تاریخ انتشار
سه شنبه ۱۱ مرداد ۱۴۰۱ ساعت ۲۰:۲۶
کد مطلب : ۴۵۱۰۱۹
گاردین گزارش می‌دهد:

معمای سفرِ نانسی پلوسی به تایوان؛ آیا تنشی بزرگ در راه است؟

۰
معمای سفرِ نانسی پلوسی به تایوان؛ آیا تنشی بزرگ در راه است؟
کبنا ؛"گاردین" در گزارشی ضمن اشاره به سفر احتمالی و قریب الوقوعِ "نانسی پلوسی" رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان که در نوع خود در بیست و پنج سال اخیر بی سابقه است و در بحبوحه اوج گیری تنش ها میان آمریکا و چین در منطقه شرق آسیا صورت می گیرد، به طور خاص به این موضوع تاکید می‌کند که سفر پلوسی به تایوان عملا به یک معمای پیچیده برای سیاست سازان آمریکایی تبدیل شده است.
از یک سو، آن ها با این سفر سعی دارند به تایوان بفهمانند که برخلاف ادعاهای چین، صرفا ببری کاغذی نیستند و یار و پشتیبانِ تایوان در مواجهه آن با چین هستند و از سوی دیگر واشنگتن باید چین را نیز مطمئن سازد که همچنان به سیاست "چینِ واحد" که در قالب آن تایوان به مثابه بخشی از خاک چین تلقی می شود، پایبند است. در این میان، هشدارهای صریح مقام های نظامی و سیاسی چینی نیز نسبت به انجام سفر مذکور، عملا معادله بازدیدِ نانسی پلوسی از تایوان را پییچده‎تر کرده و در نوع خود حتی می تواند به تنش های به مراتب گسترده تری ختم شود.
گاردین در این رابطه می نویسد: «در بحبوحه طرح تهدیدات گوناگون از جانب چین، رسانه های خبری گزارش می دهند که "نانسی پلوسی" رئیس مجلس نمایندگان آمریکا علی رغمِ تلاش های دولت بایدن جهت متوقف ساختنش، مصمم است که به تایوان سفر کند (چین سال هاست تاکید دارد که تایوان بخشی از خاک این کشور است و اساسا تایوان موجودیتی مستقل از چین ندارد. در این راستا، سفر نانسی پلوسی به تایوان نوعی مشروعیت‌بخشی به ادعایِ استقلال تایوان تفسیر و ارزیابی می شود که تهدیدی مستقیم از منظر چین پنداشته می شود).
"تینگ تینگ لیو" خبرنگار حوزه سیاست خارجی و به طور خاص مساله تایوان، گزارش داده که برخی منابع به وی گفته اند که نانسی پلوسی قرار است سه شنبه شب وارد تایپه پایتخت تایوان شود. شبکه سی ان ان نیز گزارش داده که این سفر نیز به گفته یک مقام ارشد تایوانی و البته یک مقام آمریکایی، طبق برنامه و علی رغمِ فشارهای چین انجام خواهد شد.
با این همه دولت تایوان هنوز در مورد این قبیل اخبار، موضع گیری را انجام نداده است.
به گزارش فرارو، اگر نانسی پلوسی در جریان تور سفر خود به قاره آسیا، به تایوان نیز سفر کند، عملا به نخستین رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در 25 سال اخیر تبدیل خواهد شد که از تایوان بازدید کرده است. پکن که معتقد است تایوان بخشی از قلمرو این کشور است این نکته را به وضوح اعلام کرده که در صورت تحقق سفر پلوسی به تایوان، آن را به مثابه تحرکی غیرقابل قبول در نظر می گیرد و اقدامات لازم را در این رابطه اتخاذ خواهد کرد. همچنین دولت چین حتی مواضع سخت تری را نیز در پیش گرفته و تاکید کرده که اگر این سفر انجام شود، ارتش چین نیز بیکار نخواهد نشست.
در این راستا، یک مقام آمریکایی به شبکه سی ان ان گفته است که در مواجهه با این هشدار، پنتاگون به صورت لحظه ای تحرکات چین را به ویژه در منطقه شرق آسیا رصد می کند. سفر احتمالی پلوسی در زمان اوج گیری تنش ها میان پکن و واشنگتن، برای هر دو طرف موضوعی چالشی است. نانسی پلوسی به عنوان رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، پس از جو بایدن (رئیس جمهور کنونی آمریکا) و کامالا هریس (معاون فعلی رئیس جمهوری این کشور)،  گزینه سوم ریاست جمهوری آمریکا در جریان انتخابات ریاست جمهوری 2024 آمریکا است.
