تاریخ انتشار
چهارشنبه ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ ساعت ۱۱:۳۸
کد مطلب : ۴۹۵۹۸۴
احتمال خداحافظی با ساختمان صوراسرافیل؛

اولین وزیر پزشکیان استیضاح می‌شود؟

۰
اولین وزیر پزشکیان استیضاح می‌شود؟
کبنا ؛ استیضاح عبدالناصر همتی با ۸۹ امضا به کمیسیون اقتصادی مجلس ارجاع شد. این خبری بود که دیروز از سوی احمد نادری عضو هیئت رئیسه مجلس اعلام شد. بنابراین، وزیر اقتصاد اولین دولتمرد مسعود پزشکیان خواهد بود که با گذشت حدود ۶ ماه از آغاز دولت او استیضاح می‌شود. 
به گزارش کبنا نیوز، چهار وزیر پزشکیان یعنی وزرای اقتصاد، بهداشت، کار و میراث فرهنگی با سختی زیادی از مجلس دوازدهم رای اعتماد گرفتند. وزرایی که به گواه تحلیلگران بیشتر از دیگر اعضای هیئت دولت زیر ذره‌بین هستند. اما شواهد نشان می‌دهد که فعلاً قرعه به نام همتی افتاده تا اولین وزیری باشد که روی پل استیضاح می‌رود. علت این استیضاح، نوسانات شدید قیمت دلار است. 
بازگشت به عقب
همتی در دوران ریاست خود بر بانک مرکزی نیز هدف همین انتقادات قرار داشت. در آن زمان مخالفان و منتقدان حسن روحانی، روئسای بانک مرکزی را در دوران مذاکرات، اجرای برجام و بحران پس از خروج ترامپ به شدت تحت انتقاد قرار می‌دادند. این انتقادات به خصوص در دوران پس از ۹۷ که آغاز مجدد بحران اقتصادی بود، بالاتر رفت. همتی نیز دقیقا در همین برهه زمانی رئیس کل بانک مرکزی بود و این جایگاه را تا سال ۱۴۰۰ حفظ کرد. این بار او در قامت وزیر اقتصاد زیر ضربه همان طیف قرار دارد. در حال حاضر آنچه مشخص است، به ما نشان می‌دهد که سیاست‌های همتی مورد انتقاد است. چون امروز او به عنوان وزیر اقتصاد در معرض برکناری احتمالی قرار گرفته و انتقادی متوجه محمدرضا فرزین که به فاصله یک سال پس از رفتن همتی از ساختمان میرداماد به جای او نشست و جایگزین علی صالح‌آبادی شد، نیست. 
نوسانات بازار
از زمانی که ترامپ یادداشت ریاست‌جمهوری خود را امضا و بازگشت سیاست فشار حداکثری را اعلام کرد، بازار ارز و سکه در ایران نیز به تلاطم افتاد. دلار آمریکا تا سقف نزدیک به ۹۵ هزار تومان نیز رسید و سکه طلا نیز قیمت ۷۸ میلیون تومانی را تجربه کرد. هرچند این افزایش با کاهش رو‌به‌رو شد، اما برخی نیز معتقدند این تلاطم ارتباطی با تهدید ترامپ ندارد. علیرضا سلیمی، نماینده مجلس در این باره به نامه‌نیوز گفت: «این افزایش قیمت دلار ربطی به تهدید ترامپ ندارد، چون مولفه‌های اقتصادی کشور هنوز تغییر نکرده‌اند. این وضعیت می‌تواند با اقداماتی کنترل شود. نخست عده‌ای با هدف سوداگری دنبال ایجاد تلاطم در بازار هستند که باید با آنها برخورد کرد. ثانیا سیاست‌های دولت در این حوزه باید دستخوش تغییر شود. ثالثا بعضی اظهارنظر‌های مسئولان دولتی به طور مشخص وزیر اقتصاد باید متوقف شود، چون تحریک کننده بازار است. رابعا تیم اقتصادی دولت نیز باید بیشتر با هم هماهنگ شوند.»
حسین سلیمی، رئیس انجمن سرمایه‌گذاری خارجی اتاق بازرگانی ایران نیز در گفتگویی که با خبرگزاری مهر داشت، به این موضوع پرداخت و نظری متفاوت از این نماینده مجلس داشت. او گفت: «نوسانات اخیر بازار ارز، دلایل سیاسی دارد که مهم‌ترین آن، جنگ تجاری بین آمریکا و سایر کشور‌ها است. روند هیجانی افزایش قیمت دلار پس از روی کار آمدن ترامپ و به دلیل تحریم‌های آمریکا علیه ایران آغاز شد که این موضوع اثرات منفی بر اقتصاد ایران داشته است.» 
