تاریخ انتشار
شنبه ۳۱ فروردين ۱۳۹۸ ساعت ۲۰:۴۷
کد مطلب : ۴۰۸۸۲۶
در گفتوگویی مطرح شد
آلرژی فصلی و طب سنتی
۱
کبنا ؛آلرژی فصلی در تمام فصول سال ممکن است به وجود آید ولی با شروع فصل بهار نمود آن بیشتر شده و درصد زیادی از مردم دچار آلرژی فصلی با علائم اشکریزش، آبریزش بینی، خارش گلو و خارشهای پوستی میشوند. یکی از علل بروز علائم، گردهافشانی گلها و گیاهان در این فصل است.
در طب سنتی ایران امکان بروز آلرژی در افرادی که مزاج گرم دارند یا مزاج آنها به هر علتی به سمت گرمی رفته است وجود دارد.
*پیشگیری و درمان آلرژی با طب سنتی
*از مهمترین اقدامات، کاهش میزان غذاست. در فصل بهار باید از پرخوری اجتناب شود و بیماران مستعد از مصرف گوشتهای سخت هضم و غذاهای چرب تا حد امکان پرهیز کنند و تحمل گرسنگی و تشنگی و کمخوابیدن را داشته باشد تا ماده این بیماری از بدن دفع شود و در صورت نیاز به مصرف گوشت، گوشت بلدرچین و کبک را در برنامه غذایی خود بگنجاند.
*باید از مصرف سبزیجات مانند تره، پیاز، شاهی و سیر و تنقلاتی مانند گردو و مصرف پنیر جداً پرهیز شود.
*مصرف غذاهای شور و ترش و میوههای آبکی از عوامل تشدیدکننده این بیماری هستند.
*در درمان آلرژی و یا حتی زمانی که فرد واکنشهای آلرژیک را خود مشاهده نمود، میتوان از گیاهان با طبع خشک بهصورت شربت، عرق و یا دمکرده استفاده کرد، بهطور مثال استفاده از شربتهای خاکشیر و نارنج، آبزرشک، آبغوره، شربت آبلیمو و دمکرده کاسنی و یا عرق آن توصیه میگردد.
*خوب است که در این فصل بدن را به روزهداری عادت دهیم و از آشهای ساده با طعم متمایل به ترشی مثل آش آلو و آش سرکه و آشانار بهصورت هفتگی حداقل دو تا سه وعده استفاده شود.
*مصرف کاهو و شربت سکنجبین که از سنتهای پیشینیان است در این ایام میتواند به رفع خشکی و خارشهای شدید پوستی کمک کند.
*از دیگر توصیههای غذایی که بیماران باید رعایت کنند، عدم مصرف ادویهجات تند در این ایام بوده و بهتر است کسانی که دچار خارش مزمن پوست هستند، غذاهایی حاوی کدو و اسفناج را بیشتر مصرف کنند.
*بیماران باید از خوابیدن در روز و در معرض باد سرد قرار گرفتن پرهیز کنند و تا حد امکان سر خود را با پوشش مناسب بپوشانند. حتی بهتر است در این ایام هنگام خواب، سر نسبت به بدن در موقعیت بالاتری قرار بگیرد تا مواد بهراحتی از مسیرهای خروجی دفع شده و در سر نمانند.
*معمولاً با شروع آلرژی، در ابتدا میزان آبریزش زیاد است. در حد امکان با مصرف داروهای مختلف نباید مانع خروج ماده شد بلکه پیشنهاد میشود به کمک بخور با گیاهانی مانند بابونه رطوبتها را رقیق کرده و به دفع ماده کمک شود.
*بهتر است در ابتدای آغاز حساسیت و آلرژی که علائم عطسه و آبریزش بینی وجود دارد، استحمام صورت نگیرد و کسانی هم که زیاد دچار این بیماری میشوند توجه خاصی به تقویت معده و مغز داشته باشند.
*در مواردی که بیماری با خارش پوستی همراه است، مصرف غذاهایی ازجمله سوپ جو، خاکشیر با سکنجبین میتواند در کاهش خارش بدن کمککننده باشد. در ضمن استفاده از گلاب بهصورت موضعی خارش را کاهش میدهد، بااینحال نباید از این مسئله غافل بود که استفاده از آب سرد برای کاهش خارش، موجب طولانی شدن بیماری میشود.
