روز سه شنبه (۱۴ مرداد ماه)، وقوع انفجار مهیب در بندر بیروت، به تیتر اصلی اخبار رسانههای خبری جهان تبدیل شد و بسیاری از دولتمردان و افکار عمومی در کشورهای اقصی نقاط جهان را شوکه کرد. هنوز اطلاعات دقیقی در مورد ابعاد و زوایای پنهان این حادثه در دست نیست با این حال، دولت لبنان در نخستین موضع گیریهای خود در رابطه با این حادثه اعلام کرد: سرایت آتش به انباری که در آن بیش از ۲۷۰۰ تن آمونیوم نیترات نگهداری میشده است، علت اصلی وقوع این حادثه بوده است.
"حسان دیاب" نخست وزیر لبنان تاکید کرده که محموله عظیم آمونیوم نیترات در بندر بیروت، برای بیش از شش سال در این بندر نگهداری میشده که این مساله، با توجه به خطر عظیم این ماده، به هیچ عنوان قابل قبول نیست و به نوعی، حاکی از بی توجهی و غفلت مقامهای مسوول میباشد. با این همه، دولت لبنان هنوز توضیح نداده که علت اصلی اتش سوزی اولیه که در نهایت، به محل انبار محموله آمونیوم نیترات سرایت کرده چه بوده است.
به گزارش فرارو، بازار گمانه زنیها در مورد حادثه انفجار در بندر بیروت از همان ساعات نخستین وقوع این حادثه بسیار داغ بوده است. به عنوان مثال، "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا در اظهارنظری اعام کرد: "من به تازگی با شماری از فرماندهان نظامی آمریکا صحبت کرده ام. اغلب آنها بر این باور بودند که حادثه انفجار در بندر بیروت، یک حمله بوده است. در واقع، این حادثه بر اثر انفجار چیزی شبیه به یک بمب به وقوع پیوسته است".
با این حال، بلافاصله وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) این مساله را رد کرد و "مارک اسپر" وزیر دفاع این کشور نیز در موضع گیری تاکید کرد که واشنگتن معتقد است حادثه بیروت صرفا بر اثر یک اتفاق رخ داده است. حتی خود ترامپ نیز اندکی بعد در موضع گیری از نظر اولیه خود عقب نشینی کرد و حادثه بیروت را نه یک حمله، بلکه یک اتفاق خطاب کرد. مسالهای که انتقادات زیادی را از رئیس جمهور آمریکا و عدم توجه وی به موضع گیری هایش در مسائل مهم، برانگیخت.
در این راستا، یکی از گمانه زنیهایی که در مورد انفجار بیروت مطرح شد، دست داشتن رزیم صهیونیستی در وقوع این حادثه بوده است. در واقع، برخی بر این باور بودند که رژیم صهیونیستی با حمله به تاسیسات حیاتی لبنان سعی داشته تا جای ممکن زمینه را برای تضعیف و تحت فشار قرار گرفتن لبنان فراهم کند و اهداف و منافع خود را در مورد این کشور، با هزینه کمتر (با توجه به ضعیف شدن لبنان)، پی بگیرد.
در این چهارچوب، دولت رژیم اشغالگر قدس و جریانهای رسانهای همسو با آن، دستورکار و موضع گیری مشخصی را در قبال حادثه انفجار بیروت در پیش گرفته اند که به نوعی، حاکی از هماهنگی کامل دو جبهه سیاسی و رسانهای صهیونیستها در رابطه با حادثه انفجار در بندر بیروت است.
موضع دولت رژیم صهیونیستی در رابطه با حادثه انفجار در بیروت
دولت رژیم صهیونیستی در همان ساعات ابتدایی وقوع حادثه انفجار در بندر بیروت، هرگونه مداخله و نقش خود در این حادثه را قویا رد کرد. در این رابطه، "گابی اشکنازی" وزیر خارجه رژیم صهیونیستی اعلام کرد: "انفجار مهیبی که در بندر بیروت اتفاق افتاده، به احتمال زیادی بر اثر آتش سوزی اتفاق افتاده است و باید در مورد گمانه زنیها در رابطه با حادثه بیروت احتیاط شود". وی افزوده: "من دلیلی نمیبینم که گزارشهای دولت لبنان مبنی بر اینکه حادثه انفجار در بندر بیروت، یک اتفاق بوده است، باور نشوند".
