کبنا بررسی کرد
دستپخت بورس برای سیمان / قیمت سیمان سرسام آور است / افزایش بیحساب و کتاب سیمان در کهگیلویه و بویراحمد
8 مرداد 1400 ساعت 18:23
قیمت سیمان به عنوان یکی از مهمترین، رایجترین و ضروریترین مصالح مورد استفاده در صنعت ساخت و ساز و اجرای پروژههای عمرانی و ساختمانی در روزهای اخیر سیر صعودی به خود گرفته و هر کیسه ۵۰ کیلویی سیمان تا ۱۱۰ هزار تومان معامله میشود.
با وجود افزایش قیمت سیمان، عدم تزریق آن به بازار و نبود یا کمبود آن و سودجویی واسطهها از وضعیت پیش آمده، مشکلات زیادی را برای مردم و فعالان عرصه ساخت و ساز ایجاد کرده است. بی توجهی مسئولان و متولیان امر نطارت بر بازار در کهگیلویه و بویراحمد سبب شده تا سیمان ۵۰ کیلوگرمی به ۱۰۰ هزار تومان برسد. استان کهگیلویه و بویراحمد با دارا بودن دو کارخانه تولید سیمان فعال در شهرستانهای بویراحمد و مارگون به عنوان یکی از تأمین کنندگان عمده سیمان در جنوب کشور به شمار میرود.
گفته میشود ورود سیمان به بورس کالا که از خرداد ماه امسال کلید خورد از دیگر دلایل افزایش قیمت آن بوده چراکه همان مقداری که تولید میشود در بورس عرضه و مشتریان باید از طریق بورس اقدام به خرید این کالا کنند که عدم آشنایی کافی آنها با سازوکار خرید از بورس کالا نیز موجب بروز مشکلاتی برای خریداران شده است.
بر اساس اعلام کارشناسان در سال ۹۷ بیش از ۵۵ میلیون تن، در سال ۹۸ بیش از ۶۰ میلیون تن و در سال گذشته نیز بیش از ۶۸ میلیون تن سیمان در کشور تولید شده و این آمار نشان از رشد سالانه تولید در این صنعت دارد اما برخی عوامل داخلی موجب شده با وجود روند رشد تولید این مصالح ساختمانی در کشور همچنان بازار با کمبود سیمان مواجه باشد.
تولیدکنندگان سیمان با مشکل دخل و خرج مواجه هستند
مدیر کارخانه و قائم مقام سیمان صوفیان در این باره میگوید: با تعطیلی صنایع مادر مانند سیمان و فولاد، تبعات زیادی برای تولیدکنندگان وابسته به این صنایع به وجود میآید و در زمان کنونی تولید کنندگان به خاطر عدم تولید و به تبع آن عدم فروش سیمان با مشکل دخل و خرج مواجه شدهاند.
عادل اعترافی، میافزاید: به دلیل پیش بینیهای انجام شده در خصوص افزایش قیمت سیمان، هفته گذشته در این کارخانه سیمان عرضه نشد به دلیل پیش بینیهای انجام شده در خصوص افزایش قیمت سیمان، هفته گذشته در کارخانه سیمان صوفیان، سیمان عرضه نشدچراکه قیمت کنونی میتوانست قیمت پایه برای هفتههای بعدی شده و باعث آسیب مشتریان شود.
وی اظهار میکند: موضوع دیگر اینکه مدت بخش نامه سه هفتهای اداره برق به این واحد صنعتی تمام میشد و صنعت سیمان را نمیتوان در طول روز تعطیل کرده و شب شروع به کار کرد و این تصمیمها کاملاً غیرکارشناسانه است.
دریافت کد بورسی برای تهیه سیمان از سوی مصرف کنندگان روند چندین ماهه و مشکل ساز است
مدیرعامل یک شرکت تولید بتن نیز میگوید: متاسفانه یک شبه تصمیم گرفته و اعلام کردهاند که برای خرید سیمان باید از بورس اقدام شود و این موضوع بدون اطلاع رسانی قبلی انجام شده و باعث ایجاد مشکلات بسیاری برای واحد تولیدی که عمده مواد اولیه آنها سیمان بوده، شده است.
عبدالصمد جباری، میافزاید: افزایش قیمت زیاد در مدت کم نیز مشکل دیگری است که واحدها با آن مواجه شدهاند متاسفانه به دلیل زمانبر بودن دریافت کد بورسی و نیاز به سیمان مجبور به خرید از بازار آزاد شدهایم تا واحد تعطیل نشود. زمانبر بودن دریافت کد بورسی و نیاز به سیمان، واحدها را مجبور به خرید از بازار آزاد با قیمتهای گزاف میکند.
وی با بیان اینکه در این مدت سیمان مورد نیاز خود را که روزانه ۵۰ تن است از بازار آزاد و از کسانی که در بورس فعالیت میکنند تهیه کردهایم، اظهار میکند: در بازار آزاد نیز برای کل مبلغ هم فاکتور ارائه نمیشود و مبلغی که شامل سه درصد منفعت است در فاکتور نوشته میشود.
