کبنا گزارش میدهد
آقایان؛ جوانان کهگیلویه و بویراحمد پشت باجههای بانکها پیر شدهاند / بتول محمدی: بانک ملی که خود بانک عامل اصلی در پرداخت تسهیلات ازدواج است، لنگ میزند
27 شهريور 1403 ساعت 16:27
دولت بهمنظور کاهش مشکلات جوانانی که در آستانه ازدواج هستند، تسهیلاتی را تحت عنوان وام ازدواج برای کمک و کاهش مشکلات و هزینههای سرسامآور زندگی برای آنان در نظر گرفته است؛ اما به نظر میرسد که اجرای این برنامه در کهگیلویه و بویراحمد با چالشهای جدی مواجه است و بر اساس آمارها این استان رتبه بیست و هشتم در بین ۳۱ استان کشور را در این زمینه دارا است.
دولت بهمنظور کاهش مشکلات جوانانی که در آستانه ازدواج هستند، تسهیلاتی را تحت عنوان وام ازدواج برای کمک و کاهش مشکلات و هزینههای سرسامآور زندگی برای آنان در نظر گرفته است؛ اما به نظر میرسد که اجرای این برنامه در کهگیلویه و بویراحمد با چالشهای جدی مواجه است و بر اساس آمارها این استان رتبه بیست و هشتم در بین ۳۱ استان کشور را در این زمینه دارا است.
به گزارش کبنا، پنج هزار و ۳۰۶ نفر زوج در صف وام حکایت از کمکاری برخی نهادهای متولی و بانکها در زمینه پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری در کهگیلویه و بویراحمد دارد که سبب شده تا مشکلات جدی برای زوجهای جوان ایجاد شود و روند زندگی مشترک آنان را با چالشهای زیادی مواجه کند.
اگرچه نظام بانکی معتقد است که افزایش مبلغ تسهیلات ازدواج و محدود بودن منابع قرضالحسنه سبب شده تا نتوانند پاسخگوی متقاضیان وام ازدواج باشند؛ اما آمارهای نظام بانکی نشان میدهد که بانکها از ظرفیت و منابع لازم در این زمینه برخوردارند و کوتاهی برخی بانکها در پرداخت وام ازدواج در تشکیل صف پشت نوبتیها مؤثر بوده است.
بر اساس دستورالعمل بانک مرکزی و در قوانین بودجه سنواتی، پرداخت تسهیلات یا وام ازدواج متناسب با گروههای سنی تعیین شده به ۲ گروه پرداخت میشود و بر همین اساس برای دختران زیر ۲۳ و پسران زیر ۲۵ سال ۲۲۰ میلیون تومان و برای گروه سنی بالاتر از این افراد ۱۸۰ میلیون تومان پرداخت میشود.
در همین راستا پارسال نیز بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان از منابع مالی بانک مرکزی نیز از محل سپردههای قرضالحسنه برای پرداخت تسهیلات مربوط به ازدواج، فرزندآوری، ودیعه، خرید یا ساخت مسکن پیشبینیشده است.
ازدواج یکی از مهمترین و شیرینترین مراحل زندگی هر فردی است که در مسیر تکامل و رشد شخصی و اجتماعی نقش مهمی ایفا میکند. بهمنظور کاهش مشکلات جوانانی که در آستانه ازدواج هستند، دولت تسهیلاتی را تحت عنوان وام ازدواج برای آنان در نظر گرفته است. اما به نظر میرسد که اجرای این برنامه با مشکلاتی همراه بوده است.
تسهیلات ازدواج تصمیمی منطقی از سوی دولت برای رفع تشویش جوانان و خانوادههای آنان و تسهیل در تشکیل این اتحاد عاطفی است که این روزها به گفته برخی متقاضیان عاملی سبب تشویش زوجهای جوان مبدل شده است.
جوانی که میخواهد تشکیل خانواده بدهد در اول راه است و یکی از مهمترین دغدغههای او برای ازدواج و تشکیل خانواده مشکلات مالی است. وام ازدواج یک کمک مالی حیاتی برای جوانان است که میتواند بخشی از هزینههای ازدواج را پوشش دهد و فشار مالی را کاهش دهد.
جوان ۳۴ سالهای در یاسوج میگوید که حدود یک سال است برای وام ازدواج مراجعه کردهام و فشار زیادی را تحمل میکنیم آنقدر در بانکها ایستادهام که علف زیر پایم سبز شده است. باوجوداینکه تمام مدارک ما کامل است؛ اما همچنان چشمانتظار هستیم. هر کسی که در شهر بزرگتر زندگی کند اولویت پرداختش بالاتر است، اما ما که در شهرهای کوچک زندگی میکنیم یک سال در صفیم و هنوز نوبت ما نشده است.
