کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

ضرورت راه اندازی سامانه پایش آنلاین هوا در کهگیلویه و بویراحمد بررسی شد

گرد و خاک نبود پایش آنلاین هوا در چشم مردم کهگیلویه و بویراحمد / گچساران رکوردار میزبانی ریزگردها / از 230 ایستگاه پایش کیفی هوای کشور سهم استان صفر

23 اسفند 1400 ساعت 8:30

راه اندازی سامانه‌های پایش آنلاین هوا در کهگیلویه و بویراحمد ضرورتی برای حفظ سلامت شهروندان این استان از پیامدهای آلایندگی‌های هوا محسوب می‌شود.


 استان کهگیلویه و بویراحمد به دلیل همجواری با استان‌های همانند خوزستان، اصفهان و بوشهر همواره میزبان مهمان‌های ناخوانده است. ریزگردهای همسایه گاهاً فضای استان کهگیلویه و بویراحمد را آلوده می‌کند و به دلیل سوء مدیریت‌هایی که بوده و هست این استان از تجهیزات و زیرساخت‌های لازم برای پایش کیفی هوای محیط برخوردار نیست. قطع درختان و آتش سوزی جنگل‌های استان کهگیلویه و بویراحمد در سال‌های گذشته نیز راه را برای ورود این ریزگردها هموار کرده و متأسفانه هنگام نفوذ این ریزگردها نه تجهیزات مناسب برای اطلاع رسانی کافی وجود دارد و از آن طرف سلامت مردم به خطر می‌افتد.
به گزارش کبنا، ایرنا در این زمینه نوشت: بیش از ۲۳۰ ایستگاه پایش کیفی هوای محیط در سطح استان‌های کشور به صورت لحظه‌ای، غلظت آلاینده‌های هوا را طبق روش‌های مرجع استاندارد با دقت بالا اندازه گیری و ثبت می‌کند اما بر اساس گفته‌های مسئولان، استان کهگیلویه و بویراحمد از این تعداد سهمی ندارد که این مساله ضرورت اختصاص اعتبار برای تأمین این تجهیزات مهم را نشان می‌دهد.
 با کمک سامانه پایش کیفی هوا مردم از وضعیت شاخص کیفی هوا مطلع می‌شوند به طوری که ضمن نمایش نقاط نصب ایستگاه‌ها بر روی نقشه GIS، اطلاع از مقادیر شاخص کیفی هوا به صورت هم اکنون، امروز و دیروز به تفکیک استان و ایستگاه‌ها بر روی نقشه و به صورت جدول با تمایز رنگ بر اساس گروه‌های مختلف میسر شده است. 
رده‌های مختلف شاخص عبارتند از پاک: سبز (۵۰)، قابل قبول: زرد (۱۰۰-۵۱)، ناسالم برای گروه‌های حساس: نارنجی (۱۰۱-۱۵۰)، ناسالم: قرمز (۲۰۰-۱۵۱)، بسیار ناسالم: بنفش (۳۰۰-۲۰۱) و خطرناک: قهوه‌ای (۳۰۱) است.
 تهدیدهای آلودگی هوا در کهگیلویه و بویراحمد
 همسایگی با استان خوزستان، وجود تاسیسات نفتی در گچساران به عنوان یکی از قطب‌های تولید نفت ایران و قرار داشتن کهگیلویه و بویراحمد در نزدیکی استان اصفهان از قطب‌های صنعتی کشور این استان را مستعد آلودگی هوا کرده است.
 همسایگی با خوزستان با توجه به هجوم بالای ریزگرد ها در این استان باعث کاهش دید افقی به دلیل پدیده گرد و خاک به ویژه در شهرستان‌های گچساران و بهمئی در برخی روزهای سال می‌شود.
 همچنین برخی مناطق شهرستان گچساران به‌ویژه در حوزه دهستان‌های لیشتر و بی‌بی حکیمه به دلیل قرار گرفتن در دل نزدیکی تأسیسات نفتی مستعد آلودگی هوا هستند.
ریزگردها
 نزدیکی شهرستان‌های شمالی استان نظیر بویراحمد و دنا به استان اصفهان موضوع مهم دیگری است که در برخی روزهای سال باعث کاهش دید افقی در این شهرستان‌ها به علت آلودگی ناشی از واحد واحدهای صنعتی می‌شود.
 براساس آمار موجود از سال ۱۳۹۲ تا پایان آذر سال ۱۳۹۷، ۶۰۸ روز کاهش دید افقی در سه شهر بزرگ دوگنبدان، یاسوج و دهدشت در کهگیلویه و بویراحمد ثبت شده که شهر دوگنبدان مرکز شهرستان گچساران با ۲۸۲ روز بیشترین آلودگی هوا را تجربه کرده است.
 ضرورت راه اندازی سامانه‌های پایش هوا
 سرپرست حفاظت محیط زیست کهگیلویه وبویراحمد گفت: راه اندازی سامانه‌های پایش آنلاین هوا درشهرستان های مختلف به ویژه بهمئی و گچساران ضرورتی برای سلامت شهروندان این مناطق است.
  اسلام جاودان خرد با اشاره به اینکه شهرستان بهمئی دروازه کهگیلویه و بویراحمد به استان خوزستان و مستعد بروز پدیده گرد و خاک است، تاکید کرد: وجود این سامانه به منظور اطلاع رسانی آلودگی هوا به شهروندان ضرورت دارد.
 وی بیان کرد: همچنین سامانه پایش آلودگی هوا در شهرستان گچساران نیز به دلیل وجود تاسیسات نفتی و قرار داشتن در نزدیکی استان خوزستان نیازی حیاتی برای گزارش آلایندگی‌های نفتی محسوب می‌شود.
 سرپرست حفاظت محیط زیست کهگیلویه وبویراحمد با یادآوری سفر ۲ روزه خود به شهرستان‌های گرمسیری استان تاکید کرد که پیگیری‌های لازم با فرمانداران شهرستان‌های مختلف استان به منظور تأمین اعتبار خرید تجهیزات سامانه آنلاین پایش هوا در چند روز اخیر انجام شده است.
 وی با اشاره به اینکه کهگیلویه و بویراحمد از معدود استان‌های کشور است که سامانه آنلاین پایش هوا ندارد از مسئولان سازمان مدیریت و برنامه استان خواست تا برای تأمین تجهیزات ذکر شده تلاش مضاعف داشته باشد.
 مدیرکل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد نیز با اشاره به اینکه شهرستان گچساران و بهمئی با وجود تهدیدهای گرد و خاک در نزدیکی استان خوزستان تجهیزات سنجش گرد و خاک ندارند گفت: هم اکنون وضعیت آلودگی هوا در این شهرستان‌ها از طریق کاهش دید افقی تشخیص و اطلاع رسانی می‌کند.
 رضا کاکاوند اضافه کرد: ایستگاه‌های سنجش آلودگی هوا در شهرهای یاسوج و دهدشت راه اندازی شده است اما نیاز است این تجهیزات برای شهرستان‌های دیگر خریداری و نصب شود.
 وی تاکید کرد: پیگیر تأمین اعتبار برای راه اندازی ایستگاه‌های سنجش آلودگی هوا در شهرهای دوگنبدان و لیکک هستیم.
 مدیرکل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون ۴۹ روز کاهش دید افقی به دلیل پدیده ریز در شهرهای مختلف استان ثبت شده است.
 وی بیان کرد: شهر دوگنبدان مرکز شهرستان گچساران با ۱۴ روز رکورد دار کاهش دید افقی به دلیل گرد و خاک در سال جاری بوده است. 

