میدل ایست مانیتور گزارش میدهد؛
روایتی عجیب از گرانیِ عشق و ازدواج در مصر!
5 اسفند 1403 ساعت 1:23
سحر علی، زن مصری میگوید که تهیه جهیزیه برای خانه دخترش هزینهای بالغ بر ۴۰۰ هزار پوندِ مصر (۸ هزار دلار) به همراه داشته است. موضوعی که سبب شده تا بخش زیادی از پس انداز خانواده آنها خرج شود. بسیاری از عروسها در مصر بر خرید کالاهای لوکس تاکید دارند. مسالهای که فشارهای زیادی را به خانوادههای مصری وارد میکند. این موضوع مخصوصا با توجه به تورم بالای اقتصاد مصر، ابعاد جدیتری را هم به خود میگیرد.
محمود حسن؛ نویسنده و تحلیلگر مصریِ وبگاه میدل ایست مانیتور نوشت، عاشقی و ازدواج کردن در مصر میتواند هزینهای بالغ بر یک میلیون پوند مصر (حدودا ۲۰ هزار دلار) را را روی دست افراد بگذارد. گاهی اوقات نیز این هزینه تا دو برابر افزایش مییابد. این هزینههای سرسام آور در شرایطی انجام میشوند که که شمار قابل توجهی از مردان و زنان در مصر وجود دارند که ازدواج نکردهاند. مصر به عنوان پرجمعیتترین کشور جهان عرب با جمعیتی بالغ بر ۱۰۷ میلیون نفر، شاهد افزایش عجیب هزینههای ازدواج است. این مساله علی رغم تورم نسبتا بالای اقتصاد مصر در طی سالهای اخیر، رنگ واقعیت به خود گرفته است.
اکنون در مصر کاملا عادی شده که زنان و مردان تا سن ۳۵ یا حتی ۴۰ سالگی، ازدواج را تجربه نکنند. البته که چشم اندازهای مرتبط با تشدید بحران اقتصادی مصر نیز سبب شده ازدواج کردن در این کشور برای افراد، به یک مساله سخت و سختتر تبدیل شود.
در سال ۲۰۲۳، مصر شاهد ثبت ۹۶۱ هزار و ۲۲۰ مورد ازدواج بود. در همین سال، ۲۶۵ هزار و ۶۰۶ مورد طلاق نیز به ثبت رسیده است. محمد ربیع، یک جوان ۳۰ ساله مصری میگوید: "من به یک میلیون پوند نیاز دارم تا بتوانم ازدواج کنم. نیم میلیون پوند برای اجاره یک آپارتمان معمولی در محلههای کارگری قاهره و نیم میلیون پوند دیگر برای خرید جواهرات عروسی و اثاثیه خانه و برگزاری مراسم عروسی".
تامین هزینههای عروسی میتواند تا دو برابر افزایش یابد اگر داماد بخواهد که درمحلههای گرانتر خانه اجاره کند. اگر قرار باشد عروسی باشکوهتر برگزار شود که کل هزینههای مراسم عروسی و اجاره خانه میتواند تا ۴۰ هزار دلار آمریکا نیز افزایش یابد (معادل با ۲ میلیون پوند مصر).
در بخشهای شمالی مصر، در قالب مراسم ازدواج این رسم وجود دارد که داماد میزان مشخصی جواهرات را برای عروس تهیه کند. این میزان چیزی در حدود ۱۰۰ گرم است. هزینه هر گرم طلا در مصر کنونی ۴.۰۸۰ پوند است که این مساله بدین معناست که فقط خرید طلای عروس برای داماد چیزی در حدود ۴۰۰ هزار پوند مصری هزینه دربردارد.
