آرایش انتخاباتی اصولگرایان چگونه است؟
انتخابات مجلس؛ اصولگرایان با چه مسائلی درگیرند؟
22 بهمن 1398 ساعت 15:49
در آغاز دهه سوم بهمن ماه در شرایطی که تنها چند روز دیگر انتخابات یازدهمین دوره مجلس برگزار میشود جدال میان اصولگرایان بالا گرفته است. نامههای رد و بدل شده میان غلامعلی حداد عادل و مرتضی آقاتهرانی نشان میدهد چگونه رفقای دیروز به رقبایی سرسخت تبدیل شدند. حال باید دید اصولگرایان چگونه این سرکشیها و تفرقه را مدیریت میکنند آیا از وحدت، داعیه روزهای نخستشان در انتخابات یازدهمین دوره مجلس به کثرت میرسند. آنچه آرایش انتخاباتی اصولگرایان را در روزهای بعد مشخصتر خواهد کرد.
تقریبا از یک سال پیش اصولگرایان فعالیت انتخاباتی خود را آغاز کردند و در اظهاراتی حتی ارائه دو لیست در میان اصولگرایان را امری غیر ممکن خواندند که وحدت برای آنان اصل بود. اما حالا در آغاز دهه سوم بهمن ماه در شرایطی که تنها چند روز دیگر انتخابات یازدهمین دوره مجلس برگزار میشود جدال میان اصولگرایان بالا گرفته است.
از مدتی پیش این گمانه که حداقل دو لیست از اردوگاه اصولگرایان بیرون خواهد آمد قوت گرفته بود، اما اختلافات میان آنان تا این اندازه نمایان نشده بود. وقتی غلامعلی حداد عادل رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی در نامهای به مرتض آقا تهرانی دبیرکل جبهه پایداری او را عتاب کرد که مبنای تفرقه درونی اصولگرایان هستند شاید گمان نمیکرد آقاتهرانی خیلی زود در نامهای با لحنی تند پاسخش را بدهد که برادر حداد عادل عزیز! آیا مجبور کردن نامزدهای مشترک به انتخاب یکی از دو لیست، کاری بر مبنای وحدتگرایی و انصاف و تقواست؟
در حالیکه اصلاحطلبان همچنان در این روزها درگیر و دار رد صلاحیتها و نبود نامزد، دادن یا ندادن لیستهای انتخاباتی هستند اصولگرایان سرگرم اختلافات خود هستند که به جدالی بیپایان تبدیل شده است.
در شرایطی که تفرقه درونی؛ بلای نازل شده به اصولگرایان به اوج رسیده است، آرایش این جریان انتخاباتی و آمادگی آنها در انتخابات یازدهمین دوره مجلس به مسئلهای قابل بحث تبدیل شده است. در حالیکه تقریبا ده روز به انتخابات باقی است هنوز آرایش انتخاباتی هر دو جریان سیاسی در انتخابات مجلس چندان مشخص نشده است. این در صورتی است که اصولگرایان بدون نگرانی درباره تأیید صلاحیتها، از مدت پیش مشغول برنامه انتخاباتی خود بودند. اما برخی فعالین رسانهای اصولگرا صحبت از آرایش انتخاباتی و لیست نهایی اصولگرایان را هنوز هم زود میدانند که تا ۲۳ بهمن و اعلام نتیجه نهایی بررسی صلاحیتها توسط شورای نگهبان وقت باقی است. انگار که داستان کشدار رد صلاحیتها و امیدهایی بیرمقی که برخی به تغییر موضع شورای نگهبان بستهاند تنها به اصلاحطلبان تعلق ندارد.
کثرت در عین کثرت!
این در حالی است که اصولگرایان در هر دوره از انتخابات مجلس برخلاف اصلاحطلبان دست بازی در ارائه لیست انتخاباتی دارند و، چون رد صلاحیتها به ندرت دامنگیرشان میشود چندان هم بر توان آنان تأثیری ندارد. با این حال، ناصر ایمانی فعال سیاسی اصولگرا در گفتگو با فرارو مطرح کرد هنوز باید تا ۲۳ بهمن و نتیجه نهایی رد صلاحیتها برای بستن ترکیب اصولگرایان باید منتظر بود.
