اخبار بین الملل /
گروسی باز هم خارج از مأموریت فنی خود، درباره سرنوشت برجام اظهار نظر کرد
20 خرداد 1401 ساعت 9:01
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بار دیگر فراتر از مأموریتهای فنی خود درباره سرنوشت احیای برجام اظهارنظر کرده است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بار دیگر فراتر از مأموریتهای فنی خود درباره سرنوشت احیای برجام اظهارنظر کرده است.
به گزارش کبنا به نقل از فارس، «رافائل گروسی»، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بار دیگر در اظهاراتی خارج از مأموریتهای فنی خود گفته که ایران، ضربهای مهلک به شانس احیای برجام وارد کرده است.
خبرگزاری رویترز به نقل از رافائل گروسی مدعی شده ایران روز پنجشنبه با آغاز به جمعآوری تجهیزات نظارتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ضربهای مهلک به شانس احیای برجام وارد آورده است.
ایران پیش از تصویب قطعنامه تهیهشده توسط آمریکا، فرانسه، آلمان و انگلیس در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره تبعات چنین اقدامی هشدار داده بود. این قطعنامه که ایران را به عدم همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی متهم میکند با ۳۰ رأی موافق، ۲ رأی مخالف (روسیه و چین) و ۳ رأی ممتنع (هند، لیبی و پاکستان) به تصویب رسید.
ایران شب گذشته به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاع داد قصد دارند ۲۷ دوربین این نهاد بینالمللی که فراتر از تعهدات پادمانی ایران هستند را از تأسیسات خود جمعآوری کند.
گروسی گفت: «این اقدام به معنای آن است که یک پنجره فرصت سه تا چهار هفتهای برای بازگرداندن بخشی از نظارتهایی که حذف میشوند وجود خواهد داشت و در غیر این صورت، آژانس بینالمللی انرژی اتمی توانایی خودش را برای مطلع شدن از مهمترین فعالیتهای هستهای ایران را از دست خواهد داد.
گروسی درباره وضعیتی که این فرصت از دست برود گفت: «فکر میکنم، این ضربهای مهلک [به فرصت احیای برجام] خواهد بود.»
ساعتی قبلتر آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشی محرمانه به اعضای خود اعلام کرد تصمیم ایران برای حذف تجهیزات نظارتی، یک دستگاه اندازهگیری آنلاین غنیسازی در نطنز و یک دستگاه جریانسنج در تأسیسات تولید آب سنگین را نیز در برمیگیرد.
رویترز با استناد به گزارشی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی مدعی شده بازرسهای این سازمان فرایند برداشتن دوربینها و سایر تجهیزات نظارتی آژانس، مطابق با تصمیم ایران را آغاز کردهاند.
در گزارش آژانس اتمی آمده است: «روز ۹ ژوئیه ۲۰۲۲، بازرسهای آژانس، برداشتن دوربینهای نظارتی خود از مرکز تحقیقاتی تهران و دو کارگاه ساخت قطعات سانتریفیوژ در اصفهان را آغاز کردند.»
سازمان انرژی اتمی ایران ساعاتی قبل از تصویب قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام در روز چهارشنبه با صدور بیانیهای از قطع فعالیت تعدادی از دوربینهای فراپادمانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ایران خبر داده بود.
در بیانیه سازمان انرژی اتمی آمده بود: «جمهوری اسلامی ایران تاکنون همکاریهای گستردهای با آژانس بینالمللی انرژی اتمی داشته است که متأسفانه آژانس بدون اینکه در نظر داشته باشد که این همکاریها ناشی از حسن نیت ایران است، نه تنها قدردان این همکاریها نبوده، بلکه به نوعی آن را وظیفه ایران نیز تلقی کرده است. به همین دلیل تصمیم گرفته شد از امروز فعالیت دوربینهای فراپادمانی دستگاه اندازه گیری بر خط سطح غنا OLEM و فلومتر آژانس قطع شود که دستور آن به مسئولان مربوطه داده شده است.»
این تحولات در حالی رخ دادهاند که مذاکرات رفع تحریمها در وین از چند ماه پیش دچار وقفه شد. دولت آمریکا از زمان آغاز این مذاکرات به جای پیشنهاد دادن ابتکارهای عملی برای پیشرفت گفتوگوها بارها تلاش کرده طرفهای مختلف را به کند کردن روند مذاکرات و ایجاد مانع بر سر راه آن متهم کند.
کشورهای غربی و به ویژه آمریکا در ماههای گذشته، بعد از وقفه در مذاکرات وین، به رویه همیشگی خود در متوسل شدن به عملیاتهای روانی و رسانهای جهت مقصرنمایی ایران و سلب مسئولیت از خود روی آوردهاند.
این کشورها ابتدا با متصل کردن موضوع مذاکرات به جنگ اوکراین ادعا کردند که روسیه مانع از پیشبرد گفتوگوها شده است.
بعد از آنکه «سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه در جریان سفر «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد که موضوع درخواست ضمانت مسکو برای همکاری با ایران پس از اجرای کامل برجام مانعی برای ادامه گفتوگوها نیست، کشورهای غربی به برجستهسازی یک موضوع ایران پرداخته و مدعی شدند درخواست تهران برای حذف نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمانهای اصطلاحاً تروریستی مذاکرات را به بنبست کشانده است.
کد مطلب: 448932