تاریخ انتشار
سه شنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۱ ساعت ۱۰:۴۳
کد مطلب : ۴۴۷۱۴۱
زبانه‌های آتش در کمین جنگل‌های بلوط زاگرس؛

هراس جنگل‌های بی‌رمق کهگیلویه و بویراحمد از هجوم آفت و آتش‌های نابودگر / تجهیزات کافی نیست / وعده‌هایی که عملی نشده‌اند / پایگاه اطفای حریق کهگیلویه و بویراحمد نیمه‌کاره رها شده است

۰
هراس جنگل‌های بی‌رمق کهگیلویه و بویراحمد از هجوم آفت و آتش‌های نابودگر / تجهیزات کافی نیست / وعده‌هایی که عملی نشده‌اند / پایگاه اطفای حریق کهگیلویه و بویراحمد نیمه‌کاره رها شده است
کبنا ؛جنگل‌های زاگرس در حوزه کهگیلویه و بویراحمد علاوه بر تحمل آسیب‌هایی چون هجوم آفت پروانه برگ خوار، طمع سودجویان برای زغال و خشکسالی و کم بارشی، هر ساله گرفتار زبانه‌های بی امان آتش شده و روز به روز این موهبت الهی را به مرز نابودی نزدیک‌تر می‌کند. به فصل تابستان نزدیک می‌شویم و علف‌های رنگ زرد گرفته‌اند و آماده هستند تا همانند باروت یک کوه یا جنگل را به آتش بکشند. مردم بعد از دو سال به دلیل شیوع کرونا، فروردین 1401 به دامن طبیعت پناه بردند و کافی است، زباله‌هایی که در طبیعت رها شده بر اساس گرمای شدید آتش بگیرند و یا کافی است که بر اساس سهل‌انگاری فرد یا افرادی و سودجویان دو باره جنگل‌های این استان گرفتار سرطان نابودگر آتش شوند. آیا مسئولان کهگیلویه و بویراحمد اقدامات پیشگیرانه داشته‌اند؟ آیا آنها برای هر گونه آتش سوزی در آمادگی کامل به سر می‌برند و یا هم قرار است که با دستان خالی و شاخه و برگ درختان به مهار آتش بروند؟ آیا تجهیزات استان کهگیلویه و بویراحمد با توجه به صعب العبور بودن منطقه برای مهار آتش‌های احتمالی کافی است؟  بالگردی که بارها حرفش بود، کجاست؟ 
 به گزارش کبنا، روزگذشته «علیرضا نیکروز» سکان ستاد بحران استان کهگیلویه و بویراحمد را برعهده گرفت و اکنون تیم ستاد بحران فردی تازه نفس را به کار گرفته و باید ببینیم که آیا او برنامه خاصی برای هماهنگی هر چه بهتر ادارات دارد یا خیر؟
ایرنا در این زمینه نوشت: سال‌هاست که در فصول بهار و تابستان شاهد پایکوبی زبانه‌های آتش و دود بر فراز جنگل‌های زاگرس در کهگیلویه و بویراحمد هستیم و این آتش سوزی‌های بی امان نفس درختان و وحوش را به شماره انداخته است و امسال هم همچون سال‌های گذشته آتش در کمین جنگل‌های استان خواهد بود.
 امسال با توجه به پراکنش مناسب بارش‌ها و رویش انبوه علفزارها و مراتع در جنگل‌های زاگرس استان وقوع آتش سوزی‌های پی در پی دور از انتظار نیست که متولیان امر باید از همین امروز تا دیر نشده برای مقابله با آتش سوزهای احتمالی در هفته‌ها و ماههای آینده به فکر چاره باشند.
 مساله آتش سوزی‌های زاگرس امری است که هر ساله تکرار می‌شود و در ظاهر هم کاری از دست کسی بر نمی‌آید ولی اگر در هر کاری مجموعه‌های مربوطه با هماهنگی لازم در آمادگی بسر برند قطعاً شاهد آسیب‌های جدی در اتفاقات پیش رو نخواهیم بود.
  از سوی دیگر باید توجه داشت که هم اینک بیش از ۱۵ هزار هکتار از جنگل‌های استان در مناطق گرمسیری (باشت) به دلیل کاهش بارندگی‌ها و خشکسالی های پی در پی به آفت پروانه برگ خوار مبتلا شده است.
 پروانه برگ خوار آفتی است که به درختان بلوط و گیاهان گوناگونی مانند مرکبات، پسته، بادام و بسیاری دیگر از گیاهان حمله می‌کنند؛ این آفت به پنج نسل در طبیعت می‌تواند خسارت وارد کند.
 در کنار این آفات، با فرارسیدن فصل گرما موضوع آتش سوزی در جنگل‌ها به دغدغه‌ای برای محیط بانان و دوستداران و فعالان محیط زیست در کهگیلویه و بویراحمد تبدیل می‌شود و هر لحظه هراس از شعله‌های سرخ آتش دارند.
 تجربه‌های آتش سوزی‌های وسیع، دامنه دار و طولانی مدت در جنگل‌های زاگرس حوطه استان کهگیلویه و بویراحمد نشان از این دارد که درختان بلوط زاگرس لحظه‌ای درنگ برای نفس کشیدن ندارند و هر بار باید منتظر فاجعه جدیدی باشند.
 یک قدم تا وقوع آتش سوزی در جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد

