پخش نشدن گفتوگوی علی کریمی از پلتفرم داخلی چه تبعاتی را به دنبال خواهد داشت؟
علی کریمی از خودیها بنالد یا کتوشلواریها؟
9 اسفند 1399 ساعت 23:05
انتخابات فدراسیون فوتبال ایران فردا یکشنبه برگزار میشود تا تکلیف جانشین مهدی تاج، رئیس مستعفی فدراسیون فوتبال، بعد از قریب به یک سال مشخص شود. جدال اصلی برای صندلی ریاست فداسیون فوتبال است که چهار چهره تقریبا متفاوت به رقابت با یکدیگر میپردازند: کیومرث هاشمی، شهابالدین عزیزیخادم، مصطفی آجرلو و علی کریمی.
انتخابات فدراسیون فوتبال ایران فردا یکشنبه برگزار میشود تا تکلیف جانشین مهدی تاج، رئیس مستعفی فدراسیون فوتبال، بعد از قریب به یک سال مشخص شود. جدال اصلی برای صندلی ریاست فداسیون فوتبال است که چهار چهره تقریبا متفاوت به رقابت با یکدیگر میپردازند: کیومرث هاشمی، شهابالدین عزیزیخادم، مصطفی آجرلو و علی کریمی. پرواضح است که متفاوتترین چهره این انتخابات علی کریمی است؛ نامزدی مستقل که برخلاف سه نفر دیگر که از مدیران دولتی به شمار میآیند، از جنس فوتبال است و هرچه شهرت به دست آورده، از همین مستطیل سبز بوده است. البته تفاوت دیگری که رقابت علی کریمی را با «کتوشلواریها» متمایز میکند، این است که طرفداران آنها همگی نامزد مدنظرشان را برنده انتخابات و رئیس آینده فدراسیون فوتبال میدانند؛ ولی در عین ناباوری، عدهای از فوتبالیها، شانس علی کریمی برای رسیدن به صندلی ریاست فدراسیون فوتبال را اندک میدانند. اگرچه غالب چهرههای سرشناس فوتبال امید دارند علی کریمی به چرخه ناقص مدیریتی در فوتبال ایران پایان دهد؛ ولی عده زیادی از آنها از همان روزی که علی کریمی برای انتخابات نامنویسی کرده، به طرز عجیبی روی این داستان پافشاری کردهاند که «او شانسی برای برندهشدن ندارد». اگرچه همه افرادی که چنین جملهای را درباره علی کریمی به کار بردهاند، خود را در زمره هواداران او برشمردهاند، ولی به نظر میرسد این نقلقولها رفتهرفته فضا را برای اتفاقات غیرمنتظره و توجیهات بعد از انتخابات هموار میکند.
نکتهای که البته دراینمیان مشترک است و تقریبا همه هواداران ناامید علی کریمی به آن اصرار دارند، شیوه برگزاری انتخابات است که آنها این کارزار را نه انتخابات، بلکه انتصابات توصیف میکنند. یکی از این چهرهها، محمد پنجعلی، بازیکن سابق تیم ملی و باشگاه پرسپولیس است. او در گفتوگو با ایسنا درباره شانس ریاست علی کریمی بر فدراسیون فوتبال میگوید: «کریمی پا پیش گذاشته و امیدوارم موفق شود؛ اما کار را سخت میبینم. همه میدانیم که انتخابات چگونه است. به نظرم بیشتر انتصابات است تا انتخابات. تا الان هم این موضوع ثابت شده است. قطعا علی کریمی هم با اشراف بر این موضوع وارد رقابت شده است. خیلیها دلشان نمیخواهد علی کریمی رئیس فدراسیون فوتبال شود. موفقیت فوتبال کشور مستلزم این است که واقعا حق به حقدار برسد؛ اما از قدیم همه میدانیم انتخابات به چه شکلی پیش میرود. چشمم آب نمیخورد در این انتخابات اتفاق خاصی بیفتد».
