سخنگوی وزارت بهداشت:
بررسی افزایش تعطیلات نوروز در ستاد ملی کرونا / کرونا از چه تاریخی در ایران بوده؟ / حمله بیولوژیک رد یا تایید نمی شود
4 فروردين 1399 ساعت 16:37
سخنگوی وزارت بهداشت در واکنش به برخی اظهارات در جامعه برای انتخاب مقاصد سفر در کشور به لحاظ پاک بودن از ویروس کرونا، گفت: اکنون دیگر هیچ نقطه عاری از ویروس کرونا در کشور نداریم و این خوش خیالی است که اگر کسی با این تصور، سفر کند.
سخنگوی وزارت بهداشت در واکنش به برخی اظهارات در جامعه برای انتخاب مقاصد سفر در کشور به لحاظ پاک بودن از ویروس کرونا، گفت: اکنون دیگر هیچ نقطه عاری از ویروس کرونا در کشور نداریم و این خوش خیالی است که اگر کسی با این تصور، سفر کند.
به گزارش کبنا، دکتر کیانوش جهانپور در ارتباطی ویدئو کنفرانسی با خبرنگاران تاکید کرد: امروز بعد از ۲۵ روز از شناسایی بیماری کووید ۱۹ در کشور اعلام میکنیم که هیچ نقطه پاکی در کشور در مورد کووید ۱۹ نداریم و هیچ جای کشور عاری از کروناویروس جدید نیست. این ویروس در همه جای کشور با شیوع و شدت متفاوت، وجود دارد. بنابراین افرادی که سفر میکنند، یا ویروس را با خود به آن منطقه خواهند برد یا هنگام بازگشت ویروس رو سوغات خواهند آورد.
وی ادامه داد: بر همین اساس هم از امروز وارد فاز دیگری در اعلام آماردهی استانها شدیم و سیستم را به این سمت بردهایم که بیماریابی سریعتر انجام شود و بر همین اساس هم طی روزهای آینده مقداری موارد شناسایی بیماری افزایش خواهد یافت. در مجموع اکنون در همه جای کشور موارد مظنون، محتمل و مشکوک به بیماری بر اساس خوداظهاری افراد و همچنین یافتههای آزمایشگاهی وجود دارد.
اعمال جریمه چقدر در کاهش سفرها چقدر مؤثر است؟
وی همچنین در پاسخ به سؤالی درباره پیشنهادات مطرح مبنی بر اعمال جریمه برای افرادی که به توصیهها عمل نکرده و به سفر رفتهاند، گفت: پیشنهادات مختلف از نواحی مختلف مطرح میشود اما ملاک، مصوبات ستاد و موارد مورد تأیید رییس جمهور است. در هر صورت اینکه لحاظ جرائم مالی تا چه حد میتواند پیشگیری کننده باشد و یا اینکه افراد از پرداخت جریمه از بار مسوولیت رفع تکلیف کنند و حتی اعمال جریمه به افزایش سفرها دامن زند هم بحثی است که نیازمند بررسی است. در مجموع اکنون تلاش بر آن است که با برنامههای اقناعی رفتار کنیم و جلب مشارکت داشته باشیم. برخوردهای قهری حداقل در ساختار اجتماعی، مدیریتی و سیاسی کشور ما مطلوب و ممکن نیست.
تأثیر منفی سفرها بر شیوع بیشتر کرونا
جهانپور در پاسخ به سؤال دیگری درباره احتمال پیک دوباره بیماری در موج بازگشت سفرها، گفت: افراد ممکن است علامتی نداشته باشند اما ناقل بیماری باشند و با سفر کردن، بیماری را نیز منتقل کنند. قاعدتاً هر تردد و سفری میتواند ابتلا ایجاد کند؛ چه رفت و چه بازگشت. در مجموع سفر تأثیر منفی خود در شیوع بیماری را خواهد داشت و این رفتاری غیرمسوولانه، ناصحیح و خودخواهانه است که برخی انجام میدهند و ما نیز در این زمینه نگرانیم. در نهایت هم با توجه به کاهش چشمگیر سفرها، به نیمه پر لیوان دل بستهایم و امیدواریم شاهد پیک بیماری نباشیم.
