کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

در برنامه تلویزیونی شیوه شبکه چهار سیما برگزار شد

مناظره: دو عضو هیئت علمی دانشگاه بر سر ناارامی‌های اخیر / محمد فاضلی: جامعه ایران به‌شدت بالغ شده / فقط ۱۴ درصد متولد سال‌های قبل از انقلاب هستند، ۸۶ درصد پس از انقلاب به دنیا آمده‌اند / حاجی‌ناصری:  طبقه متوسط هم مخالف جمهوری نیست

8 مهر 1401 ساعت 11:37

محمد فاضلی جامعه شناس و حاجی ناصری استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در برنامه تلویزیونی شیوه شبکه چهار سیما با هم درباره ناآرامی‌های اخیر و اتفاقات پیرامون آن مناظره کردند.


محمد فاضلی جامعه شناس و حاجی ناصری استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در برنامه تلویزیونی شیوه شبکه چهار سیما با هم درباره ناآرامی‌های اخیر و اتفاقات پیرامون آن مناظره کردند.
محمد فاضلی، جامعه‌شناس نیز در شبی دیگر میهمان افکار عمومی‌ای که مخاطب صداوسیما در این شب‌ها هستند، بود و در برنامه شیوه در تلویزیون گفت: ما تبدیل شده‌ایم به جامعه مسائل حل‌نشده! در زمان شاه هم عده‌ای به جامعه‌شناس‌ها می‌گفتند حرف‌های غربی می‌زنید! در دولت شاه هم که به غرب‌گرایی متهم بود، عده‌ای به جامعه‌شناس‌ها می‌گفتند حرف‌های غربی می‌زنید! در آن حکومت هم که می‌خواست سرتاپا غربی شود، عده‌ای می‌گفتند این حرف‌ها غربی است! و شد آنچه شد! مردم مطالبه‌گر هستند، بر سر فساد، بر سر اشتغال، بر سر زنان، بر سر مداخله در سبک زندگی‌شان، بر سر تخریب محیط زیست. مجموعه‌ای از تناقضات را نمی‌توانید پوشش دهید. به میلیون‌ها نفر بگویید مقاومت کنید و بعد ببینید خودشان طور دیگری زندگی می‌کنند! وسایل خودشان را از جای دیگری می‌خرند، بچه‌هایشان در جای دیگری زندگی می‌کنند! من توییت می‌زنم و می‌گویم که ابراهیم رئیسی کار درستی کرد که با خانواده مهسا امینی تماس گرفت. مخاطب به من ناسزا می‌گوید و می‌گوید که کدام یکی به نتیجه رسیده که این یکی برسد! جامعه ایران به‌شدت بالغ شده.
             
باید بدانیم جامعه ایران در چه وضعیتی است. فقط ۱۴ درصد متولد سال‌های قبل از انقلاب هستند، ۸۶ درصد پس انقلاب به دنیا آمده‌اند. این جامعه گسترش یافته و رشید و بالغ شده و تحصیل کرده است. این جامعه از برخی عارضه‌ها رنج می‌برد. نرخ بی‌کاری بسیار بالاست، حتی با نرخ‌های پایین مشارکت این بی‌کاری بالاست. بی‌کاری به شکل نابرابری بین زن و مرد تقسیم شده؛ مردان پنج برابر زنان شاغل هستند! نرخ بی‌کاری زنان ۱۳ درصد، نرخ بی‌کاری مردان ۷.۲ درصد. در جوانان ۱۸ تا ۳۵ سال، نرخ بی‌کاری مردان ۱۳.۸ و نرخ بی‌کاری زنان 28.3 درصد. جوان ۱۸ تا ۳۵ سال دو‌برابر کل بی‌کار است! تعداد دانشجویان زن ۲۰ هزار نفر بیش از مردان است، زنان بیشتر دانشجو شده‌اند؛ اما نرخ بی‌کاری آنها دو‌برابر است. نرخ مشارکت اقتصادی آنها هم یک‌پنجم است. طبیعی است که من مثل زنان اسم این را بگذارم یک تبعیض ساختاری علیه زنان.
حاجی‌ناصری، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، هم که دیگر سوی میز مناظره قرار داشت، گفت: «جوانان امروز احساس تعلق خاطر ندارند؛ فکر می‌کنند تبدیل به انسان‌های زایدی شده‌اند، همه فیلم رضا مارمولک را دیدیم. جایی از فیلم خودزنی می‌کند و به بهداری می‌رود. آنجا با یک روحانی هم‌جوار می‌شود. وقتی با این روحانی هم‌جوار می‌شود، روحانی در وجود رضا مارمولک یک انسان عاصی را می‌بیند که می‌خواهد علیه مناسبات موجود طغیان کند. روحانی برای اینکه رضا مارمولک را تسکین دهد، می‌گوید که برادر من به تعداد انسان‌ها راه برای رسیدن به خدا وجود دارد، همان حدیث معروف. رضا مارمولک به روحانی می‌گوید بالای منبر رفتی ولمان کن. روحانی می‌گوید که فقط ما بالای منبر نمی‌رویم، خارجی‌ها هم بالای منبر می‌روند. در آنجا یک کتاب داستانی وجود دارد، شازده کوچولو. شازده کوچولو در فهم این فیلم بسیار مهم است. روحانی بخش‌هایی از داستان شازده کوچولو را قرائت می‌کند. شازده کوچولو به روباهی می‌گوید که من می‌خواهم با تو بازی کنم، روباه می‌گوید تو نمی‌توانی با من بازی کنی چون من اهلی نشده‌ام، من تعلق ندارم، انس ندارم. رضا مارمولک از زندان فرار می‌کند، به سمت مرز می‌رود... مردم او را می‌بینند فکر می‌کنند روحانی است، پشت سر او نماز می‌خوانند. رضا مارمولک کم‌کم از عاصی بودنش خارج می‌شود. چرا؟ چون رضا مارمولک آنجا تعلق را احساس می‌کند و حس می‌کند که سودمند است. با این مقدمه می‌خواهم بگویم که اگر جوان امروزی طغیان می‌کند، به خاطر این است که احساس تعلق ندارد. احساس تعلق از چه چیزی برمی‌آید؟ از اشتغال، از داشتن خانواده، از اینکه نقشی سودمند در جامعه دارد و جامعه او را به رسمیت شناخته است. جوانان امروز، دختر و پسر، امروز احساس تعلق خاطر ندارند. فکر می‌کنند تبدیل به انسان‌های زایدی شده‌اند. تورگنیف (نویسنده مشهور روس) رمانی دارد به نام رودین، آنجا به نحو احسن نشان می‌دهد که چگونه در جامعه روسیه انسان‌های زیادی به وجود آورده‌اند به‌عنوان انسان‌های زیادی! چنین انسان‌هایی پایگاه اجتماعی انقلاب 1917 روسیه شدند. جمهوری اسلامی مخالف طبقه متوسط نیست و طبقه متوسط هم مخالفت جمهوری نیست».
             


کد مطلب: 452956

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/report/452956/مناظره-دو-عضو-هیئت-علمی-دانشگاه-سر-ناارامی-های-اخیر-محمد-فاضلی-جامعه-ایران-به-شدت-بالغ-شده-فقط-۱۴-درصد-متولد-سال-های-قبل-انقلاب-هستند-۸۶-دنیا-آمده-اند-حاجی-ناصری-طبقه-متوسط-هم-مخالف-جمهوری-نیست

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1