این فعال اقتصادی با اشاره به اینکه اکثر مردم از میزان ذخایر ارزی کشور اطلاعی ندارند، افزود: «این ناآگاهی سبب شده تا مردم با ترس به سمت خرید سکه و طلا ترغیب شوند، که این امر خود تأثیرات تورمی در پی دارد. در حالی که افزایش قیمت دلار هیچ ارتباطی به کمبود منابع ارزی ندارد، زیرا صادرات غیرنفتی ایران ۱۸ درصد افزایش یافته و بانک مرکزی هم منابع ارزی کافی برای تأمین نیاز‌های بازار را در اختیار دارد.»
سلیمی در خصوص فعالیت نوسان‌گیری از سوی فعالان بازار ارز نیز گفت: «این افراد با سو استفاده از فضای سیاسی ایجاد شده، به دنبال کسب سود خود از طریق افزایش قیمت و ایجاد نگرانی در بازار هستند. افزایش قیمت طلا و سکه نیز تا حد زیادی به دلیل رشد بی‌سابقه قیمت طلای جهانی ناشی از جنگ تجاری آمریکا رخ داده و دلالان و سوداگران بازار طلا نیز با دامن زدن به هیجانات کاذب، به دنبال برهم زدن ثبات بازار هستند.»
چه خواهد شد؟
تیمی که در مجلس استیضاح همتی را دنبال می‌کند، در خارج از مجلس نیز به فعالیت رسانه‌ای در این خصوص می‌پردازد. حسین صمصامی، نماینده مجلس، عضو کمیسیون اقتصادی و تئوریسین امکان کاهش قیمت دلار به کانال ۲۰ هزارتومان از جمله آنان است که دیروز گفتگویی با همشهری نیز داشت. او البته بدون اشاره به تحرکات بیرون از مجلس خود، بر این موضوع تاکید کرد که هیئت رئیسه مجلس بر خلاف آئین‌نامه استیضاح همتی را مسکوت گذاشت. البته در نیمه دی‌ماه استیضاح پاکنژاد وزیر نفت و همتی به طور همزمان در مجلس مطرح بود. اما در حال حاضر استیضاح وزیر اقتصاد به جریان افتاده است. با توجه به تحرکات این تیم اقتصادی، باید دید که استیضاح همتی که به زودی به صحن خواهد آمد چه سرنوشتی پیدا می‌کند. او یا دوباره رای اعتماد می‌گیرد یا رای عدم اعتماد اخذ می‌کند و از ساختمان خیابان صوراسرافیل می‌رود.
زندگینامه: عبدالناصر همتی (۱۳۳۶-)
عبدالناصر همتی در سال ۱۳۳۶ در کبودرآهنگ، استان همدان متولد شد. وی هم اکنون وزیر اقتصاد در دولت چهاردهم است.
عبدالناصر همتی
عبدالناصر همتی زادهٔ ۱۳۳۶ سیاستمدار و اقتصاددان ایرانی است، که هم‌اکنون به عنوان رئیس کل بانک مرکزی ایران و نیز استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران فعالیت می‌کند.
وی دانش‌آموخته دکترای اقتصاد از دانشگاه تهران است و فعالیت سیاسی خود را از سال ۱۳۵۹ در سازمان صدا و سیما آغاز کرد و تا ۱۳۶۸ به عنوان مدیرکل خبر فعالیت نمود و از ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۳ معاون سیاسی سازمان صدا و سیما بود.
او از سال‌های ۱۳۷۳ تا ۱۳۸۵ به مدت ۱۲ سال، ریاست بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران برعهده داشت. وی از ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۲ برای مدت ۷ سال مدیرعامل بانک سینا و از ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵ نیز مدیرعامل بانک ملی ایران بود. همتی از ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۷ برای بار دوم ریاست بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران را برعهده داشت. او به مدت ۵ سال در زمان ریاست جمهوری حسن روحانی عضو کمیته اقتصادی شورای عالی امنیت ملی بود.
