تاریخ انتشار
يکشنبه ۵ ارديبهشت ۱۴۰۰ ساعت ۱۱:۵۳
کد مطلب : ۴۳۳۴۰۲
بحث و بررسي درباره مصاديق كانديداتوري در «جبهه اصلاحات ايران» جدي‌تر مي‌شود

سر در گمی اصلاح‌طلبان در ایستگاه 1400

۱
۰
سر در گمی اصلاح‌طلبان در ایستگاه 1400
کبنا ؛حسين مرعشي، سخنگوي كارگزاران سازندگي می‌گوید: امروز ما اسامي 4 كانديداي پيشنهادي خود (كارگزاران) را به جبهه اصلاحات ارايه مي‌كنيم.
اين هفته و هفته بعد قرار است گفت‌وگوها و رايزني‌هاي اصلاح‌طلبان درباره كانديداي نهايي با جديتي دوچندان دنبال شود. آن‌گونه كه اعضاي «جبهه اصلاحات ايران» طي روزهاي گذشته خبر داده‌اند گويا قرار است طي روزهاي پيش‌رو بحث درباره تعيين مصاديق كانديداتوري را كليد بزنند و احتمالا رايزني‌ها و بررسي‌هاي احزاب اصلاح‌طلب تا هفته بعد هم با همين جديت و فشردگي در دستوركار آنان خواهد بود؛ رايزني‌هاي درون‌گفتماني با محوريت احزاب اصلاح‌طلب تا هر كدام از اين احزاب بتوانند آراي بيشتري را براي كانديداي موردحمايت خود جمع كرده و در راي‌گيري اوليه جبهه اصلاحات ايران دست بالا را در اختيار داشته باشند. كانديداهاي احتمالي كه ابتدا بايد دست‌پايين 15 راي از آراي اعضاي «جبهه اصلاحات ايران»را به جيب بزنند تا بتوانند در فهرست اوليه اصلاح‌طلبان جايي براي خود دست و پا كنند. در اين بين بحث درباره چهره‌هاي مختلف همچنان ادامه دارد اما گويا حزب كارگزاران سازندگي قصد دارد در اين دوره متفاوت ظاهر شود و جريان تازه‌اي به راه بيندازد.  كارگزاراني‌ها كه در بزنگاه‌هاي انتخاباتي و غيرانتخاباتي يكي، دو دهه گذشته نيز گاهي همچون تجربه انتخابات مجلس يازدهم، به‌‌رغم عدم انتشار فهرست از جانب مجموعه اصلاح‌طلبان، اقدام به ارايه فهرستي نصفه و نيمه كرد، حالا در آستانه انتخابات پيش‌رو از جمله طيف‌هايي است كه از ماه‌ها پيش درباره احتمال پي گرفتن مسيري متفاوت از مجموعه اصلاح‌طلبان مطرح بوده است. اين‌بار اما يكي از اعضاي شاخص اين حزب خود مسيري متفاوت از كليت حزب پيش گرفته است. فائزه هاشمي، دختر آيت‌الله هاشمي، پدر معنوي كارگزاران سازندگي كه با حضور در يك اتاق مجازي گفت‌وگو در «كلاب‌هاوس» برخلاف ديگر كارگزاراني‌ها كه برخي از حضورشان در انتخابات حتي در صورت ردصلاحيت كانديداهاي اصلاح‌طلب مي‌گويند. البته اين موضع درحالي با انتقاد نسبي ديگر چهره‌هاي اصلاح‌طلب مواجه شد كه سفت‌وسخت‌ترين موضع را خود كارگزاراني‌ها داشتند. آن‌هم در حالي كه محسن هاشمي، رييس شوراي شهر تهران و برادر بزرگ فائزه هاشمي حالا نيز از جمله گزينه‌هاي جدي كارگزاران براي انتخابات رياست‌جمهوري است كه البته او نيز چندماه پيش با اظهارات متفاوتي درباره رياست‌جمهوري خبرساز شده بود. زماني كه گفته بود بايد در صحت عقل كسي كه در اين شرايط به كانديداتوري فكر كند، ترديد كرد. محسن هاشمي البته به تازگي موضعي خلاف آن گفته‌ها را با صراحتي بيشتر مطرح كرده و درنتيجه برخي ناظران، اين روش كجدار و مريز او را به عنوان راهبرد و استراتژي تبليغاتي- انتخاباتي‌اش تحليل كرده و مي‌گويند او خواسته به اين ترتيب، زودتر از موعد به دام تخريب‌هاي رقيب نيفتد. هرچند به باور بسياري، او حالا هم دغدغه تاييد صلاحيت دارد و هم اينكه مورد اجماع اصلاح‌طلبان باشد.
شگفتي كارگزاران
حسين مرعشي، سخنگوي كارگزاران سازندگي در اين شرايط از برنامه‌هاي اين تشكل سياسي به خبرگزاري برنا گفته است. او همزمان به راهبرد «جبهه اصلاحات ايران» نيز پرداخته و با تاكيد بر كانديداهاي متعدد اين جريان و ورود به بررسي مصداقي طي هفته آينده، بر اجماع كامل اصلاح‌طلبان تاكيد كرده و در ادامه گفته است: «امروز ما اسامي 4 كانديداي پيشنهادي خود (كارگزاران) را به جبهه اصلاحات ارايه مي‌كنيم و اسامي را در دقيقه ۹۰ رو مي‌كنيم؛ چون شايد در زمان نام‌نويسي، يكي از دوستان ما نام‌نويسي كند و از شگفتي‌هاي انتخابات باشد اما درنهايت افرادي كه به دولت انقلابي پُز و شعار مي‌دهند بايد اين را بدانند كه دولت جمهوري اسلامي بايد دولتي باشد كه مردم بپسندند.»
محسن هاشمي‌رفسنجاني، اسحاق جهانگيري و محمدجواد ظريف طي هفته‌هاي گذشته به عنوان گزينه‌هاي احتمالي كارگزاران سازندگي در انتخابات رياست‌جمهوري مطرح بودند. در اين ميان درحالي كه گفته‌هاي اخير هاشمي نشان داده كه او تمايل به كانديداتوري دارد اما به شرط رفع نگراني‌هايش! درباره اسحاق جهانگيري درحالي تاكنون اخبار متناقضي منتشر شده كه سال گذشته برخي مي‌گفتند كه جهانگيري حتي تشكيلات سازماني را كه براي انتخابات فراهم كرده بود، تعطيل كرده و تصميم قطعي خود را براي عدم كانديداتوري گرفته است. اما از سال جديد زمزمه‌هايي دوباره درباره احتمال كانديداتوري او شنيده شد. با اين حال چنانچه جهانگيري تصميم خود را براي كانديداتوري بگيريد، احتمالا از ميان ديگر احزاب اصلاح‌طلب چندان حاميان جدي و مهمي نخواهد داشت. چه آنكه برخلاف محبوبيت چندسال پيش، حالا به خاطر تداوم حضورش در دولت و عملكرد ضعيف دولت محل انتقاد است. اما به‌هرحال مشخص است كه كانديداتوري او همزمان با كانديداتوري ظريف عملياتي نخواهد بود و احتمالا تنها يكي از اين دو به ميدان مي‌آيند.
شنيده‌ها حاكي از آن است كه رايزني‌هاي فشرده‌اي درباره محمدجواد ظريف نيز شكل گرفته و باتوجه به اينكه او فعلا حاضر به كانديداتوري نيست، اين بحث‌ها را بايد منتفي بدانيم. ديروز مرعشي حملات به ظريف و مذاكرات را نشان از «عقب‌ماندگي سياسي» خوانده و گفته است: «ظريف در فضاي سياسي ايران طرفداراني جدي دارد و آمدن به تصميم خودش است.» پيش از اين هم ديگر اعضاي كارگزاران ظريف را كانديداي جدي خود اعلام كرده بودند. به‌هرحال احتمالا تا پيش از شروع نام‌نويسي كانديداها خبر تازه‌اي از ظريف منتشر نشود.
