کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

تحرکات و فعالیت‌های انتخاباتی در کهگیلویه و بویراحمد (بخش یازدهم)

عزم وکیلی برای حضور در انتخابات بویراحمد

31 فروردين 1398 ساعت 18:28

وکیلی با زارع و هدایتخواه هم پوشانی منطقه‌ای دارد و از این ناحیه این سه به همدیگر آسیب خواهند زد. وکیلی و هدایتخواه متعلق به نزدیکترین مناطق به هم هستند.


گروه سیاسی -بی شک «محمد علی وکیلی» یکی از سیاستمداران شناخته شده‌ی استان در سطح کشور است. وی با حضور در نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه‌ها کار و فعالیت اصلی خود را شروع کرد و بعدها روزنامه سراسری ابتکار را تأسیس کرد تا از طریق همین روزنامه در صحنه سیاسی کشور به عنوان یک شخصیت سیاسی مطرح شود.
سال‌های بعد از حوادث 1388 نقطه عطفی برای فعالیت وکیلی و روزنامه ابتکار بود. تعطیلی و فقدان روزنامه‌های مستقل و منتقد دولت وقت فرصت خوبی در اختیار وکیلی گذاشت تا در کنار دو روزنامه دیگر اصلاح طلب یعنی شرق و اعتماد به ایفای نقش در عرصه عمومی کشور بپردازد.
با پیروزی حسن روحانی این احتمال می‌رفت که وکیلی در یک جایگاه مهم فرهنگی و یا رسانه‌ای در دولت به کار گرفته شود ولی این اتفاق به هر علتی نیفتاد و وکیلی خیلی زود وارد میدان فعالیت برای انتخابات دهم مجلس شورای اسلامی شد. اوایل تلاش‌هایی برای حضور در بویراحمد از سوی نزدیکان وکیلی در حال پیگیری بود ولی باز هم به هر علتی این تلاش‌ها به سرانجام نرسید و وکیلی در نهایت در تهران ثبت نام کرد. رد صلاحیت گسترده نیروهای نزدیک به حسن روحانی و آیت الله هاشمی رفسنجانی که در آن انتخابات صحنه گردان اصلی بود این فرصت را در اختیار وکیلی گذاشت تا وی در لیست اصلاح طلبان معروف به لیست امید قرار بگیرد. وکیلی خود چندی پیش در یک مصاحبه اینترنتی گفت: که همین رد صلاحیت‌ها شانس حضور در لیست امید را به وی داد.
وکیلی بر اساس ترتیب حروف الفبا نامش در پایین لیست قرار گرفت ولی تبلیغات گسترده وی و جمعی از کهگیلویه و بویراحمدی‌ها که در تهران گرد او جمع شده بودند سبب شد وی موفق به حضور در بالای لیست رأی آوری شود.
با شروع کار مجلس دهم وکیلی موفق به حضور در هیئت رئیسه مجلس شد و این گونه بود که وی شروع به نقش آفرینی در صحنه سیاسی کشور و در مواردی استان نمود. در طول سه سالی که از فعالیت این چهره می‌گذرد حواشی و اتفاقات زیادی حول وکیلی افتاده است که آخرین مورد به دفاع وی از دیدار جمعی از نمایندگان لیست امید با محمد خاتمی بر می‌گردد که در حین سخنرانی در مورد این دیدار مورد هجوم ذوالنور نامزد تندروی جبهه پایداری و جمعی دیگر از نمایندگان قرار گرفت و دقایقی صحن مجلس دچار تشنج شد.
اتفاقات مربوط به دولت و مجلس و هجمه سنگینی که متوجه این دو نهاد شده است در ظاهر شانس اصلاح طلبان را حداقل در شهرهای بزرگ کمرنگ نشان می‌دهد و محمد خاتمی نیز با ناامیدی گفته است که دعوت مردم به تکرار مجدد سخت خواهد بود. همین موارد و احتمالاً میل وکیلی به ایفای نقش در استان خود و در یک فضای محدودتر سبب شده است گمانه‌ها از حضورش در بویراحمد و دنا تقویت شود.
اینکه در نهایت وکیلی خواهد آمد یا خیر و یا وکیلی تأیید صلاحیت خواهد شد یا خیر و یا آیا انتخابات استانی خواهد بود؟ همه را در این نوشتار در همین ابتدا در پرانتز می‌گذاریم و سراغ فرض اصلی یعنی حضور محمد علی وکیلی در بویراحمد و دنا می‌رویم.
حضور وکیلی در بویراحمد رقابت و تقابل انتخاباتی و سیاسی در بویراحمد و دنا را تشدید می‌کند و بر پیچیدگی این حوزه انتخابیه می‌افزاید. تا اینجا حضور مهدی روشنفکر با سبد آراء قابل اتکا و غلام محمد زارعی در انتخابات قطعی به نظر می‌رسد. شواهد و قرائن نیز حاکی از حضور مجدد ستار هدایتخواه در این دوره از انتخابات است. در ظاهر ترکیب نهایی برای رقابت حول همین چهار گزینه است و سایر مدعیان احتمالی با این گزینه‌ها شانسی برای حداقل رأی آوری نیز ندارند.
