تاریخ انتشار
سه شنبه ۶ خرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۸:۲۶
کد مطلب : ۵۰۰۰۲۷
با ارسال متنی انجام گرفت؛
جوابیه شبکه بهداشت و درمان گچساران به یادداشت کبنانیوز/بعضی ها دوست ندارند شهرستان گچساران روی توسعه را به خود ببیند/ چه کسانی مسیر توسعه سلامت را هدف گرفته اند؟
۲
کبنا ؛شبکه بهداشت و درمان شهرستان گچساران در پاسخ به یادداشتی که از این پایگاه خبری منتشر شد، نوشت:
مدیر مسئول محترم پایگاه خبری کبنا نیوز
با سلام و احترام؛
احتراماً، با عنایت به نشر یادداشتی با کدمطلب 500008 مورخ سه شنبه 6 خرداد ۱۴۰۴ در پایگاه خبری کبنا نیوز مقتضی است براساس ماده ۲۳ قانون مطبوعات و به منظور رفع ابهام و روشن شدن افکار عمومی، جوابیه ذیل منتشر شود.
چند وقتی است که به علت برخی تنگ نظری ها، سیاسی کاری ها و منفعت طلبی های عده ای که گاه به مطامع خود نرسیده اند مطالبی ناصحیح، مغرضانه و بدون اساس در خصوص سرپرست شبکه بهداشت و درمان شهرستان گچساران منتشر می شود که انطباق آن با واقعیات موجود، نظرات بدنه سازمان سلامت، نگاه مردم و بررسی شاخص ها به هیچ وجه همخوانی نداشته و به راحتی می توان به نیات نگارندگان چنین مطلبی پی برد. از قضا زمان نگارش و انتشار چنین مطالب مغرضانه در خصوص شبکه بهداشت و درمان شهرستان گچساران درست وقتی است، که یک کار بسیار بزرگ و بی سابقه در سطح شهرستان در شرف انجام می باشد که به راحتی می توان پی برد عده ای دوست ندارند شهرستان گچسارن روی توسعه را به خود ببیند.
نگارنده طی چند مقاله پیوسته به فاصله چند ماه به گونه ای در خصوص سرپرست شبکه بهداشت و درمان شهرستان گچساران و مدرک نامرتبط صحبت می کند که مشخص است هیچ اطلاعی نداشته و گویا یک شخص با مدرک تحصیلی غیر مرتبط با علوم پزشکی بر این جایگاه نشسته است. در حالی که سرپرست شبکه گچساران با مدرک کاملا تخصصی تغذیه، عضو نظام پزشکی بوده و از قضا علاوه بر سرپرستی شبکه بهداشت و درمان با رای مستقیم اعضا نظام پزشکی به عنوان بزرگترین سازمان صنفی جامعه پزشکی در کشور، به عنوان دبیر هیئت بدوی نظام پزشکی و در حال حاضر به عنوان دادستان نظام پزشکی به عنوان یکی از حساس ترین و کلیدی ترین سمت های تصمیم گیر در خصوص صنف جامعه پزشکی فعالیت دارد. ایشان سابقه مدیریت در مرکز بهداشت را داشته و در کسوت معاونت اداری مالی شبکه بهداشت و درمان نیز فعالیت نموده و سال ها به عنوان متخصص بالینی کار در بیمارستان و بر بالین بیمار را در زمینه کاری و تخصصی خود داشته است؛ و شاید از این حیث که هم ساختار بهداشت را کامل می شناسد و هم با ساختار درمان آشنایی کامل داشته و هم تجربه کار در واحدهای اداری و مالی را دارد یک پیشینه کم سابقه در سیستم بهداشت و درمان در سطح کشور باشد. ایشان رئیس انجمن تغذیه استان و دبیر انجمن علمی تغذیه علوم پزشکی شیراز بوده و با نگارش چند کتاب تخصصی و با نگارش قریب به 20 مقاله تخصصی در مجلات معتبر داخلی، خارجی، همایش ها و کنگره ها، همچنین با سابقه تدریس چند ساله در دانشگاه، ارزشیابی بالای 95 در کل سنوات کاری جز محدود مدیران شبکه بهداشت و درمان در کشور و منطقه با چنین رزومه علمی، پژوهشی، اجرایی و کاری می باشد. برخلاف تصورات محدودنگر، تجربه جهانی نیز ثابت کرده که موفقترین مدیران سلامت در دنیا الزاماً پزشک بالینی نبودهاند. نمونههایی مانند سایمون استیونس (NHS بریتانیا)، آندریا آملیو (ایتالیا) و برنت جیمز (ایالات متحده) همگی با رویکردهای سیستمی و چندرشتهای، موفق به اصلاحات گسترده در نظامهای سلامت شدهاند. همچنین سازمان جهانی بهداشت در سند WHO 2007 تأکید میکند که مدیریت سلامت عمومی نیازمند تفکر راهبردی و مهارتهای بینرشتهای است .
