تاریخ انتشار
چهارشنبه ۱۸ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۰۰:۰۵
کد مطلب : ۲۶۵۴۱۰

چالش‌ها و مطالبات خبرنگاران

۰
مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های مخاطبین کبنانیوز است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. می توانید با ارسال یادداشت خود، این مطلب را تأیید یا نقد کنید.
کبنا ؛ولی‌الله شجاع‌پوریان
در کشور ما ۱۷ مرداد به پاس گرامیداشت یاد و خاطره شهید محمود صارمی، خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی که در حادثه تروریستی حمله نیروهای طالبان به کنسولگری ایران در مزارشریف افغانستان به شهادت رسید، به نام روز خبرنگار شناخته می‌شود. علاوه بر گرامیداشت مقام این شهید، روز خبرنگار فرصت مناسبی است تا به سختی‌ها، مطالبات و چالش‌های حرفه خبرنگاری پرداخته شود.
خبرنگاری در همه دنیا در زمره مشاغل سخت قرار دارد و فقط در سال ۲۰۱۶ بیش از ۴۸خبرنگار در ۱۴ کشور مختلف در هنگام پوشش خبری جان خود را از دست داده‌اند، ۵۲خبرنگار به گروگان گرفته شده‌اند و بیش از ۳۴۸خبرنگار نیز متحمل زندان شده‌اند! با استناد به این آمار می‌توان دریافت خبرنگاری چه حرفه مخاطره‌آمیز و سختی است.
افزایش سرعت تبادل اطلاعات و ارتباطات در یکی دو دهه گذشته اهمیت حرفه خبرنگاری را هم کاهش و هم افزایش داده است، به عبارتی اگر رشد روزافزون شبکه‌های اجتماعی و چرخش آزادانه اطلاعات باعث شده اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی از انحصار خبرگزاری‌ها و منابع رسمی خبری خارج شود و هر فرد در هر لحظه بتواند با اتکای به دوربین شخصی به یک خبرنگار تبدیل شود، اما شکل‌گیری همین فضا نیز ارزش کار یک خبرنگار را دوچندان می‌کند، چرا که حجم اخبار متفاوت و ضدونقیض از یک اتفاق و رویداد باعث می‌شود که در ‌‌نهایت افکار عومی برای کسب خبر موثق به همین خبرگزاری‌ها و منابع رسمی رجوع کند، لذا از این دریچه نیز ارزش و اهمیت حرفه خبرنگاری بر هیچ کس پوشیده نیست.
یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های خبرنگاران در کشور ما نبود تضمین شغلی و برخوردهای سلیقه‌ای با اهالی رسانه است. متاسفانه در سال‌های گذشته با وجود انتقاد کار‌شناسان و اهالی فن خبر و رسانه، خبرنگاران در کانون آسیب‌ها و عواقب برخورد‌ها و واکنش‌ها هستند و به محض درج حتی یک خبر اشتباه، ممکن است ده‌ها خبرنگار شغل خود را از دست بدهند، شاید چنین عواقب غیرمنتظره و نامتعادلی در کمتر شغل و حرفه‌ای وجود داشته باشد که اشتباه یک فرد، دامن همه اعضای آن مجموعه را بگیرد. به طور حتم اصلاح قانون مطبوعات و کارآمد‌تر کردن آن مخصوصا با رویکرد دفاع از حقوق خبرنگاران می‌تواند بخشی از چالش‌های فراروی این شغل را کاهش دهد.
تجارب دو دهه اخیر در کشور ما نشان می‌دهد اگر بتوانیم خبرنگارانی مستقل، حرفه‌ای و صادق را در فضای رسانه‌ها پرورش بدهیم، مسیر رشد و توسعه نیز هموار‌تر می‌شود؛ در سال‌های اخیر در هر نهاد یا رویدادی که خبرنگاران به عنوان نامحرم شناخته شده و یا وقفه‌ای در چرخش آزادانه اطلاعات به وجود آمده، عواقب ناگوار آن تا سال‌ها در فساد دستگاه‌های اداری مشهود بوده است، بی‌جهت نیست که در کشورهای پیشرفته با درک نقش سازنده و موثر رسانه‌ها از آن‌ها به عنوان رکن چهارم دموکراسی یاد کرده‌اند و آن را از عوامل مهم پیشرفت و توسعه حتی در عرصه‌های اقتصادی نام برده‌اند.
در دولت یازدهم جایگاه اصحاب رسانه و خبرنگاران نسبت به دولت گذشته بهبود یافت، اما تنگنا‌ها و چالش‌های پیش روی خبرنگاران ضرورت رسیدگی و توجه بیشتری را نسبت به آنان ایجاب می‌کند. دولت دوازدهم با فراغت بیشتر از مسائل سیاست خارجی، باید نسبت به رفع دغدغه‌ها و مطالبات خبرنگاران و اصحاب رسانه پیش‌قدم شود، رشد فزاینده صدور امتیاز نشریات مکتوب نشان از رویکرد مثبت دولت یازدهم نسبت به رسانه دارد که امیدواریم با توجه و رسیدگی بیشتر به مطالبات دیگر اصحاب رسانه، دولت دوازدهم دولتی قابل احترام و پاسخگو به این حرفه سخت و پرخطر باشد.
نام شما

آدرس ايميل شما

تخریب یا نقد مجلس یازدهم؟!

تخریب یا نقد مجلس یازدهم؟!

هر چه مجلس کوتاه بیایید، دیگران او را به گوشه رینگ برده و مورد ضرباتی قرار می‌دهند. تخریب‌گران ...
اختلال عاطفی فصلی؛ از علائم تا درمان

اختلال عاطفی فصلی؛ از علائم تا درمان

باور بر این است که اختلال عاطفی فصلی به دلیل اختلال در ریتم شبانه روزی بدن رخ می دهد....
سبقت «واکسن آنفولانزا» از «دنا پلاس»

سبقت «واکسن آنفولانزا» از «دنا پلاس»

رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در مصاحبه‌اش اشاره کرد که از 16 میلیون واکسن آنفولانزای ...
1