فارغ از اين 3 گزينه كه بارها از آنها شنيده‌ايم اما اينكه گزينه چهارم و احتمالا همان شگفتي كارگزاران چه كسي است، محل تامل است. گزينه‌اي كه اگرچه برخي معتقدند فائزه هاشمي خواهد بود اما به نظر مي‌رسد اين شگفتانه كسي نباشد جز غلامحسين كرباسچي، دبير كل كارگزاران سازندگي!
تاجزاده مجرم امنيتي نبوده
بحث درباره كانديداتوري سيدمصطفي تاجزاده اما اگرچه او گفته هنوز درحال بررسي است اما تا همين جا هم به موضوع داغي تبديل شده است. به‌طور كلي تقريبا بسياري از احزاب و چهره‌ها كانديداتوري او را مثبت ارزيابي كرده‌اند. هرچند اين موضوع مخالفاني هم ميان اصلاح‌طلبان دارد؛ مخالفاني كه البته از اظهارنظر صريح پرهيز دارند اما سعي مي‌كنند آن را در چارچوب يك اقدام شخصي در نظر بگيرند. در اين بين گويا كارگزاراني‌ها چندان از اين اتفاق خوشحال نيستند. محمد عطريانفر، ديگر عضو ارشد كارگزاران در اين باره به خبرگزاري برنا گفته است: «نظر خاصي در اين باره ندارم، تاجزاده از دوستان خيلي خوب ماست ولي تا اين لحظه هيچ توضيح منطقي براي
حضورشان مطرح نشده است. هر شهروند ايراني مي‌تواند در انتخابات شركت كند؛ لكن يك‌سري مختصاتي در قانون اساسي تعريف شده براي كانديداهاي رياست‌جمهوري كه مرجع تشخيص شوراي نگهبان است. تصور نمي‌كنم كه چرا دوست عزيزمان تاجزاده با توجه به اين محدوديت‌ها و ملاك‌ها اقدام به طرح نام خود كرد. ضمن اينكه كلا جبهه اصلاحات اين شيوه از طرح نامزدهاي انتخاباتي را كه به‌صورت منفرد و مستقل و بدون توافق و تفاهم صورت مي‌گيرد، نمي‌پسندد. براي اين حضور هيچ‌گونه توافقي حول محور خاتمي صورت نگرفته از اين جهت من خيلي اين شيوه ورود را نمي‌پسندم.» مرعشي نيز پاسخ مشابهي در اين باره داده و گفته است: «هر كسي حق دارد كانديدا شود و اگر كسي مي‌خواهد كانديداي جبهه اصلاحات ايران باشد، بايد برنامه خط مشي و اصول جبهه اصلاحات را بپذيرد.» با اين حال تاجزاده تنها نيست و برخي از اصلاح‌طلبان از كانديداتوري او حمايت مي‌كنند. ديروز جواد امام، مديرعامل بنياد باران، در گفت‌وگو با اعتمادآنلاين گفته است: «آقاي تاجزاده مجرم امنيتي نبوده، بلكه اتهام سياسي داشته و زنداني سياسي بوده است؛ تاجزاده نه دزدي كرده و نه مشكل امنيتي داشته كه بگوييم بايد حتما رد صلاحيت شود. آقاي تاجزاده به راحتي اعلام كرده كه چنين اراده‌اي دارد، اما در عين حال گفته كه هنوز به جمع‌بندي نهايي نرسيده است. اينكه برخي بگويند تاجزاده منتظر است تا شوراي نگهبان ايشان را رد كند و حجتي براي تحريم انتخابات رياست‌جمهوري داشته باشند حرف بي‌ربطي است.»