این جوان ادامه داد: سه خواهر و ۲ برادر دیگر هم در خانه دارم و با این وضعیت اقتصادی بدون وام ازدواج هیچ قدمی نمیتوانم برای زندگیام بردارم حتی برخی مواقع دلم میخواهد قید ازدواج را بزنم.
یک دختر حدود ۲۹ساله هم گفت: بانکها بدون وثایق رایج و سختگیریهای مرسوم به خودشان وامهای کلان و میلیاردی میدهند؛ اما موقع پرداخت وام ۳۰۰ میلیونی ازدواج سختترین وثایق را میخواهند. ما باید چند ماه در صف منتظر بمانیم تا بتوانیم وام دریافت کنیم.
وی ادامه داد: شرایط وامدهی و مدرکهایی که درخواست کردهاند برای جوانان سخت است. فیش و حکم حقوقی، کپی سند خانه یا مغازه یا خودرو و زمین داشته باشد. علاوه بر این ضامنها نیز باید کارمند رسمی دولت باشند.
حکایت تلخ پرداخت وام ازدواج به گواه آمار
طبق اعلام مدیرکل ورزش و جوانان کهگیلویه و بویراحمد، امسال تعداد کل متقاضیان وام ازدواج در کهگیلویه و بویراحمد ۶ هزار و ۳۲۲ نفر است که از این میزان تعداد یک هزار و ۱۶ نفر موفق به دریافت وام شدهاند.
عینالله دهقان افزود: تعداد پنج هزار و ۳۰۶ نفر در صف وام ماندهاند و فقط ۱۶ درصد پرداختی صورتگرفته است. رتبه پرداخت وام ازدواج کهگیلویه و بویراحمد در بین ۳۱ استان، بیست و هشتم است و پرداختیها نسبت به کل کشور تنها پنج درصد بوده و کل مبلغ پرداختی حدود ۳۰ میلیارد ریال بوده است.
تسهیل در پرداخت وام ازدواج و کاهش تأخیرها میتواند به بهبود شرایط ازدواج جوانان کمک کند. لازم است مسئولان مربوطه با جدیت بیشتری به این موضوع بپردازند و با اتخاذ تدابیر مناسب، روند دریافت وام ازدواج را برای جوانان سادهتر و سریعتر کنند. این اقدام نهتنها باعث کاهش فشار مالی بر زوجهای جوان خواهد شد، بلکه میتواند به تقویت بنیان خانواده و جامعه نیز کمک کند.
البته پرداخت ضعیف تسهیلات ازدواج این روزها در کشور سوژه رسانهها شده است و حتی نصرالله پژمانفر رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در خصوص اینکه «آیا مشکل فعلی وام ازدواج به دلیل عدم منابع و اعتبار کافی است یا کوتاهی بانکها؟» گفته است که مشکل در بانکهاست و باید حسابرسی دقیق در این حوزه انجام شود.
چرا در پرداخت وام ازدواج استان بیست و هشتم شدیم؟
مدیرکل ورزش و جوانان کهگیلویه و بویراحمد گفت: در راستای ارائه تسهیلات وام ازدواج در استان ستادی تخصصی تشکیل شد تا دلایل آمار ضعیف وام ازدواج در استان بررسی شود.
عینالله دهقان افزود: برخی بانکهای استان در پرداخت وام ازدواج خوب عمل کردهاند و برخی هم آمار پرداختی بسیار ضعیفی دارند دلیل بانکها این بود؛ چون تسهیلات ازدواج باید از منابع داخلی بانک تأمین شود این مشکل پیش میآید و نیاز به منابع بیشتر دارند.
وی تأکید کرد: البته دبیر کمیسیون هماهنگی بانکهای کهگیلویه و بویراحمد آمار ارزیابی وزارت ورزش و جوانان را در پرداخت تسهیلات وام ازدواج استان قبول ندارد و چندین بار اعلام کرده ما جزو استانهای پرداختکننده با رتبه خوب هستیم.
عملکرد ضعیف بانکها پاشنه آشیل تسهیلات ازدواج
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: در روزهای اخیر نامهای با سازمان بازرسی استان مکاتبه کردهایم و تمام اطلاعات لازم در خصوص کمکاری بانکهای استان در آن ذکر شده است و از این سازمان خواستهایم که به موضوع ورود کند.
