کارشناسان مسائل خاورمیانه بررسی کردند؛
پشتپرده بیانیه شورای همکاری خلیج فارس علیه ایران
22 مرداد 1399 ساعت 17:08
موسوی کارشناس مسائل خاورمیانه با تاکید بر اینکه بیانیه شورای همکاری خلیج فارس در واقع اعلام نظر دو کشور عربستان و بحرین بود، اضافه کرد: این دو کشور به طور کلی دنباله روی آمریکا در مسائل سیاسی خارجی خود هستند و این بیانیه اخیرشان نیز هیچگونه ارزشی چه از نظر سیاسی و چه از نظر حقوقی ندارد، زیرا که در گذشته نیز عربستان خواستار تمدید این تحریم تسلیحاتی بود و مسئله جدیدی نیست، اما در کل کشورمان نیز واکنش لازم را در این بارها انجام داد، در نهایت میتوان گفت آمریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی در تلاش خود برای تصویب ادامه تحریم تسلیحاتی کشورمان شکست سختی را خواهند خورد.
«نایف فلاح مبارک الحجرف» دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس با ارسال نامهای به شورای امنیت سازمان ملل متحد خواستار تمدید تحریم خرید و فروش تسلیحاتی ایران شد. در این از شورای امنیت درخواست شده است این تحریم تمدید شده و در راستای جلوگیری از آنچه «اشاعه بی ثبات کننده تسلیحات ایران» عنوان شده، «اقدامات لازم دیگری نیز مانند توقیف داراییها و ممنوعیت سفر برای افراد مشارکت کننده در تأمین، فروش و انتقال تسلیحات به ایران و یا از آن انجام شود».
اما سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به بیانیه شورای همکاری خلیج فارس جهت تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورا امنیت، با تاکید بر اینکه این شورا در اوج ناکارآمدی خود است، گفت: این بیانیه به صورت یکجانبه و دیکته شده صادر شده است.
سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه
واکنش ایران به این بیانیه
سخنگوی وزارت امور خارجه با ابراز تأسف از رویکرد غیرسازنده برخی اعضای این شورا در قبال جمهوری اسلامی ایران گفت: متأسفانه به نظر میرسد شورای موسوم به همکاری خلیج فارس به سخنگوی برخی کوته فکران داخل شورا و بیرون منطقه مبدل شده و دبیرخانه شورا نیز با تأثیر از سیاستها و رفتارهای اشتباه و مخرب برخی اعضای آن، بلندگوی ایران ستیزان شده است.
موسوی افزود: شورای همکاری خلیج فارس که در اوج ناکارآمدی خود است اختلافات درونی و سیاستهای غیر واقعبینانه باعث عقیم بودن این شورا شده با این اقدام خود باعث نادیده گرفتن حقایق منطقه و چشم فروبستن به روی واقعیات و اولویتها در این شرایط حساس شده است.
موسوی بیان داشت: بیانیه غیرمسئولانه دبیرکل در حالی به صورت یکجانبه و دیکته شده صادر میشود که برخی از اعضای شورا حتی در زمان مشکلات اقتصادی، دست از خرید و انباشت سلاح بر نداشته و از بزرگترین خریداران تسلیحات در منطقه و جهان بوده و بدون شک منافع آمریکا نیز به فروش بیشتر تسلیحات به این کشورها با چنین رویکرد و ادعاهای واهی گره خورده است.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی در خاتمه تصریح کرد: وضعیت کشتار مردم و کودکان بی دفاع در یمن از مصادیق عینی سیاستهای غلط برخی اعضای این شوراست که هر روز با انواع سلاحهای غربی و توسط سردمداران همین شورا در برابر چشم جهانیان قربانی میشوند.
از سویی محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهوری نیز در حساب توییتری خود در واکنش به بیانیه شورای همکاری خلیج فارس جهت تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت نوشت: «اعضای شورای امنیت در معرض آزمونی بزرگ برای نشان دادن استقلال رأی خود و واکنش منفی در قبال فشارهای رژیم آمریکا برای تحمیل ارادهاش علیه ایران و نقض قطعنامه ٢٢٣١ و فروپاشی برجام قرار دارند».
همچنین امروز حسن روحانی رئیس جمهور به نامه شورای همکاری خلیج فارس برای تمدید تحریم ایران واکنش نشان داد.
حسن روحانی در جلسه امروز هیات دولت گفت: روزی که صدام به کویت حمله کرد ما اولین کشوری بودیم که این کار را محکوم کردیم اعضای این شورا محکوم نکردند. ما همان روز صبح که صدام حمله کرد سه بعدازظهر محکوم کردیم و بیانیه رسمی دادیم و در مقام عمل هم محکوم کردیم.
