بررسیها نشان میدهد
زاکانی در برابر سد قانون و قالیباف
19 مرداد 1400 ساعت 20:12
شهردار تهران مورد تأیید اکثریت قابلتوجه مردم این شهر نیست. اختلافات درونجریانی در بحث شهرداری درحالی مطرح میشود و گفته شده قالیباف برای تغییر شهرداری تهران تلاش میکند که زاکانی پیشتر خود اظهار کرده بود: در دیدار با قالیباف، ایشان به من گفت وزارت رفاه، وزارت بهداشت و دفتر رئیسجمهور برای شما مطرح است، بنده گفتم برای آنها افراد بهتری وجود دارند و تحول شهرداری ارجح است. حال با این تلاش قالیباف درکنار رئیسی برای وزارت زاکانی، آیا میتوان اختلاف بر سر شهرداری تهران عمیق دانست؟
بهرغم یکدستشدن تمام و کمال ساختار کشور به نظر میآید برخلاف تصورات، اینک در درون همین جریان یکدست انشقاقها و اختلافات بیش از گذشته رخ نموده است. این موضوع البته در حالی است که برخی نیز این نظریه را بیان میکنند که احتمالاً به خاطر همین یکدستی، جنجالهای صوری و درگیریهایی خودساخته ایجاد میشود تا اذهان عمومی چندان روی این مقوله بحثبرانگیز متمرکز نشود. هر چه هست اینکه اینروزها شاهد اختلافات شبیهسازیشده یا واقعی در درون جریان اصولگرا هستیم که جدیدترین آن ماجرای شهرداری علیرضا زاکانی است؛ کسی که اکنون بعد از انتخابشدنش در شورای شهر حرفوحدیثهای بسیاری در مورد انتخابش گفته میشود. از سویی برخی مطالب عجیب و غیرتاییدشده در بعضی شبکههای مجازی منتشر میشود که از اختلاف میان قالیبافیها و زاکانی بر سر موضوع شهرداری سخن میگویند و اینکه ادعا میکنند رئیس مجلس حتی بهدنبال سنگاندازیهایی بر سر شهرداری زاکانی بوده و از سویی دیکر زاکانی هم طیف مقابل خود را به افشاگری و... تهدید کرده است. پروندههای عیسی شریفی و ماجرای هلدینگ یاس هنوز از موارد مورد بحث در تاریخ شهرداری تهران است.
هرچه هست اینکه انتخاب زاکانی به عنوان شهردار برای عدهای غیرقابــل توجیه است؛ چه به دلیل معرفی پیش از موعد او، چه بهخاطر مکالمههای لو رفته در جلسه تحلیف اعضای شورایشهر ششم میان مهدی چمران رئیس شورا و نرجس سلیمــانی. در آن مکالمــه که تصور میشد میکروفــن چمران خاموش اسـت، سلیمانی با گلایه میگوید رایها باید شفاف میبود و چمران هم از سختترین شب عمرش گفته و نارضایتـیاش از این وضع و معرفی زودهنگام زاکانی و اینکه باید بررسیهای بیشتری به عمل میآمد. همچنین چمران از فشارهای عجیب و سخت در ماجرای این انتخاب حرف زده است. البته بعد از افشاشدن این مکالمه، که نشان از اختلافات درونی جریان مذکور در انتخاب زاکانی دارد، سلیمانی، از حمایتش درباره زاکانی مینویسد و اینکه او هم به زاکانی به عنوان شهردار رأی میدهد. سرانجام در روز یکشنبهای که پشت سر گذاشتهایم زاکانی با 18 رأی از 21 رأی قاطعانه شهردار تهران لقب میگیرد. نکته اینجاست که 5 عضو شورای شهر تهران روز رأیگیری انتخاب شهردار، میخواهند برای بررسیهای بیشتر، انتخابات با تأخیر و در روزهای آینده انجام شود، حال آنکه از آن 5 نفر دونفر خودشان در همان روز به زاکانی رأی دادهاند و خلاف خواستهشان عمل کردهاند. اما بعد از انتخابات باز هم هستند اعضای شورای شهری که در قانونی بودن این انتخابات شبهه دارند و در این میان مسائل متعددی نیز از جمله تحصیلات غیرمرتبط زاکانی، که از دستیاری کودکان سپس به پزشکی هستهای تغییر یافته و ارتباطی با حوزه مدیریت شهری ندارد، مطرح میشود. مخالفان به مصوبه هیات وزیران درباره انتخاب شهردار اشاره میکنند که بر 9 سال مدیریت ارشد و داشتن رشتههای مرتبط تاکید دارد؛ رشتههایی که در آن رشته زاکانی نیست. در همین رابطه هم سیدجعفر تشکریهاشمی عضو شورای شهر ششم در گفتوگویی میگوید: ما از یک ماه گذشته که اسامی کاندیداها مطرح شد، خواهش کردیم موضوع رشته تحصیلی را از وزارت کشور استعلام کنند، چون طبق قانون معاون عمرانی وزارت کشور کسی است که باید به این موضوع پاسخ دهد که آیا (کسی مثل آقای زاکانی) میتواند یا نمیتواند شهردار شود ... . ما راجع به انطباق با قانون مشکل داریم... . اما اکثریت اعضای شورا نظرشان این بود که مشکلی نیست و بعد از این انتخابات میتواند مراحل وزارت کشور طی شود.
