کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

کبنانیوز در گفت‌وگو با کارشناسان موضوع ابتلای مردم کهگیلویه و بویراحمد به سرطان را بررسی کرد

ابتلای سالانه 1100 نفر به سرطان در کهگیلویه و بویراحمد / نقش سبک زندگی و عادات غذایی در پیشگیری از سرطان / عملکرد جهاد کشاورزی، آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد زیر سوال رفته است

7 ارديبهشت 1403 ساعت 1:14

سرطان نامی است که هنوز نتوانسته ایم به شنیدن نام آن عادت کنیم، اما این بیماری علارغم اینکه تصور کشندگی آن بالا است، انواع قابل درمان هم دارد. یک فوق تخصص بیماری های سرطان و شیمی درمانی با اشاره به این که تغییراتی از نظر درمانی در روند بهبود انواع سرطان ها ایجاد شده گفت: طبق آمار حدود 50 تا 60 درصد سرطان ها قابل درمان و پیشگیری هستند که این میزان قابل توجه است.


حدود ۲۵ تریلیون دلار هزینه سرطان در دنیاست که رقم بسیار بالایی است و حتی کشور‌های پیشرفته توان به دوش کشیدن آن را ندارند و به همین دلیل سراغ پیشگیری رفته‌اند و برای دخانیات که عامل اصلی سرطان است، مالیات‌های سنگین در نظر گرفته‌اند و با تبلیغات و هشدار‌هایی که به جامعه می‌دهند مصرف دخانیات را کاهش داده‌اند.
به گزارش کبنانیوز، سرطان نامی است که هنوز نتوانسته‌ایم به شنیدن نام آن عادت کنیم، اما این بیماری علارغم اینکه تصور کشندگی آن بالا است، انواع قابل درمان هم دارد. یک فوق تخصص بیماری‌های سرطان و شیمی درمانی با اشاره به این که تغییراتی از نظر درمانی در روند بهبود انواع سرطان‌ها ایجاد شده گفت: طبق آمار حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد سرطان‌ها قابل درمان و پیشگیری هستند که این میزان قابل توجه است.
صنعتی شدن جوامع و عادات غذایی پرخطر
صنعتی شدن جوامع ریسک ابتلای افراد به سرطان را  بیشتر کرده است، آلاینده‌های صنعتی، رژیم‌های غذایی شهرنشین‌ها از جمله فست فود ها  و مواد نگهدارنده‌ای که در غذا‌ها استفاده می‌شود زمینه بروز این بیماری را بیشتر می‌کند.  بیش از ۷۰ درصد سرطان‌ها با سبک زندگی مردم و ۳۰ درصد هم با تغذیه ارتباط مستقیم دارد. طبق تحقیقات انجام شده خیلی اوقات با بهبود رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی از جمله سیگار نکشیدن و جلوگیری از چاقی می‌توان تا ۳۰ درصد میزان بروز این بیماری را کم کرده و یا ابتلا به آن را به تعویق انداخت. به گواه اکثر پژوهش‌های علمی، مواردی مانند چاقی، مصرف الکل، سیگار کشیدن و سبک زندگی همچنین قرارگرفتن در معرض آلاینده‌ها و مواد شیمیایی مضر می‌توانند در ابتلای فرد به سرطان نقش داشته باشند.



ابتلای سالانه حدود ۱۱۰۰ نفر به سرطان در کهگیلویه و بویراحمد!
اما سؤالی که باید بپرسیم این است که دور و برمان چه خبر است؟ آیا در محیط پر ریسکی زندگی می‌کنیم که ریسک ایجاد بیماری‌های خطرناکی مثل سرطان را بیشتر می‌کند؟ آیا رژیم غذایی سالمی داریم؟ نهاد‌ها و سازمان‌هایی که مسئول حفاظت از جان و سلامتی انسان‌ها هستند به درستی وظیفه خود را انجام می‌دهند؟
یکی از نگران‌کننده‌ترین اخبار این روز‌ها در حوزه سلامت، گفته‌های شهامت معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج درخصوص آمار سرطان در کهگیلویه و بویراحمد بوده است. به گفته معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج روزانه ۳ نفر در کهگیلویه و بویراحمد به بیماری سرطان مبتلا می‌شوند، با احتساب این آمار سالانه حدود ۱۱۰۰ نفر در این استان به بیماری سرطان مبتلا می‌شوند.
شهامت در  آئین تودیع و معارفه مدیران سابق و جدید بیمارستان شهید جلیل یاسوج با تأکید بر نظارت بر تولید محصولات غذایی، گفت: برخی از مواد غذایی که به عنوان ضد سرطان و آنتی اکسیدان مطرحند، خود عامل سرطان هستند. چرا در بحث سلامت فقط دانشگاه علوم پزشکی محور است، نقش سایر بخش‌ها و دستگاه‌ها چیست؟ نقش جهاد کشاورزی و بخش‌های متولی در سلامت غذایی چیست؟
جهاد کشاورزی و آب و فاضلاب چه نقشی در سلامت غذایی دارند؟
۸۰۰ مورد آبیاری غیرمتعارف / بالا بودن درصد آلایندگی تصفیه خانه‌ها!