نزاع درونی و حرف و حدیثها درباره انشعابات داخلی آنان و نامههای رد بدل شده میان رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب و دبیر کل جبهه پایداری تأیید میکند که کثرت چهرهها مانع وحدت درونی آنها در غیاب اصلاحطلبان شده است.
اغلب کارشناسان بر این نظر هستند در میان طیفهای متعدد اصولگرایی که در این انتخابات حضور دارند طیف اصولگرایان معتدل و نزدیک به علی لاریجانی از غایبان این انتخابات هستند. اما جبهه پایداری گروهی که از انتخابات مجلس نهم ساز مخالف با اصولگرایی کوک کرده است در انتخابات پیش رو پیش میتازد.
از نظر صادق زیباکلام، اصولگرایان معتدل و میانه، آگاه هستند که جریانات تندرو به هیچ وجه به آنها توجهی ندارند. به گفته او، شخصیتهایی، چون محمدرضا باهنر، علی لاریجانی و احمد توکلی و سایر بزرگان اصولگرا از سوی جریان تندروی حامی احمدینژاد و جبهه پایداری پذیرفته نمیشوند؛ بنابراین، این طیف از اصولگرایان مشارکت جدی در انتخابات پیش رو ندارند. زیباکلام در این باره گفت: در میان اصولگرایان تنها گروهی که به صورت جدی و سازمان یافته در انتخابات مشارکت دارد و نامزدهایش را در شهرها واستانهای مختلف شناسایی و فعالیت مداوم کرده است، تندروهای اصولگرا هستند.
داریوش قنبری فعال سیاسی اصلاحطلب نیز با تأکید بر اینکه طیف تند اصولگرا از شانس بیشتری در انتخابات پیش رو برخوردار است؛ در گفتگو با فرارو اظهار کرد مشارکت پایین و کنار گذاشتن چهرههای معتدل اصولگرا موجب شده تا تنها چهرههای تند اصولگرایی در حال رقابت انتخاباتی باشند. او گفت: اغلب همفکران آقای لاریجانی در مجلس دهم که داوطلب انتخابات مجلس شده بودند؛ رد صلاحیت شدند. چهرههای معتدلی هم که رد صلاحیت نشدند مورد قبول اصولگرایان نیستند و در لیست اصولگرایان قرار نمیگیرند. به گفته این فعال سیاسی اصلاحطلب، اصولگرایان در تلاش هستند تا تندروترین چهرههای خود را در قالب جبهه پایداری وارد عرصه انتخابات کنند و جبهه پایداری در میان سایر گروههای اصولگرایی دست بالا را دارد.
مسئله احمدینژادیها
در این میان در حالیکه حضور احمدینژادیها در انتخابات مجلس یازدهم بر همگان مسجل شده است، اما برخی، چون قنبری بر این نظر هستند احمدینژادیها با اینکه نامزدهای زیادی دارند، اما یک طیف واحد نیستند. تعدادی از آنها افراد نزدیک به احمدینژاد هستند، تعدادی حامیان او و گروهی دیگر از آنها به جبهه پایداری گرایش دارند. اما در میان این طیف، نزدیکان به جبهه پایداری در انتخابات به بازی گرفته خواهند شد و در لیستها نیز خواهند بود. وی همچنین با اشاره به طیف قالیباف اضافه کرد: از حامیان آقای قالیباف نیز افرادی که به جبهه پایداری نزدیک هستند در لیست اصولگرایی خواهند بود. قنبری بر این نظر است که نه احمدینژاد و نه قالیباف به تنهایی قدرت مانور نخواهند داشت و جبهه پایداری در صدد است آرایش انتخاباتی را به نفع خود بچیند.
