کبنا گزارش میدهد
جنگلهای زاگرس در مخاطره آفت پروانه برگخوار / آیا دولت فریاد جنگلهای زاگرس را میشنود
14 شهريور 1401 ساعت 14:06
آفت پروانه برگخوار و جوانه خوار بلوط بخش اعظمی از جنگلهای کهگیلویه و بویراحمد را به گورستان دسته جمعی بلوطهای زاگرس تبدیل کرده و حمله بیامان این آفت همچنان ادامه دارد با این حال دولت از همان ابتدای کار برای مبارزه با آفتها پای کار آمد و اقدامات جهادی آن برای کاهش خسارات به قوت ادامه دارد.
آفت پروانه برگخوار و جوانه خوار بلوط بخش اعظمی از جنگلهای کهگیلویه و بویراحمد را به گورستان دسته جمعی بلوطهای زاگرس تبدیل کرده و حمله بیامان این آفت همچنان ادامه دارد با این حال دولت از همان ابتدای کار برای مبارزه با آفتها پای کار آمد و اقدامات جهادی آن برای کاهش خسارات به قوت ادامه دارد.
به گزارش کبنا، بر اساس آخرین ارزیابیها بخش زیادی از جنگلهای باشت، منطقه چارؤسا و دشمن زیاری در شهرستان کهگیلویه و لنده مبتلا به آفت برگخوار و بخشی هم در شهرستان بویراحمد و دنا عمدتاً در منطقه لوداب در چالش آفت پروانه جوانه خوار بلوط گرفتار است.
به گفته مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد از سال ۹۰ تاکنون بیش از ۱۰۰ هزار هکتار از جنگلهای بلوط کهگیلویه و بویراحمد دچار خشکیدگی شدهاند که این آسیب در کوههای خاییز، لنده و بوستان بیش از بقیه نقاط استان خودنمایی میکند.
دولت سیزدهم در راستای نگاه ویژهای که برای صیانت از منابع جنگلی زاگرس دارد، طرح توسعه جنگلهای زاگرس به ریاست استانداران زاگرس نشین را طراحی و تعریف کرده و منابع اعتباری لازم در این زمینه دیده شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: دولت بمنظور صیانت از جنگلهای بلوط در حوزه کهگیلویه و بویراحمد که ۲۰درصد پوشش جنگلی زاگرس را در بر میگیرد مرکز تحقیقات بلوط با توجه به سرانه بالای جنگلهای بلوط در این استان را پیشبینی کرده که کار اجرایی آن در حال انجام است.
سعید جاوید بخت افزود: دولت مردمی سیزدهم به منابع طبیعی نگاه حفاظتی و حمایتی دارد و با توجه به سفرهای مدیران کشوری در این حوزه به استان و تخصیصهای اعتباری اهمیت موضوع به خوبی نمایان است و در حوزه جنگل، آب، خاک و آبخیزداری گامهای مؤثری برداشته است.
قصه آفتهای زاگرس چه بوده است؟
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: زاگرس با آسیبهای زیادی مواجه است که شامل خشکیدگی بلوطها، آفت بلوط، مسائل و مشکلات درگیری با بیماریهای مختلف و موارد دیگر در سطح این عرصه است و سال گذشته آفت بلوط در این استان بیشتر نمایان شد.
به گفته جاوید بخت پروانه برگ خوار و جوانه خوار بلوط از سال ۱۳۵۱ در کشور شناسایی شد و تاکنون این افت نزدیک به ۶ بار طغیان کرده و عمدتاً در حوزه زاگرس اتفاق افتاده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد تأکید کرد: هدف این آفتها فقط برگ درختان است و در حال حاضر جنگلهای استان با دو نوع آفت برگ خوار سفید بلوط و جوانه خوار درگیر هستند.
وی ادامه داد: آفت جوانه خوار تک نسلی است و از اواسط اسفند ما تا اواسط فروردین ماه فعالیت دارد.
جاوید بخت ابراز داشت: آفت برگ خوار سفید بلوط چند نسلی است و عمدتاً تا ارتفاعات یک هزار و ۱۰۰ متر و عمدتاً در مناطق گرمسیری شایع است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: در این استان افت از سال ۹۷ جنگلهای استان شروع شده و سال به سال افزایش پیدا کرده است.