حسن روشن هم دیگر پیشکسوت نامآشنای فوتبال ایران است که شانس علی کریمی برای رئیسشدن را کم میداند. او که پیشتر در گفتوگو با «دویچهوله» دلیل این موضوع را انتصاب رأیدهندگان از سوی دولت دانسته و گفته بود آنها طبیعتا به گزینه مدنظر دولت رأی میدهند، روز گذشته هم در گفتوگویی با تسنیم بدون اشاره به دلیل فوق، به این نکته اشاره کرد که علی کریمی رأی نمیآورد. «از نظر کلی همه کاندیداها خوب هستند و در این بحثی نیست؛ اما باید کمی جزئیتر به این دوستان نگاه کنیم. علی کریمی گزینهای ایدئال برای اهالی فوتبال است؛ اما همه میدانیم در انتخابات رأی نمیآورد».
علیرضا منصوریان که خودش را یکی از دوستان فوتبالی علی کریمی میداند و ابراز علاقه میکند کریمی رأی بیاورد، اینبار ادعای جالبتری را مطرح میکند و به علی کریمی هشدار میدهد که رئیس از قبل انتخاب شده و علی شانسی نخواهد داشت. «رئیس فدراسیون فوتبال انتخاب شده و فقط اسم آن را اعلام نمیکنند». منصوریان البته بعدها درحاشیه مراسم بازی یادبود علی انصاریان و مهرداد میناوند تلاش کرد بهصورت منطقیتری اظهاراتش را مبنیبر شانسنداشتن علی کریمی بیان کند. «اگر قرار باشد علی کریمی رأی بیاورد، باید کسانی که حق رأی دارند، اصطلاحا دلی به او رأی بدهند. او خوششانس نخواهد بود، چراکه بعید میدانم رؤسای هیئتها به یک فرد فوتبالی رأی بدهند که از جنس ماست».
اظهارات چهرههای سرشناس فوتبال که ابتدا خود را حامی علی کریمی میدانند و سپس ناامیدیشان از رأیآوردن او را ابراز میکنند، بهوضوح تداعیکننده این است که علی کریمی در بین چهرههای فوتبالی هم مخالفانی دارد که علاقهای به رئیسشدن او ندارند. این موضوعی است که خداداد عزیزی، پیشتر در گفتوگو با فرهیختگان بهطور آشکارتری از آن پرده برداشت. خداداد که خودش یکی از افرادی است که شانس علی کریمی را کم میداند، در این زمینه میگوید: «انتخاب رئیس فدراسیون انتخاب رئیسجمهور نیست که عامه مردم بخواهند رأی بدهند که اگر این بحث بود، علی کریمی مثل آبخوردن رأی میآورد؛ اما الان یک تعداد خاص در مجمع فدراسیون فوتبال رأی میدهند، اگر حدود صد نفر را در مجمع در نظر بگیریم، از این تعداد شاید ۱۰ درصد فوتبالی باشند و ۹۰ درصد غیرفوتبالی به شمار میروند. آن ۱۰ درصد هم شامل کاپیتان تیمهای ملی یا مربی تیم ملی هستند و ۳۰ درصد را رئیس هیئتها که هیچکدام فوتبالی نیستند، تشکیل میدهند و طبیعتا از خدایشان هم هست که علی کریمی انتخاب نشود. همین فوتبالیهای خودمان هم بعضیهایشان حاضر نیستند به علی رأی بدهند؛ چون آنها هم تحت تأثیر مدیران و رؤسای خود هستند و نگاه میکنند ببینند که آقای رئیس چه میگوید. بنابراین شانس علی خیلی کم است؛ چون او آدم خیلی سالمی است که اهل زدوبند و رابطه و خیلی چیزهای دیگری نیست که در فوتبال ما مرسوم است. من به علی گفتم اگر میخواهی رئیس فدراسیون شوی، باید لابی کنی، باید بروی و با رؤسای هیئتها صحبت کنی یا نمایندههایت این کارها را انجام دهند. در هر صورت ۳۳ نفر را رؤسای هیئتهای فوتبال تشکیل میدهند و طبیعتا از قبل افراد دیگر هم به سراغ اینها میروند و با آنها میبندند. اوضاع عجیبوغریب است و بههمیندلیل به نظر من علی شانس کمی دارد».
