کبنا بررسی کرد
زلزلهزدگان سیسخت گلایه دارند؛ مسئولان چارهاندیشی کنند / تسهیلات مسکن، جوابگوی نیاز مردم نیست / کمبود جدی سیمان
6 شهريور 1400 ساعت 11:41
روند ساخت منازل مسکونی رضایت بخش نیست و سرما در حال رسیدن"؛ این مساله، بیشترین دغدغهای است که از مردم زلزلهزده سی سخت در استان کهگیلویه و بویراحمد شنیده شد.
با وجود گذشت ۱۹۳ روز از وقوع زلزله شهرستان دنا در استان کهگیلویه و بویراحمد، وضعیت ساخت مسکن همچنان دغدغه اصلی زلزلهزدگان شهر سی سخت و زلزله زدگان این شهرستان بوده و وعده مسئولان مبنی بر تحویل مسکن تا قبل فصل سرما به دلایل مختلف محقق نشده است، از طرفی تسهیلات برای ساخت منازل کافی نبوده و حالا زلزلهزدگان باید خود را آماده تحمل سوز سرمای منفی ۲۰ درجه زمستانهای شهر سی سخت در پای کوه دنا کنند.
عبدالحمید پناهی فرماندار شهرستان دنا در این زمینه به ایرنا گفت: میزان تسهیلات احداث مسکن در شهرستان زلزله زده دنا پایین است. تسهیلات تخصیصی برای واحدهای کمتر از ۸۰ متر پیش بینی شده در حالی که در سی سخت به ندرت خانه زیر صد متر ساخته میشود.
پناهی درباره میزان تسهیلات ساخت مسکن گفت: دولت پس از زلزله سی سخت تسهیلات ساخت مسکن را ۲ برابر کرد با این حال همچنان این اعتبار کم است.
وی در تشریح دلایل کمبود اعتبار تسهیلات ساخت مسکن گفت: ۱۸۵ میلیون تومان تسهیلات اعطایی، ۱۶۰ کیسه سیمان بلاعوض بنیاد مستضعفان، ۱۰ میلیون تومان بلا عوض ستاد اجرایی فرمان امام و رایگان شدن هزینههای صدور پروانه و نظام مهندسی و غیره برای ساخت خانههایی با زیربنای ۸۰ متر و پایینتر است.
وی یاد آوری کرد: در حال حاضر در شهرستان دنا از میان یک هزار واحد احداثی شهری و ۶۸۰ واحد روستایی به ندرت خانهای با زیر بنای کمتر از یکصدمتر وجود دارد که همین هم دلیل توقف کار است.
وی با بیان اینکه فصل سرما نزدیک است و زمان کمی برای ساخت و ساز وجود دارد، گفت: تقریباً ۶۵ درصد مردم در مرحله ساخت سقف خانه هستند که احتمال اینکه این افراد بتوانند تا اول مهر خانه خود را تکمیل کنند زیاد است ولی ساخت و ساز ۳۰ درصد از مردم به فصل سرما کشیده میشود.
پناهی ادامه میدهد: قرار است با هماهنگی و نظارت بنیاد مسکن قسمتی از خانه و سرویسهای بهداشتی خانههایی که پیش از فصل سرما تمام نمیشود آماده و ساخته شود و صاحبان این خانهها به جای استقرار موقت در کانکس یا چادر در خانه خود مستقر شوند تا دولت جدید برای آنها برنامه ریزی کند.
فرماندار دنا در خصوص سیمان بلاعوض هم گفت: بنیاد مستضعفان تعهد کرده بود که به هر واحد احداثی ۱۶۰ کیسه یا هشت تن سیمان بلاعوض تحویل دهد که تاکنون ۲۵ درصد آن یعنی ۶۰ هزار کیسه توزیع شده است.
وی ادامه داد: به خاطر مشکلات برقی وقفهای در تولید سیمان ایجاد شد اما این مشکل هم اکنون برطرف شده است و روزانه ۳۵۰ تا ۷۵۰ تن سیمان وارد شهرستان دنا میشود.