او در ادامه میگوید: این رویه صحیحی نیست که کاری را ابتدا انجام دهیم و سپس به قانون رجوع کنیم. این امر نقطه تاریکی در تصمیمات است. البته نماینده قم بودن زاکانی در مجلس و ریاستش در مرکز پروهشهای مجلس هم مزید بر علت شده است؛ عدهای این اقدام زاکانی را برخلاف توصیههایی مبنی بر اینکه نماینده نباید از مجلس به فکر وزارت و... باشد، تلقی میکنند و البته نوعی بی اعتنایی به مردم قم. عدهای هم ممکن است این مساله را مطرح کنند که نماینده قم برای مدیریت شهر و استان قم مناسبتر است، نه تهران. همه اینها در حالی است که باید عدممشارکت مردم تهران در انتخابات 1400 را نیز در نظر بگیریم و به این نتیجه برسیم که شهردار تهران مورد تأیید اکثریت قابلتوجه مردم این شهر نیست. اختلافات درونجریانی در بحث شهرداری درحالی مطرح میشود و گفته شده قالیباف برای تغییر شهرداری تهران تلاش میکند که زاکانی پیشتر خود اظهار کرده بود: در دیدار با قالیباف، ایشان به من گفت وزارت رفاه، وزارت بهداشت و دفتر رئیسجمهور برای شما مطرح است، بنده گفتم برای آنها افراد بهتری وجود دارند و تحول شهرداری ارجح است. حال با این تلاش قالیباف درکنار رئیسی برای وزارت زاکانی، آیا میتوان اختلاف بر سر شهرداری تهران عمیق دانست؟
هر چه هست ظاهراً تلاشها برای شهردار نماندن او؛ حتی بعد از رأی از سوی شورای شهر تهران ادامه دارد و البته انتخاب وی نیز با ابهاماتی روبهروست. در چنین شرایطی خبر آمده سازمان بازرسی کل کشور در نامهای خطاب به مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران تاکید کرده است که انتخاب شهردار تهران باید بر اساس ضوابط و مقررات مربوطه از جمله مدرک تحصیلی و سابقه مدیریت مرتبط انجام شود. از سویی آنطور که «انتخاب» مینویسد در نامهای که بهتازگی و پس از رأی اعضای شورای شهر به علیرضا زاکانی خطاب به مهدی چمران نوشته و ارسال شده به صراحت عنوان شده است که ضوابط و مقررات مربوط به انتخاب شهرداران از جمله آییننامه اجرایی شرایط احراز سمت شهردار مصوب ۴ دی ماه سال ۱۳۹۷ از نظر ارتباط مدرک تحصیلی و سابقه مدیریتی باید مدنظر قرار گیرد. در این نامه همچنین تصریح شده است که شورای شهر باید از هرگونه تصمیمگیری بر اساس فشارهای سیاسی، امور حزبی و جناحبندی گروهی برخلاف منافع عمومی و مصالح شهروندان اجتناب کند؛ شاید باید منتظر کشمکشهای پنهان و آشکار در آینده شهرداری تهران باشیم.
کد مطلب: 437746