او ادامه داد: ما در مقام عمل نشان دادیم که طرفدار کشورهای منطقه هستیم، اگر ما چراغ سبز به صدام نشان داده بودیم همان روز که کویت را اشغال کرد همان فردا کل عربستان، قطر و امارات را اشغال میکرد. صدام در نامه به مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی نوشت ما با شما ۸۰۰ کیلومتر مرز مشترک آبی داریم یعنی این کشورها مال ماست، در حالی که مرز مشترک آبی ما با عراق ۱۸ کیلومتر بود.
حسن روحانی افزود: اگر ما برای ثبات منطقه نایستاده بودیم شما نبودید همه شما را صدام خورده بود. ما همواره برادر شما بودیم امروز هم هستیم، شما بدانید اقدام آمریکا علیه ایران ناموفق است. ایران در کاری که طبق قانون و مقررات مصالح ملی، منطقه و ملی خودش انجام میدهد پیروز خواهد بود.
حمایت آمریکا از این بیانیه
این در حالیست که مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در واکنش به درخواست کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در نامه دبیرکل این گروه به شورای امنیت سازمان ملل مبنی بر تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، گفت: نامه شورای همکاری خلیج فارس به شورای امنیت سازمان ملل و درخواست برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران یک بیانیه شجاعانه بود. آمریکا این هفته پس از سالها دیپلماسی برای تمدید تحریم تسلیحاتی (پیشنویس) قطعنامهای را ارائه خواهد کرد. شورای امنیت باید بین مسلح کردن تروریست سیاستها و ایستادن در کنار خلیج فارس یکی را انتخاب کند.
پمپئو همچنین مدعی شد که کشورهای منطقه از خلیج فارس تا اسرائیل حامی تمدید تحریم تسلیحاتی هستند و افزود: برای تک تکشان عمیقاً اهمیت دارد. عرب سیاستها و اسرائیلی سیاستها یک صدا هستند و شورای امنیت باید به آن سیاستها گوش کند.
تنها عربستان و بحرین پشت این بیانیه هستند
امیر موسوی کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به اینکه نامه دبیر کل شورای همکاریهای خلیج فارس بدون هماهنگی با کشورهای عضو و تنها به درخواست عربستان و بحرین صادر شده است، گفت: با توجه به اینکه شورای همکاری عملاً از هم فرو پاشیده بعد از قضیه محاصره اقتصادی قطر از سوی عربستان، دبیر کل آن سرخود و بدون مشورت با اعضا اقدام به نوشتن این بیانیه کرده، زیرا که قطر، کویت و عمان مخالف این رویه عربستان هستند.
وی افزود: حتی امارات نیز این اواخر سعی در بهبود روابط با کشورمان دارد و تماس اخیر وزرای خارجه دو کشور نیز نشان دهنده این موضوع است، به اعتقاد بنده این بیانیه کوچکترین ارزشی ندارد و این مسئله تنها از سوی عربستان و بحرین به منطور خوش خدمتی به آمریکا انجام شده، زیرا این روزها آمریکاییها بعد از شکست دیپلماتیکی که در شورای امنیت برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی کشورمان داشتند، به دنبال اجماع سازی علیه کشورمان هستند، که البته در این زمینه نیز شکست خوردهاند.
موسوی اظهار داشت: در حال حاضر روسیه و چین با این اقدام آمریکا مخالف هستند و اروپا نیز تصمیم خود را نگرفته، بنابراین آمریکا دچار انزوا شده و برای خروج از این وضعیت به دستاویزهایی مانند بیانیه شورای همکاری خلیج فارس نیاز دارد، مشاهده کردید که بعد از این نیز بلافاصله پمپئو وزیر امور خارجه ترامپ نیز از این اقدام عربستان سعودی قدردانی کرد، این در حالیست که عربستان الان خود به عنوان یکی از بزرگترین خریداران تسلیحات در دنیا شمرده میشود و بیشتر این سلاحها را از همین آمریکا میخرد و این بمب و موشکها را بر سر مردم مظلوم و بی دفاع یمن میریزد.
