فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور:
جریمه قطع درختان جنگلی ۹ برابر شد / قاچاقچیان چوب شناسنامه دار شدند
29 آبان 1403 ساعت 19:28
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری کشور از افزایش ۹ برابری جریمه مالی قطع درختان خبرداد و ۳ گام تشدید برخورد با متخلفان منابع طبیعی و قاچاقچیان چوب را رونمایی کرد.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری کشور از افزایش ۹ برابری جریمه مالی قطع درختان خبرداد و ۳ گام تشدید برخورد با متخلفان منابع طبیعی و قاچاقچیان چوب را رونمایی کرد.
به گزارش کبنا به نقل از همشهری آنلاین، فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری در واکنش به انتشار خبری درباره شگرد عجیب قاچاقچیان چوب در یکی از روستاهای رویان در مازندران از تشدید برخورد با قاچاقچیان چوب و متخلفانی که به با شیوه های مختلف اقدام به قطع درختان میکنند خبرداد و گفت: اقدامات و برنامههای جدی برای قاچاقچیان چوب در دستور کار قرار گرفته است.
سرهنگ علی ملکی آهنگران افزود: برخی متخلفان با شیوه کت زنی یا پوست کندن درختان، اقدام به خشکاندن و قطع درختان میکننداین شیوه جدید نیست و از قبل وجود داشته و در گذشته برخورد هایی هم با متخلفان صورت گرفته است. اما در راستای تشدید برخورد با متخلفان منابع طبیعی به ویژه قاچاقچیان چوب در استان های شمالی و همچنین استانهای زاگرس نشین برنامه هایی در دستور کار داریم تا قاچاق چوب را کاهش دهیم.
تشدید مجازات متخلفان
او با تاکید بر اینکه برخورد با متخلفان و قاچاقچیان چوب در ۳ مرحله به صورت ویژه در حال پیگیری است، تصریح کرد: در گام نخست،بانک اطلاعاتی متخلفان و سابقه داران در زمینه قاچاق چوب و قطع درختان تشکیل شده و در حال تکمیل است. تعامل با مقامات قضایی در سطح استان ها ابلاغ و قرار شد مجازات سختتر با تخلفات حوزه های منابع طبیعی و قاچاقچیان چوب صورت بگیرد که این گام دوم در زمینه تشدید برخورد با تخلفات است. و گام سوم هم حضورپررنگ تر نیروهای یگان حفاظت در عرصه ها و مناطق جنگلی در دستور کار قرار دارد که این اقدامات می تواند آمار تخلفات را در حوزه منابع طبیعی کاهش دهد.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری با اشاره به مبلغ ناچیز جریمه قطع درختان جنگلی گفت: پرونده قطع درخت و قاچاق چوب عموما به تعزیرات ارجاع می شود و تعزیرات هم جریمه های نقدی تعیین برای این جرم می کند که گاه مبلغ جریمه مالی از ارزش فیزیکی درخت کمتر است.
جریمه قطع درخت چقدر شد؟
سرهنگ ملکی آهنگران توضیح داد: البته سال قبل هیات وزیران در این زمینه مصوبه جدیدی داشت که جریمه های نقدی قطع درختان را درحدود ۹ برابر افزایش داد. این مصوبه ابلاغ شده است و قرار است در استان ها ملاک عمل قرار بگیرد. این قانون جدید دربعضی استان ها هنوز اجرایی نشده است. برهمین اساس به یگان های حفاظت استانها ابلاغ کردیم که در زمینه برخورد با متخلفان با مقامات قضایی هماهنگ باشند و قانون جدید را به طور کامل اجرایی کنند.
جریمه قاچاق هر متر چوب جنگلی بین ۱۰ تا ۳۰ میلیون تعیین می شد؛ در حالی که قیمت هر متر درختان جنگلی شامل گونههای راش، پلت، شیردار، توسکا، نمدار، ون، بلوط، آلوکک و ملج در بازار حداقل بین ۶۰ تا ۱۰۰ میلیون ریال، یعنی ۴ برابر جریمه قاچاق است.حالا با افزایش ۹ برابری جریمه مالی قطع درختان، جریمه مالی قطع درخت به ۹ تا ۲۷ میلیون تومان رسیده است.
هفته گذشته انتشار ویدئوی شگرد عجیب قاچاقچیان چوب در جنگلهای هیرکانی در روستای گاسگر محله رویان استان مازندران واکنشهای زیادی را به دنبال داشت.در این شگرد، قاچاقچیان چوب با روش کت زنی یا پوست کندن درختان اقدام به خشکاندن درخت میکردند تا براساس قانون جدید برداشت درختان خشکیده در جنگل هیرکانی بتوانند چوب های مرغوب و قطور برداشت کنند. مهرداد خزایی پول،مدیرکل منابع طبیعی استان مازندران روز دوشنبه درگفتوگو با همشهری آنلاین ازپیگیرد قضایی متخلفان خبرداد.
۷ استان هدف قاچاقچیان چوب
قاچاق چوب طی سالهای اخیر در ایران افزایش پیدا کرده است. طبق آمارها در ۱۰ سال گذشته بیش از ۲۳ هزار تخلف مربوط به منابع طبیعی ثبت شده است که بیش از ۵ هزار مورد آن مربوط به قاچاق چوب است.به بیان دیگر ۲۱ درصد تخلفات ۱۰ سال اخیر در حوزه منابع طبیعی به قاچاق چوب مربوط میشود. ضعف قانون در مقابله با قطع درختان و نامتناسب بودن جریمه های مالی قطع درختان جنگلی با ارزش مادی درختان، فقر اقتصادی، تقاضای بالا برای کاربرد چوب در صنایع و افزایش تقاضا برای زغال، مهمترین دلایل افزایش قاچاق چوب در مناطق جنگلی است.قاچاق چوب در ایران عمدتاً در استانهایی بیشتر مشاهده میشود که دارای جنگلهای وسیع هستند. جنگلهای هیرکانی در شمال ایران مهمترین منابع چوب در ایران هستند و بر همین اساس، استان های گیلان، مازندران وگلستان به عنوان استان های همجوار با رویشگاه هیرکانی هدف اصلی قاچاقچیان چوب به شمار میروند. پس از آن استان های حاشیه جنگلهای زاگرس مثل لرستان، کردستان ، ایلام و خوزستان بیشترین درگیری را با قاچاق چوب دارند.
کد مطلب: 493016