جباری، ادامه میدهد: برای تهیه سیمان از بورس، دریافت کد بورس نیاز است و دریافت آن نیز روند چندین ماههای دارد.
مشکل قطعی برق کارخانههای تولید سیمان با فعال سازی شیف شب رفع میشود
قائم مقام دبیر انبوه سازان آذربایجان شرقی نیز میگوید: در جلسه حدود ۱۰ روز گذشته شورای مسکن با حضور مدیرعامل کارخانه سیمان صوفیان و مدیرعامل شرکت توزیع برق مطرح شد که برق ارائه شده کمتر از مقدار برق مورد نیاز است و مدیرعامل شرکت توزیع هم اعلام کرده که در طول روز با کمبود برق مواجه هستیم ولی از ۲۱ تا ۱۰ صبح مشکلی برای ارائه برق مورد نیاز به کارخانهها وجود ندارد ۲۱ تا ۱۰ صبح مشکلی برای ارائه برق مورد نیاز به کارخانهها وجود ندارد و بهتر است کارخانهها شیفت شب را فعال کنند.
محمد اسماعیل اکبری، میافزاید: یک ماه پیش دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان سیمان نیز صراحتاً اعلام کرد که هر فردی جواز ساخت دارد با مراجعه به کارخانه میتواند به ازای هر متر، چهار کیسه سیمان به قیمت مصوب درب کارخانه دریافت کند ولی این کار هرگز عملی نشد.
واحدهای تولیدی با محوریت سیمان را باید از بورس کالا استثنا کرد
نائب رییس انجمن پیمانکاران عمرانی آذربایجان شرقی نیز میگوید: بخش صنعت احداث از مهمترین زمینهها در بحث اشتغال است و نباید این مشکلات برای این صنعت ایجاد شود.
مهدی نسیانی، میافزاید: با اینکه اعلام شده که متقاضی میتواند ۱۰ تن سیمان از بورس تهیه کند ولی این موضوع عملاً امکان پذیر نیست و با این بازههای زمانی چند ماهه تولید کننده با مشکلات اساسی مواجه میشود و باید قبل از اقدام به این کار پیش بینیهای لازم انجام میگرفت و کارخانهای را که مواد اولیه آن سیمان است، از این موضوع استثنا میکردند.
کمبود برق بهانهای برای افزایش قیمت سیمان شد
مشاور دبیرخانه شورای گفت و گوی آذربایجان شرقی نیز با اشاره به موضوع افزایش قیمت و کمبود سیمان، میگوید: بخشنامهای در خصوص بحث برق به کارخانجات تولید سیمان داده شد در خصوص اینکه با ۱۰ درصد ظرفیت خود عمل کنند که منجر به کاهش تولید شد.
مصطفی بهنیا، با بیان اینکه بحث دلالی سیمان موضوع دیگری بود که برای این کالا مشکل ساز شده است، میافزاید: از ۹ خرداد سیمان به طور رسمی وارد بورس شده ولی این موضوع شامل تمامی واحدهای تولید سیمان نشده است. از ۹ خرداد سیمان به طور رسمی وارد بورس شده ولی این موضوع شامل تمامی واحدهای تولید سیمان نشده است.
وی اظهار میکند: سالیان سال است که فعالان بخش صنعت سیمان موضوع افزایش قیمت سیمان را مطرح کردهاند و هم اکنون کمبود برق نیز به بهانهای برای افزایش قیمت تبدیل شده است.
مشاور دبیرخانه شورای گفت و گوی آذربایجان شرقی با بیان اینکه همه ملزم به خرید سیمان از طریق بورس هستند، میگوید: این در حالی است که تمامی شرکتها وارد بورس نشدهاند.
بهینا، ادامه میدهد: اولاً سازوکار لازم برای پیمانکار، انبوه ساز و تولیدکننده وجود ندارد و هر سه درگیر این قضیه هستند ثانیاً اطلاع رسانی قبلی انجام نشده است و افزایش قیمت در بازار سیاه بسیار بالاست.
وی یادآوری میکند: با این شرایط، ظرف یک ماه گذشته پروژههای عمرانی متوقف شدهاند و این موضوع در ساخت و سازهای شهری و قیمت تمام شده مسکن هم تاثیرگذار خواهد گذاشت و تولیدکنندگان با توقف تولید روبرو خواهند بود.
تشکیل انجمنهای مختلف مشکل کمبود سیمان را مرتفع میکند
معاون نظارت و بازرسی سازمان صمت آذربایجان شرقی نیز میگوید: موضوع ورود سیمان به بورس از سیاستهای اصلی وزارت صمت نبوده بلکه فشارهایی در این خصوص از سوی انجمن تولیدکنندگان سیمان کشور به وزارت وارد شده است.
یوسف پایدار، میافزاید: در مورد حل این مشکلات باید انجمنهایی تشکیل شود چراکه تا حدی از دولت برای رفع این مشکل میتوان انتظار داشت.