از نگاهِ چین، اینکه یک مقام ارشدِ حوزه قانونگذاری آمریکا از تایوان بازدید کند، به هیچ عنوان حامل پیام های خوبی برای پکن نخواهد بود. سخنگوی دولت چین "ژائو لیجیان" گفته است که  به دلیل موقعیت نانسی پلوسی به عنوان نفر شماره 3 در چهارجوب دولت آمریکا، سفر به تایوان تبعات سیاسی فاحش و گسترده ای را به دنبال خواهد داشت.
ارتش آزادیبخش چین که بزرگترین ارتش جهان نیز هست روز دوشنبه گذشته، نود و پنجمین سالگرد تاسیس خود را جشن گرفت. در این چهارچوب سفر پلوسی به تایوان تا حدی مرتبط با غرور این نهاد نظامی نیز خواهد بود. هنوز به طور رسمی سفر به تایوان در قالب تورِ آسیایی نانسی پلوسی گنجانده نشده است. از سال 1997 میلادی تاکنون هیچ فردی در موقعیت نانسی پلوسی به تایوان سفر نکرده است. چین نیز علی رغمِ اعتراضات گسترده اولیه خود نسبت به سفر احتمالی پلوسی به تایوان، تا حدی از  شدت مواضع خود در این رابطه کاسته است.
نانسی پلوسی به طور رسمی فقط از سنگاپور، مالزی، کره جنوبی و ژاپن در جریان سفر آسیایی اش بازدید خواهد کرد. با این حال، "مایکل مک کال" یک جمهوریخواه اهل تگزاس و عضو ارشد کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا و "آنا آشو" عضو حزب دموکرات به رسانه های آمریکایی در هفته گذشته اعلام کردند که پلوسی آن ها را هم به تایوان دعوت کرده بود با این حال هر دو نفر به دلیل برخی اختلافات، این دعوت را رد کردند.
سفر احتمالی نانسی پلوسی به تایوان در بحبوحه عدم قطعیت های فزاینده ژئوپلیتیکی در منطقه شرق آسیا صورت می گیرد. روز دوشنبه، وی و یک هیات شش نفره از اعضای کنگره آمریکا مذاکراتی را با نخست وزیر سنگاپور "لی هسین لونگ" برگزار کردند. این رهبر بر اهمیت روابط باثباتِ چین و آمریکا برای صلح و امنیت بین المللی تاکید کرده است (بر اساس بیانیه دفتر نخست وزیری سنگاپور).
در آستانه برگزاری مراسم سالگرد تاسیس ارتش آزادیبخش چین، این ارتش اقدام به برگزاری مانوری با تسلیحات واقعی در نزدیک جزایر پینگتان در استان فوجیان کرد. اداره امینت دریایی چین نیز به کشتی های مختلف هشدار داده که به محل برگزاری این مانور نظامی نزدیک نشوند.
از زمانِ انتشار خبر سفر احتمالی نانسی پلوسی به تایوان از دو هفته قبل، رسانه های دولتی چین بر شدت انتقادهای خود از سیاست آمریکا در قبال تایوان افزوده اند. در روزهای اخیر نیز، دیپلمات های چینی به کرات موضع چین در مورد سفر احتمالی نانسی پلوسی به تایوان را اعلام کرده اند و تاکید کرده اند که واشنگتن باید به سیاست چین واحد وفادار بماند.
"جورج یین" عضو ارشد مرکز مطالعات چین در دانشگاه ملی تایوان(واقع در تایپه پایتخت تایوان) گفته که "آمریکا با یک معمای راهبردی در مورد ایجاد ثبات در تنگه تایوان رو به رو است. از سویی، آمریکا نیاز دارد تا حمایت خود از تایوان را بویژه با توجه به اینکه چین به کرات آمریکا را به مثابه یک ببر کاغذی تصویرسازی می کند که به هیچ عنوان به کمک تایوان نخواهد آمد، ثابت کند. جدای از این ها، ایالات متحده آمریکا نیاز دارد تا چین را نیز مطمئن سازد که همچنان به سیاستِ چین واحد که رسما آن را پذیرفته، پایبند است". سفر احتمالی پلوسی به تایوان در عمل توضیح می دهد که تا چه حد ایجاد یک توازن راهبردیِ خوب و مناسب، سخت و دشوار است.»
نام شما

آدرس ايميل شما

راه تغییرات از کدام طرف است؟

راه تغییرات از کدام طرف است؟

اولین و شاید جدی‌ترین گام در مسیر انجام اصلاحات و تغییرات در جوامع مختلف، نیازمند پذیرش ...
روزنامه جمهوری اسلامی: کاش یک استعفای نمایشی می‌دادید

روزنامه جمهوری اسلامی: کاش یک استعفای نمایشی می‌دادید

روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: آنچه که اکنون در سرزمین ما اتفاق می‌افتد، به سادگی می‌شد ...
متن و حاشیه «مولوی عبدالحمید»

متن و حاشیه «مولوی عبدالحمید»

رهبر معنوی اهل سنت ایران در جریان حیات دینی و سیاسی خود همواره مواضع قابل تامل و جنجالی ...
1