وی عنوان کرد: این آفتها در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ در استان خیلی فعال بوده و در سال ۱۴۰۱ طغیان داشته و این طغیان بیشتر بوده است.
علت این آفت و طغیانها چیست؟
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد افزود: این طغیان آفتها شناسایی شده و دقیق هستند و توسط کارشناسان مورد تأیید قرار گرفته است.
وی تأکید کرد: یکی از این علتها بحث زیراشکوب جنگلهاست که تمامی زیر درختان استان اکثرا به وسیله کشت غیر اصولی به وسیله مردم انجامشده است.
دولت فریاد جنگلهای زاگرس را شنید
جاوید بخت ابراز داشت: وقتی که کشت صورت گرفته مردم از سموم دفع آفات برای مبارزه با آفاتی که زیراشکوب هست انجام میدهند. این سم و آفت کش یکی از عوامل بروز افت است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: کشت و توسعه باغات در عرصههای مجاور درختان بلوط که انجام شده و آفت زدایی که مردم برای این باغات انجام میدهند از دیگر زمینهسازی برای تخریب درختان بلوط است.
وی بیان کرد: از طرفی گرد و خاکی که به استان میآید و کانون آن عراق و سوریه و کشورهای همجوار است و کانون ریزگردها روی برگ مینشیند و فتوسنتز برگ را دچار اختلال میکند.
جاوید بخت عنوان کرد: از همه چیز مهمتر بحث خشکسالیهای اخیر است که باز مزید بر علت شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: در خشکسالیها وقتی تنش آبی به درخت وارد میشود این تنش آبی باعث میگردد که درخت ضعیف شود و برای اینکه درخت به مقاومت خود ادامه دهد شیره آبی که در ریشه است را تحویل برگ میدهد.
وی ابراز داشت: غلظت شیرابه در برگ بالا میرود و زمانی که غلظت بالا برود برای آفت شیرابهای دلچسپ خواهد بود که از آن تغذیه کند.
جاوید بخت گفت: در نتیجه درخت ضعیف میشود و آفت راحتتر میتواند بر درخت غلبه کند و آفت برگ خوار سفید هم برگ درخت را از بین میبرد و باعث میشود که برخیها گمان کنند درخت خشک شده است.
وی افزود: گرچه درخت آسیب دیده ولی خشک نشده اما برگ آسیب دیده و خسارت دیده است.
چه کارهایی برای مقابله با آفات انجام شد؟
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: یکی از روشهایی که مورد وثوق کارشناسان و گیاه پزشکان بوده روش محلول پاشی (محلول بیتی) است که کمترین خسارت را به درختان جنگل وارد میکند.
دولت فریاد جنگلهای زاگرس را شنید
جاوید بخت ادامه داد: در سال ۱۴۰۰ حدود ۱۴ هزار و ۹۰۰ هکتار محلول پاشی عرصههای جنگلی برای مقابله با آفات برگ خوار و جوانه خوار انجام گرفت.
وی تأکید کرد: امسال هم ۶۰۰ هکتار محلوم پاشی انجام شد که در مجموع ۱۵ هزار و ۵۰۰ هکتار در نواحی مختلف محلول پاشی انجام شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: محدودیتهایی پیش روی منابع طبیعی استان برای استفاده از این محلول بود که برای نمونه باید درجه حرارت در نظر گرفته میشد.
جاوید بخت افزود: ۶ میلیارد تومان برای مبارزه با آفت بلوط در استان از سال ۱۴۰۰ تاکنون هزینه شده است.
وی تصریح کرد: ۳۵۰ هزار هکتار پایش جنگلهای استان صورت گرفته که ۲۲۰ هزار هکتار ان در منطقه گرمسیری بوده است و ۲۶ هزار هکتار آفت برگ خوار سفید بلوط است.
نگاه دولت به جنگلهای زاگرس چگونه بوده است؟
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: دولت نگاه ویژهای به جنگلهای زاگرس دارد و در مدت یک ساله دولت سیزدهم و عدالت محور صدای جنگلهای زاگرس را به خوبی شنیده است.
وی ادامه داد: طرح توسعه جنگلهای زاگرس به ریاست استانداران زاگرس نشین در دست اقدام است و منابع اعتباری در این زمینه دیده شده است.