وی بیان داشت: بنابراین عربستان به هیچ عنوان حقی در مورد خرید تسلیحات توسط ایران ندارد، در ثانی کشورمان نیز در امور نظامی خود نیز از کسی اجازه نخواهد گرفت، همچنین شما شک نکنید که آمریکا در تمدید تحریم تسلیحاتی ایران ناکام خواهد بود، زیرا که این کشور با خروج خود از برجام دیگر هیچ حقی در این باره ندارد و کشورهای دیگر نیز در شورای امنیت به خصوص چین و روسیه زیر بار زورگوییها و یکجانبه گرایی آمریکا در عرصه بینالملل نخواهند رفت.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با تاکید بر اینکه بیانیه شورای همکاری خلیج فارس در واقع اعلام نظر دو کشور عربستان و بحرین بود، اضافه کرد: این دو کشور به طور کلی دنباله روی آمریکا در مسائل سیاسی خارجی خود هستند و این بیانیه اخیرشان نیز هیچگونه ارزشی چه از نظر سیاسی و چه از نظر حقوقی ندارد، زیرا که در گذشته نیز عربستان خواستار تمدید این تحریم تسلیحاتی بود و مسئله جدیدی نیست، اما در کل کشورمان نیز واکنش لازم را در این بارها انجام داد، در نهایت میتوان گفت آمریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی در تلاش خود برای تصویب ادامه تحریم تسلیحاتی کشورمان شکست سختی را خواهند خورد.
اقدام شورای همکاری خلیج فارس منافقانه بود
صباح زنگنه کارشناس مسائل خاورمیانه نیز با اشاره به اینکه بیانیه شورای همکاری خلیج فارس بسیار مزدورانه و منافقانه بود، گفت: با توجه به این که دو کشور امارات و عربستان خودشان از بزرگترین خریداران سلاح در دنیا هستند، نمیتوانند در مورد تحریم تسلیحاتی ایران نظر بدهند، آنها برای اینکه میخواهند فضای تنش با ایران را همچنان داغ نگه دارند، چنین مسائلی را بیان میکنند، در حالیکه این را نیز میدانند که حرفها آنها در دنیا خریدار چندانی ندارد.
وی با تاکید بر اینکه اقدام شورای همکاری خلیج فارس به وسیله عربستان انجام شده است، گفت: این کشور در ماههای گذشته نیز به انحاء مختلف اعلام کرده که شورای امنیت باید تحریمهای تسلیحاتی ایران را تمدید کند، این خطی است که مسئولان اسرائیل نیز آن را دنبال میکنند و به نوعی میتوان گفت، یک نوع اتحاد نانوشته بین آمریکا، اسرائیل و عربستان برای ضدیت با ایران وجود دارد و این مسئله برای امروز و دیروز نیست، بلکه از مدتها پیش تحرکات برای ضربه زدن به کشورمان و نابودی برجام آغاز شده است.
زنگنه با بیان اینکه شورای همکاری خلیج فارس امروز در خود دچار شکاف است، اظهار داشت: در عمل این عربستان است که الان تحت عنوان این شورا به دنبال اجرایی کردن مقاصد خود است و کشورهایی نظیر قطر، کویت و عمان نیز با توجه به روابط خوبی که با ایران دارند، راه خود را از عربستان جدا کرده اند، به نوعی میتوان گفت، اتحادی در این زمینه شکل نگرفته است که بخواهیم در مورد آن صحبت کنیم، بلکه اقدامات خصمانهای است که عربستان آن را چندین سال است که دنبال کرده و این دفعه نیز باز هم نشان داد که خواهد همچنان رویه غلط و پوچ خود نسبت به ایران را ادامه دهد.
این کارشناس مسائل خاورمیانه اضافه کرد: آمریکا، اسرائیل و عربستان که در حال حاضر به دنبال تمدید تحریم تسلیحاتی ایران هستند، خود از بزرگترین تولیدکنندگان و مشتریان بازار اسحله دنیا هستند و در این زمینه ید طولایی دارند، خود عربستان چندین سال است که با سلاحهای آمریکایی، مشغول بمب ریختن بر سر مردم بیدفاع یمن است و شورای امنیت تا به حال کوچکترین واکنشی به این جنایات سعودیها نشان نداده، حال چه شده که عربستان میخواهد در مورد خرید سلاح توسط ایران حرفی بزند، این کشور هیچ گونه حقی ندارد که بخواهد در این زمینه اظهار نظر کند.
وی با اشاره به اینکه ایران در برابر این سه کشور تنها نیست، یادآور شد: به طور قطع روسیه و چین قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی را که آمریکا ارائه خواهد کرد، وتو میکنند، از سوی دیگر کشورهای اروپایی نیز به دلیل اینکه خواهان ادامه برجام هستند، به نظر نمیرسد از موضع آمریکا پیروی کنند، از سوی دیگر آمریکا نمیتواند به برجام استناد کند، چرا که به طور کامل از آن خارج شده و کل دنیا نیز به این مسئله اذعان کرده است، بنابراین در نهایت نیز باید گفت، آمریکا و عربستان نمیتوانند به اقدامات خصمانه خود علیه ایران ادامه بدهند و در این زمینه به طور قطع شکست خواهند خورد.
منبع: فرارو
کد مطلب: 424300