کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

فولاد دنا مشکل زیست محیطی برای سقاوه ندارد

11 اسفند 1393 ساعت 11:29


بعد از انتشار مطلبی با عنوان« فاجعه زیست محیطی در انتظار سقاوه» کارخانه فولاد دنا جوابیه‌ای را در این خصوص به پایگاه خبری کبنانیوز ارسال کرده که عیناً منتشر می‌شود.

به گزارش کبنانیوز از یاسوج، متن این جوابیه بدین شرح است؛

سایت محترم خبری، تحلیلی استان کهگیلویه و بویر احمد «کبنانیوز» در تاریخ دوشنبه ۴ اسفند در بخش یادداشت خود مقاله‌ای تحت عنوان «فاجعه زیست محیطی در انتظار سقاوه بویراحمد[کلیک کنید]» پیرامون فعالیت شرکت فولاد دنا آسیا منتشر نموده است. این گزارش در سه بخش به تاثیرات زیست محیطی، اقتصادی و سیاسی درباره احداث کارخانه «تولید کنستانتره، گندله و آهن اسفنجی» این شرکت پرداخته است. پیش از هر توضیحی پیرامون هر یک از سه مبحث فوق، به اطلاع ‌میرساند مجتمع فولاد دنا آسیا با هدف تولید بریکت سرد آهن اسفنجی، نسبت به احداث و  راه‌اندازی دو واحد تولید کنسانتره و گندله هریک به ظرفیت ۲ /۱ میلیون تن، یک احیا مستقیم به ظرفیت تولید ۸۰۰ هزار تن آهن اسفنجی و یک واحد بریکت سازی به ظرفیت تولید ۵۰۰ هزار تن  بریکت آهن اسفنجی در استان کهگیلویه و بویر احمد (شهرک صنعتی سقاوه) اقدام نموده است. محصول نهایی این طرح (آهن اسفنجی) به عنوان ماده اولیه به واحدهای فولادسازی ارسال می‌گردد.
از سوی دیگر طرح مذکور بزرگترین طرح صنعتی تاریخ استان بوده و با  ایجاد بیش از ۱۰۵۰ فرصت شغلی مستقیم در فاز یک و بیش از ۱۰ هزار فرصت شغلی غیر مستقیم، آنرا را از تمام طرح‌های اجرا شده در استان و حتی جنوب کشور متمایز می‌نماید به طوری که از سوی تمام سازمان‌های ذیربط در الویت اجرایی در سطح استان و کشور قرار گرفته است.