این در حالی است که اصولگرایان سعی دارند تا از زیر بار پذیرفتن احمدینژاد شانه خالی کنند و از او تبری جویند. چنانچه به گزارش ایران، ایمانی فعال سیاسی اصولگرا با تأیید تعداد زیاد نامزدهای حامی احمدینژاد در انتخابات مجلس یازدهم گفت: افرادی که به جریان آقای احمدینژاد قرابت دارند ممکن است در انتخابات نه به شکل یک لیست مشخص بلکه به صورت نامحسوس حضور پیدا کنند، ولی اینها نه اصولگرا هستند و نه اصلاحطلب.
این اظهارات، اما در تقابل با لیست ۹۰ نفره شورای ائتلاف انقلاب است که حضور احمدینژادیها در آن ملموس است.
با این حال هر اندازه که از منظر اصلاحطلبان حضور نیروهای تندرو در انتخابات پیش رو تهدیدی برای منافع ملی تفسیر میشود اصولگرایان از حضور دسته سومی خارج از دو جریان مرسوم اصولگرایی و اصلاحطلبی در انتخابات نگران هستند که به گزارش ایران و به نقل از ایمانی «اساسا گرایش سیاسی روشنی ندارند و در حوزههای کوچکتر اتفاقا احتمال انتخاب شدنشان بیشتر است. این افراد هیچ هویت مشخص سیاسی ندارند و از روی اقتضا تصمیمگیری میکنند.».
لیست اصلی اصولگرایان
اما برخی، چون حسین کنعانیمقدم فعال سیاسی اصولگرا با اعلام این خبر که لیست اصلی اصولگرایان، دوشنبه منتشر میشود؛ به غیاب برخی طیفهای اصولگرایی همچون نزدیکان به لاریجانی اشاره کرد و افزود: اصولگرایان، مجمع نیروهای انقلاب را با حضور اکثر احزاب اصولگرا، گروهها و شخصیتهای سیاسی شکل دادند. اگر بتوانند دیگران را هم اقناع کنند که در این مجمع مشارکت کنند و لیست جداگانه ندهند احتمال پیروزی زیاد است.
به نظر میرسد، اما منظور کنعانیمقدم از دیگرانی که لیست جداگانه ندهند بیشتر جبهه پایداری باشد. چنانچه با تأکید بر اینکه در صورت تشتت آرا و وجود لیستهای متعدد، اصولگرایان حداقل در تهران شکست خواهند خورد، درباره احتمال اینکه طیف نزدیک به قالیباف لیست جداگانه بدهد؛ افزود: بعید است، چون آقای قالیباف سازوکار شورای ائتلاف را پذیرفته است. تنها کسانی که این ساز و کار را نپذیرفتهاند جبهه پایداریها هستند. وی همچنین با اشاره به قوت گرفتن احتمال تکثر لیستهای اصولگرایی گفت: اصولگرایان میخواهند یک لیست واحد بدهند. آنان که لیست جداگانه میدهند دیگر اصولگرا نیستند.
این گروه از اصولگرایان که دل در گرو شورای ائتلاف انقلاب بستهاند؛ این نظر اصلاحطلبان که جبهه پایداری از آمادگی انتخاباتی و شانس بیشتری در انتخابات برخوردار میدانند رد میکنند و بر این نظر هستند که شورای ائتلاف شانس و آمادگی انتخاباتی بیشتری نسبت به جبهه پایداری دارد. چون طیف وسیعی را در بر میگیرد و تشکیلات آن در سرتاسر کشور حضور دارد. همچنین اکثر احزاب اصولگرا نیز با آن همراه هستند.
اظهارات اصولگرایانی، چون کنعانیمقدم و ایمانی درباره احتمال تکثر لیستهای انتخاباتی برخلاف نظر اولیه اصولگرایان است که وجود دو لیست در میان اصولگرایان را بیمعنا میدانستند. آنچه که این روزها نه یک احتمال غیرممکن بلکه احتمالی قریب به وقوع حتی از سوی اصولگرایان شمرده میشود.
