مستند کبنانیوز از پای کوه دنا / ای دنا به من بگو، کیخسرو کجا رفته؟ / دست درازی به پادنا + فیلم
هرچند که این دست درازی اصفهان به منطقه پادنا با سکوت مسئولان محیط زیست کشور مواجه شده، اما مردم استان کهگیلویه و بویراحمد و سمیرم و حتی بخش زیادی از طبیعت دوستان اصفهانی با احداث این سد و تخریب منطقه مخالف هستند.
جداسازی مدیریت دنای شمالی و احداث سد ماندگان در این منطقه پیامدهای محیط زیستی و فرهنگی زیادی به دنبال دارد. سدی که فاقد مجوزها و استعلامات 13 گانه ولی همچنان فعال است تا تیشه به ریشه دنا بزند.
به گزارش کبنانیوز، جداسازی دنای شمالی بهانهای بود برای اینکه استان اصفهان بتواند سریعتر به خواستههای خود برسد، اما این اقدام منجر به ازبینرفتن اکوسیستم و حتی زیست عشایری میشود.
جوان ترکزبان سمیرمی که شغل او کشاورزی و دامداری است شعری در وصف دنا میخواند و میگوید: ای دنا! تو که این همه عمر داری، و پهلوانان زیادی را دیدهای به من بگو کیخسرو کجا رفته است.
او در ادامه گفت: ساخت سد «ماندگان» وحشتی را در دل دامداران و کشاورزان مستقر در دامنه کوه دنا انداخته که ما نمیدانیم برای ادامه زندگی چه کاری باید انجام داد.
فرد دیگری گفت: زندگی ما از دنا است و اگر سد احداث شود و آب به زمینهای کشاورزی ما نرسد، مشکلات زیادی گریبانگیر زندگی ما خواهد شد.
چرا اصفهان که یکی از استانهایی است که از نظر اقتصادی توسعهیافته به نظر میرسد، به دنبال نابودی محیطزیست همسایههای خود از جمله چهارمحالوبختیاری و کهگیلویه و بویراحمد است، چرا پل خواجو و زایندهرود و دیگر آثار باستانی که هویت این شهر محسوب میشوند، اهمیت دارند؛ ولی محیطزیست دنا اهمیتی ندارد، هر چند که این استان از نظر اقتصادی توسعهیافته است؛ ولی مسئولان اصفهانی از منظر محیط زیستی و فرهنگی در سطح بسیار پایینی قرار میگیرند.
هر چند که این دستدرازی اصفهان به منطقه پادنا با سکوت مسئولان محیطزیست کشور مواجه شده، اما مردم استان کهگیلویه و بویراحمد و سمیرم و حتی بخش زیادی از طبیعت دوستان اصفهانی با احداث این سد و تخریب منطقه مخالف هستند.
از طرفی این ظلم نه فقط از سوی استان اصفهان صورت میگیرد، بلکه محیطزیست کشور و مرکزنشینان نیز در این ظلم با اصفهان همدست هستند و دست آنان آلوده به این ظلم و ننگ است. واضح است که دو سد خرسان و ماندگان منجر به نابودی محیطزیست استان میشود؛ ولی همچنان هیچ دستی جلوی ساختن این دودست را نمیگیرد.
کوه دنا برای مردم استان کهگیلویه و بویراحمد نهتنها یک منبع طبیعی بلکه بخشی از هویت فرهنگی و تاریخی آنهاست. واگذاری بخشی از این کوه به استان اصفهان میتواند به احساس بیعدالتی و نارضایتی در میان مردم محلی منجر شود. این نارضایتیها میتواند به شکل اعتراضات اجتماعی، تظاهرات، و حتی درگیریهای محلی بروز کند که پایداری اجتماعی منطقه را تحتتأثیر قرار میدهد. مردم بومی کهگیلویه و بویراحمد ارتباط عمیقی با کوه دنا دارند و آن را بخشی از هویت فرهنگی و تاریخی خود میدانند. واگذاری این منطقه به استان اصفهان ممکن است به احساس ازدسترفتن این هویت منجر شود. تغییر مرزهای استانی و انتقال مدیریت فرهنگی و تاریخی منطقه به استان دیگر، ممکن است موجب تضعیف پیوندهای فرهنگی مردم با سرزمینشان شود. کوه دنا بهعنوان یک منبع طبیعی، نقشی کلیدی در اقتصاد محلی دارد. فعالیتهای کشاورزی، دامداری، و گردشگری در این منطقه بهشدت به منابع طبیعی آن وابسته است. اگر مدیریت این منابع به استان اصفهان منتقل شود، ممکن است اولویتهای توسعهای این استان بر بهرهبرداری اقتصادی از منابع متمرکز شود که میتواند تأثیرات منفی بر اقتصاد محلی استان کهگیلویه و بویراحمد داشته باشد. برای مثال، تخصیص منابع آبی به صنایع و کشاورزی استان اصفهان ممکن است منابع آبی کشاورزان محلی را کاهش دهد و به کاهش تولیدات کشاورزی و دامداری در منطقه منجر شود.