۹ شرط فروش خودرو به مردم؛
دستورالعمل جدید شورای رقابت/ خرید خودرو ساده میشود؟
17 بهمن 1401 ساعت 23:52
دستورالعمل جدید شورای رقابت وقتی سختگیرانه بهنظر میرسد که بدانیم دوباره سراغ محدودیت فروش خودروهای ثبتنامی رفتهاند و انتقال امتیاز و حقوق ناشی از خرید خودرو، به اشخاص ثالث را حتی در قالب وکالتی و فروش حواله ممنوع اعلام کردهاند
دستورالعمل جدید شورای رقابت، برای فروش خودرو ۹ شرط تعیین کرده است. تقریبا همه آنها را پیش از این هم تجربه کرده بودیم. تنها موردی که به ممنوعیت فروش خودروهای واگذار شده در قالب «در رهن ماندن سند خودرو» اشاره دارد، چند ماهی نادیده گرفته شد، اما از حالا بهبعد خریداران خودرو در طرحهای فروش فوری و پیشفروش باید بدانند حداقل از نظر قانونی قادر نیستند تا مدتی مشخص، نسبت به فروش خودرو تحویلی اقدام کنند. تعیین تکلیف رقم واریزی به حسابهای وکالتی و مسدود شدن موجودی حساب متقاضیان به اندازه قیمت خودرو از دیگر مواردی است که در دستورالعمل جدید شورای رقابت گنجانده شده. البته هنوز با یک ابهام بزرگ به نام فروش خودرو در بورس روبرو هستیم که ظاهرا قرار شده روز سهشنبه ۱۸ بهمن درباره آن تصمیمگیری شود. چیزهایی که تا اینجا میدانیم از این قرار است:
دستورالعمل جدید شورای رقابت چه میگوید؟
به گزارش فرارو، دستورالعمل جدید شورای رقابت تاکید دارد مانند گذشته فروش خودرو به متقاضیانی مجاز است که حداقل ۱۸ سال سن داشته باشند. داشتن گواهینامه رانندگی برای متقاضیان خرید خودرو الزامی شناخته شده و متقاضیانی که ظرف ۴۸ ماه گذشته، موفق به خرید از خودروسازان شدهاند نیز همچنان از گردونه رقابت کنار گذاشته میشوند. این بند بهطور خاص افرادی را مورد اشاره قرار میدهد که طی ۴۸ ماه پیش از فروش خودرو، یک فاکتور خورو نزد شرکتهای ایرانخودرو و سایپا بهنام آنها صادر شده باشد. محدودیت این بخش برای دیگر شرکتهای خودروسازی معادل ۲۴ ماه خواهد بود. اگر در این مدت از کارخانه خودرو خریداری کرده باشید، دیگر امکان ثبتنام و خرید خودرو را تا پایان دوره محدودیت نخواهید داشت.
دستورالعمل جدید شورای رقابت به یک محدودیت مهمتر اشاره دارد؛ متقاضیانی که همین الان دارای پلاک انتظامی فعال هستند نمیتوانند برای خرید خودرو ثبتنام کنند. این یکی واقعا کار را سخت میکند، اما اگر کسی بخواهد قوانین را دور بزند، میتواند ماشین را به مراکز تعویض پلاک ببرد و به یکی از اطرافیان یا اعضای خانواده منتقل کند. چیزی که قرار است این گروه رندان را متوقف کند و اسباب زحمتشان شود، چیز دیگری است.
دستورالعمل جدید شورای رقابت وقتی سختگیرانه بهنظر میرسد که بدانیم دوباره سراغ محدودیت فروش خودروهای ثبتنامی و تحویل شده با قیمت دولتی رفتهاند. در بند پنچ میخوانیم، انتقال امتیاز و حقوق ناشی از خرید خودرو، به اشخاص ثالث (حتی بهصورت وکالتی) و فروش حواله خودرو به صورت وکالتی ممنوع است. عرضهکننده خودرو موظف شده روشهایی بازدارنده برای جلوگیری از انتقال سند خودرو به دیگران را برای حداقل یکسال پیشبینی کند. این یعنی اگر ماشین به اسمتان درآمد، نمیتوانید آن را واگذار کنید و سودی به جیب بزنید. متاسفانه روشهایی که قبلا برای این کار پیشبینی شده بود، تا حدود زیادی ناکارآمد بودند و باید دید این مرتبه قرار است چه چارهای اندیشیده شود.
دستورالعمل جدید شورای رقابت همچنین امکان صلح در قرارداد فروش خودرو و امکان ثبتنام و خرید خودرو برای اشخاص حقیقی را منع کرده است. بند ۹ از آن قسمتهایی است که باید سرعت را کم کرد و با دقت بیشتر به مطالعهاش پرداخت. همین چند وقت پیش شرکتهای خودروسازی اعلام کردند به منظور کوتاه کردن دست دلالها و متقاضیانی که الکی ثبتنام میکنند، افتتاح حساب وکالتی و واریز ۱۰۰ درصد رقم مورد نیاز برای خرید خودرو در طرحهای قرعهکشی خودرو الزامی است. این تصمیم کنار تمام مزایایی که داشت، با انتقادهایی روبرو شد. مثلا بعضیها میگفتند قصد دارند پول خودرو را پس از برنده شدن قطعی در قرعهکشی، با فروش سرمایههایی مثل طلا یا قرض گرفتن جور کنند و بهحساب بریزند. بند ۹ دستورالعمل جدید شورای رقابت روی همچنان تاکید دارد که مبلغی از بهای فروش خودرو باید در حساب خریدار موجود باشد. پس اجباری بودن حساب وکالتی و واریز پول به آن قبل قرعهکشی فروش خودرو همچنان اجباری است، اما رقم واریزی تغییر کرده.
کد مطلب: 458087