کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

تحلیل سیاسی حوزه انتخابیه گچساران و باشت؛

گچساران و باشت، بازگشت به نقطه صفر / آیا «محمد قائم» بازی تاجگردون دوم را بهم می‌زند؟

20 آبان 1399 ساعت 0:31

سید قدرت حسینی نیز در یک اظهار نظر زیرکانه گفت که محمد قائم تربیت خوبی دارد. نام تنها نمی‌تواند به کسی کمک کند اما این نام می‌تواند بازی حلقه تاجگردون دوم را به هم بزند.


حوزه انتخابیه گچساران و باشت که در ۷ سال گذشته یک نمونه موفق از توسعه و سازندگی حتی در سطح کشور بود حالا استثنایی‌ترین شرایط سیاسی در سطح کشور را دارد. اعتبارنامه نماینده منتخب مردم این حوزه بیشتر با یک لج سیاسی رد شد تا گچساران و باشت از داشتن نماینده محروم شوند. مطابق قانون باید خیلی پیش از این یکی از دو نماینده دیگر استان در مجلس شورای اسلامی کفالت نمایندگی این حوزه را بر عهده می‌گرفت اما گویا فشارها و البته سنگینی کار تاکنون‌مانع از چنین اتفاقی شده است و گچساران باید تا خرداد سال آینده همین‌گونه در تعلیق و بی نمایندگی به سر برد. نتیجه این بی نمایندگی برای گچسارانی که بر روی ریل پیشرفت قرار گرفته بود سخت و هزینه زا است. دیگر خبری از مدیران اثرگذار گچسارانی در مناسبات سیاسی و مدیریتی استان کهگیلویه و بویراحمد نیست، پروژه‌های مهم در این دو شهرستان تعطیل شده‌اند و برخی مدیران منتسب به تاجگردون یا از کار کنار گذاشته شده‌اند و یا در زیر فشار قرار دارند.
این وضعیت برای هیچ کس مهم نیست و کسی نیز خود را پاسخگو نمی‌داند اما در عوض در هر کوی و برزن و هر محفلی صحبت از انتخابات آینده مجلس است و از مدت‌ها قبل نشانه‌های ورود گچساران به یک فضای پر التهاب دیگر سیاسی دیده می‌شود. قطعاً انتخابات آینده یک انتخابات آرام و بدون از حاشیه برای گچساران و باشت نخواهد بود. تا همین جای کار بسیاری صحبت از آمدن کرده‌اند و قطعاً در آینده نزدیک به این جمع افزوده خواهد شد.
از ابتدا و همان لحظه که تعداد رأی منفی به اعتبار نامه تاجگردون اندکی بیش از موافقینش اعلام شد و وی مجبور به خروج از مجلس شد دو گزینه برای انتخابات میان دوره گچساران و باشت قطعی بود. یک؛ گزینه نماینده‌ای بود که با پرونده رد اعتبارنامه‌اش مواجه شد و دیگری گزینه‌ای بود که طیف اولی معتقدند عامل و صحنه گردان اصلی رد اعتبارنامه بوده است.
