دهم سود هم نمیشود و این اعداد فقط بازی با دادهها است. گفته شده «۶۰۰ هزار تن گازهای گلخانهای کاهش پیدا میکند، ۶۰۰ هزار نفر از نیروی برق استفاده میکنند».
جوزاریان بیان کرد: بنده به شخصه حاضرم برقی به استان کهگیلویه و بویراحمد تعلق نگیرد ولی جنگلهای این استان تخریب نشود و از بین نرود، نوشته شده «این طرح با مجوز محیط زیست منطقه احداث شروع به کار کرده است». آیا محل احداث سد در استان چهارمحال و بختیاری است؟ بله سازه در این استان است، مگر ما قانون نداریم؟ مگر میشود یک جایی در مرز استان چنین سدی بزنیم، انفال باید بین مردم به مساوات توزیع شود.
وی اظهار کرد: طول این سد ۴۰ کیلومتر است، یعنی ۳۶ کیلومتر آن در استان کهگیلویه و بویراحمد است، ۲ هزار و ۴۰۰ هکتار تخریب و زیر آب میشود. البته این حسابی که انجام دادهاند اشتباه است، به دلیل اینکه اینها مساحت سطح را در نظر گرفتهاند، در صورتی که بر اساس قاعده مثلث دادهها خیلی بیشتر از این است.
جوزاریان گفت: گفتهاند کل درختهایی که زیر آب میرود ۳۷ هزار عدد است، در حالی که تحقیق دانشجویان دانشگاه شیراز نشان داده که میزان درختهایی که زیر آب میرود یک و نیم تا ۲ میلیون عدد است. بر اساس نمونهگیری و بررسی که خود من داشتم حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار عدد درخت از بین خواهد رفت. آمار محیط زیست استان نیز نشان میدهد ۱۲۵ هزار درخت بلوط صدها ساله و حتی هزارساله از بین میرود. ارزش اقتصادی هر درخت بلوط حدود ۱۴ میلیارد تومان معادل ۲۰۰ هزار دلار است. در توجیهی که آوردهاند گفته شده که «چون مردم هر ساله از درختها برای مصرف هیزم استفاده میکنند هر ساله این درختها کمتر میشود»، این توهین به شعور مخاطب است، این چه توجیهی است؟ همچنین گفته شده «چون پرندگان در زاگرس مرکزی زیستگاه خود را از دست دادهاند، این دریاچه موجب میشود که پرندگان در اینجا سکونت کنند».
وی گفت: بر اساس عدالت همه مردم باید از انفال برخوردار شوند. مقام معظم رهبری میفرمایند که برای ساختن حوزه اجازه نداریم به منابع طبیعی و جنگل آسیب بزنیم. امکان ندارد دادههای تخریبی این سد به مراجع و دفتر مقام معظم رهبری داده شده باشد، بعید میدانم آقای رئیسجمهور که طرفدار محیطزیست هستند، موافق این باشند که این تعداد درخت از بین برود.
وی گفت: متأسفانه، مردم و مسئولان ما اغلب درک عینی و شهودی داریم، یعنی باید موضوعی را با چشم خود ببینیم و اقدام کنیم. در مدت اخیر یک عدد درخت در یکی از بلوارهای شیراز در حال قطعشدن بود و خوشبختانه مردم باخبر شدند و جلوی آن را گرفتند.
جوزاریان مطرح کرد: ما مخالف سدسازی و استفاده عامه مردم نیستیم؛ انفال است. بیایند همین سد را بهصورت ۱۰ سد ۲۰ متری احداث کنیم، تا جوامع محلی برخوردار شوند.
وی بیان کرد: اگر ارزش درختان بلوط این منطقه را بر اساس حداقلها حساب کنیم، ارزش درختان بلوط این منطقه ۱۲۰ هزار میلیارد تومان میشود. بودجه استان کهگیلویه و بویراحمد امسال کمتر از ۴ هزار میلیارد تومان است. یعنی سد خرسان ۷۸۰ برابر بودجه استان خسارت برای استان ما دارد. یعنی اگر پول بودجه استان را دودستی به محیطزیست بدهیم تا جبران کند، ۷۸۰ سال طول میکشد تا این خسارت را جبران کند، این جنگلها متعلق به من و شما نیست، متعلق به طبیعت و نسلهای آینده است.