وی درخصوص تسهیلات بلاعوض هم گفت: ۳۵ تا ۴۰ درصد اعتبار بلاعوض به مردم پرداخت نشده است و بلاعوض برخی بابت میلگرد برداشته شد که صاحبان این بلاعوضها ممکن است احساس کنند آن را دریافت نکردهاند.
پناهی ادامه داد: اینک ۲۷۰ خانه احداثی در شهرستان دنا به بهره برداری رسیده است که نصف آن در روستا و نصف در شهر هستند، ضمن آنکه ۵۰ تا ۶۰ مورد نیز زمینشان مشکل دارد و هنوز شروع به کار نکردهاند.
وی در خصوص نگرانی مردم از استفاده از اسکلت فلزی در ساخت و سازها نیز با تاکید بر اینکه شهر سی سخت مقاومتر از گذشته ساختهمی شود، گفت: ۲۰۰ واحد با اسکلت فلزی در حال ساخت است که پیمانکار آن گفته است که اسکلت فلزی برای یک طبقه کاملاً استاندارد بوده و جواب میدهد.
فرماندار درباره پیامک پرداخت اقساط وام که بانکها برای مردم ارسال میکنند هم گفت: طبق قوانین اگر منطقهای دچار بحران شود افراد که طرح کشاورزی، گردشگری و صنعتی دارند تسهیلات آنها ۲ سال استمهال و سود آن هم بخشیده شود.
وی با تاکید یر اینکه در همین راستا فرمانداری به استانداری، سازمان بحران و بانک مرکزی نامه نگاری داشته است اظهار داشت: بانک مرکزی نیز پاسخ داده که باید بار مالی آن مشخص شود و دولت آن را تأمین اعتبار کند.
گلایه زلزله زدگان سی سخت از آوارگی در آستانه فصل سرما
همچنین ایسنا ر این زمینه نوشت: یکی از مردم زلزله زده شهر سی سخت به خبرنگاران گفت: برای ساخت هر واحد مسکونی ۱۰۰ میلیون تومان وام دادهاند که با این میزان خانه ما ساخته نمیشود.
وی افزود: در این شرایط اقتصادی و گرانی هر مسئولی که میتواند با این میزان خانه بسازد، بیایند و خانه ما را بسازند. از مسئولان انتظار داریم همینطوری که قبلاً هم وعده داده شد که محدویتی برای دادن وام به زلزله زدگان سی سخت وجود ندارد میزان وام را بیشتر کنند.
یک سی سختی دیگر عنوان میکند؛ فصل سرما در رسیدن است و سرمای سی سخت هم زودتر شرع میشود از مسئولان و متولیان امر انتظار داریم برای زودتر ساختن خانههای مردم زلزله زده سی سخت فکری اساسی کنند تا این مردم از سرمایی که در حال فرا رسیدن است نجات پیدا کنند.
«هادی دوستانی»، یکی دیگر از زلزله زدگان سی سخت گفت: ۱۸۵ میلیون تومان در مجموع بلاعوض و تسهیلات قرار بوده که به واحدهای مسکونی احداثی پرداخت شود که تاکنون آنطور که باید و شاید به مردم داده نشد.
وی در خصوص کمبود مصالح ساختمانی بخصوص سیمان عنوان کرد: قرار بود سیمان مرود نیاز برای بازسازی خانه زلزله زدگان سی سخت را بنیاد مستضعفان تأمین کند که تاکنون به دست ما نرسیده است. حدود یک ماه با مشکلی و کمبود جدی سیمان مواجه بودهایم اما هم اکنون روزی ۴۰۰ کیسه سیمان وارد شهر سی سخت میشود که دردی از مردم این شهر دوا نمیکند البته سیمان به بعضی داده شده و بعضی هنور هیچ سیمانی دریافت نکردهاند.
«حکمت الله حاجتی» از زلزله زدگان شهر سی سخت به خبرنگاران گفت: وام معیشتی برای کمک به مردم زلزله زده سی سخت و شهرستان دنا پیش بینی شده اما ما هر روز مراجعه میکنیم و هنوز وام معیشتی به ما داده نشده استو در این شرایط کرونایی باید هر روز به ستاد بازسازی مراجعه کنیم که شلوغ و جانمان در خطر است.