بتول محمدی افزود: در خصوص آمارهای پرداختی بانکهای استان مکاتباتی هم با بانکهای استان شده ولی بیشتر آنها همکاری لازم را ندارند و از ارائه آمار خودداری کردهاند بهگونهای که بانک ملی که خودبانک عامل اصلی در پرداخت این تسهیلات است لنگ میزند و عملکرد قابلقبولی ندارد و ما اطلاع دقیقی از میزان افراد در صف انتظار این بانک نداریم.
وی تأکید کرد: بانکهایی هم همچون تجارت، صادرات و رفاه هنوز آمارشان را نفرستادهاند و بانک ملت هم بهترین عملکرد را در پرداخت تسهیلات وام ازدواج داشته است.
دبیر شورای هماهنگی بانکهای استان باید پاسخگو این مسئله باشد که چرا وامهای ازدواج در استان این وضعیت نامطلوب را دارد و پرداختیها ضعیف است و پرده از موانع و مشکلات بردارد.
محمدی تأکید کرد: میطلبد باتوجهبه نرخ خوب ازدواج در این استان بانکهای استان در خصوص افزایش منابع برای پرداخت تسهیلات بیشتر ازدواج از بانک مرکزی درخواست کنند و استان ویژه دیده شود.
افزایش وام ازدواج راه مقابله با ازدواج سفید
در برخی شهرهای بزرگ اگر از ازدواجهای سفید و سیاه و تمایل نداشتن جوانان به امر ازدواج و یا رسوخ فرهنگ تجرد گرایی به دلیل رسوخ بیش از حد فرهنگهای غربی سخن رانده میشود؛ اما در این استان عشیرهای و کوچک خانوادهها و جوانان در صورت وجود شرایط و یا تأمین هزینه و تسریع در پرداخت تسهیلات بانکی چندان مشکلی با این موضوع ندارند.
کارشناس حوزه خانواده گفت: وقتی در استان با چالشهایی نظیر ازدواج سفید و افزایش آمار تجرد قطعی روبرو هستیم، قطعاً پرداخت بهموقع وام ازدواج میتواند راهگشا باشد.
زهره حسینی افزود: در حوزه ازدواج آسیبهای اجتماعی فراوانی از جمله افزایش آمار طلاق، افزایش تعداد خانههای مجردی، افزایش آمار ازدواج سفید و افزایش آمار تجرد قطعی وجود دارد که برای مقابله با افزایش این موارد به بررسی علمی به برنامهریزی اصولی باید پرداخت و بدون تردید پرداخت صحیح وامهای ازدواج میتواند زوجهای بسیاری از دلسردی و مشکلات مالی نجات بدهد.
محدودیت شدید منابع مشکل اصلی در استان
دبیر کمیسیون هماهنگی بانکهای کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه یکی از مشکلات ما محدودیت شدید منابع و تعداد بالای متقاضیان است، گفت: در کهگیلویه و بویراحمد تسهیلات تکلیفی زیادی به عهده بانکها گذاشته شده است. در استان ما که مازاد مصرف دارند، بانکها با چالشهای متعددی روبهرو خواهند بود.
منصور دانشآموز ادامه داد: اما درصدگیری وزارت و بانک مرکزی بر اساس یک فرمول درست نیست.
وی افزود: در استانهای دیگر، چنانچه بیش از دو هفته از معرفی افراد به بانک بگذرد و آنها مراجعه نکنند، حذف میشوند، اما ما این کار را انجام میدهیم. به همین دلیل آن استانها تعداد افراد در صف انتظار را کاهش میدهند. ازاینرو درصدگیری وزارت از نظر بنده و کارشناسان بانک مرکزی اشتباه است.
نیاز به پیگیری و رسیدگی جدی مسئولان به مشکلات جوانان در دریافت وام ازدواج است. مسئولان باید با نظارت دقیقتر بر عملکرد بانکها و اطمینان از اجرای صحیح قوانین و مقررات، از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کنند. بهویژه در شهرهای کوچک که امکانات و منابع کمتری در دسترس است، باید توجه ویژهای به نیازهای جوانان شود.
بهبود شرایط اقتصادی و شغلی برای کسانی که تمایل کافی برای ازدواج دارند و مؤثرسازی مشوقها (مشوقهایی که نتیجهبخش باشند) تا حد زیادی میتواند جوانان را به ازدواج و فرزندآوری سوق دهد.
کد مطلب: 490747