جوزاریان گفت: پیرامون سد ماندگان چون هیچگونه اطلاعاتی در رسانهها ندیدم نمیتوانم اظهارنظر کنم، فقط یک نکته اینکه توزیع باید عادلانه باشد، در خصوص جابهجایی آب که قرار هست آن را به یزد و اصفهان ببرند، این انتقال هزینهبردار است، این یک میلیارد مترمکعب بر اساس ارزش درختهای بلوط و هزینههای احداث سد، ۲۰۰ هزار میلیارد تومان میشود، درحالیکه انفال باید در بین مردم توزیع عادلانه شود.
جوزاریان افزود: الان اگر شما از استان یزد بخواهید یک کامیون کاشی و سرامیک وارد این استان کنید، حدود ۱۲ تا ۱۵ میلیون تومان کرایه بار و حمل بدهید، ما انتظار داریم همین هزینه باری که ما میدهیم، در بحث آب به ما بدهند. یکی از ظلمهایی که به مردم منطقه محروم شده، این هست که تا زمانی که قیمت انرژی و آب در تمام کشور یکسان است هیچ سرمایهگذاری حاضر به سرمایهگذاری در اینجا نیست. چرا قیمت گاز در گچساران باقیمت در تهران یکسان است؟ چرا قیمت آب یاسوج باقیمت آب در اصفهان و یزد یکسان است؟ ما طرفدار عدالت هستیم. ما باید از ظرفیت مراجع تقلید استفاده کنیم. دیریازود باید همچون کشورهای خارجی در این استان بازار متشکل آب ایجاد شود.
جوزاریان بیان کرد: اگر بخواهیم استان کهگیلویه و بویراحمد از محرومیت خارج شود باید قیمت حاملهای انرژی، آب و نفت منطقهای شود، کسی که در تهران زندگی میکند، باید هزینه تهران را بدهد، اگر کسی در اصفهان زندگی میکند، میخواهد در زایندهرود شنا کند، باید هزینهاش را بدهد، چرا زنان روستایی ما هزینهاش را بدهند؟
مبحثی تحت عنوان «مفیدبودن» وجود دارد، از سال ۱۳۴۵ تاکنون مفیدترین استان برای کشور استان کهگیلویه و بویراحمد است، هیچ استانی پیدا نخواهید کرد که بهاندازه کهگیلویه و بویراحمد انفال در اختیار کشور قرار داده باشد و متأسفانه از نظر توسعه با ایلام در رتبه ۳۰ و ۳۱ رقابت میکند. استانهای محرومی مثل سمنان هم بودهاند که چون در مرکز افرادی را داشتند خود را بالا کشیدند.
جوزاریان اظهار کرد: اینکه بگوییم این منابع را داریم فایدهای ندارد، عدالت زمانی خوب است که برای همه صادق باشد. حدود ۸ میلیارد مترمکعب از استان کهگیلویه و بویراحمد به سمت استانهای دیگر بدون استفاده سرازیر میشود، اگر هر لیتر آن هزار تومان باشد، در طول یک سال میزان سرمایه آن ۱۶۰ میلیارد دلار میشود، اگر هر لیتر ۵۰۰ تومان باشد، ۸۰ میلیارد دلار میشود، ما باید از قطرهقطره آب این استان برای رفع فقر و محرومیت استان استفاده کنیم.
به گزارش کبنا، در این نشست با حضور چهار نفر از اساتید و اعضای هیئتعلمی دانشگاه یاسوج موضوع احداث سدهای خرسان 3 و ماندگان در ابعاد مختلف حقوقی، اقتصادی، جامعهشناسی و جغرافیا مورد بحث و بررسی قرار دادند.
دکتر هاشمیعنا (گروه جغرافیا)، دکتر جهانبین (گروه حقوق)، دکتر پناهینسب (گروه جامعهشناسی) و دکتر جوزاریان (گروه اقتصاد) در این نشست هماندیشی که بهمنظور آسیب شناسی سدسازی در استان کهگیلویه و بویراحمد (مطلعه موردی سدهای خرسان 3 و ماندگان) برگزار شد از زوایای مختلف به این موضوع پرداختند.