در بخش دیگری از سناریوی تکراری که هدف دار در خصوص سرپرست شبکه بهداشت و درمان گفته می شود، به انتصابات ایشان در حوزه بهداشت و درمان حملاتی می شود. تغییرات در مدیریت، همواره با بازآرایی نیروی انسانی همراه است. چیدمان جدید درونسازمانی شبکه بر مبنای تخصص، تعهد و کارآمدی بوده و بر اساس ضوابط قانونی با هماهنگی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج صورت گرفته است. در خصوص انتصابات نیز آنچه مشاهده می گردد تا کنون سابقه نداشته تا این حد توجه به نخبگان و جوانان که سال ها به آن ها توجهی نشده یا کمتر توجه شده بود، فضای کاری داده شود که نتیجه آن را مردم در زیر ساخت ها و فعالیت های بهداشت و درمان مشاهده می کنند. معاون اداری مالی شبکه بهداشت ودرمان آقای بهزاد مرادی متولد سال 1360 با تخصص مدیریت منابع انسانی و تحصیلات دانشگاهی بالا، کلیه سطوح مدیریت میانی در بخش های مالی، اداری، خدمات پشتیبانی هم در مرکز بهداشت و هم در بیمارستان ها گذرانده و طی چند سال اخیر جز محدود کسانی است که با تخصص مرتبط در این جایگاه نشسته است. آقای محمد تقی محمد پور سرپرست مرکز بهداشت شهرستان متولد 1365 دارای مدرک دکترای تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی که کلیه مراحل علمی در زمینه رشته مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی را در دانشگاه علوم پزشکی شیراز گذرانده و با نگارش 20 مقاله در مجلات معتبر داخلی و خارجی، تدریس در دانشگاه، نگارش کتاب با شاخص علمی h.index چهارده (14) از نخبگان علمی شهرستان بوده که از این حیث قرار گرفتن چنین شخصی در چنین جایگاهی یک ویژگی کم سابقه و افتخار آمیز است. سرپرست بیمارستان نرگسی آقای نعیم عبدی متولد 1364 بالاترین مدارج علمی را در دانشگاه علوم پزشکی در زمینه بیهوشی گذرانده و اکنون هیئت علمی دانشگاه می باشد که با رزومه علمی و پژوهشی قابل توجه از افتخارات علمی شهرستان می باشد. استفاده از ظرفیت عضو هیئت علمی در مدیریت بیمارستان در شهرستان یک کار بی سابقه و قابل توجه بوده که با اتفاقات خوب در این بیمارستان در آینده اثرات این انتصاب بیشتر مشخص خواهد شد. سرپرست بیمارستان بی بی حکیمه(س) سرکار خانم سیده صدیقه حسینی که بالاترین مدارج تحصیلی در زمینه تخصص زنان و زایمان در دانشگاه علوم پزشکی گذرانده و با سابقه کار در مرکز بهداشت شهرستان، واحدهای بالینی و بیمارستان بی بی حکیمه (س) یک انتخاب موثر در راستای سیسات های طراحی شده در زمینه سلامت مادران و کودکان در شهرستان می باشد که این طرح بزرگ شروع و اثرات آن را طی سال های بعد مشخص خواهد شد.امین یوسفی نیا سرپرست بیمارستان شهید رجایی با داشتن تحصیلات آکادمیک در زمینه مدیریت سلامت، اقتصاد سلامت و موارد مرتبط بوده که سابقه ریاست بیمارستان در دیگر شهر و کارشناسی در معاونت درمان دانشگاه به عنوان ناظر بر عملکردهای بیمارستان ها را داشته که اصلاح فرآیندها و ساختار در این بیمارستان می تواند خروجی این انتصاب را نشان دهد. عبدالله عبادی متولد 1368 سرپرست اورژانس 115 شهرستان با چندین سال سابقه در اورژانس 115 و بیمارستان ها، یا تغییرات ساختاری که طی این مدت در ناوگان اورژانس و پایگاه های جدید نموده است نیز خروجی این انتصاب را نمایان ساخته است. دیگر مدیران استفاده شده در بیمارستان ها و مراکز و استفاده از ظرفیت جوانان، نخبگان و فارغ التحصیلان رشته مدیریت سلامت و دیگر متخصصین نشان از برگ جدید از فعالیت های بهداشت و درمان است.
