رونمایی از کابینه رئیسی در روز تحلیف
21 تير 1400 ساعت 12:01
حدود ۳هفته مانده به تشکیل کابینه ابراهیم رئیسی، همه اسامی و مهرههای کلیدی او برای وزارتخانهها و معاونتهای اصلی ریاستجمهوری در حد گمانه و شایعه باقی ماندهاند.
حدود ۳هفته مانده به تشکیل کابینه ابراهیم رئیسی، همه اسامی و مهرههای کلیدی او برای وزارتخانهها و معاونتهای اصلی ریاستجمهوری در حد گمانه و شایعه باقی ماندهاند.
به گزارش کبنانیوز به نقل از همشهری، هنوز حلقه مرکزی نیروها و تیم کاری او برای در دست گرفتن سکان اجرایی کشور و پیادهکردن برنامههای رئیسجمهور جدید معرفی نشدهاند و برای حامیان انتخاباتی او نیز ناآشناست. در عین حال، شنیدهها حکایت از آن دارند که تشکیل کابینه قرار نیست چندان به درازا بینجامد و ابراهیم رئیسی نیز قصد دارد همانند برخی ادوار سابق ریاستجمهوری فهرست کابینه پیشنهادی خود را در همان مراسم روز تحلیف به مجلس ببرد. تاکنون جزئیات روشنتری از سوی رئیسجمهور منتخب درخصوص تعیین وزرای کابینه سیزدهم منتشر نشده است.
یک هفته قبل سایت یاران رئیسی با هدف تشکیل هیأت دولت آینده با مشورت مردم و نخبگان آغاز بهکار کرد و پس از یک هفته خاتمه کار آن اعلام شد. مبنای تشکیل کابینه همین سایت بوده باشد یا همان روال روسای جمهور سابق در رایزنیهای محفلی با مجاری پرقدرت و صاحب نفوذ، شخصیت و چهره تیم کاری او تا مراسم روز تحلیف در ۱۴مردادماه مشخص خواهد شد. دیدار پنجشنبه گذشته رئیسی با وزیر امور خارجه هند در تهران تصویر روشنتری از نخستین چهرههای حلقه اطرافیان رئیسی بهدست داد.
گزارشهای منتشرشده از این دیدار علی باقری کنی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه و معاون امور بینالملل این قوه را در کنار رئیسی به تصویر میکشید. سابقه مسئولیت باقری کنی بهعنوان معاون سعید جلیلی، دبیر سابق شورایعالی امنیت ملی و ایفای نقش او بهعنوان مذاکرهکننده ارشد هستهای در دولت سابق، او را محتملترین انتخاب رئیسی بهعنوان نفر اول سیاست خارجی دولت جدید ساخته است.
رئیسی برخلاف دیدار روز پنجشنبهخود با وزیر امور خارجه هند، بقیه دیدارهای اخیر خود را بهصورت تکنفره و در مشورتهای دوجانبه خود با وزرا و معاونان حسن روحانی، رئیسجمهور برگزار کرده است. این سبک ملاقاتها تاکنون بیشترین پیشگیری را در جلوگیری از قضاوتها نسبت به چهره و ترکیب دولت آتی او داشتهاند.
فعالیتهای انتخاب کابینه او همانند حضور در میدان رقابتهای ریاستجمهوری با کمترین میزان حساسیتزایی رسانهای دنبال میشود. اما آیا تنظیم اسامی فهرست نهایی کابینه نیز خواهد توانست چهره دور از حاشیه ابراهیم رئیسی برای ۴سال دولتش را هم مصون نگه دارد؟
اطلاعات دریافتی همشهری حکایت از آن دارد که رئیسی اتکای خود در مسیر انتخاب وزرا و معاونان را تشکیلات اصلی حامی انتخاباتی خود قرار نداده است. او در نخستین نشست خبری خود ۳روز پس از انتخابات ۲۸خرداد گفته بود: «من برای تشکیل دولت خود را در مقابل خداوند متعال مسئول میدانم و فقط وامدار مردم خواهم بود؛ در تشکیل دولت نگاهم به انقلابیبودن، کارآمدبودن، فسادستیزبودن و مردمدار بودن است.»
در عین حال محدود افراد حاضر در انظار و همراه رئیسی نیز از همان دوره مسئولیت او در قوه قضاییه بودهاند و زاویه دید جدیدی نسبت به انتخابهای او در حوزههای مختلف اقتصادی، فرهنگی و سیاسی ایجاد نمیکنند.
روشها و مکانیسمهای سلبی در چینش کابینه آتی بیشتر از روشهای گزینش آنها رسانهای شدهاند. «کابینه جناحی نخواهد بود»، «نمایندگان از انتقال به دولت رئیسی منع شدهاند»، «شورای ائتلاف اصولگرایان وزیری معرفی نکرده است» به همراه مواضع توأم با سکوت و تکذیب سایر تشکلهای اصولگرا در معرفی وزرای پیشنهادی ابهامات درباره جهتگیریهای کابینه رئیسی را بیشتر هم کردهاند. بسیاری از چهرههای مطرح برای وزارتخانههای مهم و معاونتهای اصلی ریاستجمهوری حضور خود در کابینه رئیسی را تکذیب میکنند. در یک روی سکه و در برخی گمانهزنیها برخی چهرههای پرحاشیه و تندروی سیاسی القاکننده برخی فهرستهای تحمیلی به رئیسی هستند و در فهرستهای دیگری که کم هم نیستند، چهرههای کمتر شناختهشده و جدیدتر مدیریتی مشاهده میشوند.
رویکردهای توأم با پرهیز از افراط و تفریط رئیسی بهاحتمال ترکیب کابینهای متشکل از چهرههای عمدتا ناشناخته در میان ۳۰وزارتخانه و معاونتهای ریاستجمهوری در آینده را رقم خواهد زد. نخستین گزینههای همراه او در گزارشها و قاب عکسهای خبری او طی روزهای آینده سلیقه مدیریتی و اجرایی او در آینده را روشنتر خواهد کرد.
وزیر خارجه ژاپن؛ نخستین مهمان خارجی رئیسی
رسانههای ژاپنی از سفر توشیمیتسو موتگی، وزیر امور خارجه ژاپن به ایران در اواسط مردادماه برای دیدار با سیدابراهیم رئیسی خبر میدهند. براساس گزارشی که میزان منتشر کرده است، گفته میشود، وزیر خارجه ژاپن قصد دارد با هدف دیدار با مقامات دولت سیزدهم و تأکید بر تمایل توکیو برای تقویت روابط دوستانه با جمهوری اسلامی، به تهران سفر کند.
اگرچه براساس اخبار منتشر شده در مراسم تحلیف رئیسی مقامات خارجی حضور خواهند داشت و از هماکنون خبرهایی در مورد حضور آنها ازجمله نخستوزیر هند در این مراسم شنیده شده است، اما بهنظر میرسد حضور وزیر خارجه ژاپن در زمان استقرار دولت سیزدهم او را به نخستین مهمان خارجی رئیسی بهعنوان رئیسجمهوری کشور بدل خواهد کرد.
کد مطلب: 436747