تاریخ انتشار
شنبه ۱۴ تير ۱۴۰۴ ساعت ۲۰:۴۸
کد مطلب : ۵۰۱۵۴۴

رد پای تورمی جنگ جهانی در ۴ کشور اروپایی

۰
رد پای تورمی جنگ جهانی در ۴ کشور اروپایی
کبنا ؛جنگ بین ایران و اسرائیل که 12 روز به طول انجامید موجب شده تا سوالات و ابهاماتی راجع به اینکه در تاریخ معاصر جنگ‌ها چه چیزی به جا گذاشته‌اند پدید آید.
به گزارش کبنا نیوز، برهمین اساس به سراغ مقاله معروف «توماس سارجنت» با نام «پایان چهار تورم بزرگ» رفته است. این اقتصاددان برجسته آمریکایی در این مطالعه بررسی کرده که بعد از پایان جنگ جهانی اول چهار کشور اروپایی آلمان ، اتریش، مجارستان و لهستان با مشکلات متعددی مواجه شدند که در نهایت این مشکلات به ابرتورم در این کشورها منجر شد.
سارجنت، ایجاد یک بانک مرکزی مستقل که مانع از تأمین مالی دولت از طریق چاپ پول شود، همراه با اتخاذ سیاست‌های مالی مؤثر  را عامل اصلی مهار ابرتورم در این چهار کشور عنوان کرده است.
آلمان
پایان جنگ جهانی اول و شکست آلمان در این جنگ موجب شد تا این کشور با بحران‌های سنگینی مواجه شود که در نهایت به ابر تورم در آلمان ختم شد. این امر در چند علت اصلی نهفته است.
به آلمان که بازنده اولین جنگ جهانی بود غرامت‌های سنگینی تحمیل شد که عامل اصلی شروع بی ثباتی مالی و آغاز ابر تورم بود. همچنین تبدیل حکومت سابق این کشور به جمهوری موجب دگرگونی‌های عمیق سیاسی و سیستم مالیاتی ناکارآمد شد.
از طرف دیگر بعد از پایان جنگ جهانی اول ، فرانسه و بلژیک به بهانه عدم پرداخت غرامت به آلمان حمله کردند و منطقه روهر را به اشغال خود درآوردند. بعد از این حادثه دولت آلمان از کارگران ساکن در این منطقه خواست تا اعتصاب کرده و با اشغالگران همکاری نکنند. با این‌وجود بدون اینکه تولیدی صورت بگیرد ، دولت وقت در آلمان به این کارگران از طریق چاپ پول ، حقوق پرداخت می‌کرد.
مواردی که پیش‌تر به آن‌ها اشاره شد منجر به افزایش شدید پایه‌پولی ، سقوط ارزش واحد پولی آلمان یعنی مارک و در نهایت ابرتورم و انفجار قیمت‌ها در این کشور شد.
اتریش
امپراتوری اتریش – مجارستان پس از جنگ جهانی اول فروپاشید و در نتیجه جمهوری اتریش تاسیس شد. از همین‌رو اتریش بخش عمده‌ای از سرزمین و جمعیت خود را از دست داد.
تغییرات پی در پی در ساختار حکومت اتریش موجب ناتوانی در اداره اقتصاد کشور شده بود. کسری بودجه مداوم یکی از عواقب سومدیریت در این کشور بود که به وسیله چاپ پول توسط بانک دولتی تامین می‌شد. بنابراین عرضه پول بدون پشتوانه به طور سرسام‌آوری رشد کرد. به همین دلیل افزایش شدید قیمت‌ها و جایگزینی واحد پول اتریش با ارزهای خارجی و کالاهای با دوام اتفاق افتاد. همه این‌ موارد حاکی از آن هستند که در دوره بعد از جنگ جهانی اول، ابرتورم در اقتصاد اتریش به وقوع پیوسته است.
مجارستان
سرنوشت مجارستان نیز بعد از پایان جنگ جهانی اول، مانند اتریش بود. در واقع بعد از فروپاشی امپراتوری اتریش – مجارستان ، کشور مجارستان شکل گرفت. کشوری که با کاهش قلمرو و جمعیت روبرو شد.
بعد از جنگ جهانی اول ، دولت‌های موقت و حکومت بلشویکی کوتاه مدتی در مجارستان قدرت را به دست گرفتند که به چاپ بی رویه اسکناس در این کشور دامن زد. همچنین عدم قطعیت در پرداخت غرامت‌ها به بی ثباتی در اقتصاد منجر شد. همچنین دولت مجارستان کسری بودجه مزمن خود را با استقراض از موسسه انتشار اسکناس جبران می‌کرد. این موسسه همچنین به بخش وام‌های ارزان اختصاص می‌داد. همه این‌ها موجب شد تا عرضه پول در مجارستان افزایش شدیدی را تجربه کرده و در فاصله سال‌های 1922 تا 1924 این کشور با ابر تورم مواجه شود.
لهستان
لهستان پس از پایان جنگ جهانی اول به عنوان کشوری تازه‌تأسیس از دل امپراتوری‌های فروپاشیده بیرون آمد و با چالش‌های مالی و پولی شدید، از جمله ابرتورم، مواجه شد. لهستان از سرزمین‌های جداشده از روسیه، آلمان و اتریش تشکیل شد. همچنین تا پاییز 1920 درگیر جنگی پرهزینه با شوروی بود.
با این‌حال برخلاف برخی کشورها ، لهستان بعد از اتمام جنگ موظف به پرداخت غرامت نشد. با این‌وجود این کشور تا سال 1924 کسری‌های بودجه بزرگی را تجربه کرد که از طریق استقراض از بانک دولتی تامین می‌شد. به همین دلیل افزایش بی رویه پول و رشد شدید قیمت‌ها در لهستان به وقوع پیوست. بنابراین این کشور نیز به مانند آلمان ، اتریش و مجارستان با بحران ابرتورم بعد از جنگ جهانی اول مواجه شد.
نام شما

آدرس ايميل شما

چرا اسرائیل در دام جنگ فرسایشی گیر کرده است؟

چرا اسرائیل در دام جنگ فرسایشی گیر کرده است؟

در پی اعلام آتش‌بس ۶۰ روزه در غزه، اسرائیل و آمریکا مدعی تغییری مهم در سیاست‌ها شده‌اند؛...
در تاسوعای سال ۶۱ هجری چه گذشت؟ / اشعاری که حضرت عباس(ع) به عنوان رجز خواند / چگونگی شهادت علمدار کربلا + شعر و صوت

در تاسوعای سال ۶۱ هجری چه گذشت؟ / اشعاری که حضرت عباس(ع) به عنوان رجز خواند / چگونگی شهادت علمدار کربلا + شعر و صوت

هنگامی که حضرت عباس علیه‌السلام به شهادت رسیدند امام حسین علیه‌السلام فرمودند: «الْانَ ...
چرا ترکیه ناگهان اسرائیل را دشمن شماره یک خود خواند؟

چرا ترکیه ناگهان اسرائیل را دشمن شماره یک خود خواند؟

جنگ دوازده‌روزه ایران و اسرائیل، توازن قدرت در خاورمیانه را دگرگون کرد و زمینه‌ساز رقابت ...
1