 کارشناس محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد گفت: مراتع و علفزارهای استان که در برخی مناطق کم کم در حال خشک شدن است مستعد آتش سوزی است و هر گونه سهل انگاری و کم توجهی به این امر خسارتهای جبران ناپذیری را به دنیال خواهد داشت.
 هادی سینایی افزود: کوهستانی بودن مناطق آتش سوزی، صعب العبور بودن، وسعت زیاد، وزش باد، رها کردن خرده شیشه‌ها در طبیعت زمینه نابودی جنگل‌های زاگرس را دوچندان کرده است.
 وی تاکید کرد: عامل بیشتر آتش سوزی‌ها در استان انسانی بوده که باید مردم هنگام ورود به طبیعت تا حد امکان از روشن کردن آتش خودداری کنند.
 سینایی ابراز داشت: افراد در صورت روشن کردن آتش در طبیعت باید از خاموش شدن آن هنگام ترک منطقه مطمئن شوند.
 مبارزه با آتش سوزی‌های احتمالی دغدغه اول محیط زیست
 سرپرست حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد گفت: دغدغه نخست ما در سال جاری محیط زیست در کاهش آتش سوزی‌ها و مقابله با آن است.
 اسلام جاودان خرد افزود: به نیروهای محیط زیست استان توصیه و مأموریت داده شده که بطور مداوم در مناطق تحت مدیریت خود، گشت‌های نظارتی را افزایش دهند تا در لحظات اولیه آتش که به لحظات طلایی مهار معروف است بتوانند آن را خاموش و مهار نمایند.
 وی ادامه داد: تا قبل از آنکه اتفاقی بیافتد نیاز است تیم‌های اطفا حریق آماده باشند زیرا که لحظات اولیه دقیقه‌های طلایی مهار آتش است. 
جاودان خرد گفت: فرمانداران به عنوان نمایندگان عالی دولت در شهرستان‌ها باید قبل از آنکه شعله آتشی در طبیعت روشن شود با بسیج نمودن همه ادارات شهرستانی و با تجهیزات کامل آماده باشند.
 وی استفاده از ظرفیت مردمی را راهکار دیگری در مبارزه با آتش دانست و گفت: تجربه نشان داده هر کجا مردم کنار دولت بوده‌اند موفقیت‌های مهمی حاصل شده است.
 جاودان خرد با اشاره به ظرفیت بزرگ نیروهای نظامی و انتظامی افزود: همکاری نیروهای نظامی، انتظامی و بسیج در جبران کمبود نیرو هنگام آتش سوزی‌ها می‌تواند از خاکستر شدن سرمایه‌های ملی جلوگیری کند.
 جاودان خرد افزود: در دیداری که با مسئولان ارشد استانی برگزار شد، موضوع تجهیز نیرو و امکانات مطالبه گری شد و از طرفی در این جلسات، استفاده از ظرفیت خبرگزاری‌ها، صدا و سیما، فضای مجازی، سایت‌ها و پایگاه‌های خبری در آموزش‌های لازم و توصیه‌های ایمنی هنگام روشن نمودن آتش در طبیعت از دیگر مواردی بود که بر اهمیت آن تاکید شد.
 وی افزود: ورود دستگاه‌های امنیتی و قضایی در برخورد با عاملین آتش سوزی‌ها از دیگر مواردی است که اجرای آن ضرورت دارد.
 هزار و ۵۵۰ هکتار عرصه ملی کهگیلویه و بویراحمد در آتش سوخت
 آتش سوزی‌های این سال‌ها معضلی است که منابع جنگلی این استان را در معرض تهدید جدی قرار داده است.
 بر اساس آخرین اظهارات نماینده مردم شهرستان‌های گچساران و باشت در مجلس شورای اسلامی بیش از یکهزارو ۵۵۰ هکتار عرصه ملی کهگیلویه و بویراحمددر سال گذشته درآتش سوزی دچار خسارت شد.
 سید ناصر حسینی می‌گوید: استان از امکانات و تجهیزات لازم برای مهارآتش سوزی جنگل‌ها و مراتع محروم است.
 وی بیان کرد: با توجه به فرارسیدن فصل گرما و تجربه آتش‌سوزی‌های متعدد و خسارت بار سال‌های گذشته، لازم است تدابیری برای پیشگیری از آتش‌سوزی‌های جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد و زاگرس اندیشیده شود.
 حسینی پور اظهار داشت: انتظار می‌رود دولت توجه ویژه‌ای به این استان برای تأمین امکانات اولیه مهار آتش سوزی عرصه‌های ملی داشته باشند.