دکتر عبادالله جهانبین حقوقدان و عضو هیئتعلمی دانشگاه در ابتدای صحبتهایش با قدردانی از بسیج دانشجویی که در کنار مردم، دانشجویان و دانشگاهیان حضور دارند، اظهار کرد: این ابتدای راه برای توسعه استان در این حوزه است؛ هم برای سدهایی که ممکن است برای استان آسیبهای داشته باشد و هم برای سدهایی که ما مطالبهگرش هستیم، مثل سد آبریز.
وی بر ضرورت برگزاری این جلسات تأکید کرد و گفت: برگزاری این جلسات لازم است و همه بخشهای دانشجویی باید با آن درگیر شوند. تجمعی که امروز بوده و حرکتی که این چند سال شروع شده گامهای اول در مسیر توسعه سواد حقوقی است. در کنارش تاب آوری مدیران را میبینیم؛ اگر چه فعالیتی برای پاسخ دادن به این مطالبهها و آن اهدافی که دنبالش هستیم، هنوز نرسیدیم و سخت هم هست ولی همین که اجازه میدهند، این جلسات برگزار شود را به فال نیک میگیریم.
جهانبین گفت: ما حق داریم و مسئولیت داریم از یک محیط زیست سالم برخوردار باشیم و هم اینکه نسبت به نسلهای آینده مسئول باشیم. ما این وظیفه را داریم که تلاش خود را برای حق و حقوق زیست محیطی داشته باشیم. همه افراد در همه حوزهها و همه سنین باید نسبت به این موضوع فعالیت داشته باشند.
دغدغههای محیط زیستی را افراد حقوق دان باید پیگیری کنند، مطالبهگری سدها در ایران نوپا به نظر میرسد ولی در اروپا و آمریکا قدمت چند دهه دارند. زمانی جنبش حذف سدها را در اروپا داشتیم. نهضت سدسازی را اواخر قرن نوزدهم در آمریکا داشتیم ولی در سالهای اخیر جنبشهای محیطزیستی به نتایجی رسیده است.
وی گفت: آمارهایی که یکی از سازمانهای اروپایی ارائه میکند، در سال 2022، حدود 325 سد در اروپا حذف شده است، که این تعداد در اسپانیا، سوئد و فرانسه بوده است. سال 2021 تعداد 240 سد حذف شده است. در آمریکا 91 هزار سد کوچک و بزرگ وجود دارد که 700 سد در انحصار پنتاگون است. در سالهای اخیر 2 هزار سد را در آمریکا تخریب کردهاند.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: این نشان میدهد گامهای خوبی برداشته شده است، طرفداران محیطزیست گامهایی برداشتهاند و ما هم میتوانیم باوجود مطالبه عقلانی حرف خود را به گوش مسئولان برسانیم. سدها آثار اقتصادی مثبت دارند، ولی آثار منفی خیلی بیشتری دارند. سدسازی روی تغییرات اقلیمی اثرگذار است و الان میبینیم زمستان و پاییز و بهار ما جابهجا شده است.
جهانبین گفت: باتوجهبه شرایط اقلیمی کشور، و اینکه بر روی کمربند بیابانی قرار داریم، و منکر نیستیم که باید از ظرفیتهای آبی استفاده شود، باید حکمرانی سدها و محیطزیست بهگونهای منطقی باشد و تصمیمهای بزرگی گرفته شود. ابر کارخانههای فولاد و ذوبآهن باید در جوار شهرهای ساحلی و دریایی باشند که این نیاز به مدیریت و حکمرانی دارد.
وی افزود: هر فرد بهعنوان یک مصرفکننده در استفاده از آب باید حقابهای داشته باشند، در خصوص سد خرسان که در 6 کیلومتری مرز استان کهگیلویه و بویراحمد در سادات محمودی احداث میشود، و تمامی آب مخزن این سد از استان ما است، حقی به نام حق مجاورت وجود دارد، که گفته میشود چه در آشامیدن و چه در کشاورزی افرادی که در مجاورت قرار دارند حق دارند، اما دستگاههای مربوطه که باید مجوز بهرهبرداری از این آبها را میدادند، از پاتاوه گرفته تا پایین، به شدت بر مردم سختگیری کردهاند و حتی اجازه برداشت آب و تلمبه را به مردم ندادهاند.