نگارنده مقاله های تکراری و سناریوی تخریب و مخالف توسعه در شهرستان گچساران با تقلیل بحث به انتشار فعالیت ها در فضای مجازی، استفاده از کلید واژه بلاگری و سایر موارد مشابه سعی دارد خدمات واقعی بهداشت و درمان را به چالش بکشاند. اشاره به حضور مدیر شبکه در فضای مجازی، نه تنها نکته منفی تلقی نمیشود، بلکه یکی از ارکان پاسخگویی، شفافیت و ارتباط با مردم در دنیای مدرن است. فعالیت دکتر رضایی در این حوزه به منظور ارتقاء مشارکت مردمی، ترویج آگاهی سلامت و اطلاعرسانی مستقیم انجام میشود . مخالفین به جای نشستن در پستوها به فضای واقعی، زیر ساخت های بهداشتی و درمانی در روستا ها و مناطق کم برخوردار، بیمارستان های شهر آمده تا تغییرات و اصلاحات و بهبود ساختار ها را مشاهده نمایند.
مخالفین توسعه در شهرستان قدردانی تیم مدیریت بهداشت و درمان شهرستان گچساران از نماینده در انقلاب های ایجاد شده در زیر ساخت های سلامت شهرستان بسیار پریشان بوده و برایشان خوشایند نیست. این در حالی است که نماینده ای در این تراز قطعا در رسیدن به این اهداف وسیع، بزرگ ترین فرصت و پشتیبان بوده است.
بازسازی فضای فیزیکی بخش اورژانس، بهسازی سقف و دیوار کل بیمارستان، استاندارد سازی سیستم روشنایی بیمارستان بر اساس سنجه های بهداشتی، ساخت مسیر انتقال بیماران از اورژانس به بخش های درمانی، ساخت مسیر جدید ورودی بیمارستان، بازسازی ورودی بخش اورژانس و بخش های اصلی بیمارستان، بازسازی فضای فیزیکی واحدهای پشتیبان همچون آشپزخانه، رختشویخانه، سی اس آر و تامین تجهیزات برای آن، ساخت امکانات رفاهی در محوطه بیمارستان، تعویض و خریداری دیگ بخار واحد پسماند، بازسازی کامل سیستم برق اضطراری، خریداری تجهیزات هتلینگ، استاندارد سازی ایستگاه های کاری مطابق با سنجه های اعتباربخشی، استاندارد سازی فضای روشنایی از جمله مهم ترین کارها و خدمات بزرگی است که در بیمارستان شهید رجایی انجام شده است.
تامین تجهیزات چشم پزشکی بالغ بر صد میلیارد ریال، تامین دومین دستگاه سی تی اسکن در شهرستان، سرب کوبی و استاندارد سازی اتاق سی تی اسکن، اصلاح تاسیسات برقی از مهم ترین کارهایی است که سال ها به فراموشی سپرده شد و طی مدت زمان اندک چند ماهه در بیمارستان نرگسی انجام شده است.
تامین تجهیزات سرمایشی، رفاهی، تاسیسات، محوطه سازی و تکمیل نهایی همراه سرای جواد الائمه، بهسازی و اصلاحات عمرانی بیمارستان بر اساس استاتدارد های اعتباربخشی بیمارستانی، ایجاد زیر ساخت های فوق تخصصی به منظور معاینه رتینوپاتی نوزاد بر بالین در بخش مراقبت های ویژه نوزادان برای اولین بار در شهرستان از مهم ترین فعالیت های بی سابقه در بیمارستان بی بی حکیمه (س) شهرستان می باشد.
ورود دو دستگاه آمبولانس بعد از شش سال، طی شش ماه گذشته، عقد تفاهم نامه 4 جانبه بین مجموعه دانشگاه، اورژانس کشور، نفت و استانداری جهت ورود اورژانس هوایی به شهرستان پس از چند سال، اتمام پروژه اورژانس سعادت آباد لیشتر و تحویل موقت آن در کمتر از یک سال از مهم ترین کارهایی است که طی این مدت در اورژانس شهرستان انجام شده است.
خطرسنجی فعال بیماریهای قلبیعروقی
پیش از مدیریت فعلی، برنامه غربالگری بیماریهای قلبیعروقی به صورت غیرفعال اجرا میشد؛ اما با تغییر راهبرد، در شش ماهه دوم سال 1403، 4694 مورد خطرسنجی انجام شد (در مقایسه با 500 مورد پیش از آن). این تحول نتیجه استفاده از پرستاران، ماماها و بهیاران موجود، ایجاد فراخوان عمومی و یکپارچهسازی دادهها با مراکز شهری، روستایی و آزمایشگاه مرکزی است. در نتیجه، صدها مورد دیابت، فشار خون بالا، اختلال چربی و شرایط پرخطر شناسایی شدهاند. طبق مطالعات Lancet Public Health (2022)، چنین غربالگری فعالی میتواند تا 40٪ از مرگهای قلبی را کاهش دهد.