اما کار به همین سادگی نیست تا همین جا زمزمه‌هایی از ثبت نام مجدد محمد بهرامی به گوش می‌رسد وی در طول این همه سال که از حضور دولت روحانی می‌گذرد و با وجود رفت و آمد روزانه به دفتر محمدرضا عارف هیچ چیزی نصیبش نشده است و اگر چه باید به این باور رسیده باشد که دیگر نمی‌تواند شانسی در انتخابات داشته باشد اما خوب می‌داند حضورش بازی خیلی‌ها را به هم خواهد ریخت و به احتمال زیاد چنین فرصتی را که آخرین فرصتش در سال‌های پایانی دولت روحانی است از دست نخواهد داد.
 علاوه بر بهرامی صحبت از فعالیت انتخاباتی قوام فروزان نیز به گوش می‌رسد وی یکی از نزدیکترین نیروها به سید باقر موسوی و مورد حمایت وی است. اینکه هماهنگی میان وکیلی و فروزان وجود داشته باشد بسیار بعید است ولی با این وجود بعید است تا قبل از مشخص شدن بحث صلاحیت‌ها هیچ رایزنی برای کنار رفتن یکی از این دو صورت بگیرد و اگر به فرض هر دو تأیید شدند آنوقت کار وکیلی سخت خواهد شد به دلیل آنکه قوام فروزان نزد برخی از چهره‌های اصلاح طلب حامیان با نفوذی دارد.
با این اوصاف باز هم به فرض اول بر می‌گردیم که وکیلی به عنوان نامزد اصلاح طلبان در صحنه باقی بماند. در این صورت وی دو پایگاه برای رأی دارد، اول؛ رأی سیاسی و جریانی اصلاح طلبی است. این رأی بعد از سید باقر موسوی به دلیل نبود نامزدی قدرتمند در عرصه انتخابات بویراحمد سرگردان بوده است. گاهی سکوت کرده است و گاهی هم به سمت یکی از نامزدهای صحنه رفته است. البته همه رأی آن سال‌های موسوی هم اینک رأی متعلق به جریان اصلاح طلب نیست بلکه در درون این رأی اینک گرایش‌های قومی و منطقه‌ای و گرایش به سمت اصولگراها نیز بوجود آمده است و از طرفداران آنروز موسوی علاوه بر زارع می‌توان در اطراف هدایتخواه و یا روشنفکر نیز پیدا کرد.
رأی اصلاح طلبی در دوره قبل دو شقه شد بخشی با وزنه‌ی قومی به سمت زارع رفت و بخشی هم که بیشتر سیاسی بود از محمد بهرامی حمایت کرد.
پایگاه دوم رأی قومی و منطقه‌ای است. سال‌های اخیر شبه گفتمان قومی در استان تشدید شده است و سرمایه گذاری نامزدها در این بخش بیش از سایر حوزه‌هاست به گونه‌ای که سبد رأی برخی نامزدها در دور گذشته کاملاً قومی بوده است. وکیلی هم در این بخش خود و حلقه وابسته‌اش بسیار فعال بوده‌اند و درگیری رسانه‌ای شدیدی با غلام رضا تاجگردون داشته‌اند. او علاوه بر این تقابل شهرستانی از مبدعان اصلی نظریه لرهراسی در کشور است و بارها از طریق نوشته، سخنرانی و توئیت به تبیین فضایی پرداخته است که بر طبق آن مدعی است یک گرایش و حلقه‌ی قوی در کشور وجود دارد که در حال توطئه و حذف نیروی‌های انسانی لر و اصطلاحاً زاگرس نشینان است.
 اما با این وجود قرار نیست همه رأی متعصب منطقه‌ای نصیب وکیلی شود. بقیه رقبای زارعی نیز بر همین موضوع متمرکزند و معتقدند در دوران زارعی و همزمانی با نمایندگی غلام رضا تاجگردون «عزت» بویراحمد بر باد رفته است. وکیلی نه تنها در این بخش تنها مدعی نیست ولی می‌تواند ادعا کند که او تنها می‌تواند این عزت را به بویراحمد و مرکز استان برگرداند. سال های حضور وکیلی در مجلس فرصت خوبی برای وی بوده است تا به یارگیری بپردازد و در این بخش وکیلی عملکرد خوبی داشته است.
وکیلی اما با زارع و هدایتخواه هم پوشانی منطقه‌ای دارد و از این ناحیه این سه به همدیگر آسیب خواهند زد. وکیلی و هدایتخواه متعلق به نزدیکترین مناطق به هم هستند.
ولی این مورد مانع از حضور قدرتمند وکیلی در انتخابات نخواهد شد. از ابتدا نمی‌توان وکیلی را پیروز دانست و نه می‌توان وی را یک شکست خورده تلقی کرد. آنچه مشخص است این است که در فرض حضور چهار چهره ذکر شده رقابت بسیار نزدیک خواهد بود و به گونه‌ای که می‌توان یک نامزد را هم اول فرض کرد و هم خیلی ساده دید که در روز آخر در رتبه چهارم قرار می گیرد.