جهانبین اظهار کرد: علاوه بر اینکه مردم از آبی که مجاورشان است، حق دارند و باید به مردم امتیاز داده میشد، مردم این حق را داشتهاند که از دولت وام و تسهیلات برای کسب و کار و مصرف خود بگیرند، سالها آب منطقهای تعلل و کارشکنی زیادی برای مردم داشته، و حتی مزاحم شالیکاری های سنتی مردم شدهاند، ولی الان همان آب را یکجا به جای دیگری میدهند. بدیهیترین حق مجاورت در کنار رودخانه تضییع شده و از بین رفته است و عامل این موضوع هم مدیریت است.
جهانبین بیان کرد: درگیرودار مسئله سدها دو دسته افراد داریم، یکی سدسازان و سدخواهان، و یکی هم سدزدگان و پادسدها و مخالفان سد هستند. در این همآورد باید گروه دوم همگرایی و همافزایی داشته باشند، حوصله کنند، ما نسبت به نسلهای آینده مسئولیت داریم و باید این حق را پیگیری کنیم.
جهانبین گریزی به سد آبریز زد و گفت: در جلسهای ایرادات گزارش مطالعاتی مرکز پژوهشهای مجلس درخصوص سد آبریز را بیان میکنم.
دکتر جوزاریان عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج در گروه اقتصاد درخصوص سد خرسان گفت: آب نیرو در تاریخ ۲۲ اریبهشت ۱۴۰۲ در پاسخ به روزنامه اعتماد ساخت سد خرسان را اینگونه توجیه کرده؛ چند دلیل آورده از جمله اینکه «تأمین انرژی سالم برق آبی و غیرفسیلی، نسبت سود به هزینه این طرح حدود ۲ برابر است»، در حالی که اگر درست آن را حساب کنیم، یک دهم سود هم نمیشود و این اعداد فقط بازی با دادهها است. گفته شده «۶۰۰ هزار تن گازهای گلخانهای کاهش پیدا میکند، ۶۰۰ هزار نفر از نیروی برق استفاده میکنند».
جوزاریان بیان کرد: بنده به شخصه حاضرم برقی به استان کهگیلویه و بویراحمد تعلق نگیرد ولی جنگلهای این استان تخریب نشود و از بین نرود، نوشته شده «این طرح با مجوز محیط زیست منطقه احداث شروع به کار کرده است». آیا محل احداث سد در استان چهارمحال و بختیاری است؟ بله سازه در این استان است، مگر ما قانون نداریم؟ مگر میشود یک جایی در مرز استان چنین سدی بزنیم، انفال باید بین مردم به مساوات توزیع شود.
وی اظهار کرد: طول این سد ۴۰ کیلومتر است، یعنی ۳۶ کیلومتر آن در استان کهگیلویه و بویراحمد است، ۲ هزار و ۴۰۰ هکتار تخریب و زیر آب میشود. البته این حسابی که انجام دادهاند اشتباه است، به دلیل اینکه اینها مساحت سطح را در نظر گرفتهاند، در صورتی که بر اساس قاعده مثلث دادهها خیلی بیشتر از این است.
جوزاریان گفت: گفتهاند کل درختهایی که زیر آب میرود ۳۷ هزار عدد است، در حالی که تحقیق دانشجویان دانشگاه شیراز نشان داده که میزان درختهایی که زیر آب میرود یک و نیم تا ۲ میلیون عدد است. بر اساس نمونهگیری و بررسی که خود من داشتم حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار عدد درخت از بین خواهد رفت. آمار محیط زیست استان نیز نشان میدهد ۱۲۵ هزار درخت بلوط صدها ساله و حتی هزارساله از بین میرود. ارزش اقتصادی هر درخت بلوط حدود ۱۴ میلیارد تومان معادل ۲۰۰ هزار دلار است. در توجیهی که آوردهاند گفته شده که «چون مردم هر ساله از درختها برای مصرف هیزم استفاده میکنند هر ساله این درختها کمتر میشود»، این توهین به شعور مخاطب است، این چه توجیهی است؟ همچنین گفته شده «چون پرندگان در زاگرس مرکزی زیستگاه خود را از دست دادهاند، این دریاچه موجب میشود که پرندگان در اینجا سکونت کنند».