راهاندازی مرکز دولتی طب کار
پاسخ به خلأ تاریخی در ارائه خدمات سلامت شغلی نیز از دیگر اقدامات شاخص در این دوره است. پیش از آن، کارگران و شاغلان صنایع گچساران تنها با هزینههای بالا در بخش خصوصی امکان معاینات شغلی داشتند. مرکز دولتی طب کار با الگوبرداری از تجربه کشورهای توسعه یافته راهاندازی شد که موجب کاهش هزینهها به یکسوم و ادغام این خدمات در نظام مراقبت شبکه گردید. این اقدام نه تنها بیماریهای مزمن را بهموقع شناسایی کرد، بلکه مراقبت مستمر و پروندهمحور را نیز ممکن ساخت. این مرکز می تواند بهواسطه مراقبتهای پیوسته، منجر به بهرهوری اقتصادی، کاهش غیبت از کار و پیشگیری زودهنگام از بیماریهای پرهزینه شود و به ابعاد مختلف توسعه شهرستان کمک نماید.
غربالگری فعال سرطان کولورکتال (روده بزرگ)
یکی از اقدامات نوآورانه دیگر در دوره اخیر، راهاندازی برنامه غربالگری فعال سرطان کولون از بهمن 1403 در شهرستان گچساران بوده است. برخلاف الگوی رایج در کشور که غربالگری به شکل فرصتطلبانه و با تستهای سریع انجام میپذیرد، این برنامه در گچساران بهصورت کاملاً برنامهریزیشده، جمعیتی و با استفاده از نمونهگیری و تحلیل تخصصی در آزمایشگاه مرکزی شهرستان اجرا میشود. این اقدام که با الگوبرداری از راهنماهای بینالمللی و توصیههای سازمان جهانی بهداشت در خصوص جمعیتهای در معرض خطر طراحی شده، موجب افزایش چشمگیر شناسایی موارد مشکوک، ارجاع به موقع بیماران، و ارتقاء سلامت جمعیت هدف شده است. از منظر علمی، غربالگری جمعیتی فعال یکی از مؤثرترین راهکارهای پیشگیری زودهنگام سرطانهای گوارشی و کاهش بار درمانی ناشی از بیماریهای پیشرفته تلقی میشود.
باران سلامت؛ تحقق عدالت در دسترسی خدمات تخصصی در مناطق محروم
در راستای تحقق شاخصهای عدالت در سلامت و کاهش سهم پرداخت از جیب خانوار، طرح ابتکاری «باران سلامت» در شهرستان گچساران اجرا شد. در این طرح، خدمات بهداشتی درمانی بهصورت فعالانه و تخصصی به خانههای بهداشت در روستاهای دوردست ارائه میشود.
برخلاف گذشته که خدمات در این واحدها محدود به مراقبت پزشک و ماما بود، اکنون با اعزام تیمهای مجهز شامل دندانپزشک سیار (با یونیت کامل)، کارشناس آزمایشگاه، و توزیع رایگان مکملهای دارویی، سطح خدمترسانی بهطور چشمگیری ارتقاء یافته است. این خدمات بهطور ویژه برای زنان و کودکان هدفگذاری شدهاند و اثرات قابلتوجهی بر شاخصهایی نظیر DMFT (میانگین دندانهای پوسیده، کشیده یا پرشده) در جمعیت کودکان روستایی داشتهاند. با توجه به اینکه هزینههای دندانپزشکی یکی از اصلیترین عوامل پرداختهای کمرشکن خانوار در ایران به شمار میرود، ارائه رایگان این خدمات در مناطق کمبرخوردار، اقدامی راهبردی در مسیر عدالت سلامت و حفاظت مالی از خانوارها تلقی میشود. این مدل، بهلحاظ کارایی منابع، اثرگذاری اجتماعی، و ارتقاء شاخصهای عدالت، کاملاً قابل الگوبرداری در سطوح ملی است.
مدیریت سلامت، به دانش راهبردی، فهم ساختاری، و رویکرد سیستمی نیاز دارد. شبکه بهداشت و درمان گچساران، در مسیر نوسازی ساختار، ارتقاء خدمات و تحقق عدالت در سلامت گام برداشته است. شبکه گچساران با تعامل سازنده با کلیه ساختارهای برون بخشی، استفاده از ظرفیت های حاکمیت و نماینده مردم در مجلس و هماهنگی کامل با سیاست های دانشگاه و وزارت بهداشت طی ماه های گذشته برنامه های خود را عملیاتی و همچنان بر همین اساس نقش آفرینی خواهد کرد. از نقد منصفانه استقبال میشود، اما در برابر تخریب غیرمنصفانه، مستندات عملکرد شبکه بهداشت و درمان شهرستان گچساران گویاتر از هر ادعایی است.