جاوید بخت تأکید کرد: همچنین مرکز تحقیقات بلوط با توجه به سرانه بالای جنگلهای بلوط استان در کهگیلویه و بویراحمد اجرایی میشود.
وی تصریح کرد: تاکنون ۳۵ میلیارد تومان برای مبارزه با آفات جنگلهای کهگیلویه و بویراحمد مصوب شده کهامید است هر چه زودتر تخصیص یابند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: دولت قول مساعد داده این اعتبارات را تخصیص دهند تا در زمان مناسب محلول پاشی جنگلها صورت گیرد.
برنامههای پیش رو برای مقابله با آفات بلوط کدامند؟
جاوید بخت گفت: برنامهریزی شده که در یک پایلوت ۲۶ هزار هکتاری چنانچه ۱۰۵ میلیارد تومان به استان تخصیص یابد و برنامههای مختلفی صورت گیرد و جوانسازی جنگل هم صورت گیرد.
دولت فریاد جنگلهای زاگرس را شنید
وی افزود: انسان با تولید نسل فرایند طبیعی خود را سپری میکند و درخت هم یک موجود زنده است و سیکل طبیعی دارد و نیاز به زادآوری دارد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: زادآوری جنگل در بسیاری از مناطق استان با رفتارهای نامناسب و تخریبهای نابه جا از بین رفته است.
جاوید بخت ابراز داشت: پیشبینی شده جوانسازی جنگل شامل بذرکاری، تغییر معیشت زیراشکوب درختان با مشارکت مردم و دیگر مردم کشت نکنند و دیگر موارد را اجرایی کنیم.
بیماری بلوط همچون بیماری آنفوآنزا وجود دارد و در آینده هم وجود خواهد داشت و در فصل خاصی اتفاق میافتد.
آینده هم روشهای مقابلهای اثرگذار است ولی اینکه بگوییم قطعاً ریشه کن میشود ممکن است به وسیله یک سری عوامل طبیعی ریشه کن شود.
برخی عوامل همچون سم پاشی و کشتها و باغات باعث شدهاند دشمنان طبیعی این آفت بلوط از بین برود.
سال گذشته یکهزارو ۵۵۰ هکتار از جنگلها و مراتع مناطق مختلف استان طعمه حریق شد.
دولت فریاد جنگلهای زاگرس را شنید
این روزها که عوامل انسانی و طبیعی دست به دست هم داده تا درختان بلوط را به ورطه نابودی کشاند برای حفظ محیط زیست و جوابگو بودن در قبال نسل آینده با عزمی ملی از وقوع فاجعه زیست محیطی جلوگیری کنیم.
پروانه برگ خوار آفتی است که به درختان بلوط و گیاهان گوناگونی مانند مرکبات، پسته، بادام و بسیاری دیگر از گیاهان حمله میکنند؛ این آفت به پنج نسل در طبیعت میتواند خسارت وارد کند.
ایرنا در ادامه این گزارش نوشته است که پروانه جوانه خوار بلوط (Tortrix viridana L) که در چند دهه اخیر، گونههای مختلف بلوط را مورد حمله قرار داده آفتی بسیار مخرب است که باعث کاهش رویش چوب، زوال جنگل، تغییر در زادآوری و توالی شده و حتی باعث مرگ و میر درختان میشوند.
این آفت با آغاز فصل بهار در سطح جنگلهای بلوط در ناحیه رویشی زاگرس شروع به فعالیت کرده و خسارات زیادی را به عرصههای طبیعی وارد میکند. این حشره با تغذیه بیرویه از جوانهها و برگهای درختان، ظاهر درخت را عاری از برگ میکند و همین باعث میشود بسیاری از مردم با گمان بر خشکیدگی درخت، به قطع آن در عرصه اقدام کنند.
استان کهگیلویه و بویراحمد با ۳۱۲ هزار و ۵۰۰ هکتار منطقه حفاظت شده و موقعیت اکولوژیکی و توپوگرافی خاص خود دارای پوشش گیاهی، جانوری و منابع حیاتی متنوعی است به گونهای که افزون بر ۲۰ درصد پوشش جنگلی زاگرس و حدود ۴۰ درصد گونههای دارویی کشور را در خود جای داده است.
کد مطلب: 452181