وکیلی به ایجاد موج و یک موج رسانه‌ای بسیار امیدوار است. او اگر بتواند موانع درون جریانی خود را مرتفع کند آن وقت باید خود را برای رقابت با رقبای غیر جریانی آماده کند. مهدی روشنفکر یکی از این رقباست که رأی خوبی در دوره قبلی بدست آورد. رایی که بسیار تعیین کننده است و آراء را در یک سقف محدودی برای بقیه نامزدها کنترل می‌کند ولی با این وجود و با وجود فعالیت زیاد روشنفکر نشانه‌ای از افزایش این رأی دیده نشده است.
رقیب اصلی وکیلی به نظر «ستار هدایتخواه» است و اگر اینچنین شود یک رقابت کاملاً سیاسی و اصلاح طلبی و اصولگرایی رخ خواهد داد. رقیب نه به این معنی که رقابت اول و دوم میان آنها باشد بلکه تقابل سیاسی و حیثیتی سنگینی میان این دو بوجود خواهد آمد. هر دو در سطح کشور شناخته شده هستند، هر دو جریانی هستند، هر دو اهل تئوری و سخنران هستند، هر دو چهره فرهنگی هستند و ...
در صورت چنین اتفاقی جو عمومی نیز متأثر خواهد شد و آراء سایر نامزدها نیز از این فضا تأثیر خواهد پذیرفت.
حضور وکیلی اگر قرار باشد به نفع خودش تمام نشود و دیگری از آن منتفع شود، آن دیگری کسی به جز ستار هدایتخواه نخواهد بود. بخش زیادی از رأی هدایتخواه ثابت است بنابراین وکیلی می‌تواند اختلاف کم هدایتخواه با زارع را جبران کند و البته امکانی هم برای جابجایی زیاد این رأی به نفع خود وکیلی وجود ندارد.
در نهایت و با وجود برخی انتقادات در سطح کلان به وکیلی باید گفت حضور وی می‌تواند سطح انتخابات در بویراحمد را از سطح فعلی که کاملاً درگیر مسائل قومی است افزایش دهد و مسائل سیاسی و جریانی کمی پر رنگ‌تر شود. هر چند وکیلی و تیمش نیز بر روی منطقه و مسائل قومی و بویژه تقابل با گچساران و تاجگردون مانور زیادی خواهند داد.
گفته می‌شود وکیلی در تعطیلات عید 98 حضور پررنگی در استان داشته است و دیدارهایی صورت گرفته است که از آنها بوی فعالیت انتخاباتی به مشام می‌رسد. نکته جالب آنکه در کنار این فعالیت‌ها خبرهای جدی از دیدارهای انتخاباتی «قوام فروزان» به گوش می‌رسد.
فضای بویراحمد کاملاً از همین حالا انتخاباتی شده است. «روشنفکر» در یک کلیپ کاملاً انتخاباتی سال جدید را به مردم تبریک گفت و خواستار تغییر مدیران ناکارآمد شد که با واکنش تند مخالفین رسانه‌ای‌اش مواجه گردید. هدایتخواه سال گذشته کاملاً فعال بود ولی مدتی است کمتر در عرصه عمومی خبری از وی شنیده می‌شود. زارع هم رسماً چیزی نگفته است اما کاملاً در حال یارگیری و استفاده از اندک فرصت‌ها برای جذب نیروهای جدید بویژه در پایگاه رأی متعلق به روشنفکر و بهرامی است. وکیلی نیز در طول سه سال گذشته بسیار فعال بوده است او هزینه‌های سیاسی و حیثیتی زیادی بخاطر برخی صحبت‌ها و اتفاقات را پرداخت کرد اما در مواردی هم خوب ظاهر شد و خوب هم توانست از نیروی انسانی استان در تهران حمایت کند. وی از محدود چهره‌های هم استانی بود که تا آخرین لحظه علیه سناریوی طراحی شده سایر اصلاح طلبان علیه محمدعلی افشانی مقاومت کرد ولی تلاش‌هایش به سرانجام نرسید. حالا او و جمعی از طرفدارنش امیدوارند بعد از 16 سال حضور چهره‌های غیر اصلاح طلب در مجلس یک چهره اصلاح طلب به مجلس راه پیدا کند و بویژه دوران چند پهلویی «غلام محمد زارعی» به پایان برسد. ولی آنها حتماً از عمق خطر احتمال پیروزی یک چهره پایداری و قدرتمند به نام «ستار هدایتخواه» نیز مطلع هستند.

------------------------------------------------------------------------

قسمت پنجم [چهره های جدید انتخابات بویراحمد]
قسمت هفتم[ انتخابات استانی]
قسمت نهم [موحد]
قسمت دهم [عدل هاشمی پور]


کد مطلب: 408821

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/report/408821/عزم-وکیلی-حضور-انتخابات-بویراحمد

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1