ضمنا سلسله مقالات در خصوص عملکرد سرپرست بهداشت و درمان شهرستان گچساران ادامه دارد....
مدیر مسئول محترم پایگاه خبری کبنا نیوز
با سلام و احترام؛
احتراماً، با عنایت به نشر یادداشتی با کدمطلب 500008 مورخ سه شنبه 6 خرداد ۱۴۰۴ در پایگاه خبری کبنا نیوز مقتضی است براساس ماده ۲۳ قانون مطبوعات و به منظور رفع ابهام و روشن شدن افکار عمومی، جوابیه ذیل منتشر شود.
چند وقتی است که به علت برخی تنگ نظری ها، سیاسی کاری ها و منفعت طلبی های عده ای که گاه به مطامع خود نرسیده اند مطالبی ناصحیح، مغرضانه و بدون اساس در خصوص سرپرست شبکه بهداشت و درمان شهرستان گچساران منتشر می شود که انطباق آن با واقعیات موجود، نظرات بدنه سازمان سلامت، نگاه مردم و بررسی شاخص ها به هیچ وجه همخوانی نداشته و به راحتی می توان به نیات نگارندگان چنین مطلبی پی برد. از قضا زمان نگارش و انتشار چنین مطالب مغرضانه در خصوص شبکه بهداشت و درمان شهرستان گچساران درست وقتی است، که یک کار بسیار بزرگ و بی سابقه در سطح شهرستان در شرف انجام می باشد که به راحتی می توان پی برد عده ای دوست ندارند شهرستان گچسارن روی توسعه را به خود ببیند.
نگارنده طی چند مقاله پیوسته به فاصله چند ماه به گونه ای در خصوص سرپرست شبکه بهداشت و درمان شهرستان گچساران و مدرک نامرتبط صحبت می کند که مشخص است هیچ اطلاعی نداشته و گویا یک شخص با مدرک تحصیلی غیر مرتبط با علوم پزشکی بر این جایگاه نشسته است. در حالی که سرپرست شبکه گچساران با مدرک کاملا تخصصی تغذیه، عضو نظام پزشکی بوده و از قضا علاوه بر سرپرستی شبکه بهداشت و درمان با رای مستقیم اعضا نظام پزشکی به عنوان بزرگترین سازمان صنفی جامعه پزشکی در کشور، به عنوان دبیر هیئت بدوی نظام پزشکی و در حال حاضر به عنوان دادستان نظام پزشکی به عنوان یکی از حساس ترین و کلیدی ترین سمت های تصمیم گیر در خصوص صنف جامعه پزشکی فعالیت دارد. ایشان سابقه مدیریت در مرکز بهداشت را داشته و در کسوت معاونت اداری مالی شبکه بهداشت و درمان نیز فعالیت نموده و سال ها به عنوان متخصص بالینی کار در بیمارستان و بر بالین بیمار را در زمینه کاری و تخصصی خود داشته است؛ و شاید از این حیث که هم ساختار بهداشت را کامل می شناسد و هم با ساختار درمان آشنایی کامل داشته و هم تجربه کار در واحدهای اداری و مالی را دارد یک پیشینه کم سابقه در سیستم بهداشت و درمان در سطح کشور باشد. ایشان رئیس انجمن تغذیه استان و دبیر انجمن علمی تغذیه علوم پزشکی شیراز بوده و با نگارش چند کتاب تخصصی و با نگارش قریب به 20 مقاله تخصصی در مجلات معتبر داخلی، خارجی، همایش ها و کنگره ها، همچنین با سابقه تدریس چند ساله در دانشگاه، ارزشیابی بالای 95 در کل سنوات کاری جز محدود مدیران شبکه بهداشت و درمان در کشور و منطقه با چنین رزومه علمی، پژوهشی، اجرایی و کاری می باشد. برخلاف تصورات محدودنگر، تجربه جهانی نیز ثابت کرده که موفقترین مدیران سلامت در دنیا الزاماً پزشک بالینی نبودهاند. نمونههایی مانند سایمون استیونس (NHS بریتانیا)، آندریا آملیو (ایتالیا) و برنت جیمز (ایالات متحده) همگی با رویکردهای سیستمی و چندرشتهای، موفق به اصلاحات گسترده در نظامهای سلامت شدهاند. همچنین سازمان جهانی بهداشت در سند WHO 2007 تأکید میکند که مدیریت سلامت عمومی نیازمند تفکر راهبردی و مهارتهای بینرشتهای است .