*باید مواظب بود استفاده خودسرانه گیاهان دارویی به خلاف نظر عمومی مردم که این گیاهان ضرری ندارد دارای عوارض و تداخلات شدید میباشند و باید نظر اصلی و نهایی را در این مورد پزشکان متخصص طب سنتی دهند.
*دکتر کیان دهرابپور
رئیس اداره طب سنتی ایرانی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
در طب سنتی ایران امکان بروز آلرژی در افرادی که مزاج گرم دارند یا مزاج آنها به هر علتی به سمت گرمی رفته است وجود دارد.
*پیشگیری و درمان آلرژی با طب سنتی
*از مهمترین اقدامات، کاهش میزان غذاست. در فصل بهار باید از پرخوری اجتناب شود و بیماران مستعد از مصرف گوشتهای سخت هضم و غذاهای چرب تا حد امکان پرهیز کنند و تحمل گرسنگی و تشنگی و کمخوابیدن را داشته باشد تا ماده این بیماری از بدن دفع شود و در صورت نیاز به مصرف گوشت، گوشت بلدرچین و کبک را در برنامه غذایی خود بگنجاند.
*باید از مصرف سبزیجات مانند تره، پیاز، شاهی و سیر و تنقلاتی مانند گردو و مصرف پنیر جداً پرهیز شود.
*مصرف غذاهای شور و ترش و میوههای آبکی از عوامل تشدیدکننده این بیماری هستند.
*در درمان آلرژی و یا حتی زمانی که فرد واکنشهای آلرژیک را خود مشاهده نمود، میتوان از گیاهان با طبع خشک بهصورت شربت، عرق و یا دمکرده استفاده کرد، بهطور مثال استفاده از شربتهای خاکشیر و نارنج، آبزرشک، آبغوره، شربت آبلیمو و دمکرده کاسنی و یا عرق آن توصیه میگردد.
*خوب است که در این فصل بدن را به روزهداری عادت دهیم و از آشهای ساده با طعم متمایل به ترشی مثل آش آلو و آش سرکه و آشانار بهصورت هفتگی حداقل دو تا سه وعده استفاده شود.
*مصرف کاهو و شربت سکنجبین که از سنتهای پیشینیان است در این ایام میتواند به رفع خشکی و خارشهای شدید پوستی کمک کند.
*از دیگر توصیههای غذایی که بیماران باید رعایت کنند، عدم مصرف ادویهجات تند در این ایام بوده و بهتر است کسانی که دچار خارش مزمن پوست هستند، غذاهایی حاوی کدو و اسفناج را بیشتر مصرف کنند.
*بیماران باید از خوابیدن در روز و در معرض باد سرد قرار گرفتن پرهیز کنند و تا حد امکان سر خود را با پوشش مناسب بپوشانند. حتی بهتر است در این ایام هنگام خواب، سر نسبت به بدن در موقعیت بالاتری قرار بگیرد تا مواد بهراحتی از مسیرهای خروجی دفع شده و در سر نمانند.
*معمولاً با شروع آلرژی، در ابتدا میزان آبریزش زیاد است. در حد امکان با مصرف داروهای مختلف نباید مانع خروج ماده شد بلکه پیشنهاد میشود به کمک بخور با گیاهانی مانند بابونه رطوبتها را رقیق کرده و به دفع ماده کمک شود.
*بهتر است در ابتدای آغاز حساسیت و آلرژی که علائم عطسه و آبریزش بینی وجود دارد، استحمام صورت نگیرد و کسانی هم که زیاد دچار این بیماری میشوند توجه خاصی به تقویت معده و مغز داشته باشند.
*در مواردی که بیماری با خارش پوستی همراه است، مصرف غذاهایی ازجمله سوپ جو، خاکشیر با سکنجبین میتواند در کاهش خارش بدن کمککننده باشد. در ضمن استفاده از گلاب بهصورت موضعی خارش را کاهش میدهد، بااینحال نباید از این مسئله غافل بود که استفاده از آب سرد برای کاهش خارش، موجب طولانی شدن بیماری میشود.
*باید مواظب بود استفاده خودسرانه گیاهان دارویی به خلاف نظر عمومی مردم که این گیاهان ضرری ندارد دارای عوارض و تداخلات شدید میباشند و باید نظر اصلی و نهایی را در این مورد پزشکان متخصص طب سنتی دهند.
*دکتر کیان دهرابپور
رئیس اداره طب سنتی ایرانی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج