از سایه سنگین زندان تا امید به زندگی / دیدار دادستان یاسوج با خانواده های زندانیان
زمانی که فردی زندانی میشود، خانواده او با انبوهی از مشکلات مواجه میشود که خود در ایجاد آن نقشی ندارد؛ این موضوع میتواند در نبود چتر حمایتی از سوی جامعه، آسیبهای متعدد اجتماعی، فرهنگی، روانشناختی و اقتصادی برای همسر و فرزندان زندانیان را رقم بزند که دامنه آن در بسیاری از مواقع از جرم اصلی گستردهتر میشود. چهبسا فرد مجرم در زندان از امکانات مناسب برخوردار باشد اما خانواده او به دلیل نبود امکانات و بیتوجهی، درمعرض انواع آسیبها قرار میگیرند. بنابراین توجه به مسائل و مشکلات متعدد خانواده زندانیان که سرپرست خود را از دست دادهاند، برای بازگشت به وضع تعادل و حفظ سلامت و امنیت جامعه امری ضروری است
صورتجلسه شد که این خانواده امکاناتی از جمله یخچال، اجاق گاز، ماشین لباسشویی، بخاری، تلویزیون ندارند، و انجمن خیریه و مسئولان استانی خرید این کالاها را پیگیری خواهند کرد. دو بسته لوازم التحریر و بسته معیشتی به این خانواده اهداء شد.
همچنین گفته شد که بحث درمان فرزند این خانواده پیگیری خواهد شد.پرده سوم؛ دوست ناباب، شوتی، اعتیاد
به خانه ای وارد شدیم که در آن چند خانواده زندگی می کردند و هر اتاق و قسمتی مربوط به یک خانواده بود، زن جوان همراه با فرزند خود در یکی از اتاق های خانه ساکن بودند و پدر خانواده در زندان به سر می برد. این خانواده نیز مشکلات مالی زیادی داشت و همسر زندانی مجبور بوده زندگی خود را با پول سیب چینی و کار در منازل دیگران بگذراند و حتی مجبور شده فرش زیر پای خود و دخترش را بفروشد.
زندانی جوانی ۳۲ ساله است که در کار صافکاری ماشین بوده اما رفیق ناباب او را به سمت کار در خودروهای شوتی و بعد از آن به سمت اعتیاد برده است.
دادستان از خانه زن با زندانی تماس تلفنی برقرار کرد و با آن زندانی صحبت کرد و ضمن توصیه های به او، گفت؛ «حمایت می کنیم که از قانون اشتغال باز استفاده کنی و شما هم قول بدهید که سمت خلاف نروی و تلاش کن که حسابت را با شاکیان خودت صاف کنی.» زندانی گفت که می توانم رضایت بگیرم، طی مدت اخیر سه ماه بیرون از زندان کار کرده و توانسته بود رضایت ۴ نفر از شاکیان را بگیرد. خیلی ها او را می شناختند و می دانستند که کار حرفه ای انجام می دهد، اما همین فرد به دام دوستان ناباب و اعتیاد افتاده و حالا خانواده اش در رنج و سختی به سر می بردند.
برای این خانواده نیز وسایل اولیه زندگی [یخچال، تلویزیون، فرش و... به ارزش حدود 50 میلیون تومان) درنظر گرفته شد، همچنین مسئولان گفتند که زندانی می تواند بخاطر توانایی و حرفه ای که دارد وام با بهره پایین به او بدهند تا کار کند و از این وضعیت خلاص شود.
لزوم ترویج فرهنگ کمک به خانواده های زندانیان در بین مردم
بیژنی مدیرکل زندان های استان گفت: هر هفته سرزنی به خانواده های زندانی انجام می گیرد، حمایت از خانواده های زندانیان مصوب سازمان زندان ها است، اعتقاد داریم که اصلاح و تربیت بدون حمایت خانواده زندانی امکان پذیر نیست، منتها منابع دولتی در اختیار سازمان زندان ها نیست که بصورت مستقیم به خانواده های زندانیان کمک کنیم.
بیژنی بیان کرد: ما از ظرفیت نهادهای حمایتی مثل کمیته امداد استفاده می کنیم و کمک های موردی را نیز از خیرین تأمین می کنیم.
وی افزود: برای اینکه اشراف بیشتری بر روی خانواده های زندانیان داشته باشیم بصورت هفتگی با حضور مقامات قضایی استان و مسئولان ادارات شهرستانی سرکشی می کنیم، بنا داریم با کمک مردم و ایجاد فرهنگ کمک به خانواده های زندانی که قشر آسیب پذیر جامعه هستند، ایجاد کنیم تا روحیه امید به زندگی در این خانواده ها حفظ شود.
خلائی که بسیار زیاد احساس می شود این هست که فرهنگ کمک به اقشار آسیب پذیر و حمایت از زندانیان در استان کهگیلویه و بویراحمد کمتر وجود دارد و جزو استان هایی است که کمترین میزان کمک ها را به خانواده های زندانیان دارد.
مدیران در این بازدیدها نکات جالبی را بیان می کردند، از جمله آنکه خیلی از اصناف استانی می توانند مالیات خود را صرف اموری کنند که خودشان انتخاب می کنند، از این رو، خانواده های زندانیان یکی از مراجع مهم کمک مالی است.
اگر با احتساب اینکه در این استان بیش از یک هزار پیمانکار داریم، هر کدام مبلغ یک تا دو میلیونی به خیریه زندان استان کمک می کردند، بسیاری از مشکلات مالی این خانواده ها حل می شد و دیگر نیازی نبود یک زن در بی کسی برای سیب چینی برود، نیازی نبود که بچه های خانواده نگران کرایه خانه باشند، بخاطر مشکلات مالی و روحی و روانی مجبور نباشند ترک تحصیل کنند. اگر فرهنگ کمک به هم نوع بخصوص کمک به خانواده های زندانی ترویج می شد، کاهش جرم و بزه در این قشر از جامعه را شاهد خواهیم بود.