نگاه بازار به وین و دلار؛
واکنش بازار سهام به دلار؛ پتانسیل رشد شاخص بورس در بازار فراهم است
4 اسفند 1400 ساعت 13:31
یک کارشناس بازار سرمایه توافق هستهای را بهانهای برای بازگشت اعتماد به بازار دانست و گفت: با ایجاد ثبات در شرایط کلی اقتصاد کشور و عبور شاخص بورس از کانال یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد به یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد اعتماد به بازار باز میگردد و اکنون پتانسیل چنین رشدی فراهم است.
یک کارشناس بازار سرمایه توافق هستهای را بهانهای برای بازگشت اعتماد به بازار دانست و گفت: با ایجاد ثبات در شرایط کلی اقتصاد کشور و عبور شاخص بورس از کانال یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد به یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد اعتماد به بازار باز میگردد و اکنون پتانسیل چنین رشدی فراهم است.
«عرفان هودی» امروز (چهارشنبه) در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا به تغییر احتمالی نرخ دلار و تأثیر آن بر معاملات بورس اشاره کرد و افزود: بازار سرمایه اکنون تحت تأثیر عوامل مختلف در وضعیت نوسانی قرار گرفته و در چنین موقعیتی تصمیمگیری درست از سوی سهامداران برای حضور در این بازار و سرمایهگذاری در بورس دشوار شده است.
به گفته وی، در کنار عوامل مختلفی که بازار از آنها تأثیر پذیرفته است، موضوع مربوط به برجام از جمله مسایلی است که تاثیرگذاری آن در بازار بیش از دیگر عوامل است و سهامداران به دلیل وجود ابهام در آینده نرخ ارز و تغییر احتمالی نرخ دلار چندان پیشبینی درستی را از این بازار در اختیار ندارند.
هودی، به عوامل قابل توجه در حوزه مذاکرات برجام که سهامداران و نیز فعالان حاضر در تحلیلهای خود بیش از هر عامل دیگری به آنها توجه میکنند، تاکیدکرد و اظهار داشت: در حوزه مذاکرات برجام و توافقات هستهای باید چند نکته مورد توجه قرار گیرد، در ابتدا بخش زیادی از معاملات بازار مبتنی بر قیمتهای جهانی است و این بازار بهطور کامل تحت تأثیر قیمت روز دلار در حرکت است.
این کارشناس بازار سرمایه به برداشت اشتباه سهامداران از تأثیرپذیری بازار از نرخ دلار تاکید کرد و گفت: باور اشتباهی که در بین برخی از فعالان بازار و سرمایهگذاران حاضر در بورس وجود دارد، مساله مربوط به کاهش قیمت دلار است که گاهی این مساله را به ضرر شرکتهای بورسی میدانند.
وی اعلام کرد: سهامداران باید به این موضوع آگاه باشند که چنین تصور و برداشتی از بازار اشتباه است و باید ضمن تفکیک درست از نرخ دلار در بازار آزاد و نرخ نیمایی، قادر به تحلیل درست بازار ارز و تأثیرپذیری شرکتها از این مساله باشند.
هودی خاطرنشانکرد: زمانی که صورتهای مالی شرکتها در دورههای مختلف مورد بررسی قرار میگیرند، شاهد هستیم که همه شرکتها از زمانی که دلار چند نرخی شد و بحث مربوط به دلار نیمایی مطرح شد، شرکتها صورتهای مالی خود را براساس نرخ دلار نیما تنظیم کردند و نرخ این ارز هدایت کننده عملکرد شرکتها در بازار است.
این کارشناس بازار سرمایه بیانداشت: در چند وقت گذشته شاهد بودیم که فاصله نرخ دلار نیما با نرخ دلار در بازار آزاد در حال کاهش است که این اتفاق میتواند به عنوان امری خوشایند برای اقتصاد کشور باشد و سیگنالی مثبت را به اقتصاد کشور برای ایجاد ثبات کند.
وی تک نرخی بودن در قیمت کالاهای مختلف را لازمه ایجاد ثبات در اقتصاد کشور عنوان کرد و گفت: بارها چنین مسالهای مطرح شده است که نباید در بازار شاهد چند نرخی بودن کالاها در بازار باشیم.
هودی با بیان اینکه نرخ دلار نیمایی برخلاف نرخ دلار در بازار آزاد رو به صعود بوده است، افزود: در چند روز اخیر نرخ دلار نیمایی برخلاف نرخ دلار در بازار آزاد که با کاهش همراه بود، حدود ۴۰۰ تومان افزایش یافت که این امر به عنوان اتفاقی مثبت در بازار سرمایه، عملکرد شرکتها و نیز سودآوری آنها محسوب میشود.
این کارشناس بازار سرمایه ادامهداد: اشتباه رایجی که اکنون در میان سهامداران در جریان است و برخی از فعالان بازار در تحلیلهای خود به آن اشاره میکنند، بیتوجهیها نسبت به نرخ دلار نیمایی و تأثیرپذیری بازار از این اتفاق است که بهتر است چنین مسالهای مورد اصلاح قرار گیرد.
وی تاکید کرد: بحث برجام و نتیجه آن، زمینه ساز ایجاد شوک مثبت در بازار سرمایه خواهد بود و میتواند با تأثیر مثبت در عملکرد شرکتها و روند معاملات بورس همراه شود.
هودی معتقد است که این اتفاق در کوتاهمدت برای حوزه بازار سرمایه مفید است و عمده سهام رو به صعود خواهند رفت.
این کارشناس بازار سرمایه اعلام کرد: اکنون اصلیترین دغدغه بازار سرمایه، موضوع اعتماد است؛ بنابراین توافق هستهای میتواند بهانهای برای زمینهسازی بازگشت اعتمادها به معاملات بازار سرمایه باشد.