مدیرکل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: میزان دید افقی در شرایط عادی ۱۰ هزار متر است و کمتر از آن پدیده ریزگرد محسوب می‌شود.
 افزایش پدیده ریزگرد در گچساران
 رییس اداره هواشناسی گچساران با اشاره به اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون ۲۴ روز با پدیده ریزگرد در شهرستان به ثبت رسیده است گفت: این پدیده امسال نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش یافته است.
 امید حسینی اظهار داشت: در مدت مشابه پارسال ۱۴ روز با پدیده ریزگرد در گچساران گزارش شده بود.
 وی تاکید کرد: کمترین میزان دید افقی بر اثر ریزگرد شهرستان در سال جاری ۵۰ متر بوده است.
 بیماران قلبی عروقی، تنفسی، زنان باردار، کودکان و سالمندان در بسیاری از روزهای آلوده هوای این شهرستان خانه نشین بوده‌اند.
سوزش‌های چشمی، حساسیت‌های پوستی و احتمال بروز بیماری مانند سرطان از عوارض پیامدهای ریزگردهاست. کاهش تولید محصولات کشاورزی و دامی به‌ویژه عسل از دیگر پیامدهای آلودگی هواست.


کد مطلب: 445789

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/news/445789/گرد-خاک-نبود-پایش-آنلاین-هوا-چشم-مردم-کهگیلویه-بویراحمد-گچساران-رکوردار-میزبانی-ریزگردها-230-ایستگاه-کیفی-هوای-کشور-سهم-استان-صفر

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1