 ضعف تجهیزات برای مهار آتش در کهگیلویه و بویراحمد
 نماینده مردم شهرستان‌های گچساران و باشت در مجلس شورای اسلامی گفت: هم اکنون برای مهار آتش سوزی استقرار دائمی بالگرد در فصول آتش‌سوزی‌ها و تأمین خودروهای امدادی و موتورسیکلت در این استان نیاز است.
 حسینی پور ادامه داد: کهگیلویه و بویراحمد دارای یک پایگاه اطفای حریق، محوطه و آشیانه بالگرد نیمه کاره با ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی است که لازم است در اسرع وقت با یک اقدام جهادی تکمیل شود.
 وی افزود: تهیه تجهیزات ضروری از جمله دمنده، بی‌سیم و وسایل و تجهیزات گروهی شامل فلشبک، دوربین شکاری، چادر انفرادی، کیسه خواب و تجهیزات انفرادی کوله پشتی، لباس نسوز، کفش عملیاتی، دستکش، کلاه، عینک، ماسک، پابند، بیل، دوربین، چراغ قوه، پتو، جعبه کمک‌های اولیه، هر کدام به تعداد ۳۰۰ نفر از دیگر نیازهای ضروری در این استان برای مهار آتش سوزی احتمالی جنگل‌ها و مراتع استان است. 
نماینده مردم شهرستان‌های گچساران و باشت در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: در سال ۱۴۰۰ بیش از ۳۴ فقره آتش‌سوزی گسترده در مناطق مختلف استان رخ داد و در این آتش سوزی‌ها بیش از یکهزارو ۵۵۰ هکتار از عرصه جنگلی و مرتعی استان دچار خسارت شد.
 مصوبه سفر رئیس جمهور برای احداث آشیانه بالگرد در کهگیلویه و بویراحمد به کجا انجامید؟
 معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: سال گذشته رئیس سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور قولی مبنی بر تأمین اعتبار برای تکمیل پایگاه فیروزآباد در شهرستان بویراحمد (آشیانه بالگرد) که در آنجا به طور مرتب برای اطفای حریق مستقر شود داد اما برغم اینکه قول داد و پیگیری شد، این اعتبار تأمین نشد.
 کیامرث حاجی زاده افزود: امسال از محل اعتبارات سفر رییس جمهور، مرحله دوم آن اعتباری را برای تکمیل پایگاه گذاشته‌ایم که امید است این اعتبار هر چه زودتر تخصیص یابد و پایگاه تکمیل شود و متولی این امر منابع طبیعی است.
 وی تصریح کرد: حتماً از توان هلیکوپتری برای اطفای حریق در استان استفاده خواهیم کرد.
 حاجی زاده عنوان کرد: معاونت عمرانی استاندار در کنار دیگر مسئولان، نیروهای جهادی، بسیجی‌ها و نیروهای مردمی وخبرنگاران در تمامی آتش سوزی‌های چند سال گذشته، به صورت میدانی حضور داشته است.
 هر ساله در کهگیلویه و بویراحمد به علت فقدان امکانات خسارت‌های هنگفتی به عرصه‌های جنگلی و مرتعی و مهم‌تر از آن حیات وحش این مناطق گسترده وارد می‌شود. 
شایسته است از هم اینک فرهنگ سازی، آموزش و اطلاع رسانی نحوه ورود افراد به طبیعت گوشزد شود تا این خطر مهیب آتش سوزی کاهش یابد. 

