دریافت لینک صفحه با کد QR
بر اساس طرح اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی؛
استفاده از مکان های تاریخی کهگیلویه و بویراحمد به عنوان نمایشگاه صنایعدستی
6 مهر 1400 ساعت 10:51
در طرحی هوشمندانه خانه ها و قلعه های تاریخی کهگیلویه و بویراحمد به محلی برای تولید و عرضه محصولات صنایع دستی تبدیل می شوند.
در طرحی هوشمندانه خانه ها و قلعه های تاریخی کهگیلویه و بویراحمد به محلی برای تولید و عرضه محصولات صنایع دستی تبدیل می شوند.
به گزارش کبنانیوز، بر اساس طرح اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری کهگیلویه و بویراحمد، خانه های تاریخی استان که تاکنون استفاده خاصی از آنها نمی شد با برنامه ریزی صورت گرفته به مکانی برای تولید و عرضه محصولات صنایعدستی میشود. به این ترتیب سه شاخه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در تقاطعی به نام خانه های تاریخی به هم می رسند.
بر اساس این طرح خانه ها و قلعه های تاریخی استان دوباره رونق می گیرند، و صنایع سنتی و فراموش شده احیا می شوند و بازار فروش جدیدی برای هنرمندان استان ایجاد خواهد شد.
هفت خانه تاریخی نمایشگاه صنایع دستی می شوند
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کهگیلویه و بویراحمد گفت: هفت خانه تاریخی این استان نامزد چنین طرحی هستند که با اجرای آن علاوه بر نگهداری مطلوب بناهای تاریخی، زمینه تولید و فروش صنایع دستی سنتی نیز فراهم می شود.
مجید صفایی اظهار داشت: قلعههای شامبراکان، عزیزی، طولیان و چرام از جمله خانههای تاریخی شناساییشده کهگیلویه و بویراحمد است که صنایع دستی استان در آنها عرضه می شود.
وی بیان کرد: اعتبار مورد نیاز اجرای این طرحها تأمینشده اما با توجه به تخصصی بودن اجرای کار تبدیل خانههای تاریخی به مراکز صنایعدستی در حال انجام فرآیند انتخاب عوامل اجرایی است تا ضمن احیای این بناهای تاریخی بدون ضربه زدن به هویت معماری باستانی زمینه رونق صنایعدستی در آنان فراهم شود.
کدام قلعه ها میزبان صنایع دستی می شوند؟
قلعههای شامبراکان، عزیزی و چرام از جمله بناهای تاریخی است که برای اجرای این طرح در نظر گرفته شده اند.
برخی قلعه های تاریخی استان از جمله قلعه عزیزی در شهرستان بویراحمد که مربوط به دوره قاجار است در سال های اخیر مرمت شده بودند.
قلعه عزیزی جزو قلعه ها، بناها و آثار مهم تاریخی و باستانی به جا مانده از دوره قاجاریه و اوایل دوره پهلوی در شهرستان بویراحمد است.
این قلعه در دو طبقه در ابعاد ۲۱ در ۱۳ متر، با مصالح قلوه سنگ و ملات گچ و با کاربری مسکونی و دفاعی ساخته شده و مساحت آن نیز ۲۷۳ مترمربع است.
این اثر باستانی در فهرست آثار ملی ثبت شده و بر روی تپه ای در روستای دم چنار عزیزی بویراحمد قرار دارد.
قلعه شامبراکان نیز مربوط به دوره قاجار است. این قلعه در فاصله ۴۵ کیلومتری شمال شهرستان گچساران و در دامنه ارتفاعات و تپه ماهورها واقع شده که با استفاده از مصالح گچ و سنگ در دو طبقه ساخته شده است.
ابعاد این قلعه در ابعاد ۲۰ در ۲۰ متر و دارای حیاط مرکزی بوده که طبقه اول محل زندگی خدمه و طبقه دوم محل خان نشین بوده است. قلعه تاریخی "شامبراکان"،بنای باشکوه عهد قاجار شهرستان گچساران نیز پیش از این بازسازی شده بود.
قلعه دیشموک در شهرستان کهگیلویه که از جمله بناهای مورد نظر اداره کل میراث فرهنگی برای نمایش صنایع دستی استان است در دوره های مختلف تاریخی از آن بهره برداری می شد.
این قلعه بر بلندای صخرهای گچی و در غرب شهر دیشموک قرار گرفته است. قلعه دیشموک از مکانهای تاریخی است که قدمت لایههای زیرین آن شباهت زیادی به آثار دوره اشکانی و ساسانی دارد. بهویژه سازه غربی صخره آن مرتبط با دوره اشکانی است. به گفته کارشناسان، پایههای اولیه قلعه دیشموک مربوط به دوره ساسانی است.
قلعه تاریخی چرام مربوط به دوره های تاریخی پس از اسلام است. این اثر در سال ۱۳۸۱ با شمارهی ثبت ۶۲۸۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. قلعه تاریخی چرام در شمال غرب و روی تپهای به ارتفاع ۱۲ متر با نام «تلگرد» واقع شده است که از همه طرف بر شهر چرام احاطه دارد.
تقاطع سه شاخه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
معاون صنایعدستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: یکی از مسیرهای مورد نظر برای حمایت از هنرمندان این استان عرضه محصولات در مکان های تاریخی است.
محمدکاظم رحمانی افزود: درکنار طرح های دیگری مانند بازارچه صنایع دستی، این طرح نیز می تواند از هنرمندان سنتی استان حمایت کند.
وی اظهار داشت: جاجیم بافی، سفره بافی، نمدمالی، نی چیت بافی، مشته بافی، گچمه بافی، ریسندگی، سوزن دوزی، سبد بافی، رودوزیهای سنتی و سیاه چادر بافی از مهمترین دست بافتههای سرپنجه هنرمندان کهگیلویه و بویراحمد است.
کیفیت و ظرافت از ویژگی های اصلی صنایع دستی تولید شده توسط هنرمندان در این استان است و به گفته مسوولان، بیش از ۷۰ درصد محصولات صنایع دستی این استان توسط زنان تولید میشود.
کهگیلویه و بویراحمد به دلیل فعالیت ۳۵ هزار هنرمند صنایع دستی و تولید سالانه ۲۱۸ هزار متر مربع انواع صنایع دستباف، یکی از مناطق فعال در حوزه صنایع دستی است اما با وجود این، هنرمندان صنایع دستی استان در عرضه و فروش محصولات خود در بازار موفقیت چندانی ندارند.
به نظر می رسد اگر این طرح به خوبی اجرا شود سه شاهراه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در نقطه ای به هم می رسند و همدیگر را تقویت می کنند. تولید و عرضه صنایع دستی در خانه ها و قلعه های تاریخی سبب نگهداری و محافظت از بناهای تاریخی می شوند ، علاوه بر این ، بناهای تاریخی و صنایع دستی، جذب بیشتر گردشگر را در طی سال های آینده در پی خواهند داشت.
کد مطلب: 439521
کبنانیوز
https://www.kebnanews.ir