جدی‌ترشدن نامزدی تاجزاده در انتخابات
پس از اعلام موضع تاجزاده، محمد عطریانفر در گفت‌وگویی نسبت به نامزدشدن احتمالی تاجزاده واکنش نشان داد و به «برنا» گفت: «تاجزاده از دوستان خیلی خوب ماست، ولی تا این لحظه هیچ توضیح منطقی برای حضورشان مطرح نشده است. هر شهروند ایرانی می‌تواند در انتخابات شرکت کند، لکن یکسری مختصات در قانون اساسی تعریف‌ شده برای کاندیداهای ریاست‌جمهوری که مرجع تشخیص شورای نگهبان است. تصور نمی‌کنم که چرا دوست عزیزمان تاجزاده با توجه به این محدودیت‌ها و ملاک‌ها اقدام به طرح نام خود کرد. ضمن اینکه کلا جبهه اصلاحات این شیوه از طرح نامزدهای انتخاباتی را که به‌صورت منفرد و مستقل و بدون توافق و تفاهم صورت می‌گیرد، نمی‌پسندد. برای این حضور هیچ‌گونه توافقی حول محور خاتمی صورت نگرفته است، از این جهت من خیلی این شیوه ورود را نمی‌پسندم».
غلامحسین کرباسچی هم درباره این موضوع به کنایه سخن گفت و در گفت‌وگو با «ایلنا» مطرح کرد: «من با اصل اعلام کاندیداتوری فردی مخالف نیستم، مخصوصا ایشان که یکسری صحبت‌هایی داشته‌اند و بعضی از دوستان هم به آن اشکال وارد کرده‌اند. به نظرم خوب است اگر وزارت کشور و شورای نگهبان ایشان را تأیید کنند و فکر می‌کنم این امر امتحان خوبی است که مشاهده کنیم مردم این نوع لحن و گفتار را انتخاب می‌کنند یا خیر».
حالا اما جواد امام، از نیروهای نزدیک به سیدمحمد خاتمی در دفاع از تاجزاده به «اعتمادآنلاین» گفته است: «آقای تاجزاده مجرم امنیتی نبوده بلکه اتهام سیاسی داشته و زندانی سیاسی بوده است؛ تاجزاده نه دزدی کرده و نه مشکل امنیتی داشته که بگوییم باید حتما رد صلاحیت شود. آقای تاجزاده به‌راحتی اعلام کرده که چنین اراده‌ای دارد، اما درعین‌حال گفته که هنوز به جمع‌بندی نهایی نرسیده است». او ادامه داد: «اینکه برخی بگویند تاجزاده منتظر است تا شورای نگهبان ایشان را رد کند و حجتی برای تحریم انتخابات ریاست‌جمهوری داشته باشند، حرف بی‌ربطی است. ایشان فعال سیاسی و منتقد وضع موجود است و علنا نیز تمام نظرات و نقدها را می‌گوید و اقدامات خوب حاکمیتی را احترام و حمایت و بقیه موارد را نیز به‌صراحت اعلام می‌کند؛ شاید برخی این صراحت لهجه را برنمی‌تابند. 
 اگر انتخابات آزاد می‌خواهیم، مردم باید تشخیص دهند که آقای تاجزاده صلاحیت دارد سکان ریاست‌جمهوری را در دست بگیرد یا خیر».
جواد امام با تأکید بر این مسئله که حبس با اتهام سیاسی تاجزاده مانعی برای حضور او در عرصه انتخابات و رقابت نیست، گفت: «در خیلی از کشورهای دنیا افراد از درون زندان برای حضور در رقابت‌های انتخاباتی ثبت‌نام می‌کنند. امیدواریم شاهد تغییر رویکردی در مسئله بررسی صلاحیت‌ها و برگزاری انتخابات باشیم تا امکانی فراهم شود و همه کسانی که واجد شرایط هستند، در معرض رأی قرار بگیرند و مردم نیز رأی دهند تا صلاح کشور و نظام محقق شود».