با این حال، در دیگر مناطق مصر، هزینهای که داماد برای شیربها میدهد به طور میانگین ۵۰ هزار پوند (معادل با هزار دلار) است. گاهی اوقات نیز فقط یک حلقه نامزدی و یک تکه از مصنوعات طلا داده میشود. در این رابطه، موقعیت اجتماعی افراد بسیار تعییکننده است. برخی در مصر بر شیربهای سنگین تاکید دارند و برخی دیگر این موضوع را سبکتر میگیرند. داماد در قاالب مراسم عروسی در مصر عموما باید اثاثیه اتاق خواب، اتاق کودک و اتاق نشیمن را نیز تهیه کند.
خانوادههای مصری همچنین در مورد هزینههای مرتبط با پُر کردن کمد عروس که وظیفه داماد است نیز مذاکره میکنند. به طور معمول هزینههای این مساله چیزی بین ۳۰ تا ۵۰ هزار پوند مصر است (۶۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار). اضافه بر این ها، داماد باید هزینههای آرایشگاه، عکاسی و فیلمبرداری، لباس عروس و کل مراسم عروسی را هم بپردازد.
این هزینهها افزایش مییابند اگر قرار باشد که مراسم حنابندان عروس و داماد هم برگزار شود. رویدادی که در قالب آن خانواده داماد یک قربانی (حیوان ذبح شده) را برای پذیرایی از دوستان و آشنایان تدارک میبینند. با این حال، با توجه به افزایش قابلتوجه هزینههای مرتبط با مواد غذایی در مصر، بسیاری از خانوادهها در این کشور به مراسم کمهزینهتر روی آوردهاند که در قالب آنها پذیرایی با میوه و نوشیدنی انجام میگیرد.
به طور کلی، تهیه اثاثیه خانه میتواند هزینهای در حدود یک میلیون پوند (۲۰ هزار دلار) به همراه داشته باشد. این هزینهها با توجه به مبلغ مهریه که داماد آن را در صورت طلاق دادن عروس باید بپردازد، بیش از پیش افزایش مییابند. مردان جوان در مصر اغلب به دلیل برگزاری مراسم عروسی، به شدت زیر بار قرض و بدهی میروند و خانوادههای آنها نیز وضعیت مشابهی دارند. این مساله سبب شده تا بعضا آنها با مشکلات حقوقی و قضایی جدی نیز به دلیل ناتوانی در پرداخت بدهیهای خود رو به رو شوند.
عروس و خانوادهاش نیز با فشارهای مالی جدی رو به رو میشوند. سحر علی، زن مصری میگوید که تهیه جهیزیه برای خانه دخترش هزینهای بالغ بر ۴۰۰ هزار پوند (۸ هزار دلار) به همراه داشته است. موضوعی که سبب شده تا بخش زیادی از پسانداز خانواده آنها خرج شود. بسیاری از عروسها در مصر بر خرید کالاهای لوکس تاکید دارند. موضوعی که فشرهای زیادی را به خانوادههای مصری وارد میکند. این مساله مخصوصا با توجه به تورم بالای اقتصاد مصر ابعاد جدیتری را هم به خود میگیرد.
امل محمد، دختر مصری میگوید که مادرش پول زیادی قرض گرفته تا برای وی جهیزیه خوب تهیه کند. ناتوانی مادرش در پرداخت بدهی هایش سبب شده که وی راهی زندان شود. شوهرش نیز از رسوایی این مساله او را طلاق داده است. مصریها با هزینههای اضافی و غیرضروری در قالب رویدادهایی نظیر برگزاری مراسم عروسی، خود را اذیت میکنند.
در برخی مناطق روستایی مصر، خانواده عروس یک میهمانی بزرگ به افتخار مادر داماد و برای تشکر از هدایایی که خانواده داماد در قالب جشن نامزدی به عروس دادهاند، برگزار میکنند. آنها همچنین در چند ماه اول زندگی عروس و داماد، کلیه مواد غذایی مهم نظیر گوشت، شیرینی، آبمیوه و ... آنها را تامین میکنند.