در همین راستا، برخی رسانههای مطرح بین المللی نظیر "پایگاه خبری یو اسای تودی" در گزارشی تاکید کردند که هیچ سند و مدرکی دال بر دخالت اسرائیل در حادثه انفجار در بندر بیروت وجود ندارد. "مکنزی صادقی" در مقالهای برای این پایگاه خبری میگوید: "هیچ سندی بر خلاف آنچه برخی رسانهها و کارشناسان در مورد نقش اسرائیل در وقوع حادثه بیروت ادعا میکنند، وجود ندارد و نباید به ادعاهای بی پایهای از این نوع توجه کرد".
خبرگزاری رویترز نیز به نقل از یک مقام صهیونیست که به شرط ناشناس ماندن با این خبرگزاری سخن گفته اعلام کرد: "اسرائیل هیچ ارتباطی با حادثه بیروت نداشته است و نباید به گمانه زنیهای بیجا در این رابطه توجهی کرد".
در ادامه همین خط خبری، "مایکل پک" نویسنده ارشد در پایگاه خبری فوربز در مقالهای با عنوان "چرا نباید اسرائیل را در انفجار بیروت مقصر و مسوول دانست" مینویسد: "اسرائیل در برهه کنونی به هیچ عنوان به دنبال یک جنگ نیست. حزب الله لبنان نیز به دلیل گرفتاریهای منطقهای خود خواستار این وضعیت نیست. از این رو بعید است که اسرائیل در انفجار بیروت نقشی بازی کرده باشد. در شرایط فعلی، اسرائیل با شیوع گسترده ویروس کرونا و همچنین پرونده فساد نخست وزیر بنیامین نتانیاهو رو به رو است، مسالهای که به خودی خود، این کشور را را از موقعیت تنش آفرینی با لبنان خارج میکند. مقامهای اسرائیلی به خوبی میدانند که انجام یک عملیات در خاک لبنان نظیر آنچه در انفجار بیروت رخ داد، نتیجهای جز جنگ فراگیر با حزب الله به بار نخواهد آورد. این مساله به هیچ عنوان در راستای اهداف و منافع کنونی اسرائیل نیست. تل آویو در شرایط فعلی به شدت به امن نگه داشتن مرزهای شمالی خود نیاز دارد و مذاخله در انفجار بیروت به هیچ عنوان در راستای منافع آن قرار ندارد".
در ادامه این روند، دولت رژیم صهیونیستی و رسانههای همراه با آن، پا را فراتر گذاشته و از قصد خود مبنی بر اعطای کمک به لبنان نیز خبر دادند. در این راستا، وزارت خارجه رژیم صهیونیستی و وزارت دفاع آن در بیانیه مشترکی از عزم تل آویو مبنی بر اعطای کمکهای پزشکی و بشردوستانه به دولت و ملت لبنان خبر دادند. در این راستا، "واشنگتن پست" در مقالهای از موضع فعلی دولت رژیم صهیونیستی مبنی بر اعطای کمک به دولت لبنان در پی حادثه انفجار در بیروت به عنوان اتفاقی یاد کرد که در نوع خود میتواند تحول قابل توجهی را در روابط بیروت-تل آویو ایجاد کند. در واقع، این خط خبری سعی کرده تا علاوه بر اتهام زدایی از رژیم صهیونیستی و نقش مخرب آن در قبال تحولات لبنان، از آن تصویری صلح طلب و حامی ملت لبنان نیز ارائه کند که این مساله در نوع خود حاکی از فرصت طلبی صهیونیست هاست.
متهم ساختن حزب الله لبنان در حادثه انفجار در بندر بیروت
در ادامه دستور کار فرصت طلبانه دولت رژیم صهیونیستی و رسانههای همسو با آن در رابطه با انفجار بیروت، این جریان ها، هماهنگ با یکدیگر، مانور سیاسی و رسانهای گستردهای را با محوریت متهم ساختن حزب الله لبنان به عنوان عامل اصلی انفجار بیروت، به راه انداختند.