البته گزینه اول متمرکز بر یک فرد نیست بلکه منظور تاجگردون‌ها بود. هر چند برخی از ابتدا تا هنوز بر ثبت نام غلام رضا تاجگردون اصرار دارند ولی کاملاً روشن است که این اقدام نمی‌تواند یک اقدام منطقی و از سر تدبیر باشد و ممکن است هزینه‌های سنگین‌تری در پی داشته باشد. استعفای ساسان تاجگردون نیز تاییدی است بر این که غلام رضا تاجگردون واقعیت سیاست را پذیرفته است و قصد نامزدی ندارد. در نقطه مقابل اما سید قدرت اولین کسی بود که رسماً اعلام کرد برای انتخابات میان دوره‌ای خواهد آمد. وی حالا خود را محق‌تر از بقیه می‌داند و خواب نمایندگی گچساران و باشت را می‌بیند. به نظر می‌رسد انتخابات میان دوره‌ای گچساران و باشت با فرض تأیید ساسان تاجگردون چهارمین دوئل تاجگردون‌ها و حسینی بحرینی‌ها باشد. قطعاً انتخابات به این دوگانه محدود نخواهد شد و در دو طیف نیروهای بیشتری نامزد خواهند شد. تا همین جای کار برخی از نزدیکان تاجگردون به اصرار وی بر نامزدی یکی از اعضای خانواده‌اش اعتراض شدید دارند و آن را نوعی انحصار طلبی می‌دانند. با این وجود ساسان تاجگردون فارغ از وابستگی به برادر کوچکتر سابقه مدیریتی بالا در دوران ریاست بر سازمان مدیریت و برنامه ریزی فارس و معاونت در وزارت میراث فرهنگی و گردشگری دارد. او اما هرگز در قامت یک فرد سیاسی در سپهر سیاسی گچساران ظاهر نشده است و حتی در اوج رقابت‌های برادرش با رقبا اظهار نظر و یا فعالیت چندانی نداشته است. در این خانواده بعد از غلامرضا یکی از خواهرانش پروین تاجگردون فعال‌ترین آن‌هاست. تاجگردون خواهر، همانی است که فعالیت‌هایش و و بویژه برخی مسائل مربوط به یک باغ تفریحی متعلق به وی با نام «بنوشکه» محل حواشی زیادی قبل و حین انتخابات در گچساران بود. محمد قائم تاجگردون یکی دیگر از تاجگردون‌های باوی است. او یک چهره کاملاً ناشناخته است که البته به لطف نام بزرگ پدرش یعنی بهرام تاجگردون آمده است، ولی بعید به نظر می‌رسد که مشورت و نظری از غلام رضا تاجگردون برای حضور خواسته باشد. سید قدرت حسینی نیز در یک اظهار نظر زیرکانه گفت که محمد قائم تربیت خوبی دارد. نام تنها نمی‌تواند به کسی کمک کند اما این نام می‌تواند بازی حلقه تاجگردون دوم را به هم بزند. در کنار ساسان اما گزینه جدی‌تر این طیف که قطعاً و رسمی برای انتخابات برنامه دارد. عبدالرحیم رحیمی است. او فرماندار بروجرد در استان لرستان بود و برای شرکت در انتخابات بیانیه داد. رحیمی البته گفته است که با تاجگردون هماهنگ خواهد بود و قطعاً نگاهی به موضوع تأیید صلاحیت‌ها دارد و نمی‌خواهد از هم اکنون حمایت تاجگردون ها را از دست دهد. حسن نوروزی نیز می‌تواند یک گزینه بالقوه دیگر برای این طیف باشد. وی برای حضور نیازی به استعفا از مسئولیت خود نداشت. با این وجود نوروزی هیچ اظهار نظری راجع به حضور در انتخابات نداشته است.