وی گفت: بر اساس عدالت همه مردم باید از انفال برخوردار شوند. مقام معظم رهبری میفرمایند که برای ساختن حوزه اجازه نداریم به منابع طبیعی و جنگل آسیب بزنیم. امکان ندارد دادههای تخریبی این سد به مراجع و دفتر مقام معظم رهبری داده شده باشد، بعید میدانم آقای رئیسجمهور که طرفدار محیطزیست هستند، موافق این باشند که این تعداد درخت از بین برود.
وی گفت: متأسفانه، مردم و مسئولان ما اغلب درک عینی و شهودی داریم، یعنی باید موضوعی را با چشم خود ببینیم و اقدام کنیم. در مدت اخیر یک عدد درخت در یکی از بلوارهای شیراز در حال قطعشدن بود و خوشبختانه مردم باخبر شدند و جلوی آن را گرفتند.
جوزاریان مطرح کرد: ما مخالف سدسازی و استفاده عامه مردم نیستیم؛ انفال است. بیایند همین سد را بهصورت ۱۰ سد ۲۰ متری احداث کنیم، تا جوامع محلی برخوردار شوند.
وی بیان کرد: اگر ارزش درختان بلوط این منطقه را بر اساس حداقلها حساب کنیم، ارزش درختان بلوط این منطقه ۱۲۰ هزار میلیارد تومان میشود. بودجه استان کهگیلویه و بویراحمد امسال کمتر از ۴ هزار میلیارد تومان است. یعنی سد خرسان ۷۸۰ برابر بودجه استان خسارت برای استان ما دارد. یعنی اگر پول بودجه استان را دودستی به محیطزیست بدهیم تا جبران کند، ۷۸۰ سال طول میکشد تا این خسارت را جبران کند، این جنگلها متعلق به من و شما نیست، متعلق به طبیعت و نسلهای آینده است.
جوزاریان گفت: پیرامون سد ماندگان چون هیچگونه اطلاعاتی در رسانهها ندیدم نمیتوانم اظهارنظر کنم، فقط یک نکته اینکه توزیع باید عادلانه باشد، در خصوص جابهجایی آب که قرار هست آن را به یزد و اصفهان ببرند، این انتقال هزینهبردار است، این یک میلیارد مترمکعب بر اساس ارزش درختهای بلوط و هزینههای احداث سد، ۲۰۰ هزار میلیارد تومان میشود، درحالیکه انفال باید در بین مردم توزیع عادلانه شود.
جوزاریان افزود: الان اگر شما از استان یزد بخواهید یک کامیون کاشی و سرامیک وارد این استان کنید، حدود ۱۲ تا ۱۵ میلیون تومان کرایه بار و حمل بدهید، ما انتظار داریم همین هزینه باری که ما میدهیم، در بحث آب به ما بدهند. یکی از ظلمهایی که به مردم منطقه محروم شده، این هست که تا زمانی که قیمت انرژی و آب در تمام کشور یکسان است هیچ سرمایهگذاری حاضر به سرمایهگذاری در اینجا نیست. چرا قیمت گاز در گچساران باقیمت در تهران یکسان است؟ چرا قیمت آب یاسوج باقیمت آب در اصفهان و یزد یکسان است؟ ما طرفدار عدالت هستیم. ما باید از ظرفیت مراجع تقلید استفاده کنیم. دیریازود باید همچون کشورهای خارجی در این استان بازار متشکل آب ایجاد شود.