چناچه بر مبنای گفته اعضای جبهه پایداری قرار بود لیست ۹۰ نفره شورای ائتلاف یا در نهایت به یک لیست مستقل منتهی خواهد شد یا جبهه پایداری در همراهی با شورای ائتلاف لیستی منتشر خواهد کرد که در برخی اسمها با لیست ائتلاف مشترک باشد. بدینصورت، آنها تصمیمشان را از قبل گرفته بودند و دل به دیگری غیر از شورای ائتلاف سپردند که آن هم جز خودشان کسی نیست. آنها علیرغم انتقادات متعدد تأکید میکنند لیست مستقل یا اشتراکی، دو گزینه انتخابی آنان در انتخابات پیش رو است.
در این باره مرتضی آقاتهرانی دبیرکل این جبهه پیش از اینها به صراحت اعلام کرده بود «امروز لیست شورای ائتلاف میتواند حداقل ۲۲ چهره مشترک با لیست پایداری داشته باشد. چرا که دو لیست حداقل ۲۲ چهره خوب انقلابی و مشترک دارد. یعنی بیش از دو سوم دو لیست ائتلاف و پایداری مشترکند. البته ما معتقدیم اگر شاخصهای اصولی معیار قرارگیرند و ملاکهای فرعی و رودربایستیها هم کنارگذاشته شوند میشود از ۲۲ نامزد مشترک به مشترکات بیشتر هم رسید و این پیروزی گفتمانی بزرگی برای مردم تهران رقم خواهد زد.»
مواجهه شورای ائتلاف با سرکشی جبهه پایداری و پیشنهادات زیادهخواهانه آن در هفتههای اخیر به چالش جدید اصولگرایان بدل شده بود. چنانچه برخی از اصولگرایان، چون حجتالاسلام موسیپور عضو جامعه روحانیت مبارز که عضو ناظر این تشکل روحانی در شورای ائتلاف است، میگفتند در صورت عدم تفاهم با جبهه پایداری در ارائه لیست مشترک، یکی از گزینهها منع حضور اعضای لیست شورای ائتلاف در لیست جبهه پایداری است.
برخی خبرها نیز حاکی از این بود در صورت ارائه لیست مشترک شورای ائتلاف با پایداریها که مبنایش پذیرفته شدن سهمخواهی این جریان بود، دیگر طیفهای اصولگرایی در اعتراض به این اقدام شورای ائتلاف به ارائه لیست مستقل بپردازند.
چنانچه احمد کریمی اصفهانی، عضو شورای مرکزی حزب موتلفه در این باره گفته بود درحال حاضر بسیاری از کاندیداهای موتلفه در لیست ۹۰ نفره حضور دارند، اما اگر در مراحل بعد و در نهایی شدن لیست ۳۰ نفره مشکلی پیش بیاید، آن موقع تصمیم خواهیم گرفت. این در حالی است که ترقی و انواری از اعضای دیگر حزب مؤتلفه ارائه لیست مستقل از سوی مؤتلفه را رد کرده بودند.
اما در نهایت ۲۰ بهمن ماه پس از کشاکشی که مدتها تنها بخشی از آن به بیرون درز میکرد حدادعادل رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب به دبیر کل جبهه پایداری نامه انتقادی نوشت که متاسفانه جبهه پایداری هیچگاه در جلسات اولیه شورا و جلسات شورای ائتلاف حضور پیدا نکرد و تا امروز نیز توفیق دیدار شما در جلسات شورا حاصل نشده است.
آنگونه که حداد عادل نوشته است جبهه پایداری پیشنهاد داده بود که لیست ۶۰ نفره تهیه شده توسط پایداری مبنای لیست نهایی قرار گیرد و ۲۴ نفر مشترک این لیست با لیست ۹۰ نفره شورای ائتلاف یکجا در هر دو لیست نهایی ۳۰ نفره قرار بگیرد. اما شورای ائتلاف میدانست جبهه پایداری قرار نیست هیچ یک از اعضای نامزدهای شورای ائتلاف را در لیست ۶۰ نفره خود بگنجاند که این به معنای فروپاشی شورای ائتلاف بود.
به هر حال به گفته حدادعادل پیشنهاد پایداریها در جلسه ۱۲ بهمن ماه شورای ائتلاف مغایر با وحدت خوانده و رد و حتی دعوت از این جبهه نیز به شورای ائتلاف متوقف میشود تا شورای ائتلاف مقابل زیادهخواهی پایداریها بایستد و شورای ائتلاف را قربانی مطامع گروهی آنان نکند.