وی افزود: ستاد بازسازی در یک ساختمان تنگ است که باید در این شرایط کرونایی جوابگوی همه زلزله زدگان باشد و با این وضعیت جانمان در خطر است.
قربان هاشم از زلزله زدگان سی سخت نیز تصریح کرد: خودم و فرزندم دو واحد آسیب دیده در زلزله سی سخت داریم اما تاکنون به یکیمون وام دادند اما برای یکی دیگرمون امروز و فردا میکنند.
وی افزود: مسئولان و متولیان امر تدبیر بیندیشند تا در ستاد بازسازی مراجعه نکنند و شلوغی نشود، بانکها وامها و تسهیلات مورد نیاز زلزله زدگان سی سخت را براساس کدملی به حساب مردم واریز کنند تا در این شرایط کرونایی تجمع و شلوغی صورت نگیر و جان مردم به خطر نیفتد.
عبدالصمد رضایی، فعال سیاسی و اجتماعی شهرستان دنا در جمع خبرنگاران در خصوص وضعیت شهر زلزله زده سی سخت با بیان اینکه این روزها دغدغه مردم شهر سی سخت زیاد شده است، گفت: انتقال دولتها و فاصله ایجاد شده فکر مردم شهر زلزله زده س یسخت را مشغول کرده که احیاناً منجر به خللی در ادامه روند بازسازی شود.
وی افزود: رسیدن فصل سرما مردم زلزله زده سی سخت را خیلی نگران کرده چرا که در شهر سی سخت اواسط مهرماه فصل سرما شروع میشود که میتواند ساخت منازل مسکنی این مردم را با مشکل مواجه کند. در قولها و وعدههای داده شده مسئولان، دادن تنفس برای تسهیلات زلزله زده بود که انتظار داریم مساله مورد توجه مسئولان و متولیان امر قرار گیرد.
رضایی بیان کرد: در سفر آقای رئیسی و جهانگیری به سی سخت اعلام شده که وقتی که مشخص شد تسهیلات اختصاص داده شده کافی نبوده میزان تسهیلات را افزایش خواهیم داد و تاکنون این امر عملی نشده و مردم بلاتکلیف ماندهاند چراکه تسهیلات پاسخگوی نیاز آنها نبود. انتظار داریم با توجه به رابطه مستقیم مشکلات مردم و بازسازی شهر با شورای شهر زودتر شورای شهر سی سخت را از بلاتکلیفی در بیاورند.
عضو اسبق شورای شهر سی سخت تصریح کرد: یکی از مهمترین مشکلات مردم زلزله زده سی سخت کمبود مصالح ساختمانی از جمله سیمان و آرماتور است که انتظار دارند مسئولان چارهای بیندیشند تا مصالح زودتر به دستشان برسد.
علی فرد، شهردار شهر سی سخت در خصوص هزینه گرفته شده از زلزله زدگان برای صدور پروانه گفت: پروانه ساختمانی تا متراژ ۱۰۰ متر بصورت رایگان به زلزله زدگان داده میشود و در مواردی که عقب نشینی کنند سر به سر حساب میکنیم. مازاد بر ۱۰۰ متر تا ۸۰ درصد مشمول تخفیف میشوند.
عبدالحمید پناهی فرماندار شهرستان دنا تاکید کرد: فصل سرما نزدیک است و سرایط ساخت و ساز مناطق زلزله زده شهرستان دنا بخصصو شهر سی سخت مناسب نیست و تقریباً ۶۵ درصد واحدهای مسکونی این منطقه در مرحله سقف هستند و احتمال دارد که تا اول مهر خانه خود را تکمیل کنند اما حدود ۳۰ درصد واحدهای مسکونی مردم زلزله زده سی سخت احتمال دارد که تا رسیدن فصل سرما به طول بینجامد که باید تدیبر ویژهای اندیشیده شود. با پیگیری هیا صورت رگفته قرار شده که بخشی از خانههای زلزله زدگان آماده شود که در فصل سرما با مشکل مواجه نشوند.