تاثیرات اقتصادی و اجتماعی
استان کهگیلویه و بویر احمد به عنوان یکی از مناطق محروم کشور با سطح درآمد پایین و نرخ بیکاری بالا نسبت به سایر استان‌های کشور شناخته می‌شود. مطابق با اعلام درگاه مرکز آمار کشور، نرخ بیکاری در این استان بالغ بر ۷ /۱۴ درصد است. درحالی که میانگین نرخ بیکاری در کشور در حدود ۱۰ درصد می‌باشد.
در راستای ارتقای صنعت استان، کمک به کاهش معضل بیکاری و خدمت به مردم استان محروم کهگیلویه و بویر احمد، شرکت فولاد دنا آسیا اقدام به احداث کارخانه «تولید کنستانتره، گندله و آهن اسفنجی» نموده است تا علاوه بر توسعه صنعت آهن و فولاد استان زمینه رشد سایر صنایع مرتبط بالادست و پایین دست را فراهم سازد. مشابه با سایر استان‌های صنعتی کشور ایجاد طرح‌های بزرگ صنعتی، نظیر فولاد دنا آسیا منجر به توسعه زیرساخت‌های استان نظیر راه‌های جاده‌ای و حمل و نقل می‌گردد. همچنین به واسطه راه‌اندازی چنین طرح‌هایی، صنایع وابسته نظیر:
-    شرکت‌ها و کارگاه‌های ساختمانی
-    شرکت‌های ترابری و حمل و نقل
-    مهندسین مشاور
-    شرکت‌های پیمانکاری
-    شرکت‌های خدماتی (ارائه خدمات تعمیرات و نگهداری، فروش قطعات یدکی و ... )
-    و غیره
و غیر وابسته نظیر:
-    شرکت‌های خدماتی بیمه
-    مراکز آموزشی
-    مراکز بهداشت و سلامت
-    مراکز امداد و نجات
-    و غیره
توسعه و رشد خواهند یافت که هر یک به تنهایی موجب ایجاد فرصت‌های شغلی مستقیم و غیر مستقیم در استان خواهد گردید. درصورت شروع به کار این طرح بخش عظیمی از نزدیک به ۳۰ هزار جویای کار در استان ( طبق آمار وزارت تعاون) در زمان احداث و بهره برداری مشغول به کار می‌شوند. این نیروی کار با کسب مهارت‌های کاری می‌توانند فارغ از این کارخانه نیز مشغول کار شوند.
برآورد حجم سرمایه‌گذاری این طرح بالغ بر ۸۰۰ میلیارد تومان می‌باشد که می‌توان آن‌ را بزرگترین طرح صنعتی در استان نامید. طرح مذکور در زمان ساخت با ایجاد بیش از ۶۰۰ شغل به صورت مستقیم و بیش از ۶۰۰۰ شغل غیر مستقیم در تمامی سطوح از کارگار ساده تا مهندسین مجرب و مدیریت، و گردش مالی چند ده میلیارد تومانی در سال سهم قابل توجهی در کاهش بیکاری، افزایش سرانه درآمد و کاهش ضریب جینی و فقر در سطح استان و شهرستان‌های تابعه ایفا نماید.
شایان ذکر است که محصول این کارخانه (آهن اسفنجی) خوراک واحدهای فولادسازی به شمار می‌آید. این کارخانه می‌تواند تمام نیاز کارخانه‌ فولاد استان (مجتمع فولاد بویر احمد) و کارگاه‌های قطعه ریزی به ماده اولیه را برطرف نماید که باعث افزایش ضریب اطمینان در تولید و بی نیازی از سایر استان‌ها خواهد گردید. همچنین با توجه به نوع محصول کارخانه فولاد آسیا (بریکت آهن اسفنجی) امکان صادرات و ارزآوری برای استان فراهم است.
تاثیرات زیست محیطی
تمامی فعالیت‌های بشر اعم از صنعتی و غیرصنعتی ، کشاورزی، ساختمان‌سازی و... بر محیط زیست منطقه تاثیر گذار است. در دهه‌های گذشته با افزایش آگاهی جوامع بشری نسبت به این حجم عظیم تاثیرگذاری بر محیط زیست، قوانین و پروتکل‌های الزام آور بسیاری در صنایع گوناگون وضع گردیده است تا صنایع در کنار گسترش رفاه مردم، کم‌ترین میزان آسیب را به محیط زیست وارد نماید. از معروف‌ترین این پروتکل‌ها، می‌توان به پروتکل کیوتو در سال ۱۹۹۷ اشاره نمود.این پروتکل کشور‌ها را ملزم به کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای و منع استفاده از کلرو فلئور کربن‌ها (CFC) می‌نماید.
با نگاه ویژه مهندسین و محققین محیط زیست در سالهای گذشته به صنعت آهن و فولاد، استانداردها و الزامات زسیت محیطی گسترده‌ای وضع گردیده است، که منجر تغییر وجهه صنعت آهن و فولاد از یک صنعت آلاینده با مصرف انرژی بالا به صنعتی همخوان با محیط زیست گردیده است. در کشور ما هم دو سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان ملی استاندارد نظارت سختگیرانه ای بر واحد‌های تولید زنجیره فولاد کشور دارند و اجازه تاسیس واحدهای آلاینده (هرچند سودآور) را به هیچ ارگان دولتی و خصوصی نمی‌دهند.