حالا سؤالی که در آستانه انتخابات مطرح میشود، این است که وقتی عدهای از چهرههای سرشناس فوتبالی پیش از برگزاری انتخاباتی سرنوشتساز برای فوتبال ایران، شانس فوتبالیترین چهره این انتخابات را کم میدانند، چه توقعی از رقبای کتوشلوارپوش است که برای از دور خارجکردن علی کریمی وارد لابیهای مرسوم نشوند؟ آنها با دیدن این آمادگی نزد فوتبالیها و پذیرش این موضوع که شانس نماینده آنها کمتر است، به راحتی بیشتری، یارکشیها را انجام میدهند و طبیعتا وضعیت برای علی کریمی در آستانه انتخابات سختتر از گذشته میشود. البته خود علی کریمی و مهدی مهدویکیا (نایبرئیس معرفیشده از سوی علی کریمی) هم با بخشی از جریانهای پشت پرده آشنا شدهاند؛ ولی آنها برخلاف عدهای از فوتبالیها که امیدشان را از دست دادهاند، هنوز امیدوارند بتوانند این فوتبال را «پاک» کنند. دستکم این ادعایی است که در بخشی از بیانیهشان دارند. «از معادلات پشت پرده کاملا آگاهیم؛ اما داوطلب شدیم تا ثابت کنیم انتقادهای چند سال گذشته فقط شعار نبوده و با کسی هم حبوبغض شخصی نداریم؛ بلکه معتقدیم این فوتبال باید عاری از فساد و کاملا پاک و شفاف باشد. فوتبال برای ما و خیلی از پیشکسوتان، خط قرمز است؛ پس نباید فوتبال قربانی زدوبندهای ناسالم شود؛ زدوبندهایی که در آن حق داوران، بانوان، پیشکسوتان، هواداران و استعدادهای ناب و... نادیده گرفته شود و فقط عدهای خاص و بعضا چهرههای غیرفوتبالی از آن بهرهمند شوند. پس ثبتنام کردیم تا بلکه بتوانیم از انتقادهایمان دفاع کنیم و ثابت کنیم نقدهایم صرفا حرف نیست و حالا که آمدهایم شعارمان خیلی واضح و روشن فوتبال پاک و مبارزه علیه فساد فوتبالی است».
بروکراسی علیه اعتمادسازی!
ابتکار در این باره نوشت: چند وقتی است که موضوع کاندیدا شدن علی کریمی، فوتبالیست سابق تیم ملی، برای ریاست فدراسیون فوتبال به سوژه داغ اهالی فوتبال تبدیل شده است. در جریان این ماجراها قرار بود که مناظرهای تلویزیونی بین کاندیداهای این فدراسیون برگزار شود اما کریمی به دلایلی از شرکت در این مناظره خودداری کرد و به جای آن در یک گفتوگو در شبکه نمایش خانگی حاضر شد. اما پس از گذشت چند روز با وجود آنکه اعلام شد دریافت مجوز این برنامه در دستور کار است، نتوانست مجوز پخش را از نهادهای ذیربط دریافت کند. پرسش این است که چرا دادن مجوز به چنین گفتوگویی با این همه اما و اگر همراه بوده است؟ آیا باز هم میتوان رد پای دخالتهای دستهای دیگری در شبکه نمایش خانگی را یافت؟
موضوع مجوز برنامههای تولید شده در شبکه نمایش خانگی چند سالی است که محل مناقشه بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صدا و سیما و ساترا است. در یک سال اخیر این مناقشات بالا هم گرفته است. اما به هر تقدیر کم و بیش این مشکلات حل میشد و همین امر باعث اعتماد بسیاری به این بستر برای برنامهسازی بود.