در بخش دیگری از سناریوی تکراری که هدف دار در خصوص سرپرست شبکه بهداشت و درمان گفته می شود، به انتصابات ایشان در حوزه بهداشت و درمان حملاتی می شود. تغییرات در مدیریت، همواره با بازآرایی نیروی انسانی همراه است. چیدمان جدید درونسازمانی شبکه بر مبنای تخصص، تعهد و کارآمدی بوده و بر اساس ضوابط قانونی با هماهنگی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج صورت گرفته است. در خصوص انتصابات نیز آنچه مشاهده می گردد تا کنون سابقه نداشته تا این حد توجه به نخبگان و جوانان که سال ها به آن ها توجهی نشده یا کمتر توجه شده بود، فضای کاری داده شود که نتیجه آن را مردم در زیر ساخت ها و فعالیت های بهداشت و درمان مشاهده می کنند. معاون اداری مالی شبکه بهداشت ودرمان آقای بهزاد مرادی متولد سال 1360 با تخصص مدیریت منابع انسانی و تحصیلات دانشگاهی بالا، کلیه سطوح مدیریت میانی در بخش های مالی، اداری، خدمات پشتیبانی هم در مرکز بهداشت و هم در بیمارستان ها گذرانده و طی چند سال اخیر جز محدود کسانی است که با تخصص مرتبط در این جایگاه نشسته است. آقای محمد تقی محمد پور سرپرست مرکز بهداشت شهرستان متولد 1365 دارای مدرک دکترای تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی که کلیه مراحل علمی در زمینه رشته مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی را در دانشگاه علوم پزشکی شیراز گذرانده و با نگارش 20 مقاله در مجلات معتبر داخلی و خارجی، تدریس در دانشگاه، نگارش کتاب با شاخص علمی h.index چهارده (14) از نخبگان علمی شهرستان بوده که از این حیث قرار گرفتن چنین شخصی در چنین جایگاهی یک ویژگی کم سابقه و افتخار آمیز است. سرپرست بیمارستان نرگسی آقای نعیم عبدی متولد 1364 بالاترین مدارج علمی را در دانشگاه علوم پزشکی در زمینه بیهوشی گذرانده و اکنون هیئت علمی دانشگاه می باشد که با رزومه علمی و پژوهشی قابل توجه از افتخارات علمی شهرستان می باشد. استفاده از ظرفیت عضو هیئت علمی در مدیریت بیمارستان در شهرستان یک کار بی سابقه و قابل توجه بوده که با اتفاقات خوب در این بیمارستان در آینده اثرات این انتصاب بیشتر مشخص خواهد شد. سرپرست بیمارستان بی بی حکیمه(س) سرکار خانم سیده صدیقه حسینی که بالاترین مدارج تحصیلی در زمینه تخصص زنان و زایمان در دانشگاه علوم پزشکی گذرانده و با سابقه کار در مرکز بهداشت شهرستان، واحدهای بالینی و بیمارستان بی بی حکیمه (س) یک انتخاب موثر در راستای سیسات های طراحی شده در زمینه سلامت مادران و کودکان در شهرستان می باشد که این طرح بزرگ شروع و اثرات آن را طی سال های بعد مشخص خواهد شد.امین یوسفی نیا سرپرست بیمارستان شهید رجایی با داشتن تحصیلات آکادمیک در زمینه مدیریت سلامت، اقتصاد سلامت و موارد مرتبط بوده که سابقه ریاست بیمارستان در دیگر شهر و کارشناسی در معاونت درمان دانشگاه به عنوان ناظر بر عملکردهای بیمارستان ها را داشته که اصلاح فرآیندها و ساختار در این بیمارستان می تواند خروجی این انتصاب را نشان دهد. عبدالله عبادی متولد 1368 سرپرست اورژانس 115 شهرستان با چندین سال سابقه در اورژانس 115 و بیمارستان ها، یا تغییرات ساختاری که طی این مدت در ناوگان اورژانس و پایگاه های جدید نموده است نیز خروجی این انتصاب را نمایان ساخته است. دیگر مدیران استفاده شده در بیمارستان ها و مراکز و استفاده از ظرفیت جوانان، نخبگان و فارغ التحصیلان رشته مدیریت سلامت و دیگر متخصصین نشان از برگ جدید از فعالیت های بهداشت و درمان است.