محمدعلی ابطحی، از اعضای مجمع روحانیون مبارز هم از تاجزاده دفاع کرده و گفته است: «حضور آقای تاجزاده را در انتخابات ریاست‌جمهوری بسیار مثبت می‌دانم و باید از ایشان تقدیر کرد که در این شرایط کاندیدای ریاست‌جمهوری شده است. ای کاش مشکلی در راه رقابت برای ایشان به وجود نیاید و شورای نگهبان و نهادهای نظارتی مانعی نباشند. حضور شخصی مثل تاجزاده می‌تواند انتخابات را جدی کند و فضای جدیدی را در تصمیم‌گیری مردم برای شرکت در انتخابات به وجود بیاورد. معتقدم آقای تاجزاده می‌تواند به پدیده انتخابات کمک کند و مشارکت را بالا ببرد. مصطفی تاجزاده که در درون جبهه اصلاح‌طلبان است، سقف مطالبات را مطرح می‌کند و در مقابلش کسانی هستند که کف مطالبات را مطرح می‌کنند؛ معتقدم این بهترین شرایط است که مردم بین سقف و کف، بخشی‌ را که می‌خواهند نماینده داشته باشد، انتخاب کنند».
با جمع این نظرات به نظر می‌رسد حضور تاجزاده به‌دلیل مواضع متفاوتی که در همه این‌ سال‌ها درباره مسائل مختلف سیاسی اتخاذ کرده، مخالفان و موافقان سرسختی دارد و نکته جالب این است که تاجزاده علاوه بر آنکه در آماج حملات اصولگرایان قرار دارد، از میان نیروهای اصلاح‌طلب هم مخالفان مهمی دارد که البته شاید این تفاوت دیدگاه‌ها یادآور اختلاف‌نظرهایی باشد که میان دو جناح چپ و راست اصلاحات در میان دهه 70 وجود داشت. به هر روی اگر تاجزاده واقعا بنای نامزدی در انتخابات را داشته باشد، با علم به این موضوع وارد خواهد شد که احتمال ردصلاحیتش بالاست؛ هرچند صرف حضور او و فارغ از نتیجه بررسی صلاحیت‌ها می‌تواند تنور انتخابات را گرم کند.
با این وجود اینگونه به نظر می‌رسد که اصلاح‌طلبان برای انتخابات ریاست جمهوری 1400 دست‌شان فعلاً خالی است، کنار رفتن سید حسن خمینی و مجاب نشدن ظریف برای پذیرفتن عبای کاندیداتوری اصلاح طلبان در 1400 و مشکل دار بودن برخی کاندیداهای دیگر این جریان سیاسی را فعلاً سردر گم کرده است. اصلاح طلبان مجبور هستند که نهایتاً یا به یک گزینه تحمیلی تن بدهند و یا با کسی وارد این رقابت شوند که کاندیدای پنجم و یا ششم آنها، محسوب شود.
نام شما

آدرس ايميل شما

Iran, Islamic Republic of
این تاجزاده مگر درک ازمسائل نداره ایشون اولا ردصلاحیت میشود ثانیا کی بهش رای میده .فقط اعتراض میکنه بدون هیچ پشتوانه ای
آژیر قرمز خودکشی

آژیر قرمز خودکشی

14 ماه می‌شود که کرونا در کشور می‌تازد و مردم مجبور به کاهش مراودات، خانه‌نشینی و انزوا ...
این ۵ وسیله در حالت خاموش هم برق مصرف می‌کنند

این ۵ وسیله در حالت خاموش هم برق مصرف می‌کنند

آیا می‌دانستید لوازم خانگی می‌توانند یک زندگی «پنهان» داشته باشند و حتی زمانی که دکمه‌ ...
از خاتمی تا ظریف

از خاتمی تا ظریف

پس از نهی آیت‌الله سید‌حسن خمینی برخی رسانه‌های رقیب با طرح این مساله که پروژه انتخاباتی ...
1