در این راستا، "پایگاه خبری اورشلیم پست" در مقالهای با عنوان "آیا انفجار بیروت موجب خواهد شد تا حزب الله لبنان انبارهای مهمات خود را از مراکز مسکونی جمع آوری کند؟ " به این نکته اشاره میکند که: "انفجار بیروت بار دیگر خطر انبارهای تسلیحاتی حزب الله لبنان را برای جامعه بینالمللی و به خصوص مردم لبنان روشن کرد. پیش از این بارها در مورد خطرات این انبارها هشدار داده شده بود. علی رغم ادعاهای دولت لبنان مبنی بر اینکه حادثه انفجار در بندر بیروت، تصادفی بوده با این حال، برخی ناظران و تحلیلگران، این انفجار را به انبارهای موشک و تسلیحات حزب الله لبنان نسبت داده اند".
روزنامه هارتض رژیم صهیونیستی نیر در مقالهای با عنوان: "امواج انفجار بیروت برای سالها توسط حزب الله حس خواهد شد"، ضمن ایراد اتهامهای بی اساس به حزب الله لبنان مینویسد: "برخی منابع خبری گفته اند که انفجار بیروت در نتیجه ذخیره سازی مهمات و تسلیحات حزب الله لبنان در یک منطقه مسکونی اتفاق افتاده است. مسالهای که در صورت تحقق تا حد زیادی وجهه و مشروعیت حزب الله را در لبنان تحت تاثیر قرار خواهد داد".
این روزنامه در ادامه ادعاهای بی پایه خود، ایران را نیز بی نصیب نمیگذارد و مدعی میشود: "حادثه انفجار در بندر بیروت مخصوصا از این بابت اهمیت دارد که در واقع پیغام مستقیمی را به ایران میفرستد که کشتیرانی این کشور با لبنان از امنیت لازم برخوردار نیست. بسیاری از ناظران و تحلیلگران لبنانی میترسند که گسترش ارتباطات دریایی ایران با لبنان، صرفا محدود به مسائل اقتصادی نشود و ایران از این مساله به عنوان یک امکان جهت قاچاق سلاح و مهمات به این کشور نیز استفاده کند".
این خط خبری عینا توسط "پایگاه خبری عرب نیوز" وابسته به ال سعود نیز دنبال شده است. در این راستا، "خالد ابوزهر" در مقالهای برای این پایگاه خبری با عنوان "انفجار بیروت نشانهای از یک کشور در حال مرگ است" مینویسد: "مردم لبنان در شرایط کنونی تاوان اشتباهات گسترده حزب الله لبنان را میدهند. این موضوع کاملا مشخص است که انفجار بیروت را بایستی مرتبط با حزب الله لبنان دانست".
تمامی این ادعاها در شرایطی مطرح میشوند که تاکنون هیچ یک از کانالهای رسمی، اسمی از حزب الله لبنان و نقش آن در حادثه انفجار بیروت نیاورده اند و اساسا حتی در مورد آن اظهارنظر نیز نکرده اند. به طور کلی اینگونه به نظر میرسد که رژیم صهیونیستی و جریانهای رسانهای وابسته به آن، یک سناریوی سه مرحلهای را در مورد حادثه انفجار در بندر بیروت دنبال کرده اند. در این راستا، در وهله اول این جریانها از دولت نامشروع اسرائیل و ایفای هرگونه نقش احتمالی از سوی آن در انفجار بیروت، اتهام زدایی کرده اند. سپس، سناریو به اصطلاح نوعدوستی رژیم صهیونیستی و اعطای کمک آن به دولت و ملت لبنان را دنبال کرده اند و در نهایت، به دشمن شماره یک خود در لبنان یعنی حزب الله لبنان حمله کرده اند و سعی داشته اند با اتخاد نوعی فرصت طلبی سیاسی و با طرح ادعاهای بی پایه، حزب الله لبنان را مقصر اصلی در حادثه انفجار در بندر بیروت جلوه دهند و افکار عمومی را بر علیه آن تحریک کنند.