او به مدت ۵ سال در زمان حسن روحانی عضو کمیته اقتصادی شورای عالی امنیت ملی بود.
او در ادامه برای بار دوم با حکم طیب‌نیا، به ریاست بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران منصوب شد.
وی درجه دکترای اقتصاد خود را در سال ۱۳۷۲ از دانشگاه تهران اخذ و رساله خود را با حضور در دانشگاه لندن تکمیل کرد و به اتمام رساند.
 عبدالناصر همتی از سال ۱۳۸۰ تاکنون به مدت شش دوره لاینقطع ریاست شورای عالی شرکت بیمه اتکایی آسیایی (کمیسیون اقتصادی - سیاسی آسیا و اقیانوسیه سازمان ملل متحد - اسکاپ) مستقر در بانکوک پایتخت تایلند را بر عهده دارد که با رای مستقیم روسای بیمه ۱۰ کشور مهم آسیایی به این سمت انتخاب شده‌ است.
هیات دولت جمهوری اسلامی ایران در جلسه روز چهارشنبه سوم مرداد ۱۳۹۷ خود به عبدالناصر همتی به عنوان رئیس کل جدید بانک مرکزی رای اعتماد داد.
تحصیلات
او با رتبه یک دوره کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه تهران را آغاز کرد؛ سپس در همان دانشگاه فوق لیسانس خود را دریافت کرد و درجه دکترای اقتصاد خود را در سال ۱۳۷۲ از دانشگاه تهران اخذ و رساله خود را با حضور در دانشگاه لندن تکمیل کرد و به اتمام رساند.عبدالناصر همتی دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران است و یکی از معدود استادان تدریس کننده اقتصاد کلان و اقتصاد انرژی در دانشگاه‌های ایران است.
تالیفات و پژوهش‌ها
 عبدالناصر همتی دارای تالیفات و پژوهش‌های زیادی در رشته اقتصاد است که مهمترین آنها کتاب «اقتصاد کلان، مقدمه‌ای بر سیاست‌های پولی و مالی» است. این کتاب چندین بار تجدید چاپ شده‌است. کتاب‌های «توسعه اقتصادی»، «مشکلات اقتصادی جهان سوم» و «اقتصاد نفت» نیز از تالیفات اوست. وی چندین کتاب ترجمه و ده‌ها مقاله علمی که در نشریات و کنفرانس‌های بین‌المللی ارائه کرده‌است در کارنامه خود دارد.
دوره‌های علمی
  • دوره حسابرسی مؤسسه کوپرزاند لیبراند ۱۳۵۶
    دوره تحقیقاتی ـ مطالعاتی در رشته اقتصاد در دانشگاه لندن ۱۳۷۰
ترجمه‌ها و مقالات
  • اقتصاد کلان (مقدمه ای بر سیاستهای پولی و مالی)، تألیف، مؤسسه علوم بانکی، چاپ اول ۱۳۷۲ چاپ دوم ۱۳۷۴ چاپ سوم سال ۱۳۸۰
    توسعه اقتصادی، تألیف، چاپ اول ۱۳۷۶، انتشارات سروش
    اقتصاد نفت، تألیف، چاپ اول، ۱۳۷۴، انتشارات سروش
    مشکلات اقتصادی جهان سوم، تألیف، چاپ اول، ۱۳۶۶ چاپ دوم، ۱۳۶۹، انتشارات سروش
    مبانی نظری و عملی بیمه، ترجمه، چاپ اول، ۱۳۸۱، انتشارات بیمه مرکزی ایران
    اقتصاد انرژی تألیف چاپ اول ۱۳۸۳ انتشارات مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژیالگوی عرضه نفت کشورهای غیر اوپک (مجله تحقیقات اقتصادی ـ ۱۳۷۵)
    پیامدهای اقتصاد وابسته به نفت (نشست علمی دانشگاه آزاد اسلامی ـ تهران ۱۳۷۳
    تنظیم فعالیت شرکتهای بیمه در اقتصادهای در حال رشد (نشست علمی اتحادیه بیمه گران کشورهای در حال توسعه ـ نپال ـ کاتماندو ۱۳۷۹)