ابلاغ بخشنامههای خلق الساعه از عوامل کمبود سیمان در بازار و افزایش قیمت آن است
مسوول دبیرخانه شورای گفت و گوی آذربایجان شرقی نیز میگوید: پایین بودن نسبت تولید به نسبت مصرف سیمان در استان از یک سو، ابلاغ بخشنامههای خلق الساعه و کمبود برق نیز از سوی دیگر باعث کمبود سیمان و سواستفاده سوداگران و در نهایت افزایش قیمت این کالا شده است.
نسرین درخشانی، با اشاره به اینکه عدم الزام تمامی واحدهای تولیدی سیمان به عرضه در بورس نیز یکی از ایرادات این مصوبه است، میافزاید: زمانبر بودن دریافت کد بورسی اشخاص حقوقی نیز باعث شده تا واحدهای تولیدی که مواد اولیه آنها سیمان است با مشکلات عدیدهای مواجه شوند.
آنچه از این گزارش بر میآید اینکه عوامل بسیاری در افزایش قیمت سیمان تاثیرگذار بودهاند که از مهمترین آنها میتوان به بورسی شدن این کالا، کاهش تولید بر اثر قطعیهای مکرر برق، افزایش تقاضا، جولان واسطهها و البته بی برنامگی و عدم نظارت اشاره کرد.
افزایش بی حساب و کتاب قیمت سیمان در استان کهگیلویه و بویراحمد
کمبود سیمان در استان کهگیلویه و بویراحمد با وجود دو کارخانه فعال، برای مردم این استان غیر قابل توجیه است، اما متأسفانه در روزهای گذشته به دلیل نوسانات برق و اُفت فشار، جهت مدیریت مصرف و کاهش قطعی برق در مناطق مختلف برق صنایع پرمصرف نظیر کارخانهها در استان کهگیلویه و بویراحمد باعث شد تا برای چند روز تولید سیمان دچار وقفه کوتاه شود.
همان چند روز عدم تولید سیمان در استان کافی بود تا قیمت هر پاکت سیمان 50 کیلویی با خیز بلند به قیمت 100 هزار تومان برسد و کمبود آن، مردم به ویژه اهالی شهرستان زلزله زده دنا را دچار دردسر و نگرانی کند.
کمبود و گرانی سیمان علاوه بر نارضایتی و نگرانی اهالی شهرستان زلزله زده دنا داد متقاضیان مسکن ملی در شهرهای دیگر استان را نیز درآورده و همه از مسئولان خواستار رفع این مشکل هستند.
یکی از دلایل عمده کمبود سیمان در استان کهگیلویه و بویراحمد با این ظرفیت تولیدی قاچاق و یا فروش و خروج این محصول از استان، قبل از توجه به نیاز داخلی باشد.
اکنون کمبودی نداریم
براتعلی صالحی مدیرکل تعزیرات حکومتی استان کهگیلویه و بویراحمد در خصوص مشکلاتی که این روزها در حوزه سیمان به وجود آمدهاست، اظهار داشت: هفته جاری به دلیل قطعی برق در سیستم تولید و توزیع سیمان وقفهای ایجاد شد که استان ما هم از این قضیه مستثنی نبود.
وی افزود: میزان تولید سیمان در استان کم شده که مقداری افزایش قیمت در این حوزه را شاهد بودیم و در حال حاضر وضعیت سیمان در استان به صورتی است که کمبودی در استان احساس نمیشود.
صالحی ادامه داد: با توجه به مصوبهای که انجام گرفته است خروج سیمان تا زمانی که تأمین سیمان مورد نیاز هم استانیها به صورت کامل انجام نشود، ممنوع است.
وی بیان کرد: اگر مازادی بر نیاز درون استان وجود داشت میتوان آن را به خارج استان ارسال کرد البته توجه به موقعیت و نیازی که در استان احساس میشود اولویت با تأمین سیمان مورد نیاز هم استانیها است در این خصوص نیز نظارتهایی در حال انجام است.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد گفت: قیمت هر کیسه ۵۰ کیلوگرمی سیمان در این استان ۳۰ هزار و ۵۰۰ تومان است.
به گزارش کبنا، سالار حسین پور اظهار داشت: با افرادی که سیمان را بالاتر از قیمت مصوب در کهگیلویه و بویراحمد به مردم بفروشند برخورد جدی میشود.
وی افزود: مردم میتوانند در صورت مشاهده قیمت سیمان بالاتر از قیمت مصوب تخلف را به سامانه ۱۲۴ گزارش دهند.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: کمیابی سیمان یک موضوع کشوری است و تنها مختص کهگیلویه و بویراحمد نیست، دلیل آن هم کمبود تولید برق است.
حسین پور عنوان کرد: در حال حاضر با رایزنیهای انجام شده، برق کارخانه سیمان یاسوج تأمین و کارخانه با ظرفیت تولید ۷۰۰ تن سیمان در روز به صورت ۱۰۰ در صد وارد مدار تولید شد.
استان کهگیلویه و بویراحمد با یک درصد مساحت کل کشور دارای ۲ کارخانه تولید سیمان با ظرفیت تولید روزانه سه هزار و ۷۰۰ تن سیمان است.
کد مطلب: 437326