نگارنده مقاله های تکراری و سناریوی تخریب و مخالف توسعه در شهرستان گچساران با تقلیل بحث به انتشار فعالیت ها در فضای مجازی، استفاده از کلید واژه بلاگری و سایر موارد مشابه سعی دارد خدمات واقعی بهداشت و درمان را به چالش بکشاند. اشاره به حضور مدیر شبکه در فضای مجازی، نه تنها نکته منفی تلقی نمیشود، بلکه یکی از ارکان پاسخگویی، شفافیت و ارتباط با مردم در دنیای مدرن است. فعالیت دکتر رضایی در این حوزه به منظور ارتقاء مشارکت مردمی، ترویج آگاهی سلامت و اطلاعرسانی مستقیم انجام میشود . مخالفین به جای نشستن در پستوها به فضای واقعی، زیر ساخت های بهداشتی و درمانی در روستا ها و مناطق کم برخوردار، بیمارستان های شهر آمده تا تغییرات و اصلاحات و بهبود ساختار ها را مشاهده نمایند.
مخالفین توسعه در شهرستان قدردانی تیم مدیریت بهداشت و درمان شهرستان گچساران از نماینده در انقلاب های ایجاد شده در زیر ساخت های سلامت شهرستان بسیار پریشان بوده و برایشان خوشایند نیست. این در حالی است که نماینده ای در این تراز قطعا در رسیدن به این اهداف وسیع، بزرگ ترین فرصت و پشتیبان بوده است.
بازسازی فضای فیزیکی بخش اورژانس، بهسازی سقف و دیوار کل بیمارستان، استاندارد سازی سیستم روشنایی بیمارستان بر اساس سنجه های بهداشتی، ساخت مسیر انتقال بیماران از اورژانس به بخش های درمانی، ساخت مسیر جدید ورودی بیمارستان، بازسازی ورودی بخش اورژانس و بخش های اصلی بیمارستان، بازسازی فضای فیزیکی واحدهای پشتیبان همچون آشپزخانه، رختشویخانه، سی اس آر و تامین تجهیزات برای آن، ساخت امکانات رفاهی در محوطه بیمارستان، تعویض و خریداری دیگ بخار واحد پسماند، بازسازی کامل سیستم برق اضطراری، خریداری تجهیزات هتلینگ، استاندارد سازی ایستگاه های کاری مطابق با سنجه های اعتباربخشی، استاندارد سازی فضای روشنایی از جمله مهم ترین کارها و خدمات بزرگی است که در بیمارستان شهید رجایی انجام شده است.
تامین تجهیزات چشم پزشکی بالغ بر صد میلیارد ریال، تامین دومین دستگاه سی تی اسکن در شهرستان، سرب کوبی و استاندارد سازی اتاق سی تی اسکن، اصلاح تاسیسات برقی از مهم ترین کارهایی است که سال ها به فراموشی سپرده شد و طی مدت زمان اندک چند ماهه در بیمارستان نرگسی انجام شده است.
تامین تجهیزات سرمایشی، رفاهی، تاسیسات، محوطه سازی و تکمیل نهایی همراه سرای جواد الائمه، بهسازی و اصلاحات عمرانی بیمارستان بر اساس استاتدارد های اعتباربخشی بیمارستانی، ایجاد زیر ساخت های فوق تخصصی به منظور معاینه رتینوپاتی نوزاد بر بالین در بخش مراقبت های ویژه نوزادان برای اولین بار در شهرستان از مهم ترین فعالیت های بی سابقه در بیمارستان بی بی حکیمه (س) شهرستان می باشد.
ورود دو دستگاه آمبولانس بعد از شش سال، طی شش ماه گذشته، عقد تفاهم نامه 4 جانبه بین مجموعه دانشگاه، اورژانس کشور، نفت و استانداری جهت ورود اورژانس هوایی به شهرستان پس از چند سال، اتمام پروژه اورژانس سعادت آباد لیشتر و تحویل موقت آن در کمتر از یک سال از مهم ترین کارهایی است که طی این مدت در اورژانس شهرستان انجام شده است.
خطرسنجی فعال بیماریهای قلبیعروقی
پیش از مدیریت فعلی، برنامه غربالگری بیماریهای قلبیعروقی به صورت غیرفعال اجرا میشد؛ اما با تغییر راهبرد، در شش ماهه دوم سال 1403، 4694 مورد خطرسنجی انجام شد (در مقایسه با 500 مورد پیش از آن). این تحول نتیجه استفاده از پرستاران، ماماها و بهیاران موجود، ایجاد فراخوان عمومی و یکپارچهسازی دادهها با مراکز شهری، روستایی و آزمایشگاه مرکزی است. در نتیجه، صدها مورد دیابت، فشار خون بالا، اختلال چربی و شرایط پرخطر شناسایی شدهاند. طبق مطالعات Lancet Public Health (2022)، چنین غربالگری فعالی میتواند تا 40٪ از مرگهای قلبی را کاهش دهد.
