ورود آنتیبیوتیک به کشور؛ محموله بزرگتر از مبداء نامعلوم
9 آذر 1401 ساعت 14:09
دومین محموله 55 تنی آنتیبیوتیک، روز سهشنبه (8 آذر) وارد کشور شد؛ محمولهای که به سفارش سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، توسط سازمان هلال احمر به کشور وارد شده و بزرگتر از محموله قبلی است، اما هنوز بطور رسمی اعلام نشده که مبداء و سازنده این داروها کدام کشور یا شرکت است.
دومین محموله 55 تنی آنتیبیوتیک، روز سهشنبه (8 آذر) وارد کشور شد؛ محمولهای که به سفارش سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، توسط سازمان هلال احمر به کشور وارد شده و بزرگتر از محموله قبلی است، اما هنوز بطور رسمی اعلام نشده که مبداء و سازنده این داروها کدام کشور یا شرکت است.
به گزارش کبنا، این محموله که از سوی شرکت بازرگانی سهاکیش وابسته به سازمان تدارکات پزشکی جمعیت هلال احمر وارد شده، ۵۵ تن وزن دارد و ۹۸۳ هزار بطری آنتیبیوتیک کودکان را شامل میشود و برای توزیع به وزارت بهداشت تحویل داده خواهد شد.
رئیس سازمان تدارکات پزشکی هلال احمر گفته این محموله، آنتیبیوتیکهای آموکسیسیلین، کوآموکسی کلاو، آزیترومایسین، سفکسیم و سفالکسین از برندهای مورد تایید سازمان غذا و دارو را شامل میشود.
عسکری همچنین از تلاش برای تامین داخلی محصولات دارویی سخن گفته و تاکید کرده که «با افزایش پنجبرابری میزان تولیدات دارویی در روزهای گذشته، جمعیت هلال احمر آماده است تا در مسیر رفع مشکلات مردم با استفاده از تمام ظرفیتها گام بردارد.»
در زمینه وعده افزایش تولیدات داخلی داروهای مورد نیاز، بهتازگی وزیر بهداشت از سپاه دعوت کرده تا به حوزه بهداشت و درمان ورود جدیتری داشته باشد و جانشین فرمانده کل سپاه هم گفته «با توجه به دستور رئیسجمهور برای واگذاری مجموعههای دولتی، سپاه در حال بررسی برای خرید یک مجموعه بزرگ داروسازی است.»
پس از آنکه مشکل کمبود دارو طی ماههای گذشته صدای بیماران، پزشکان، سازمان نظام پزشکی و حتی نمایندگان مجلس را درآورد و وعده وزارت بهداشت برای افزایش قابل توجه تولید دارو محقق نشد، تصمیم به واردات برخی داروهای مورد نیاز گرفته شد.
نخستین محموله آنتیبیوتیک خریداریشده، هفتم آبان از سوی هلال احمر وارد کشور شد؛ محمولهای که از هند خریداری شد و البته بدون حاشیه هم نبود. سه هفته بعد از ورود محموله، نامهای از هلال احمر مبنی بر جمعآوری برخی سوسپانسیونهای خوراکی کوآموکسیکلاو منتشر شد؛ دارویی که جزو نخستین محموله بود و دلیل جمعآوریاش، دستور ریکال (جمعآوری دارو از سطح عرضه) صادرشده از سوی سازمان غذا و دارو بود. این سازمان اعلام کرده بود که «دو درصد از این سوسپانسیونهای کوآموکسیکلاو به علت ناکافی بودن جزئی میزان ماده مؤثره نسبت به دامنه مجاز، مورد تأیید قرار نگرفت و به همین دلیل جمعآوری شد.»
این مساله در شرایطی رخ داد که سه هفته از ورود داروها به کشور میگذشت و تا آن زمان سازمان غذا و دارو نسبت به کیفیت آنتیبیوتیکهای وارداتی موضعی اعلام نکرده بود؛ آنتیبیوتیکهایی که برای استقبال از آنها، شخص وزیر بهداشت نیز به فرودگاه رفته بود.
اولین محموله آنتیبیوتیک که یک ماه قبل وارد کشور شد، 49 تن خالص وزن داشت و مبداء آن کشور هندوستان بود. زمانی هم که پیشخبرهایی از ورود دومین محموله آنتیبیوتیک به گوش رسید، شنیده شد که داروهای تازه نیز احتمالا از مبداء هند و بعضا از همان شرکتی خریداری شده که شربت کوآموکسیکلاوش از بازار ایران جمعآوری شد. اما دیروز که اخبار رسمی مربوط به ورود دومین محموله آنتیبیوتیک به فرودگاه امام خمینی (ره) منتشر شد، حرفی از مبداء داروها زده نشد و در رسانهها، به کشورِ سازنده این داروها اشارهای نشده است.
یک هفته پیش از ورود این محموله، «تسنیم» در گزارشی به ورود یک محموله بزرگ دارو از کشور ترکیه خبر داده و نوشته بود: «بر اساس پیگیریها از گمرک ایران، تشریفات ترخیص محموله بزرگ آنتیبیوتیک وارداتی از کشور ترکیه در کمترین زمان ممکن انجام شده است.»
به نوشته این خبرگزاری، محموله مورد اشاره از گمرک بازرگان ترخیص شد و روز 30 آبان در اختیار مسئولان وزارت بهداشت در تهران قرار گرفت. پنجم آبان نیز باشگاه خبرنگاران جوان از قول رئیس سازمان غذا و دارو خبر داد که «در چند روز گذشته در راستای رفع کمبودهای دارویی، یک کانتینر معادل چندین هزار بطری دارو از ترکیه وارد کشور شده است»؛ خبری که البته در رسانهها بازتاب چندانی نداشت.
طی هفتههای اخیر معضل کمبود دارو به حدی رسید که برخی بیماران و پزشکان میگویند حتی برخی داروهای پایه ضروری نیز به سختی یافت میشود یا اصلا پیدا نمیشود. حالا باید دید با وعدههای جدید مسئولان برای تامین بخشی از نیاز دارویی در داخل کشور و ورود چند تن دارو از کشورهای دیگر، بالاخره این مشکل حیاتی بعد از مدتها حل خواهد شد یا خیر.
کد مطلب: 455051