برخی از اتفاقات درز می‌کنند و در رسانه‌ها منتشر می‌شوند، مثل خبر ۸۰۰ مورد آبیاری غیرمتعارف، آبیاری شهرک امام حسین، شهرک امام علی، کرد لاغزی با فاضلاب، آلایندگی چهار تصفیه خانه فاضلاب استان که موجب شده برای این چهار تصفیه خانه پرونده قضایی تشکیل شود. جهاد کشاورزی، آب و فاضلاب، دانشگاه علوم پزشکی در موارد مطرح شده مسئول هستند. مواردی که عنوان شد چندین بار در پایگاه خبری کبنانیوز گزارش شد، و قبل از آن هیچ مسئولی درمورد آن هشدار نداده بود! اما آیا موارد پرخطر دیگری هم هست که درخصوص آن گزارشی منتشر نشده باشد یا سرپوش بر آن گذاشته شده باشد؟ جهاد کشاورزی که باید سالانه بر فرایند تولیدات کشاورزی نظارت داشته باشد، آیا مصرف بی‌رویه کود‌های شیمیایی را کنترل می‌کند؟ عملکرد آب و فاضلاب که مسئول حیاتی‌ترین عنصر برای زندگی انسان‌ها است، با وجود پرونده‌های قضایی زیر سؤال رفته است، این مسئولان چه پاسخی درخصوص معضلات به وجود آمده دارند؟


وضعیت بیماری‌های سرطان در کهگیلویه و بویراحمد
ملک‌زاده رئیس مرکز بهداشت استان کهگیلویه و بویراحمد در خصوص وضعیت بیماری‌های سرطان در استان گفت: بر اساس آخرین گزارش کشوری میزان بروز سرطان پستان  در کهگیلویه و بویراحمد ۲۴.۳۱ درصد و در سطح کشور ۴۴.۳۱ درصد در ۱۰۰ هزار نفر است.
سرطان تیروئید در کهگیلویه و بویراحمد شایع است
ملک‌زاده اظهار کرد: میزان بروز سرطان تیروئید در کهگیلویه و بویراحمد ۱۳/۶۶ و در سطح کشور ۸/۱۷ است، این بدین معنا است که میزان بروز سرطان تیروئید در استان شایع است.
سرطان پوست و سرطان معده نیز در کهگیلویه و بویراحمد نسبت به سطح کشور آمار بیشتری را به خود اختصاص داده است.
سرطان خون نسبت به کشور افزایشی نداریم و میانگین این سرطان برابر با میانگین کشوری است.
میزان بروز سرطان پروستات و سرطان روده بزرگ در کهگیلویه و بویراحمد نسبت به کشور کمتر است.
سرطان‌های شایع در میان مرد‌های کهگیلویه و بویراحمد
در سطح مردان کهگیلویه و بویراحمد، سرطان معده، سرطان مثانه، سرطان روده بزرگ، سرطان خون بیشتر از سطح کشوری است.
سرطان‌های شایع در میان زن‌های کهگیلویه و بویراحمد
در میان زنان استان کهگیلویه و بویراحمد نیز میزان سرطان تیروئید، سرطان پوست و سرطان معده بیشتر از سطح کشوری است.
در مورد همه سرطان‌هایی که میانگین آن نسبت به سطح کشور بالاتر است باید کار تحقیقاتی انجام گیرد، که در آینده نزدیک نیز تحقیقاتی در دانشگاه علوم پزشکی انجام می‌گیرد.
رئیس مرکز بهداشت استان کهگیلویه و بویراحمد افزود: افراد در صورتی که علائمی از سرطان دارند، حتماً باید بحث غربالگری و تست سرطان را جدی بگیرند و مطمئن شوند که سرطان دارند یا خیر. درصد زیادی از سرطان‌ها قابل پیشگیری هستند، و بخشی از آن‌ها نیز در مراحل اولیه قابل درمان هستند، اگر فردی نسبت به بیماری خود سهل‌انگاری کند، بیماری پیشرفته می‌شود که در همین صورت نیز درمان‌هایی دارد.
در تمام شهرستان‌های کهگیلویه و بویراحمد مراکز جامع سلامت را داریم که در بحث غربالگری برخی از سرطان‌ها از جمله سرطان پستان فعال هستند.
عادات غذایی اشتباه
ملک‌زاده گفت: عوامل خطر سرطان‌ها از جمله مصرف تنباکو و مواد دخانی هستند، مصرف سیگار با سرطان ریه ارتباط مستقیم دارد، مشروبات الکلی، مصرف گوشت‌های فراوری شده از جمله سوسیس و کالباس، انواع نوشیدنی‌های صنعتی، تنقلات شور، غذا‌های دودی مثل ماهی‌های دودی که در معرض مستقیم شعله گاز بوده‌اند، غذا‌های ناسالم و غذا‌هایی که فاقد فیبر و سبزیجات هستند، ارتباط مستقیمی با سرطان دارند.
سرطان بحث کلی و مرتبط با سبک زندگی است، بنابراین استفاده از کود‌های شیمیایی، سموم دفع آفات نباتی اگر از حد مجاز بیشتر باشند و وارد غذا شوند اثر منفی دارند.
وی بیان کرد: آلودگی هوا، عدم تحرک فعالیت بدنی، قرار گرفتن در معرض پرتو‌ها، قرار گرفتن مداوم و شدید در معرض نور خورشید، احتمال ابتلا به سرطان را دارند. بعضی از عفونت‌ها مثل ویروس پاپیلومای انسانی، ابتلا به هپاتیت بی‌و سی موجب ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن و افزایش خطر ابتلا به سرطان را به دنبال دارد.
برخی از سرطان‌ها مثل سرطان پستان احتمال ابتلا با علت ژنتیک دارد؛ اما چیزی که مهم است اینکه سرطان‌ها با سبک زندگی درست قابل پیشگیری است. عوامل روانی و کنترل استرس در کاهش بروز سرطان اثر زیادی دارد.