راهاندازی مرکز دولتی طب کار
پاسخ به خلأ تاریخی در ارائه خدمات سلامت شغلی نیز از دیگر اقدامات شاخص در این دوره است. پیش از آن، کارگران و شاغلان صنایع گچساران تنها با هزینههای بالا در بخش خصوصی امکان معاینات شغلی داشتند. مرکز دولتی طب کار با الگوبرداری از تجربه کشورهای توسعه یافته راهاندازی شد که موجب کاهش هزینهها به یکسوم و ادغام این خدمات در نظام مراقبت شبکه گردید. این اقدام نه تنها بیماریهای مزمن را بهموقع شناسایی کرد، بلکه مراقبت مستمر و پروندهمحور را نیز ممکن ساخت. این مرکز می تواند بهواسطه مراقبتهای پیوسته، منجر به بهرهوری اقتصادی، کاهش غیبت از کار و پیشگیری زودهنگام از بیماریهای پرهزینه شود و به ابعاد مختلف توسعه شهرستان کمک نماید.
غربالگری فعال سرطان کولورکتال (روده بزرگ)
یکی از اقدامات نوآورانه دیگر در دوره اخیر، راهاندازی برنامه غربالگری فعال سرطان کولون از بهمن 1403 در شهرستان گچساران بوده است. برخلاف الگوی رایج در کشور که غربالگری به شکل فرصتطلبانه و با تستهای سریع انجام میپذیرد، این برنامه در گچساران بهصورت کاملاً برنامهریزیشده، جمعیتی و با استفاده از نمونهگیری و تحلیل تخصصی در آزمایشگاه مرکزی شهرستان اجرا میشود. این اقدام که با الگوبرداری از راهنماهای بینالمللی و توصیههای سازمان جهانی بهداشت در خصوص جمعیتهای در معرض خطر طراحی شده، موجب افزایش چشمگیر شناسایی موارد مشکوک، ارجاع به موقع بیماران، و ارتقاء سلامت جمعیت هدف شده است. از منظر علمی، غربالگری جمعیتی فعال یکی از مؤثرترین راهکارهای پیشگیری زودهنگام سرطانهای گوارشی و کاهش بار درمانی ناشی از بیماریهای پیشرفته تلقی میشود.
باران سلامت؛ تحقق عدالت در دسترسی خدمات تخصصی در مناطق محروم
در راستای تحقق شاخصهای عدالت در سلامت و کاهش سهم پرداخت از جیب خانوار، طرح ابتکاری «باران سلامت» در شهرستان گچساران اجرا شد. در این طرح، خدمات بهداشتی درمانی بهصورت فعالانه و تخصصی به خانههای بهداشت در روستاهای دوردست ارائه میشود.
برخلاف گذشته که خدمات در این واحدها محدود به مراقبت پزشک و ماما بود، اکنون با اعزام تیمهای مجهز شامل دندانپزشک سیار (با یونیت کامل)، کارشناس آزمایشگاه، و توزیع رایگان مکملهای دارویی، سطح خدمترسانی بهطور چشمگیری ارتقاء یافته است. این خدمات بهطور ویژه برای زنان و کودکان هدفگذاری شدهاند و اثرات قابلتوجهی بر شاخصهایی نظیر DMFT (میانگین دندانهای پوسیده، کشیده یا پرشده) در جمعیت کودکان روستایی داشتهاند. با توجه به اینکه هزینههای دندانپزشکی یکی از اصلیترین عوامل پرداختهای کمرشکن خانوار در ایران به شمار میرود، ارائه رایگان این خدمات در مناطق کمبرخوردار، اقدامی راهبردی در مسیر عدالت سلامت و حفاظت مالی از خانوارها تلقی میشود. این مدل، بهلحاظ کارایی منابع، اثرگذاری اجتماعی، و ارتقاء شاخصهای عدالت، کاملاً قابل الگوبرداری در سطوح ملی است.
مدیریت سلامت، به دانش راهبردی، فهم ساختاری، و رویکرد سیستمی نیاز دارد. شبکه بهداشت و درمان گچساران، در مسیر نوسازی ساختار، ارتقاء خدمات و تحقق عدالت در سلامت گام برداشته است. شبکه گچساران با تعامل سازنده با کلیه ساختارهای برون بخشی، استفاده از ظرفیت های حاکمیت و نماینده مردم در مجلس و هماهنگی کامل با سیاست های دانشگاه و وزارت بهداشت طی ماه های گذشته برنامه های خود را عملیاتی و همچنان بر همین اساس نقش آفرینی خواهد کرد. از نقد منصفانه استقبال میشود، اما در برابر تخریب غیرمنصفانه، مستندات عملکرد شبکه بهداشت و درمان شهرستان گچساران گویاتر از هر ادعایی است.
ضمنا سلسله مقالات در خصوص عملکرد سرپرست بهداشت و درمان شهرستان گچساران ادامه دارد....