وی ادامه داد: این تلقی اشتباهی است که تصور شود ابتلا و انتقال بیماری تنها از مسیر دیگران است و متوجه ما نیست؛ این موضوع هم بحثی روانشناختی است و هم فرهنگی و شاید نیازمند آن هستیم که فرهنگ ایمنی و حفاظت در کشورمان ارتقا یابد. در مجموع هر سفری از جنس بازگشت یا رفت میتواند به انتشار بیماری و پیک در نمودار بیماری دامن زند.
چند درصد افراد به کرونا مبتلا خواهند شد؟
جهانپور در ادامه در پاسخ به سوالی درباره برخی اظهارات مبنی بر اینکه دو سوم افراد جامعه به کروناویروس جدید مبتلا خواهند شد، گفت: این اظهارات بیشتر از سوی سیاسیون در دنیا مطرح میشود تا علمای طب و متخصصان. این اظهارات موضوعی است که اگر همه دولتها نیز در راستای آن تلاش کنند، محتمل نخواهد بود و رخ نخواهد داد. مقداری در این اعداد بزرگنمایی میشود. آنچه که ما می دانیم آن است که این ویروس دارو و واکسن مشخصی ندارد و مسیر قطع زنجیره آن نیز قطعاً کاهش مراوادات و سفرهاست.
وی در این باره افزود: در هر صورت درباره این بیماری نیازمند آن هستیم که بار مراجعات به مراکز درمانی را در حد وسعمان کنترل کنیم تا حداقل در بازه زمانی طولانیتر، با پیکهای کوتاهتر، تعداد ورودی کمتری به مراکز درمانی داشته باشیم. بر همین اساس هر اقدامی را در جهت کاهش شیوع بیماری و کاهش ورودی به بیمارستانها انجام خواهیم داد.
سطح سوم قرنطینه در کشور
جهانپور ادامه داد: در حال حاضر ما در سطح سوم قرنطینه هستیم و اعمال محدودیتها بخشی از طریق اقناع عمومی و بخشی هم از طریق ابلاغیههای دولتی است. آنچه هم که به عنوان حکومت نظامی مد نظر برخی افراد است، با شاکله اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ما قرابتی ندارد و ممکن است پیامدهای ناگوارتری هم به دنبال داشته باشد. بنابراین باید بر مسیرهای شدنی متمرکز شویم که پایان مطلوبی هم داشته باشد.
کرونا از چه تاریخی در ایران بوده؟
وی همچنین در پاسخ به برخی اظهارات مبنی بر وجود کروناویروس در کشور از آذرماه وبرخی تاریخهای دیگر، با کنایه گفت: به هر حال توانمندیهای افراد متفاوت است و برخی در آذرماه و مهر ماه و حتی تیر ماه ویروس را مشاهده کرده و برخی ممکن است در آب و آیینه دیده باشند. در هر حال اگر فرد پزشک باشد، قاعدتاً باید تشخیص افتراقی آن را داده باشد و مستنداتش را در پرونده بیمار ثبت کرده باشد. از اول بهمن ماه تمام مبادی ورودی کشور و بیمارستانها در جستجوی کووید 19 بودند و هر جا که تست از موارد مشکوک اخذ شده بود، هیچ کدام مثبت نبودند.
جهانپور ادامه داد: در هر حال معما چو حل گشت، آسان شود. تاریخهای متفاوتی را در این زمینه در فضای مجازی دادهاند. ما سلاحهایی مثل علم غیب و قدرت پیشگویی و ابزارهایی فراتر از علم روز نداریم. آن دوستان که این موارد را اعلام داشتهاند باید همان زمان به چین، سازمان جهانی بهداشت و البته به ما موارد را مطرح میکردند. احتمالاً موارد این چنینی را جهت انبساط خاطر مردم مطرح میکنند.