هر چند آقاتهرانی دبیر کل جبهه پایداری نیز در نامهای در تاریخ ۲۱ بهمن اظهارات حداد عادل را بیپاسخ نگذاشت که مجبور کردن نامزدهای مشترک به پذیرش یکی از دو لیست خلاف انصاف است.
انشعاب
این نشان میدهد شورای ائتلاف در مقابل جبهه پایداری شمشیر را از رو بسته است و برای تکثر بیشتر سعی کرده تا پیشنهاد موسیپور عضو ناظر جامعه روحانیت مبنی بر منع حضور اعضای لیست شورای ائتلاف در لیست جبهه پایداری را در پیش بگیرد.
با این حال، اگر از انشعاب دیگر احزاب حضور یافته در شورای ائتلاف بتوان به عنوان احتمالی اندک صحبت کرد، اما در شرایط فعلی جز جبهه پایداری، یک تشکل دیگر اصولگرا نیز بر طبل انشعاب کوبیده است. جبهه اصولگرای پیشرفت رفاه و عدالت دیگر تشکل اصولگراست که اعلام کرده است در صدد ارائه لیستی مستقل است.
محمدجواد محمدی نوری قائم مقام ستاد این جبهه از به اجماع رسیدن لیست واحد جبهه اصولگرای پیشرفت رفاه و عدالت در تهران با نام «مجلس مردم» خبر داده و تأکید کرده است: انگیزه جدی جبهه پیشرفت در بحث دادن لیست انتخاباتی در حقیقت تبعیت از فرمان رهبری مبنی بر تلاش برای مشارکت حداکثری در انتخابات مجلس یازدهم است. نوری اظهار کرده است این جبهه تقریبا در تمامی استانها یا بصورت مشترک یا با برخی جریانات همسو یا کاملاً مستقل تحت همین عنوان افراد لایق و کارآمد را معرفی خواهد کرد. این اظهارات مهر تأیید بر تفرقه درونی اصولگرایان میزند و وحدت را به رویای دور و دراز اصولگرایان تبدیل میکند.
گویا در شرایطی که اصلاحطلبان درمانده از رد صلاحیتها و کمبود نامزد، کاسه چه کنم در دست گرفتند و به نفرین شورای نگهبان دچار شدند، اما اصولگرایان به اذعان محمدرضا باهنر خود رقیب خود شدند و تفرقه بلای جانشان شده است.
با این همه اگر کنعانیمقدم از احتمال شکست اصولگرایان به شرط تکثر سخن میراند، اما محمد مهاجری فعال رسانهای اصولگرا با تأیید وجود بیش از دو لیست در میان اصولگرایان برای انتخابات باز هم از پیروزی بر رقبای اصلاحطلب سخن میراند. مهاجری میگوید اصولگرایان حتی اگر ۵-۴ لیست هم ارائه کنند باز هم پیروز این انتخابات هستند. آنچه موجب شده تا به گفته او اصولگرایان در شرایطی که رقیبی ندارند، بین خود به وزنکشی بیفتند.
مهاجری دانسته یا ندانسته بر اظهارات اصلاحطلبان که تکرار میکنند اصولگرایان در انتخاباتی بدون رقیب حضور دارند، صحه میگذارد. اما از پیروزی اصولگرایان بر اصلاحطلبان نیز میگوید در حالی که بر مبنای اظهارات خود مهاجری تنها رقیب اصولگرایان خودشان هستند. چنانچه نامههای رد و بدل شده میان غلامعلی حداد عادل و مرتضی آقاتهرانی نشان میدهد چگونه رفقای دیروز به رقبایی سرسخت تبدیل شدند. حال باید دید اصولگرایان چگونه این سرکشیها و تفرقه را مدیریت میکنند آیا از وحدت، داعیه روزهای نخستشان در انتخابات یازدهمین دوره مجلس به کثرت میرسند. آنچه در روزهای بعد مشخصتر خواهد شد. (فرارو)
کد مطلب: 417678