* ضمناً جهت صدور مجوز زیست محیطی تمام طرحهای کلان و ملی کشور الزاماً باید اسناد مربوطه از فیلتر شورای عالی محیط زیست کشور که علاوه بر اظهارنظرهای فنی محیط زیست استان و کشور بوده لاجرم بقیه اعضاء کمیته عالی شورای محیط زیست کشور که متشکل از نیروهای باتجربه چندین وزارتخانه های مرتبط می باشند برای کارشناسی و تصمیم گیری نهایی حضور دارند .
برخی از راهکارهای در نظر گرفته شده جهت کنترل کیفیت گازهای خروجی و پساب صنعتی در کارخانه فولاد دنا آسیا:
-    پاشیدن آب آهک برروی خوراک ورودی جهت به حداقل رساندن بادبری مواد اولیه
-    استفاده از تجهیزات کنترل گرد وخاک در محیط تولید
-    استفاده از سیستم‌های خردایش تر
-    استفاده از فیلترهای پارچه‌ای و غبارگیرها جهت تصفیه گرد و غبار موجود در دودکش‌ها
-    نصب سیستم‌های فیلتراسیون جهت پالایش گازهای خروجی و حذف گازهای سمی
-    نصب سیستم‌های کنترلی ۲۴ ساعته جهت گازهای خروجی کارخانه
-    بکارگیری یک مرحله حذف ذرات لاینر در مرحله نرم کنی مواد اولیه جهت پالایش آب مصرفی
-    انتقال پساب به حوضچه‌های باطله جهت فرآوری و تصفیه پساب صنعتی و غیر صنعتی
-    نصب سیستم تصفیه آب صنعتی (water treatment)
-    استفاده مجدد از خروجی آب تصفیه شده جهت کاهش مصرف آب
-    ایجاد ۲۵ درصد فضای سبز در کارخانه با کاشت درختان بلند و بومی مطابق با استاندارد سازمان محیط زیست کشور
آب و برقی مصرفی در کارخانه
در متن گزارش سایت «کبنا» به تاریخ  ۴ /۱۲/ ۱۳۹۳، اشاره گردیده است که برق مصرفی استان کهگیلویه و بویر احمد از سایر استان‌ها وارد و تامین می‌گردد. با توجه به آنکه صنعت برق یک صنعت ملی است و تقسیمات آن منطقه ای و غیر استانی است، لذا عبارت وارداتی یا صادراتی بودن برق در یک استان جایز نبوده و نشان دهنده بی اطلاعی نگارنده از قوانین حاکم بر مسائل کلان انرژی کشور می‌باشد. لازم به یادآوری است که در امکان سنجی وزارت نیرو، تامین برق کارخانه " تولید کنستانتره، گندله و آهن اسفنجی فولاد دنا آسیا"، امکان پذیر بوده  و تایید آن توسط آن سازمان محترم مهر تاییدی بر توانایی تامین برق مورد نیاز این کارخانه می‌باشد.
در ارتباط با مسئله آب نیز باید بیان داشت، میزان مصرف آب در این کارخانه پس از احداث تمام فازها برابر با ۶/۲ میلیون متر مکعب در سال است. بنا بر آمار شرکت آب منطقه ای کهگیلویه وبویراحمد این استان بالغ بر  ۱۱میلیارد متر مکعب آب روان دارد. در حدود یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون متر مکعب آب سالانه از منابع آبی سطحی و زیر زمینی این استان در بخش های مختلف استفاده می شود و مابقی آن از طریق رودخانه‌ها وارد سایر استا‌ن‌ها می‌شود یا تبخیر می‌گردد که سهم "شرکت فولاد دنا" کمتر از دو دهم درصد (۲/۰ %) مصرف کل استان و دو صدم درصد (۰۲/۰ % ) آب‌های روان استان خواهد بود.
درجهت مقایسه میزان آب مصرفی کارخانه فولاد دنا با صنعت کشاورزی باید عنوان نمود که طبق آمار وزارت جهاد و کشاورزی، میانگین تولید محصولات کشاورزی در کشور به ازای هر ۱۰۰۰ متر مکعب آب در حدود ۸۵۰ کیلوگرم می‌باشد. لذا با مصرف ۶ /۲ میلیون متر مکعب آب در بخش کشاورزی می‌توان تنها ۲۲۵۰ تن انواع محصولات کشاورزی یا در حدود ۲۵۰۰ تن سیب زمینی تولید نمود. با توجه به آنکه میانگین تولید سیب زمینی در کشور بنا به آمار وزرات جهاد و کشاورزی در حدود ۳۰ تن در هکتار می‌باشد. میزان آب مصرفی در این کارخانه برابر با آبیاری تنها ۸۰ هکتار زمین کشاورزی زیر کشت سیب زمینی است.
با توجه به جمیع مطالب بیان شده می‌توان بیان نمود که احداث کارخانه «تولید کنستانتره، گندله و آهن اسفنجی» توسط شرکت فولاد دنا، نه تنها باعث آسیب به محیط زیست و چرخه اقتصادی استان و شهرستان بویر احمد نخواهد شد، بلکه باعث شکوفایی اقتصادی، افزایش سطح اشتغال جوانان و به تبع آن کاهش جرم و بزهکاری‌های اجتماعی در سطح استان می‌شود. لذا این شرکت از تمام مسئولین مربوطه استانی و کشوری که در راه به این شرکت و در حقیقت به این استان محروم کمک کرده و می‌کنند مراتب تشکر و قدردانی اعلام می‌دارد.


کد مطلب: 93105

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/report/93105/فولاد-دنا-مشکل-زیست-محیطی-سقاوه-ندارد

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1