همین هزینههای سنگین است که موجب شده ازدواج در مصر به امری سخت و پُرهزینه تبدیل شود. با این حال، محمد عمر روزنامهنگار مصری استدلال میکند که فقر، بیکاری، تورم، هزینههای سرسام آور مسکن، دستمزدهای پایین و کاهش ارزش پول ملی مصر نیز در بالارفتن سن ازدواج و سختتر شدن آن بیتاثیر نبوده است. او معتقد است که در حوزههای مذکور، دولت مصر تا حد زیادی مسوول است و باید آن را سرزنش کرد.
آداب و رسوم هزینهبر در شهرهای مصر در مناطق روستایی کمتر وجود دارند. با این حال، ساکنان مناطقی شهری نیز هنجارهای متمایز و خاص خود را در قالب مراسم عروسی به نمایش میگذارند که هزینههای زیادی را به همراه دارند. این هنجارها میان خانوادههای طبقه کارگری و اعیان، متفاوت است. به عنوان مثال میتوان به اجاره لباس عروسش به مبلغ ۵۰۰۰ پوند (۱۰۰ دلار)، هزینههای سنگین آرایشگاه، و فیلمبرداری و عکاسی حرفهای مراسم عروسی اشاره کرد که هر کدام از آنها هزینههای زیادی را به خود اختصاص میدهند. اضافه بر این ها، برگزاری جشنهای عروسی در تالارها هزینهای بالغ بر ۲۵ تا ۱۰۰ هزار پوند (۵۰۰ تا ۲۰۰۰ دلار) به همراه دارد. هزینه کلی برگزاری مراسم عروسی در تالار میتواند تا یک میلیون پوند (۲۰ هزار دلار) نیز در صورت استفاده از یک گروه موسیقی و همچنین بوفه باز برای میهمانان افزایش یابد.
با توجه به تضعیف طبقه متوسط مصر و رانده شدن شمار قابل توجهی از مصریها به دامان فقر (۱۲ میلیون خانواده در مصر زیر خط فقر زندگی میکنند)، ترس و سرخوردگی، شمار زیادی از جوانان را وامیدارد تا به این زودیها به ازدواج فکر نکنند. بر اساس آمارهای رسمی، ۱۳.۵ میلیون مصری که بالای ۳۰ سال سن دارند ازدواج نکردهاند. از این تعداد، ۲.۵ میلیون نفر را مردان و ۱۱ میلیون نفر را زنان تشکیل میدهند.
فاطمه سید کارشناس مسائل خانوادگی در مصر معتقد است که ورای بالارفتن سن ازدواج، دیگر پدیدههای نگرانکننده در این کشور نظیر گسترش ازدواجهای سفید (ثبت نشده)، افزایش روابط غیرقانونی، تشدید بدهکاری افراد، تنشهای خانوادگی به دلیل استرسهای مالی، افزایش آمارهای مرتبط با بیماریهای فکری و روحی، و خودکشی و بالارفتن میزان طلاق، از جمله چالشهایی هستند که مصرِ امروز با آنها دست به گریبان است.
برای مقابله با این وضعیت، کارزارهایی در مصر به راه افتاده که در آنها بر کاهش هزینههای ازدواج تاکید شده است. بر اساس دادههای یک گزارش که توسط مرکز مطالعات اجتماعی و جرم شناسی در مصر انجام شده، این نکته آشکار گشته که کشور مصر در زمره کشورهایی در خاورمیانه و شمال آفریقا است که هزینههای ازدواج در آن سر به فلک میزند.
"وائل عباس" اینفلوئنسر مشهور مصری این وضعیت را "کالایی شدن جنستی" در قالب ازدواج توصیف کرده و هزینههای یک رابطه مشروع و قانونی در چهارچوب ازدواج را بسیار بالا عنوان کرده است. مساله ازدواج به یک بار مالی خستهکننده و بزرگ روی دوش مصریها تبدیل شده و عدم تمایل روز افزون جوانان به ازدواج میتواند یک نوع خاموش از اعتراض علیه وضعیت اقتصادی نامساعد باشد. موضوعی که بهای عشق و ازدواج در مصر را به نحو قابل توجهی بالا میبرد.
کد مطلب: 496310