بیشتر بخوانید:

هماورد دو باره تاجگردون و سید قدرت در میاندوره / فراخوان تاجگردون برای یارانش

عبدالرحیم رحیمی: تابع خرد جمعی هستم / سید قدرت حسینی در رد اعتبار نامه تاجگردون بدنام شده است

استراتژی «غلامرضا تاجگردون» و هراس «سید قدرت حسینی» / سید قدرت حسینی: تاجگردون تمامیت‌خواه است، به «محمد قائم» فرصت کاندیداتوری را نمی‌دهد / اصلاح‌طلبان شجاعت رقابت با تاجگردون را ندارند


در طیف مقابل سید قدرت حالا به صورت روانی خود را قوی‌تر از گذشته می‌بیند او بخوبی می‌داند عوامل زیادی در انتخابات تأثیر گذار خواهد بود. او چهره محبوب اصولگرایان سنتی گچساران نیست. همچنانکه در انتخابات گذشته برخی رهبران این طیف به صورت رسمی حمایتی از وی نداشتند و در حال حاضر نیز علیمراد جعفری تحرکاتی دال بر حضور در انتخابات از خود بروز داده است و این موضوع به انشقاق بیشتر در طیف اصولگرایان سنتی و نو منجر خواهد شد. سید قدرت نه تنها برای این گروه ادله محکم برای نزدیکی ندارد که در دوره دهم نیز حاضر به حمایت از فولادی وندا نامزد اصولگرای آن دوره و عضوی از جامعه ترک‌های قشقایی گچساران و باشت نشد و خیلی‌ها معقتدند او در دوره دهم طرف غلام رضا گچساران بود. سید قدرت قبل از تمرکز بر مبارزه با رقیب اصلی، رقبای زیادی در درون جریان اصولگرایی دارد وی در انتخابات گذشته دو رقیب اصولگرای دیگر نیز داشت. اردلان زینل زاده تکنوکرات اصولگرا که چندان به مسائل ایدئولوژیکی و شعاری این جریان ورود نمی‌کند و در پی جذب رأی منطقه دیل و آرو و بخش‌های خاکستری اصولگرایان است یکی از آن دو است. شاید در ابتدا پیش بینی از رأی زینل زاده بیشتر از آنی بود که در 2 اسفند 98 کسب کرد ولی بر کسی پوشیده نیست که آن کارزار، کارزار سختی بود و علاوه بر تاجگردون و سید قدرت یک رقیب اصولگرای دیگر نیز در صحنه حاضر بود به نام هومن عسکری که یک پایگاه قوی قومی در میان قشقایی‌های گچساران داشت.
در طول مدتی که از رد اعتبارنامه تاجگردون می‌گذرد هیچ نشانه‌ای حتی غیر رسمی از احتمال نامزدی زینل زاده و عسکری به بیرون درز نکرده است ولی کاملاً روشن است که وی و حتی عسکری در حال رصد کردن اوضاع می‌باشند و فرصت حضور در این انتخابات را از دست نخواهند داد چرا که مشخص نیست سه سال دیگر چه اتفاقی رخ دهد.
علاوه بر این دو حتماً سایر گزینه‌هایی که زمانی سودای نامزدی در گچساران و باشت در انتخابات دوره یازدهم را داشتند حالا نیم گاهی به این انتخابات دارند گزینه‌هایی مانند یعقوب زارعت کیش و سید قدرت بیعت اصل.
در انتخابات دهم مجلس برخی گروه‌ها که در ظاهر فاصله سیاسی نیز با هم داشتند برای بر زمین زدن تاجگردون سعی کردند بر روی یک گزینه به اجماع برسند آن زمان گفته می‌شد گزینه مد نظر قوام فروزان است. او دارای عقبه سیاسی اصلاح طلبی و پایگاه قوی قومی در میان بخش‌هایی از حوزه انتخابیه گچساران و باشت بود. البته در نهایت فروزان نیامد ولی حالا زمزمه‌هایی است که بخش‌هایی از گروه‌های اصلاح طلب و قومی در پی پیاده کردن طرح پنج سال پیش خود هستند.
فروزان نیروی قوه قضائیه است و قاضی بوده است. البته فروزان تنها قاضی نیست که احتمال حضورش در انتخابات وجود دارد علاوه بر فروزان، قاضی دیگر با نام ریحان محمد پور در انتخابات اعلام حضور کرده است. وی در تهران زندگی می‌کند و در بخش حفاظت قوه قضائیه حضور دارد که گفته می‌شود تعامل خوبی با مردم دارد. محمد پور اهل ده بزرگ است و همولایتی حسینی بحرینی ده بزرگی است. قاضی سوم کوروش کرمی است که در حال حاضر دارای مسئولیت در مجمتع های قضایی استان تهران است و سابقه معاونت قضایی کل محاکم عمومی و انقلاب تهران و هم چنین ریاست دادگستری شهرستان بهمئی را در کارنامه خود دارد.
 تقسیم بندی فضای انتخاباتی گچساران و باشت صرفاً از دریچه تقسیم بندی جناحی نمی‌تواند در برگیرنده همه اتفاقات و تحرکات این حوزه انتخابیه باشد بلکه علاوه بر تأثیر مسائل سیاسی و جناحی در انتخابات مسائل قومی، منطقه‌ای و محفلی و حتی خانوادگی نیز تعیین کننده است. هنوز برای قضاوت انتخابات و اتفاقات آن در گچساران و باشت زود است ولی از هم اکنون‌می توان یک فضای پر استرس و ملتهب را برای گچساران و باشت پیش بینی کرد.
 


کد مطلب: 427379

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/report/427379/گچساران-باشت-بازگشت-نقطه-صفر-آیا-محمد-قائم-بازی-تاجگردون-دوم-بهم-می-زند

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1