جالب است از تعداد ۱۲۸ هزار بازرسی صورت گرفته، فقط سه هزار و 411 پرونده تخلف تشکیل شده است (یعنی 2/6 درصد). ظاهرا وضعیت بازار استان خوب است و ما در حل این معادلات و توجیه این آمار و وضعیت بازار و گرانی و تورم و نارضایتی مردمی و وضعیت نابسامان بازار ماندهایم.
آیا آمارهای صمت واقعی است و هر ساعت از ۱۸ واحد صنفی بازرسی میشود؟ حدود ۱۳۰ هزار بازرسی از حدود ۳۰ هزار واحد صنفی استان در ۱۰ ماهه سالجاری! این حجم بازرسی از بازار، با تخلفات کشفشده، وضعیت قیمتها و نارضایتیهای مردم، همخوانی ندارد. برای مشاهده آمار ۱۰ ماهه عملکرد صمت از زبان مدیر صمت کهگیلویه و بویراحمد،
اینجا کلیک کنید.
۱۰۵ هزار و ۷۷۵ فقره بازرسی در ۱۰ ماه یعنی هر ماه 10 هزار و 577 فقره و ۳۵۳ فقره بازرسی در هر روز. یعنی اگر تمام ایام و حتی روزهای تعطیل و بهصورت سهشیفت (۲۴ ساعت) از بازار بازرسی شود، میشود هر ساعت ۱۵ بازرسی. مگر صمت در کل استان چند بازرس، چند خودرو و ... دارد که اینهمه بازرسی را پوشش میدهند؟
این آمار عجیب و غریب چگونه قابل توجیه هست؟ در همین ۱۰ ماه و همزمان با روزی ۳۵۳ بازرسی از بازار، مدیر صمت اعلام نموده که هزار و 544 گشت مشترک نیز برگزار کرده است؛ یعنی هر ماه ۱۵4 و هر روز ۵ گشت مشترک. باز هم حیرانیم از این آمار عملکرد. یعنی صمت و دستگاههای مشارکت کننده در بحث نظارت، اینهمه نیرو، ماشین، امکانات و ... دارند که روزی ۵ گشت مشترک اجرا میکنند؟ و قطعاً در این گشتهای مشترک از یک واحد صنفی که بازرسی نمیشود و تعداد بازرسیهای گشتهای مشترک مطمئناً بیشتر از تعداد گشتها (۱۵۴۴ گشت) خواهد بود.
اگر متوسط بازرسی در هر گشت را ۸ واحد در نظر بگیریم، در مدت ۸ ساعت و فقط یک شیفت کاری، یعنی هر ساعت یک بازرسی (البته بر اساس آمار بازرسی صمت از اصناف، روزانه تا ۳۵۳ بازرسی هم قابل انجام است!)، تعداد بازرسیهای گشت مشترک، 12 هزار و 352 برآورد میشود.
اگر کل پرسنل صمت استان و شهرستانها، بازرس باشند (حدود ۱۶۰ نفر) و همه حوزههای صمت، تعطیل و همگی فقط مشغول بازرسی ۲۴ ساعته از بازار شوند، هر نفر باید روزی حداقل ۲ واحد صنفی را بازرسی کنند تا به این آمار ۳۵۳ بازرسی روزانه نزدیک شوند و این عملکرد محقق بشود.
حالا گشت مشترک را کدام نیروهای صمت انجام دادهاند؟ خدا داند. البته آمار بازرسی از نانواییها و قاچاق کالا هم به این آمار که اضافه شود، جالبتر هم میشود. حالا با هم سایر آمار ارائه شده مدیرکل صمت استان را در ۱۰ ماهه امسال مرور میکنیم. بازرسی از نانواییها: چهار هزار و 450 فقره بازرسی یعنی هر ماه ۴۴۵ فقره بازرسی و هر روز حدود ۱۵ فقره بازرسی صورت گرفته است. با توجه به قانون انتزاع و واگذاری بازرسی نانواییها به جهاد کشاورزی، اگر آمار جهاد کشاورزی به آمار صمت اضافه گردد، قطعاً تمامی ۶۲۰ واحد خبازی استان ماهیانه رصد شدهاند. پس علت نارضایتی مردم از کیفیت و کمیت نان چیست؟
در راستای مبارزه با قاچاق کالا، شش هزار و 85 بازرسی صورت گرفته، یعنی ماهی ۶۰۸ و روزی ۲۰ بازرسی. بر اساس آمار صمت، در مجموع طی 10 ماهه امسال، ۱۲۸۶۶۲ فقره بازرسی از بازار صورت گرفته (یعنی روزی ۴۲۹ فقره بازرسی و حدود ۱۸ بازرسی در هر ساعت.
جالب است که از تعداد ۱۲۸ هزار بازرسی صورت گرفته، فقط سه هزار و 411 پرونده تخلف تشکیل شده است (یعنی 2/6 درصد). ظاهرا وضعیت بازار استان خوب است و تخلف آنچنانی در بازار نیست و این درصد پایین، قابل چشمپوشی است.
در هر صورت ما در حل این معادلات و توجیه این آمار و وضعیت بازار و گرانی و تورم و نارضایتی مردمی و وضعیت نابسامان بازار ماندهایم.