جوزاریان بیان کرد: اگر بخواهیم استان کهگیلویه و بویراحمد از محرومیت خارج شود باید قیمت حاملهای انرژی، آب و نفت منطقهای شود، کسی که در تهران زندگی میکند، باید هزینه تهران را بدهد، اگر کسی در اصفهان زندگی میکند، میخواهد در زایندهرود شنا کند، باید هزینهاش را بدهد، چرا زنان روستایی ما هزینهاش را بدهند؟
مبحثی تحت عنوان «مفیدبودن» وجود دارد، از سال ۱۳۴۵ تاکنون مفیدترین استان برای کشور استان کهگیلویه و بویراحمد است، هیچ استانی پیدا نخواهید کرد که بهاندازه کهگیلویه و بویراحمد انفال در اختیار کشور قرار داده باشد و متأسفانه از نظر توسعه با ایلام در رتبه ۳۰ و ۳۱ رقابت میکند. استانهای محرومی مثل سمنان هم بودهاند که چون در مرکز افرادی را داشتند خود را بالا کشیدند.
جوزاریان اظهار کرد: اینکه بگوییم این منابع را داریم فایدهای ندارد، عدالت زمانی خوب است که برای همه صادق باشد. حدود ۸ میلیارد مترمکعب از استان کهگیلویه و بویراحمد به سمت استانهای دیگر بدون استفاده سرازیر میشود، اگر هر لیتر آن هزار تومان باشد، در طول یک سال میزان سرمایه آن ۱۶۰ میلیارد دلار میشود، اگر هر لیتر ۵۰۰ تومان باشد، ۸۰ میلیارد دلار میشود، ما باید از قطرهقطره آب این استان برای رفع فقر و محرومیت استان استفاده کنیم.
در حادثه سقوط هواپیما یک فریاد «ای دنا» در مجلس سر داده شد، و دیگر این فریاد را در مجلس نشنیدیم / اول باید مطالبه را در سطوح بالای دولت و مجلس مطرح میکردیم/ در آینده جنگ آبوهوا را داریم، جنگ آب، جنگ خاک، جنگ پوشش گیاهی
دکتر هاشمیعنا عضو هیئتعلمی دانشگاه یاسوج در گروه جغرافیا گفت: ما مطالبهها را اشتباه مطرح کردیم، مطالبات ما باید از بالابهپایین باشد، بنا به سخن معروفی که «جهانی فکر کنیم، منطقهای و محلی عمل کنیم». سه مدیرکل در استان مستقیماً با چالشهای مطرح شده درگیر هستند، ولی تابهحال ندیدیم که بیایند و صحبت کنند. آب منطقهای، محیطزیست، منابع طبیعی پرچمدار این موضوعات هستند.
هاشمیعنا افزود: در بحث سقوط هواپیمایی که در سالهای گذشته رخ داد، یک فریاد «ای دنا» در مجلس سر داده شد، و دیگر این فریاد را در مجلس نشنیدیم، چند سؤال را مطرح میکنم، از استاندار قبل سؤال دارم، چرا در لایههای مدیریتی از کارشناسان و نخبگان استفاده نکردید؟ اغلب مسئولان ما تاب نخبگان را ندارند، و این افراد را تهدیدی برای خود میدانند.
وی با اشاره به اینکه مطالبه باید در سطح دولت و رسمی انجام بگیرد، گفت: چرا مسئولان ما مطالبات سد ماندگان را به مرکز کشور نبردند؟ نماینده نباید بترسد که در مجلس فریاد بزند. چرا نمایندگان مجلس آن را به کمیسیونهای مجلس نبردهاند؟ اول باید مطالبه را در سطوح بالای دولت و مجلس مطرح میکردیم، و بعد میامدیم در کف خیابان و اعتراض میکردیم. راه را از اول اشتباه رفتیم.
هاشمیعنا بیان کرد: آیا نمایندگان ما در خصوص چالش بزرگی که بین قوم بختیاری با اصفهان ایجاد شد، از سؤالی مطرح کردهاند؟ در خصوص بحث زایندهرود بود، قبلاً زنده رود بود و الان مرده شده است. ما در آینده جنگ آبوهوا را داریم، باید بجنگیم تا زنده بدانیم، جنگ آب، جنگ خاک، جنگ پوشش گیاهی را خواهیم داشت، و اینها شوخیبردار نیست.
هاشمیعنا اظهار کرد: همه ما در چالشهای زیستمحیطی مقصر هستیم، اما ما دنبال متهم نمیگردیم، محیطزیست ما بیمار است و درد میکشد، و ما حتی نتوانستیم به این بیمار یک مسکن بزنیم، مسکن «سازگاری با محیطزیست» است.