موضوع انتخابات فدراسیون فوتبال گرچه مربوط به حیطه فرهنگی و این گزارش نیست اما وقتی پای نمایش خانگی به موضوع باز میشود اوضاع متفاوت است. چندی پیش علی کریمی، فوتبالیست سابق تیم ملی که انتقادهای بسیاری به فدراسیون فوتبال داشت، برای شرکت در انتخابات این فدراسیون اعلام آمادگی کرد. قرار بر این بود که مناظرهای بین تمامی کاندیداهای این سمت در یک برنامه تلویزیونی ترتیب داده شود و از صدا و سیما به نمایش درآید اما علی کریمی عنوان کرد که در این مناظره شرکت نخواهد کرد. او در این رابطه گفت: «سالهاست نقاط ضعف فوتبال ایران و راههای برونرفت از بحران فعلی فوتبال کشور را در قالب مصاحبههای مختلف بیان کردهام و اکنون حضور در یک برنامه ضبط شده تلویزیونی و مناظره با سایر کاندیداهای محترم را به صلاح فوتبال کشور ندانسته و آن را بیشتر نمایشی میبینم».
بنابر این سوم اسفندماه اعلام شد که او مهمان یک برنامه اینترنتی در شبکه نمایش خانگی شده و مصاحبه مفصلی را انجام داده که قرار بود همزمان با نشست کاندیداها در شبکه سه از طریق پلتفرم فیلیمو منتشر شود. مهدی مهدویکیا هم به صورت اسکایپی در این برنامه حضور داشت و قرار بود گفتوگوهایی با بهنام ابوالقاسمپور، علیرضا منصوریان و خداداد عزیزی هم در این برنامه پخش شود. اما از همان زمان که موضوع پخش این گفتوگو مطرح شد، این احتمال داده میشد که پخش این برنامه با مشکلاتی مواجه شود. بعد از آنکه مناظره تهیهشده در صدا و سیما، با وجود آنکه برنامه کریمی از شبکه نمایش خانگی پخش نشد اما امید به نمایش آن همچنان وجود داشت. اما پنجم اسفند اعلام شد که سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی موسوم به ساترا، اجازه پخش برنامه ویژه علی کریمی درباره انتخابات فدراسیون فوتبال در شبکه نمایش خانگی را نداد و محتوای آن را مناسب برای پخش عمومی ندید. بنابراین موضوع توقیف این برنامه مطرح شد اما تنها چند ساعت پس از مطرح شدن غیر رسمی این موضوع، علی سعد، معاون ساترا، در توییتی ضمن تکذیب خبر منتشره مبنی بر عدم صدور مجوز در برخی از رسانهها اعلام کرد یکشنبه ۳ اسفند ماه درخواستی از سوی فیلیمو برای پخش برنامه یکی از کاندیداهای فدراسیون فوتبال به دبیرخانه ساترا وصول شد که در مسیر معمول برای این برنامهها قرار دارد. این برنامه به دلیل ساختارحرفهای و نمایشی در دستور کار دبیرخانه قرار گرفته است.
او گفت فرایند در نظر گرفته شده برای همه محتواهای نمایشی حرفهای یکسان است که در خصوص برنامه همرفیق و سریالهای قورباغه، خوب بد جلف و… طی شده و رسانههای صوت و تصویر برنامههای خود را طی این فرایند منتشر کردهاند. در صورتی که برنامه در دستهبندی نمایشی حرفهای قرار نمیگرفت امکان پخش از صفحات شخصی افراد در رسانههای کاربر محور را داشت و به فرایند فوقالذکر نیاز نداشت.