۴۱ هزار تخت بیمارستانی برای کرونا
وی گفت: در روزهای شروع بیماری در اوایل اسفند ۲۷ هزار تخت بیمارستانی در ۱۶۵ بیمارستان برای بیماران کووید ۱۹ اختصاص یافت اما به تدریج با همکاری نیروهای مسلح و تامین اجتماعی تعداد این تختها افزایش یافت به به زودی به بیش از ۴۱ هزار تخت می رسد. حدود ۲۵۰۰ تخت آی سی یو نیز برای این بیماران در نظر گرفته شده است که همگی اشغال هستند و تخت آی سی یو خالی نداریم. حدود ۱۰ هزار تخت نقاهتگاهی و استراحتگاهی نیز با همکاری نیروهای مسلح، سپاه و ارتش آماده شده که برای بیماران بعد از بستری یا افرادی که نیاز به خدمات درمانی بیمارستانی ندارند استفاده می شود.
رئیس مرکز اطلاع رسانی وزارت بهداشت درباره انجام تست کرونا در آزمایشگاههای خصوصی نیز گفت: ۵۶ آزمایشگاه مورد تایید وزارت بهداشت هم اکنون این تست را به صورت رایگان با ارسال نمونه از بیمارستانها انجام می دهند. اینکه آزمایشگاه خصوصی هم در کشور باشد که کیت تشخیصی داشته باشد را اطلاع ندارم اما اگر هم چنین خدماتی باشد ارزشی برای درمان بیماران ندارند و بیشتر برای رفع اضطراب و وسواس مردم کارایی دارند اما سیستم دولتی درمان کرونا بر اساس آزمایش نمونه های ارجاعی و مهمتر از آن سی تی اسکن ریه درمان بیماران را انجام می دهد.
برخورد با روحانی متخلف مدعی طب سنتی
وی درباره دخالت مدعی طب اسلامی در درمان بیماران کرونایی گفت: طی روزهای گذشته خود این فرد مدعی طب سنتی ویدئویی از خود که برای بیماران کرونا به یکی از بیمارستانها مراجعه کرده منتشر شد است. هنوز دقیقا نمی دانیم کدام بیمارستان است اما احتمالا در یکی از بیمارستانهای استان گیلان بوده است. اقدام این فرد قطعا تخلف از نص صریح قانون و دخالت در امر درمان است. از دستگاه قضایی و دادگاه ویژه روحانیت انتظار داریم به سرعت با این فرد متخلف برخورد کند به خصوص اینکه این فرد توهین های آشکاری به مقامات دولتی و مسئولان ارشد کشور هم داشته است. بنابراین انتظار رسیدگی سریعتر نیروی انتظامی و قوه قضاییه را به این تخلف داریم.
جهانپور درباره وجود ویروس کرونا در کشور قبل اعلام رسمی وزارت بهداشت گفت: هر کس ممکن است ادعایی داشته باشد. شاید افرادی قبل از وزارت بهداشت به کیت و روش تشخیص کرونا دسترسی داشته اند، به هر حال توانمندی افراد متفاوت است و عده ای اعلام کرده اند که در آذر، مهر یا حتی سال گذشته این ویروس را در کشور شناسایی کرده اند. ممکن است افرادی هم باشند که ویروس کرونا را در حال عبور از مرز از سیم خاردار دیده باشند، چنین حرف هایی بیشتر برای تلطیف فضا و انبساط خاطر ست که در فضای مجازی مطرح می شود.
وی افزود: اگر پزشکی هم شواهدی دال بر ابتلا به کرونا قبل از اول اسفند داشته قاعدتا باید به وزارت بهداشت گزارش می کرده که چنین گزارش مستندی نداریم.
حمله بیولوژیک رد یا تایید نمی شود
جهانپور درباره حمله بیولوژیک بودن کرونا گفت: در این مورد بیش از مراجع پزشکی مراجع امنیتی و اطلاعاتی باید نظر بدهند. ما در وزارت بهداشت درباره این موضوع صحبت نمی کنیم زیرا شاهدی برای تایید یا رد آن نداریم.
وی افزود: مساله اصلی که فعلا درگیر آن هستیم این است که مسافران نوروزی ریسک افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا را افزایش داده اند و تمام تلاش وزارت بهداشت این است که با کاهش این ترددها در درون شهرها یا بیرون شهرها چرخه انتقال ویروس به حداقل برسد.
کد مطلب: 419118