حتی یک بطری شکسته شیشه‌ای و یا یک بطری آب معدنی با چندین قطره آب موجود در آن می‌تواند نور خورشید را متمرکز و سبب ایجاد آتش سوزی شود.
در سال ۱۳۹۶ تعداد ۹۰ فقره آتش سوزی به میزان ۵۳۵ هکتار در سطح مراتع و جنگل‌های استان کهگیلویه و بویراحمد رخ داد.
 در سه ماهه تابستان سال ۹۷ نیز ۵۰ فقره آتش سوزی در وسعت ۳۵۵ هکتار از جنگل‌ها و مراتع این استان رخ داد.
 سال ۹۸، به میزان ۳۵۰ هکتار از جنگل‌ها و مراتع استان در آتش سوخت.
 سال ۹۹ نیز آتش سوزی‌ها ادامه داشت به گونه‌ای که تنها در کوه خاییز بیش از ۲۰۰ هکتار از جنگل‌ها به تلی از خاکستر تبدیل شد.
 استان کهگیلویه و بویراحمد با ۳۱۲ هزار و ۵۰۰ هکتار منطقه حفاظت شده و موقعیت اکولوژیکی و توپوگرافی خاص خود دارای پوشش گیاهی، جانوری و منابع حیاتی متنوعی است به گونه‌ای که افزون بر ۲۰ درصد پوشش جنگلی زاگرس و حدود ۴۰ درصد گونه‌های دارویی کشور را در خود جای داده است.
 هم اینک هفت منطقه حفاظت شده با وسعت ۹۳ هزار و ۶۶۰ هکتار، دنای شرقی با وسعت ۲۸ هزار و ۲۰۲ هکتار، خاییز سرخ با مساحت ۳۳ هزار و ۲۳۵ هکتار، خامی با وسعت ۲۵ هزار و ۶۷۱ هکتار، دیل با ۱۰ هزار و ۳۸۱ هکتار، سولک با ۲ هزار ۴۲۸۷ هکتار و سیوک با ۱۲ هزار ۸۵۸ هکتار در این استان زیبای طبیعی وجود دارد.
کهگیلویه وبویراحمد همچنین دارای پنج منطقه شکار ممنوع شامل پادنای سمیرم، خرم ناز، لار و ماغر، حاتم و کوه تلرش است.
نام شما

آدرس ايميل شما

قاچاق انسان یا قاچاق مهاجر؟

قاچاق انسان یا قاچاق مهاجر؟

در چند روزی که از تعطیلات عید نوروز می‌گذرد جنجالی پیرامون حضور مهاجران افغانستانی در ...
بیداد اجاره‌ها

بیداد اجاره‌ها

تهران بنا بر اعلام مرکز آمار ایران، مستأجرنشین‌ترین استان ایران است و گزارش سازمان مدیریت ...
نماینده تبریز: مردم با قاشق روغن تهیه می‌کنند و نان قسطی می‌خرند

نماینده تبریز: مردم با قاشق روغن تهیه می‌کنند و نان قسطی می‌خرند

نماینده مردم تبریز در مجلس گفت: فقر در حاشیه‌های تبریز بی‌داد می‌کند بطوریکه امروز برخی ...
1