وی گفت: تغییرات اقلیمی پیامدهایی دارد، و یک پروسه طولانیمدت آن را تعیین میکند، طبق تعریف سازمان جهانی هواشناسی اگر دما، رطوبت، فشار را طی سیسال بررسی کردید، اقلیم را تشخیص میدهید. بهطورکلی کشور ما در یک کمربند خشک و فراخشک است.
هاشمیعنا اظهار کرد: میزان بارندگی متوسط کشوری بین ۲۱۰ تا ۲۴۰ میلیمتر متغیر است، بهطورکلی ۴۱۳ میلیارد مترمکعب آب وارد حوزه آبریز ایران میشود. ۶۵ درصد این مقدار را نمیتوانیم استفاده کنیم، از میزان باقیمانده سهم استان ما ۱۰ میلیارد مترمکعب است، یعنی ۲. ۵ تا ۳ درصد میزان نزولات جوی را در استان داریم. پس ما مشکل کمآبی نداریم، یکی از هستههای بارش کشور کهگیلویه و بویراحمد است. ولی مصیبت اینجا است که طبق مدلهای پیشبینی شده، مناطق مرطوب آسیبپذیری بیشتری دارند، چون در حال برداشت از ذخایر این مناطق هستند.
وی گفت: بر اساس پیشبینیهای جهانی، در دهههای ۲۰۳۵ تا ۲۰۵۰، میزان درجهحرارت در ایران دو درجه افزایش مییابد و میزان بارش ۲۰ درصد کاهش پیدا میکند، یعنی ذخیره بارشی که داریم، از دست میدهیم. حالا آیا با سدسازی موافق هستیم یا خیر؟ منطقی است که احداث انجام شود؟ من مخالف سدسازی هستم، ولی به یک شرط میتوان سدسازی را انجام داد، آمایش انجام شود.
هاشمیعنا افزود: هیچ چالشی بهاندازه چالش آبوهوایی ایران را تهدید نمیکند، بهطوریکه در دهههای آتی تمام گستره ایران در معرض بیابانی شدن قرار میگیرد. توجه به این امر که نسلهای آینده ما را قضاوت خواهد کرد، باید در مدیریت منابع آب و محیطزیست کوشا باشیم. محدوده فکریمان را نباید به مرز جغرافیایی محدود بکنیم، محیطزیست یک اکوسیستم است. دنا یک قله تنها نیست و نمیتوان یکتکه آن را جدا کرد. حقابههای ما و سهم مردم استان کهگیلویه و بویراحمد از سد کوثر و سد چم شیر باید مشخص شود.
وی افزود: چک سفید امضا استان داده که ۴۵ درصد آب شرب استان فارس از سد تنگ سرخ تأمین شود، باید در توزیع آب سد عدالت وجود داشته باشد.
گزارشهای پژوهشهای مجلس آنقدر هم قابلاعتنا نیست/ سدسازیها با نگاه سیاسی و لابیگری سبب درگیریهای منطقهای میشود/ پشت پرده نظرات کارشناسی ۱۵ اعضای هیئتعلمی یاسوج که به تهران ارسال شده چیست؟
پناهی نسب عضو هیئتعلمی دانشگاه یاسوج گفت: در ابتدای سخنانش گفت حرفی را به شوخی میزنم؛ سد تنک سرخ را شیراز برد سد ماندگان را هم اصفهان گفت من ببرم.
وی ادامه داد: گزارشهای مرکز پژوهشهای مجلس آنقدر قابلاتکا و قابلاعتنا نیستند. بنده یک سال آنجا کار کردم و خیلی از گزارشهای آنجا قابلاعتنا نیستند، چون رفاقت بازی است.
وی تأکید کرد: مطالبات مردم اصفهان از نمایندهشان در سال ۹۴ احیای سد زایندهرود بود؛ اما نگاه و مطالبه ما منفعت شخصی است درگیر فکرهایی همچون عوضکردن مدیر مدرسه و یا مباحث خیلی روتین است.
پناهی نسب ابراز کرد: سال ۹۴ در دفتر آقای زارع به تهران مراجعه کردم و مطالبه مردم ما بیشتر منافع شخصی بود.