وی افزود: به هر واحد مسکونی خسارت دیده احداثی سی سخت ۱۶۰ کیسه معادل ۸ تن بصورت رایگان تحویل داده میشود و تا کنون ۲۵ درصد سیمان رایگان تحویل شده است. طی مدت اخیر بعلت مشکلات و قطعی برق در خصوص سیمان با وقفهای مواجه شدیم که هم اکنون ۵۵۰ تن سیمان روزانه وارد شهرستان زلزله زده دنا میشود و طی روزهای اخیر مشکلات سیمان کمتر شده است.
پناهی اظهارکرد: مجموع تسهیلات بلاعوض اختصاص یافته به منطقه زلزله زده سی سخت ۱۴۱ میلیارد تومان بوده که تاکنون ۹۵ میلیارد تومان معادل ۶۵ درصد به مردم پرداخت شده است.
فرماندار شهرستان دنا با بیان اینکه ۱۶۸۰ واحد مسکونی شهر و روستایی احداثی در این شهرستان وجود دارد، تصریح کرد: تاکنون ۲۵۰ واحد مسکونی در شهر و روستاهای زلزله زده شهرستان دنا تکمیل و تحویل شده است.
پناهی در خصوص جوابگو و کافی نبودن میزان تسهیلات داده شده به زلزله زدگان سی سخت برای ساخت خانه خاطرنشان کرد: تسهیلات ۱۸۵ میلیون تومان به اضافه ۱۶۰ کیسه سیمان و ۱۰ میلیون تومان داده شده جوابگوی نیاز مردم نیست و برای واحدهای مسکونی با زیر بنای ۷۰ تا ۸۰ متری است در حالی که بیشتر مردم با زیر بنای بیش از ۱۸۰ متر به بالا ساختند که نیاز است دولت در این زمینه کمک کند.
وی ادامه داد: ۲۰۰ واحد مسکونی خسارت دیده از زلزله در شهر سی سخت بصورت فلزی یا پیچ مهر در حال ساخت است.
فرماندار شهرستان دنا عنوان کرد: در خصوص تنفس وامهای زلزله زدگان سی سخت که مشمول دوسال بخشودگی میشوند باید محل این مساله مهم مشخص شود که تاکنون به همین علت اجرایی و محقق نشده است.
یزدان تبریک، مسئول نظام مهندسی ساختمان شهرستان دنا نیز در خصوص گلایه و دغدغه مردم در درابطه با سازههای فلزی (پیچ مهره) به خبرنگاران گفت: متراژ ۸۵ متری این سازهها کم و متناسب با معماری منطقه نبوده که ۵۰ درصد از این سازهها را به خواستههای بومی منطقه رساندهایم.
وی درخصوص کیفیت سازههای فلزی و پیچ مهرهای افزود: یک میلیون واحد مسکونی از این نوع سازه در سراسر کشور اجرا شده است و برای یک طبقه جوابگو است اما برای دو طبقه پیشنهادیاتی را ارائه دادیم که با سبک سازی سازه جواب میدهد و باید نظارت جدی شود که بصورت دقیق، اصولی و مهندسی اجرا شوند.
بنا بر این گزارش، ساعت ۲۲ و ۵ دقیقه روز ۲۹ بهمن ماه ۱۳۹۹ زلزلهای در مقیاس ۵.۶ ریشتر شهر سی سخت، مرکز شهرستان دنا و روستاهای اطراف و شهر یاسوج، مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد را لرزاند؛ این زمین لرزه تلفات جانی نداشت اما علاوه بر خسارت شدید به منازل مسکونی مردم، حدود ۶۷ نفر مصدوم برجای گذاشت همچنین زلزله ۴.۵ ریشتری روز ششم اسفندماه سی سخت را لرزاند که ۱۴ نفر مصدم برجای گذاشت و خانههایی که ترک خوردگی و خسارت کمتری از زلزله قبلی دیده بودند در این زمین لرزه بیشتر و شدیدتر و حتی غیرقابل سکونت شدند. ۱۶۸۰ واحد مسکونی شهر و روستایی احداثی در این شهرستان وجود دارد.
کد مطلب: 438340