پیش بینی بورس امروز 4 اسفند 1400
برای پیش بینی بورس امروز –چهارشنبه 4 اسفند- به روند بازار سهام در روز گذشته نگاه میکنیم. در روز سهشنبه شاخص کل بورس 3 هزار و 211 واحد صعود کرد و به رقم یک میلیون و 284 هزار و 801 واحد رسید. شاخص کل هموزن نیز 782 واحد بالا آمد و در رقم 328 هزار و 663 واحد ایستاد. همچنین شاخص کل فرابورس 15 واحد رشد کرد و به رقم 17 هزار و 528 واحد رسید.
در پایان معاملات روز سهشنبه، 251 نماد رشد قیمت و 205 نماد کاهش قیمت داشتند، به عبارت دیگر، 51 درصد بازار رشد قیمت داشتند و 41 درصد بازار افت قیمت داشتند.
بیشترین افزایش قیمت
روز سهشنبه در بورس شرکت تاید واتر خاورمیانه (حتاید)، شرکت نوسازی و ساختمان تهران (ثنوسا) و شرکت سیمان تهران (ستران) بیشترین افزایش قیمت را ثبت کردند. در فرابورس نیز شرکت ریل پرداز سیر (حریل)، شرکت سرمایه گذاری تدبیرگران فارس و خوزستان (سدبیر) و شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا (حسینا) بیشترین افزایش قیمت را داشتند.
بیشترین کاهش قیمت
در بورس نمادهای غدشت (شرکت دشت مرغاب)، کطبس (شرکت زغال سنگ نگین طبس) و دامین (شرکت داروسازی امین) در روز سهشنبه بیشترین کاهش قیمت بازار را داشتند و در معاملات فرابورس شرکت شیر پاستوریزه پگاه آذربایجان شرقی (غپآذر)، شرکت تهیه و توزیع غذای دنا آفرین فدک (گدنا) و شرکت صنایع فولاد آلیاژی یزد (فولای) بیشترین کاهش قیمت را داشتند.
عرضه و تقاضای بازار
عرضه و تقاضای بورس در انتهای معاملات روز سهشنبه، علامتی کارآمد برای پیش بینی عرضه و تقاضای بازار سهام در روز چهارشنبه است. در پایان معاملات روز سهشنبه بازار با مازاد تقاضای 102 میلیارد تومانی بسته شد.
ارزش صفهای فروش پایانی بازار نسبت به روز دوشنبه 40 درصد افزایش یافت و 35 میلیارد تومان شد. ارزش صفهای خرید نیز نسبت به پایان روز کاری گذشته 55 درصد افت کرد و در رقم 137 میلیارد تومان ایستاد.
بیشترین تقاضاها
روز سهشنبه نماد غدام (شرکت خوراک دام پارس) با صف خرید 11 میلیارد تومانی در صدر جدول تقاضای بازار قرار گرفت. پس از غدام، نمادهای شپنا (شرکت پالایش نفت اصفهان) و حپارسا (شرکت توسعه حمل و نقل ریلی پارسیان) بیشترین صف خرید را داشتند.
بیشترین عرضهها
روز گذشته بیشترین صف فروش نیز به نماد غدشت (شرکت دشت مرغاب) تعلق داشت که در پایان معاملات صف فروش 17 میلیارد تومانی داشت. پس از غدشت، نمادهای حفارس (شرکت حمل و نقل بین المللی خلیج فارس) و وپست (پست بانک ایران) بیشترین صف فروش داشتند.
پیش بینی بورس امروز
معاملهگران در شرایطی به استقبال آخرین روز معاملاتی هفته میروند که دیروز شاخصها رشد کردند و تعداد نمادهای سبزپوش بیشتر از قرمزها بود. برخلاف روزهای قبل، دیروز نمادهای کامودیتی محور بازار رشد قیمت داشتند و سهمهای ریالی قرمزپوش شدند.
با تغییر انتظارات نسبت به مذاکرات وین، صبح دیروز قیمت دلار به کانال 26 هزار تومان صعود کرد و عصر سهشنبه در بازار فردایی قیمت دلار تا 26 هزار و 500 تومان نیز رشد کرد. در بازار سهام نیز روند صعودی قیمت سهام گروههای ریالی از جمله خودروییها و بانکیها متوقف شد و اغلب نمادهای این دو گروه قرمزپوش شدند. جم، پارسان، وبملت، وبصادر، تاپیکو، وغدیر، نوری، وپارس، اخابر، ونوین، سپید، وتجارت و وپست بیشترین تأثیر کاهنده را بر شاخص کل داشتند. در مقابل فارس، شبندر، شپنا، شتران، فملی، حکشتی، فولاد و شبریز بیشترین تأثیر مثبت را بر شاخص گذاشتند.
همچنین دیروز شاهد خروج نقدینگی حقیقی از بورس بودیم که به رقم 202 میلیارد تومان رسید. در پایان معاملات سهشنبه ارزش صفهای خرید افت 55 درصدی داشت و ارزش صفهای فروش 40 درصد افزایش پیدا کرد. با این حال معاملات دیروز با مازاد تقاضای 102 میلیارد تومانی بسته شد.
بدین ترتیب این روزها بازار در تعادل نسبی به سر میبرد و جریان نقدینگی بین گروههای کامودیتی محور و ریالی در گردش است. نیمی از بازار رشدی و نیمی از بازار نزولی است. اگر روند صعودی قیمت دلار ادامه یابد و توافق در وین دور از دسترس شود، میتوانیم در انتظار رشد گروههای شیمیایی، پتروشیمی و پالایشی باشیم.
کد مطلب: 445004