    جایگاه جهان سوم در نظم نوین جهانی (نشست انجمن مدیران صنایع ـ ۱۳۷۱)
    جایگاه بیمه در اقتصاد ایران (نشست علمی انجمن اقتصاددانان ایران ـ ۱۳۷۸)
    لزوم ایجاد صندوق جبران خسارتهای ملی (فصلنامه صنعت بیمه ـ شماره ...)
    جایگاه صنعت بیمه در اقتصاد و راه‌های توسعه آن (فصلنامه صنعت بیمه شماره ۳۵)
    صنعت بیمه: عملکردها و برنامه‌ها (فصلنامه صنعت بیمه شماره ۳۹)
    جایگاه بیمه در اقتصاد بدون نفت (فصلنامه صنعت بیمه شماره ۴۳)
    ضرورت تقویت نظارت بر بازارهای بیمهای در کشورهای در حال توسعه (فصلنامه صنعت بیمه شماره ۵۸)
    بیمه‌های زندگی (عمر)، رفاه اجتماعی و توسعه اقتصادی  بیمه لازمه تجارت (نشریه بررسیهای بازرگانی شماره ۱۱۴)
    تحلیل تأثیر صنعت بیمه بر فعالیتهای اقتصادی ایران ۱۳۷۷
    تغییراتی در ساختار بیمه کشور ضروری است ۱۳۷۷
    نقش بیمه خانوار در توسعه اقتصادی کشور (فصلنامه صنعت بیمه شماره ۵۱)
    صنعت بیمه در اقتصاد ایران (فصلنامه صنعت بیمه شماره ۴۹)
    منابع بیمهای و بیمه اتکایی در آسیای مرکزی (کنفرانس بیمه گران، آسیا و آفریقا ـ زیمبابوه ـ هراره ـ ۱۳۸۱)
    فرصتهای حال و آینده در بازار در حال رشد ایران (کنفرانس بیمه خاورمیانه ـ بحرین ـ منامه ـ ۱۳۸۲)
    برآورد نرخ مؤثر حمایت محصولات تولیدی شرکت موتوژن (مجله پژوهشهای بازرگانی ـ ۱۳۸۲)
    و ده‌ها مقاله اقتصادی در نشریات سیاسی و اقتصادی کشور
سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری
عبدالناصر همتی در ۲۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ برای انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری نامزد شد و در تاریخ ۴ خرداد ۱۴۰۰ در میان ۷ نامزد تایید صلاحیت شده این انتخابات از سوی شورای نگهبان قرار گرفت. عبدالناصر همتی در تاریخ ۹ خرداد ۱۴۰۰ به خاطر حضور در انتخابات از ریاست بانک مرکزی دولت روحانی کنار گذاشته شد. همتی در این انتخابات از ابراهیم رئیسی شکست خورد.
دولت چهاردهم
نمایندگان مجلس بعد از پایان بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی کابینه چهاردهم، با ۱۹۲ رای از مجموع ۲۸۸ رای ماخوذه، به عبدالناصر همتی برای تصدی وزارت امور اقتصادی و دارایی اعتماد کردند. همتی رئیس کل بانک مرکزی در دولت دوازدهم بود که مسعود پزشکیان او را به عنوان وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی به مجلس معرفی کرد.
نام شما

آدرس ايميل شما

فیلم | راهپیمایی 22 بهمن‌ماه یاسوج

فیلم | راهپیمایی 22 بهمن‌ماه یاسوج

راهپیمایی 22 بهمن‌ماه 1403 در شهر یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد با حضور اقشار ...
آیا ترامپ واقعا به دنبال یک توافق هسته‌ای جدید با ایران است؟

آیا ترامپ واقعا به دنبال یک توافق هسته‌ای جدید با ایران است؟

دونالد ترامپ همچنان بر فشار حداکثری علیه ایران تأکید دارد، اما اظهاراتش نشان‌دهنده تناقض ...
ترامپ بالاخره درمورد ایران چه خواهد کرد؟

ترامپ بالاخره درمورد ایران چه خواهد کرد؟

در عمل، ترامپ احتمالاً فشار اقتصادی بسیار بیشتری اعمال خواهد کرد و در عین حال از تهدید ...
1