عضو هیئتعلمی دانشگاه یاسوج عنوان کرد: ۴۵ هزار سد در دنیا ساخته شده است که ۲ هزارتایی آن در ایران است. 2 درصد مهاجرت در پی ساخت سدها در ایران بوده است و اوج مهاجرت در سد گتوند بوده است. به نظرم قبل از اینکه سدسازی در اقتصاد و محیطزیست تأثیر داشته باشد توجه به مسئله اجتماعی و فرهنگی آن بسیار مهم است.
وی تأکید کرد: پیرمرد ۶۰ساله این استان در زیر درخت بلوط حال خوب بهتری دارد نسبت به اینکه در بهترین پارک نیاوران تهران باشد.
عضو هیئتعلمی دانشگاه یاسوج بیان کرد: ساخت سد سبب میشود که تعلق مکانی از دست برود و مردم آواره بشوند و پراکندگی محیطی سبب میشود دست به هر کاری بزنند و نزاعهای دستهجمعی راه میافتد و پیامدهای اجتماعی بسیاری دارد. مسئله اشتغال به هم میخورد. 70 سال طول میکشد تا تغییرات اجتماعی و نسلی را ببینیم.
وی گفت: سدسازیهای غیرپیشبینیشده و بر اساس نگاه سیاسی و نگاه لابیگری باعث درگیریهای منطقهای میشود. ما شهر شیراز و حتی اصفهان را شهر دوممان میدانیم؛ اما برخی مواقع ما را مقابل مردم آنها قرار دادند. این موضوع مشکل امنیتی هم دارد. روی استاندار شدن فرد اصفهانی در استان حساسیت به وجود میآید.
اکنون آگاهی جمعی در یاسوج و استان شکلگرفته است. کنشگری معقول باید داشته باشیم و دانشگاه یاسوج باید مرکز ثقل کنشگری شود و دانشگاه باید این مهم را به عهده بگیرد الان کار ما کار واکنشی است.
عضو هیئتعلمی دانشگاه یاسوج گفت: دغدغه محمود درویش محیطزیست کهگیلویه و بویراحمد نیست و دقیقاً میدانم از کجا خط میگیرد. انتقال آب خوزستان به سمت کویر توسط آقای درویش رقم خورده، چون او جزوی از مافیای آب بوده است.
وی ادامه داد: دانشگاه واکنشی شده در حالی که باید نسبت به این موضوعات پیشران باشد. ما اگر میخواهیم سدسازی نشود باید آگاهی جمعی از بدنه دانشگاه مطالبه بشود.
سدسازی در آوارهشدن مردم نقش دارد که سبب مهاجرتهای بیرویه میشود و اثرات آن بر چهره شهر و کالبد اجتماعی شهر وجود دارد. سبب تنش منطقهای بین ۲ استان دوست و همسایه میشود.
پناهی نسب عنوان کرد: سد آبریز اگر بخواهد کار شود برخی روستاهای لوداب باید جمع بشود و پیامدهای فرهنگی و اجتماعی دارد و همه این سدسازیها پیامدهای فرهنگی و اجتماعی دارند. تنگ سرخ را اکنون نمیتوانیم متوقف کنیم؛ بلکه باید حقابه ما را زیاد کنیم.
منازعات درون روستایی در پی سد خرسان در سادات محمودی افزایشیافته درحالیکه در زیلایی مردم خوشحالاند که از ثمرات آن بهرهمند میشوند و همین امر منازعات بین روستاها را افزایش میدهد.
به گزارش کبنا، در پایان این گفتوگو آقای سادات از بسیج دانشجویی اعلام کرد که طبق گفتههای معاون سیاسی استاندار کهگیلویه و بویراحمد ۱۵ عضو هیئتعلمی متخصص در دانشگاه یاسوج نظر علمی و کارشناسی دادند و این نظرات به ریاستجمهوری ارسال شده است.
گویا هشت ساعت در جلسهای این موضوع بررسی و نتیجه به تهران ارسال شده است که اساتید حاضر در این جلسه در اعتراض به این صحبت گفت این موضوع عین ظلم است و بسیج دانشجویی باید دراینرابطه مطالبهگری کند.