اثر محیط و سبک زندگی بر سرطان
بهنام نیازی رئیس مرکز بهداشت شهرستان بویراحمد گفت: ممکن است زمینه ژنتیکی در فرد وجود نداشته باشد ولی اثر محیط و سبک زندگی افراد به گونه‌ای باشد که میزان ابتلای به سرطان را افزایش دهد، رژیم غذایی پرچرب، نوشیندی‌های الکلی، استفاده از دخانیات و قلیان افزایش پیدا کرده و از طرفی در جامعه افزایش بیماری‌های بدخیم، بیماری‌های گوارشی، بیماری‌های روانی افزایش پیدا کرده است.
ابزار تشخیص سرطان‌ها
نیازی بیان کرد: در گذشته ابزار تشخیصی مناسبی در اختیار سیستم بهداشت و درمان وجود نداشت ولی در حال حاضر ابزار‌های تشخیصی باعث شناسایی بیماری افراد شده و این نیز موجب افزایش آمار سرطان شده است.
این موضوع حائز اهمیت است که استفاده از غذا‌های پرچرب، غذا‌های دارای مواد نگهدارنده افزایش پیدا کرده است و همین هم موجب افزایش بیماری‌های بدخیم شده، توصیه ما این هست که مواد طبیعی استفاده کنند تا زندگی سالم‌تری داشته باشند، همچنین ورزش کردن به سبک زندگی سالم کمک بیشتری می‌کند.
بیماری‌های شایع در حال حاضر بیماری‌های قلبی و عروقی است، سرطان روده‌ای، سرطان سینه، سرطان دهانه رحم با افزایش روبرو بوده است، خانمی که غربالگری انجام می‌دهد، باید هرگونه ناهمواری و سفتی در سینه خود احساس می‌کند نسبت به آن ساده نگذرد، هر ساله باید معاینه دستی انجام بگیرد، توصیه ما این است که معاینه توسط مامای زبده یا متخصص زنان انجام بگیرد، توصیه می‌کنیم زنانی که در سن باروری هستند، برای انجام پاپ اسمیر و تشخیص زوهنگام سرطان دهانه رحم اقدام کنند. این نمونه‌برداری چون همراه با معاینه داخلی است، تشخیص سریعی انجام می‌گیرد.
پیشگیری از سرطان روده بزرگ
وی افزود: یکی از تست‌هایی که برای تشخیص و پیشگیری از سرطان روده بزرگ انجام می‌گیرد، تست فیترو است که برای افراد بالای ۴۰ سال توصیه می‌کنیم، برای اینکه بررسی کنیم خون مخفی در مدفوع این فرد وجود دارد یا خیر؟
غربالگری اثر زیادی بر پیشگیری از سرطان دارد
نیازی گفت: غربالگری بیماری سرطان تیروئید اگر فرد در بلع، صدا یا مشکلی دارد، احساس می‌کند گرگرفتگی بیش از حد دارد، خستگی مفرط، افزایش یا کاهش وزن دارد، باید این غربالگری را انجام دهد. اگر اشتهای فرد تغییر کرده، خونریزی ماهیانه افزایش پیدا کرده، آقا مبتلا به کم خونی شده، این‌ها علائمی است که ممکن است مبتلا به سرطان شده است. بسیاری از سرطان‌ها اگر در مراحل ابتدایی شناسایی شوند از فوت فرد جلوگیری می‌کند و احتمال درمان بسیار بالا است.


کد مطلب: 475175

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/news/475175/ابتلای-سالانه-1100-نفر-سرطان-کهگیلویه-بویراحمد-نقش-سبک-زندگی-عادات-غذایی-پیشگیری-عملکرد-جهاد-کشاورزی-آب-فاضلاب-زیر-سوال-رفته

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1