به هر حال همچنان رایزنیها برای پخش این گفتوگو ادامه داشت تا اینکه 6 اسفند، روابط عمومی فیلیمو با انتشار توضیحی، پخش برنامه «تی وی تاک» علی کریمی را فعلا منتفی دانست. در مطلب ارسالی از سوی روابط عمومی فیلیمو به رسانه ها آمده است: «برنامه «تی وی تاک» با حضور علی کریمی، فوتبالیست سابق تیم ملی و کاندیدا حال حاضر فدراسیون فوتبال ایران، توسط تهیهکننده تولید شده بود و پلتفرم فیلیمو را به عنوان بستر پخش انتخاب کرد. با توجه به اینکه انتخابات فدراسیون فوتبال در هفته آینده برگزار خواهد شد، دو روز پیش درخواست مجوز و بازبینی اضطراری برای ساترا ارسال شد و اما با اعلام آقای الفخانی مسئول شورای موافقت کلی، این برنامه در لیست و نوبت پانزدهم درخواست موافقت کلی قرار گرفت.
این درحالی است که این شورا هر هفته یک بار برگزار خواهد شد و در هر روز تعداد محتوای محدودی مورد بررسی قرار خواهد گرفت و ما هم برای جلوگیری از تضییع حقوق دیگران همراستا با قوانین ساترا عمل کردیم و در نوبت بررسی قرار گرفتیم.
اما سوال اینجاست که در سال ۲۰۲۱ این صف و این روش بررسی محتوا برای پلتفرمها جای تعجب ندارد؟ سرعت انتشار محتوا در دنیای امروز واقعا مهم است و این روش تولیدکنندهها را راهی پلتفرمهای خارجی میکند، چون درگیر قوانین و بروکراسیهای پیچیده نیستند، ما از این بابت بسیار متاسفیم که نتوانستیم جواب انتظار مخاطبان خودمان را بدهیم.»
البته گفته میشود که ماجرا از این قرار است که بر اساس دستورالعمل جدید ساترا، هر برنامهای که بخواهد از طریق پلتفرمهای اینترنتی وارد شبکه نمایش خانگی شود، حداقل 15 روز قبل از موعد پخشش، باید روال اداری برای گرفتن مجوز را از ساترا طی کند و گویا فیلیمو به عنوان پخشکننده برنامه کریمی در جریان این موضوع نبوده و دو روز پس از اینکه این قانون 15 روزه اعلام شده، برای پخش اعلام کرده است. همین قضیه هم کل ماجرا را تحت تاثیر قرار داده است. با توجه به آنکه انتخابات فدراسیون فوتبال یکشنبه هفته آینده برگزار میشود و تا دهم تنها دو روز و چند ساعت باقی مانده، طبیعتا پخش آن بعد از روز انتخابات فایدهای نخواهد داشت و به همین دلیل است که عوامل برنامه «تی وی تاک» فیلیمو پخش این برنامه را فعلا منتفی دانستند. اما به هر حال در مورد چنین برنامهای شاید میشد با کمی اغماض هم برخورد کرد. همین امر شائبههایی از دخالت برخی در عدم پخش این برنامه را مطرح کرده است.
به هر حال چنین اتفاقاتی باعث بیاعتمادی افراد و برنامهسازان به شبکه نمایش خانگی خواهد شد و این امر به هیچ عنوان به نفع این بستر نخواهد بود. حالا باید منتظر ماند و دید که کریمی از طریق صفحه اینستاگرامش، این مصاحبه را پخش خواهد کرد یا نه که اگر چنین شود همان انتقادهایی که به نهادهای مجوزدهنده در خصوص گزارش فردوسیپور در فینال لیگ قهرمانان آسیا وارد بود دوباره مطرح خواهد شد و این به معنای از دست رفتن اعتماد به بسترهای داخلی خواهد بود که در آینده تبعات خوبی به همراه نخواهد داشت.
کد مطلب: 431412